stray_cat, podsjeti nas malo na vaznost prehrane kod ovakve djece!
Printable View
stray_cat, podsjeti nas malo na vaznost prehrane kod ovakve djece!
do petka sam u guzvi
ali na brzinu
ima nekoliko osnovnih ideja o tome sto je okidac za autizam. nekako su se price svele na oralnu upotrebu antibiotika (pa se nadovezuju candida i porozna crijeva) a druga je prica sa cjepivima koja se onda dijeli na ideju sa metalima i ideju sa aktivnim virusima
kako ogromna kolicina djece u spektru paralel vuce i epilepsiju (u ranoj dobi je to absence koja onda u puberttu cesto prelazi u pravu pravcatu epi) tu je ideja sa katogenskom dijetom
za porozna crijeva tu je SCD diet (u principu se bazira na hipoglikemijskom indeksu, dolazi is prehrane za colitis i cron i pokriva i prehrnau za dijabetes. namirnice se iskljucuju preka kompleksnosti ugljikohidrata. najzahtjevnija i ima najbolje rezultate. iskljucuje sve zitarice, krumpir i rizu, iskljucuje soju i kukuruz i sve moguce sto iritira crijeva. umjesto zitarica koristi se brasno badema (moze i ljesnjaka)
GFCF iskljucuje gluten i sve mlijecnog porijekla, sebastain je nakon sto je bio tjedan dana na GFCF progovorio i rekao nam da ga sad vise ne boli trbuh
ketogenic diet
paleo diet
mi ne koristimo skoro nikakve suplemente, ja apsolutno ne verujem u chelation sa dmsa i slicno jer je preagresivno i po meni nije osim biopsijom moguce utvrditi sto je stvarno bilo unutra, sto je stvarno izaslo i sto je ostalo. ako djecu hranite hranom sa pesticidima, mesom iz industrijskog uzgoja (hormoni, antibiotici, zivotinje nisu vidile sunca osim kad su isle na klanje), pa ubijanje na traci i adrenalin i to nikako ne moze biti dobro za hraniti bilo koga (moj pas odbija jesti takvo meso, tek da spomenem usput)
kako imamo problema sa strukturom hrane, motorika usta je losa veliki dio voca unosimo kroz svjeze ocjedjene sokove
seceri.... ne bi smjeli davati djeci (inace) nikakav secer. osim sto su jednostavne strukture pa se brzo razgrade i idu direkt u krv i izazivaju inzulinske shockove hrane candidu (znaci nema kupovnih sokova, nemojte im davati mlijeko jer osim sto je laktoza imate more smeca unutra. ako vec imate ideju da je kravlje mlijeko dobro za nekog osim za kravlju djecu nabavite sirovo mlijeko i mozete od toga (scd diet) raditi svoj jogurt koj je fermentirao barem 24 sata
Vidiš; stvarno mi je teško za povjerovati da stvari kao prehrana i oralna upotreba antibiotika, može biti jedan od okidača za autizam!! za cijepiva sam pročitala na netu već puno puta i nekako za njih i sama smatram da bi stvarno mogla biti okidač, al evo za hranu ( tj. gluten ), ili antibiotik evo nikad nebi rekla. Mislim ćula sam za celijakiju i za gluten free diet i to povezivala jedno s drugim, ali da gluten može biti i presudan u nekim bolestima poput autizma, to nisam mislila.
Vidim da su tu ubrojene namirnice poput krumpira, tijesta, ječma, vočnih kupovnih sokova -- dakle sve što moj sin obožava, osim mlijeka to nije volio od kad se rodio, al zato voli jogurt, svježi sir i sl.
Budem sad počela istraživati i u tom smjeru!! Hvala ti!!
Samo da još dodam da sam se upravo naručila kod gastroenterologa u Klaićevu, prvenstveno zbog zadržavanja stolice, ali i kako bi se naručila na testove intolerancije na gluten!!
Iskreno se nadam da će sve dobro proći
I od danas krećemo na akupresuru, što mislim da je savršeno i jako sam happy!!
Sretno!
Akupresura i bilo koji oblik fizičkog dodora (masaže, razgibavanje zglobova) su odlični.
Kad stray_cat uhvati vremena, sigurno će napisati nešto o tome, ona ti je pravi izvor informacija i ima puno iskustva (joint compression se zove ta tehnika, a ima još trikova s četkanjem - vjerojatno znaš budući da idete na senzoriku).
daj pogledaj candidu, ako je stolica pretvrda to isto moze biti candida. ako mu dajes secer (kroz sokove, kroz krumpir, rizu i tjesteninu secer pomaze izlucivanje tekucine) dolazis na tvrdu stolicu. vocni jogurti su ti zivi otrov.
trebalo bi izbaciti iz upotrebe omeksivac (jer taj otrov kroz kozu sa odjece ulazi u tijelo) a ves bi trebalo prati organzkim praskom za ves. koliko znam u hr je na trzistu samo ecover i imas u bio&bio. samponi, sapuni, kreme, gel iz pelena.... sve ti to lupa nase klince jace nego NT
Je čula sam za razne tehnike senzornih podražaja i dosta njih primjenjujemo privatno!! Al nikad nije na odmet čuti još pokoje iskustvo, a i vjerujem da stray_cat ima puno iskustva i da meni a i ostalima u mojoj situaciji može puno pomoći!!
I ja sama svaki dan saznam i čujem neku novu stvar, samo mi največi problem kasnonočno pretraživanje interneta, jel onda drugi dan nisam za ništa, a pedijatar moga sina je čovjek kojemu su malo jače kapi za nos kako on kaže sveta vodica i svaki moj pokušaj da s njim razgovaram o nekim sličnim stvarima sliježe ramenima i govori da je to moj izbor.
Vidiš zanimljiva mi je činjenica da koliko godina smo u redovitom hab programu i nitko, al baš nitko pa ni moj senzorički terapeut nije ni jednom spomenuo akupresuru kao jednu od opcija. Da mi nitko ama baš nitko nije spomenuo da odem gastroenterologu zbog neredovite stolice, jel kao sve je to normalno, i kako mi nitko nije spomenuo da prehrana u nekim slučajevima može izazvati razno razne reakcije kod djeteta.
Članica sam i udruge " SRCE", a s obzirom da je ta udruga relativno nova i da su tek sad u izgradnji svojega centra, bore se s financiranjem i nekim tehnikalijama pa još nemogu pružiti adekvatnu i raznoliku podršku svojim članovima.
Jako sam zainteresirana za asistenta u dječjem vrtiću, al imaju samo jednog, i sad su nešto počeli pokretati u tom smjeru, ali mislim da će moj sin prije izaći iz vrtića nego ga ja dobijem!!
Bori se za asistenta, mi smo ga imali jedno vrijeme i isplatilo se, dobili smo ga preko erf-a u sklopu jednog njihovog projekta koji je bio financiran iz donacija. Neki roditelji sami pronađu i plaćaju asistenta, sve ovisi o politici vrtića.
Što se dijete tiče meni je to bolna točka i ne mogu reci da nisam probala ali smo možda pokušali prekasno kada je on već imao neke izričite i teško iskorjenive prohtjeve u prehrani pa sam to još nekako kontrolirala u kućnim uvjetima alli u vrtiću nikako. Imala sam jedno vrijeme dogovor s tetama, nosila poseban kruh, posebno mlijeko, ma uzalud kada njih 23 jede nešto drugo on bi otkinuo od usta drugom djetetu, uzeo tuđe pecivo, puding..
Što se dijete tiče, ako dijeta daje pozitivne rezultate, treba je se strogo pridržavati ALI dijeta treba biti skrojena po mjeri - ne ovako s foruma ili iz literature, nego treba obaviti testiranje i otkriti što daje rezultate, a što ne daje.
To vrijedi i za sve drugo - odgoj djece s pp u ovom se ne razlikuje od odgoja "obične" djece (gdje li je granica, uostalom???) jer za svako dijete treba tražiti i pronaći odgovarajući ključ. To znači da ćemo često dugo isprobavati različite pristupe (u odgoju, prehrani i svemu drugom) i ako imamo sreće i strpljenja, dijete će nam sve to vratiti. Ali rijetko se dogodi da za dvoje djece možemo primijeniti isti pristup. Svako dijete je posebna priča.
Joj borim se ja za to već dugo vremena, al s obzirom da stanujem u manjoj sredini gdje su slućajevi djece s posebnim potrebama strogo čuvana tajna, tako ni nema dobro educiranog i obrazovanog kadra u tim smjerovima, koji bi mogao raditi s mojim sinom. Razumijem da je u Zagrebu i većim gradovima sve puno jednostavnije.
Ovaj mjesec bi me konačno trebali primiti na pregled i na EFR-u, pa ću se i tamo probati obratiti za pomoć vezano za asistenta.
A koliko sam i ćula ti asistenti u vrtićima ( barem u našem ) nisu dobrodošli.
Slažem se s tobom,ali isto tako i razumijem Matanicu. Najiskrenije, ja sad uopće ne znam kako bi krenula da mi stvarno nalazi pokažu netoleranciju na gluten. Moj sin ima već 5 god. i uopće ne znam kako bi mu obijasnila da sada ne može jesti određenu vrstu hrane koju je do sada obožavao. a i ovako je dosta težak na hrani i stalno se brinem jel dovoljno i kvalitetno jede.
slažem se samo se nepotrebni štetni sastojci u prehrani smiju i trebaju izbaciti iz dječje prehrane bez konzultacije s lječnikom. isitna je da djeca s neurorazvojnim odstupanjima često imaju i preosjetljivosti i/ili alergije, ali treba dobro procijenit štete i koristi eliminacijske dijete i najbolje je voditi pod vodstvom stručne osobe i uz dosljednu dijagnostiku.
da dobijete, ne daj Bože, nalaze da imate celijakiju ili intoleranciju na gluten ili alergiju na određene vrste žitarica i da primjetite povlačenje tegoba kad o eliminirate iz prehrane vrlo biste se lako motivirali i sebe i samo dijete,,
mi smo nasem pricali o tome da je alergican, upozrili tete i stvarno mu rekli da je od toga tvrda stolica, da boli trbuh i da mu nije dobro. vrloje rano (sa 4 vec sam pitao prije nego sto bi nesto jeo da li je to sa glutenom ili bez
sad se zabavljamo ako ga tresne secer da je "my sugar fulled friends" (scena iz megamind kad on djeci otima dehidrator uz pomoc kojeg su smanjili roditelje na kockicu neke materija a klinci tulumare zderuci bonkase i skroz su odljepili od hiperaktivnosti). takodjer se koristimo sa "not now steve" iz cloudy with a chance of meatballs jer steve majmun pukne na hiperaktivu od gumenih bonkasa
x
pikula, prestigla si me... Baš sam htjela napisati nešto slično. Da djetetu bude dijagnosticirana npr. šećerna bolest, nitko ne bi ni trenutka razmišljao o tome da li dijeta treba ili ne treba. Ali dakako, u ovim slučajevima netolerancije na hranu treba najprije obaviti dijagnostiku.
Ide to bez problema. Moj stariji je bio nekoliko godina bez ikakvih slatkiša. Nismo, doduše, imali takav problem - on je dobio salmonelu koje se mjesecima nije mogao riješiti, pa smo silom prilika bili na dijeti bez slatkiša i škroba. Funkcionira bez problema... Tada je imao 5 godina i čak je odgajateljica u vrtiću bila jako brižna i vodila računa o tome i dugo vremena kasnije.
Asistenti nisu dobrodošli jer je to u mnogim vrtićima nešto novo, nepoznanica, a svi se mi bojimo nepoznatog i normalno je u početku da se asistent čini kao uljez ali s vremenom sve dođe na svoje. U našem vrtiću smo mi probijali led, a osoba koja je bila asistent je studentica psihologije koja nije završila obrazovanje i nema puno iskustva, što meni u konačnici nije bitno jer mislim da bi to bilo tko dobro motiviran mogao odraditi. Njemu je trebalo da mu netko pomogne u odnosima s vršnjacima, da mu svaku situaciju u kojoj se nađe pokuša pojasniti i imenovati, da ga ponekad motivira u aktivnostima koje svi rade, to je sve.
masovno starci koji se ne slazu sa idejom uzimanja krvi ili pikanja radi ispitivanja alergija i intolerancija na hranu ili ako im je testiranje financijski neprihvatljivo cijelu pricu rjesavaju dnevnikom prehrane. zgulis dijete do prve prehrane pa dodajes namirnicu tjedno i biljezis reakcije
u principu je SCD prilicno rigorozna (termicki obradjeni bademi daju potpuno drugaciji rezultat nego sirovi bademi) i vrlo cesto regenerira cak i kod colitisa i crona
meni je na sve te auti prehrane jako dobro sjeo jerry brunetti sa svojim idejama o lijecenju raka hranom (a u biti se sve svede na prehrnau koju su imali nasi stari, kad jos nije bilo krumpira i paradajza pa se koristila repa, koraba, tikvice.
nasa holisticka nutricionistica je jako protiv paradajza jer spada pod saponines, odnosno kida veze izmedju stanica i stvara porozna crijeva (izmedju ostale stete). ako vec povremeno dajete paradajz u ludilu ga se ne soli, kao ni jedno drugo povrce. (mi u biti sebastianu ne solimo nista osim juhe)
a na temu asistenta u nastavi... to odbijaju i u nl, sto vise nl je nekih 20-ak godina iza hr po tom pitanju. kako su klinci u hr kratko u skoli recimo da se mozete zadovoljiti asistentom koij ce vam samo pokriti socijalnu i emocionalnu komponentu, kad je dijete smireno i osjeca se sretno i sigurno tek tada ce poceti uciti
Hi, žemske!! Netko mi je stavio bubu u uho da bi mi dijete moglo imati i srčanih problema, pa sam gledala na netu i naišla na DR. i. Malčića kao specijalista dječje kardiologije ! Ima li itko ikakvih iskustava s njim?
zbog cega ti se cini da bi moglo imati probleme sa srcem?
mrgice, pozdrav... evo pronašla sam te slučajno urfajući netom i istraživajući asperger. Moj maleni ima 3,5 godine i bojim se da ima Aspergera. Najveći problem od svega je to što on konstantno skakuće... to stereotipno skakutanje mu je opsesija i ne znam na koji način ga smanjiti.... Ne znam kuda ni kako bi krenula, da li ti mogu poslati mail, ako si voljna podijeliti sa mnom koji savjet.... Bili smo kod neuropedijatrice, ona je rekla da joj je predobar za aspergera, ali to je rekla na temelju dva pregleda na kojima je on stvarno bio dobar i nije izvodio gluposti. Onda smo bili kod Tanje Sever koja ga je jako dobro prokuila,rekla je da on ima vrlo diskretne elemente Aspergera zbog skakutanja, rasijane pažnje i fiksacije na zvukove. Dok skakuće, stalno imitira zvukove aviona,vatrogasaca, policije ponavlja scene tj razgovore iz crtića, kad je glasna muzika, poklapa uši,... Inače govor mu je super, imao je fazu kad je dobro mucao, no to ga je prošlo. EEG obični bio je ok, no tražila sam i cjelonoćni eeg, zbog toga što sam jedan dan vidila da mu se trese jedna ruka, jako se znoji dok spava i jako se trza dok spava. sve sam to povezala sa epilepsijom, molim boga da nije još i to.... U prvi mjesec imamo pregled. Nadam se da se čujemo. Pozdrav!
Pozdrav svima! Može li mi netko od vas reć kako ste došli do tih svojih dijagnoza? I ja imam dječaka, ima pune četri godine, na nalazima se vodi kao neurorizično dijete i usporen razvoj govora.. Međutim on priča i to dosta,samo o stvarima o kojim u tom trenutku želi, a kad ga nešto pitaš nema pojma šta si ga pitao,često nema nikakvog odgovora, teže ostvariva kontakt,odluta ,koncentracija mu je ajme, a stalno nešto vozi u mašti s rukama, logoped kaže- da je nezreo, psiholog- da je u granicama,defektolog- da je psihomotorno nemiran, osjetljiv na zvukove.. izbirljiv u hrani, socijalizacija neprimjerena za dob, ne ljulja se na ljuljački, nikad i nije, ne crta, ne drži olovku... ima toga još hrpa..A sve je počelo s hipotonijom. Da li bi i mi možda trebali do Zagreba u ERF? Ima li netko slično dijete,ili iskustvo? Možda sve samo umišljam,ali čini mi se da je drugačiji od svojih vršnjaka .
Pa ne bi škodilo provjeriti. Rana intervencija je najbolje što možeš učiniti za svoje dijete ako posumnjaš na disharmoničan razvoj, a ako pušeš na hladno, past će ti kamen sa srca.
Evo kontakta - nazovi ih pa se raspitaj: http://centar.erf.unizg.hr/jc-kabinet-rk
Mislim da možeš na uputnicu - pitaj pedijatra ili ekipu na ERF-u direktno. Ja s njima nemam iskustva jer moj je sin imao drugačiju vrstu smetnji pa smo radili dijagnostiku u Suvagu. Uostalom, možeš i tamo pitati za dijagnostiku - oni imaju isto defektologe i radne terapeute, prilično dobar tim ali usmjeren prvenstveno na smetnje sluha. Ne škodi se raspitati. Evo kontakta i za njih (tu sigurno sve možeš obaviti na uputnicu): http://www.suvag.hr/hrv/page.php?cID...kt&eID=kontakt
Imaš i drugih mogućnosti - Klaićeva bolnica na primjer itd. ali ako dolaziš u Zagreb, vjerojatno baš ERF nudi najbolje mogućnosti za dijagnostiku, a onda dalje tražiš mogućnosti terapije u svojoj bližoj okolini.
Sretno!
Pozdrav. Htjela bih se osvrnuti na prethodno spomenuti problem s odvikavanjem od pelena. Naime, kod djece s poremečajem autističnog spektra poželjno je da se kroz tjedan dva vode bilješke o tome u koliko je sati otprilike( jer nije moguće točno utvrditi zbog pelene) vaše dijete obavilo nuždu. Nakon ta dva tjedan primjetit će te da je to otprilike bilo u isto doba dana. Nakon toga ćete ga vi u to doba dana podsjećati da ode na wc što ćete s vremenom uklanjati. Također je poželjno da napravite slikovnu razradu zadatka koja će uvijek biti prisutna u wc, npr.prvo skinemo hlače,itd...ta slikovna razrada posebice je dobra kod pranja ruku...također iskoristite mogućnost nagrade , to jest napravite neku listu prilagođenu djetetu, gdje ćete bilježiti kad je samostalno obavio nuždu,i npr nakon 4 uspješna puta će dobiti svoju nagradu. Što se tiče asistenta u nastavi, to se raspitajte preko udruga ( u Zg su Idem i Puž te koje daju asistente) ili preko gradskog ureda, međutim sad se velik broj asistenata zapošljava preko one mjere stručnog osposobčljavanja za rad št pokriva država, pa iskoristite i to.
E da što se tiče dijagnoza, nije poželjno da odete jednom kod psihologa, psihijatra ili koga već i da odmah dobijete dijagnozu. Prođite sve potrebne stručnjake, znači, psiholog, rehabilitator, logoped , psihijatar i sl.
Kompletna obrada svih stručnja može se dobiti u savjetovalištu erfa, međutim njihova dijagnoza se ne priznaje u školi kao medicinska, nego vam traže s Kukuljevićeve ili Klaićeve bolnice.
da li bilo tko od vas koji imaju asistenta uz dijete u spektru imaju pozitvna iskustva sa svojim djetetom u NT sredini? da li su ih ta djeca prihvatila ili su sami i vrlo cesto predmet ruganja i maltretiranja?
stray, ovdje ti bas nema puno ljudi koji bi mogli odgovoriti... U skoli gdje su moja djeca ima asistenata za nastavu, ali za adhd i cp, koliko znam nema nikoga iz spektra (ili nemaju dijagnozu).
Probaj pitati na specijaliziranom forumu gdje ima vise roditelja s takvim iskustvom - ovdje: http://dira.forums-free.com/
Sto se tice iskustva s asistentima, moj sin ima razrednog kolegu koji je u nizim razredima imao asistenta i to je odlicno funkcioniralo, zahvaljujuci u prvom redu uciteljici koja je u korijenu sasjekla mogucnost ruganja i slicnog. To zapravo nema veze sa djetetovom dijagnozom nego s kucnim odgojem i razrednim odgojem ostale djece.
Uciteljica mog starijeg sina sazvala je roditeljski, objasnila RODITELJIMA u prvom redu sto je u pitanju, zasto ce dijete xy imati asistenta, kako ce to biti, zasto se njemu tolerira ono sto druga djeca ne smiju (npr. ustajanje tijekom nastave - adhd je bio u pitanju) i sve pet! Djecak je sudjelovao u svemu, iako moram priznati da nije bio bas uvijek omiljen (jer mu je bilo tesko postivati pravila igre, na primjer). On se s vremenom pomalo ipak prilagodio njima, a oni su naucili koje su njegove slabe strane i to je na kraju bilo sasvim ok.
S druge strane, kod mladjeg sina uciteljica nije uspijevala sprijeciti nepozeljno ponasanje (ruganje, nasilje verbalno i fizicko) u razredu bez asistenta, pa si mislim da su kojim slucajem imali takvo dijete, ono bi bilo jako ranjivo i izlozeno kojekakvom neprimjerenom ponasanju ako asistent sam to ne bi uspio sprijeciti (a to je tesko bez potpore ucitelja).
m pitm zbog toga sto slusam horor price i diskriminaciji takve djece od nastavnika i preostale djece
Moguce je...
Strucne sluzbe su deficitarne ili ih nema (imas npr. samo pedagoga, a to nije dovoljno za vrlo sirok raspon problema koji se pojavljuju). Osim toga, jako je tesko i doci do asistenta za bilo koji problem, ne samo za spektar, osim preko udruge
Uvijek je u pitanju ista stvar - lova. Ne radi se tu samo o asistentima i djeci iz spektra, skolstvo je cijelo ... ne mogu naci dobru rijec... isto kao i drustvo ili ogledalo drustva. Puno je stvari koje bi se mogle popraviti.
starci imaju ideju da ce im se djeca na silu ugurana medju NT djecu bolje razvijati. nije mi jasno kako ce se bilo kako razvijati ako su konstantno izlozeni maltretiranju plus sto i starci koji to forsiraju nisu zadovoljni djecom takvom kakvi jesu tako da takvi klinci konstantno zive okruzeni nezadovoljstvom zbog toga kakvi su. prilicno nezdravo tlo za samopouzdanje i bilo kakav napredak
Iskreno, nemam iskustva s tim iz prve ruke, ali vidim da u Hr nema organizirane skrbi o djeci/osobama s dijagnozom iz spektra i to jest problem. Kao prvo, tesko je uopce dobiti dijagnozu, a pogotovo pravu dijagnozu + odgovarajucu terapiju ili sto vec treba. Ima tu puno lutanja.
Roditelji upisuju svoju djecu gdje mogu i gdje im savjetuje ono malo strucnjaka do kojih uspiju doci. Cesto je kvartovska ili mjesna skola jedino, a ne najbolje rjesenje.
Nemam neki sjajan uvid, a ovakvo misljenje stekla sam u razgovoru s bliskim osobama iz uciteljskog jata (ne samo iz Zg) i imam dojam da su obitelji s takvom djecom debelo prepustene same sebi. Tako izgleda meni kao promatracu. S druge strane, ni svako dijete nema u obitelji i skoli podrsku kao Temple Grandin.