Ja još nisam skužila koji ti sir upotrijebiš
Printable View
Ja još nisam skužila koji ti sir upotrijebiš
Imam još jedno meze. Tek sad sam shvatila koju ljubav gajim prema povrtnim zamotuljcima. Ako imate zamrznute kuhane mlade mahune one uske dugačke, šparoge ili juliene povrće, to kratko prokuhate i ocijedite. U zdjeli izmješate ribani sir tipa ementaler, senf i bijeli papar. Premažite smjesom šnite šunke i omotajte oko stručka povrća, onda izrežite tanke šnite sira tipa gauda na prst široke trake i omotajte po sredini dastoji kao prsten na salveti, kratko zagrijete u mikrovalnoj ili u pećnici ako ste nešto prije pekli, onak na minutu, da se sir poljepi. Servirajte uz domaću majonezu ili neki limunasti umak kao dip. Jako lijepo izgleda, a prefino. Dašak proljeća među zimskim jelima.
da ne bude da samo offtopicim...
moj meni zavisi od gostiju koji dolaze, otprilike znam ko sta voli, a mi volimo svasta i lako se nadjemo na sredini
- omiljene su mi vecere s nekom domacom pogacom, pecivima i hrpom vrsta meze prilagodjene godisnjem dobu
- gosti iz daleka obicno dobiju tipicnu bosansku sofru - dolme, tarhana, slatkisi po zelji
- za Badnjak i Bozic navrate i gosti, za Badnjak bude bakalar u nekoj varijanti (odresci, valjuske od krompira i bakalara) a ove godine se siljim na salatu od hobe
- za Bozic i Uskrs bude janjeca plecka, francuska salata, slatko po zelji slavljenika
- za Bajrame smo kod starijih generacija, meni standardan, a moj doprinos bude domaci hljeb, za nase goste baklava od ljesnjaka
- za Novu najcesce finger-food tipa punjenih jaja, mini sendvica od krekera, rolada od hljeba s topljenim sirom, ajvarom i maslinama/kis. krastavcima, lisnato po zelji slusatelja, obavezne coko kuglice za prozdiranje u ponoc
- rostiljanje podrazumijeva paprike i sampinjone, meni i lignje, ostalima marinirana piletina i pljeskavice...
Ja sam od onih koji se tresu danima prije navale gostiju (kad moram kuhati). Jedan od razloga je svakako taj što većina mojih gostiju spada u ekstra zahtjevne glede hrane. Ove godine planiram razdvojiti dječji dio rođendana od posjeta većine odraslih (mislim da će se tako klinci bolje zabaviti) pa bih voljela prijedloge. Moj plan je bio (za desetak djece) torta + ražnjići od flipsa i štapića + mali sendviči. Svi su ti klinci većinom u trku i nemaju vremena jesti, a žao mi je da ostanu gladni pa bih voljela imati nešto što mogu u sekundi strpati u usta i ići dalje. Što se tiče odraslih, tu stvarno nemam pojma, štogod da napravim neće biti vrhunsko, jooooj, a skoro svi od ovih mojih na to gledaju. A to je stvarno najbliža obitelj ... To bih mogla uvaliti MM-u :)
cvijetak, ja bih djeci nekakve konkretne zalogajčiće. Možda mini slance same ili punjene šunkom/sirom.
Ako baš imaš volju možeš napraviti i mini pice.
Uglavnom, ne bih im samo čips i štapiće.
U krajnjem slučaju može i neki mini sendviči.
Dok smo mi bili djeca hit nam je bila voćna salata za svaki rođendan, ne znam kako bi to danas djeca prihvatila.
:* :smn:
Znaš da kopija nikad nije ko original ;)
Anemona, kod moje djece bi vocna salata prosla odlicno!
Cvijetak, ja bi za djecu tople sendviče, to je ala pico pizzi, mozes uzet kruh za toast ili narezat kruh na fete ili čak polovice feta ako je velik kruh, ja obično namažem ketchupom, stavim šunku na sinte komadiće, naribam sit i pospem origanom, sa svim drugim kombinacijama mi je riskantno, gljive izbjegavam davat djeci a ostale dodatke nikad ne znam jel vole, ovo je kombinacija koja od svih prodje odlično. Naredaš sve u škrovadu (protvan?) i kad dođu gosti samo ubaciš u pećnicu, to je 10ak min maksimalno gotovo, izvadiš taj i ubaciš drugi, dok se ovaj peče složoš i treći pa opet i četvrti ako je potrebno.
Odlično je jer je toplo i brzo gotovo a kombinacija je koju djeca vole.
Na foru toplih sendviča za djecu... Ja radim pizze u lisnatom. Kupim ono razvaljano lisnato iz Lidla (kad je na akciji :raspa:), narežem na kvadratiće (pravokutnike) napunim adekvatnim prilozima, preklopim, stisnem rubove i zapečem. Bude gotovo za 10-15 min.
Ako nam se jede nešto slatko - napravim isto to s Nutellom / pekmezom / ribanim jabukama / višnjama... Bez ovih dodataka za pizzu, jel. :)
Naravno, ne pali kod onih koji ne konzumiraju lisnato. :mrgreen:
Za dječje rođendane nam super prolazi voće isjeckano na komadiće pa ih klinci umakaju u čokoladu.
Apsolutni hit je bila i torta-priča, morali su po torti tražiti ključ od Ivičinog kaveza da ga Marica oslobodi :mrgreen:
A onda su tortu dokrajčili rukama.
Zhabice, može li bob u mahuni (mladi)?
Peterlin, možeš napisati recept za gris štrudlu s gljivama?
Nisam do sad probala sa mladim bobom u mahuni pa ne znam šta da ti kažem. :neznam:
Ja volim za prilike kad se sjedi pred televizijom (dakle, nije svečano, npr. gledanje utakmice) napraviti više vrsta namaza - paštetu od tune, humus, sir liptauer, i onda ih špricom za kolače nanijeti na okrugle krekere da se ljudi ne moraju gnjaviti s tanjurima, noževima, mazanjem...
Jurana, oprosti, skroz sam zaboravila pogledat sir. Pokusat cu se danas sjetit :škartoc:
Jurana super fora,ali ti sigurno imaš neku super špricu, moja se slama već na gušćoj kremi za kolače. :(
Zapravo je ona vrećica za kreme, ne šprica.
Ajd evo i slovenske verzije za zimske dane:
-hladno predjelo: zaseka i domaći kruh, (onaj no knead se savršeno uklopi),
-toplo predjelo: savijača od heljde i šampinjona (u nedostatku zbiljskih gljiva),
-glavno jelo: pečenice ili krvavice, dinstano kiselo zelje ili repa i matevž (zvan i mavta), što je zapravo pire od krompira i graha,
-desert... nemam neki tradicionalni, nakon ovog uvijek serviram nešto jako čokoladno da da energiju za probavljanje. :mrgreen:
Jel može recept za savijaču od heljde i gljiva?
Skuhaš heljdu, posebno zdinstaš gljive na luku ili/i češnjaku, već kako voliš, pomiješaš, pa rolaš u savijaču, kore (mislim da stavljam po dvije tanke) prethodno namažeš uljem. Pečeš na 190-200. I to je to.
mishekica ajde mi reci koliko ti ispadne cca tih zalogajčića od lidlovog lisnatog?
meni nešto prepremalo, ne znam u čemu je fora :unsure:
trebala bih bar dva paketa uzeti da količinski bude taman
a nismo neki žderonje
trampolina živo me zanima ta priča s ključom i tortom
sakrila si pravi ključ ili?
što je bilo kad su ga pronašli?
Obično podijelim jedan komad na 8 dijelova. Nama je uglavnom dosta svakom po dva. :) Zadnji put kad su mi bili gosti (samo njih dvoje) napravila sam od dva paketa i skoro sve smo pojeli. Dakle, ugrubo, pola lisnatog po osobi? Ali tad smo stvarno svi bili gladni...
ja sam postala malo asocijalna a i činjenica da nam se ne puši u kući je pročistila neka druženja pa nemam česte prilike kuhati za druge
no ostala je obitelj baš imam uskoro jednu prigodu, neki od recepata ću sigurno iskoristiti!
O, pa ni kod mene se ne puši. Zato mnogi "nemaju vremena" ni na kavu navratiti. No, ako je nekome ta cigareta toliko bitna da me radi nje odbija vidjeti, onda mi takva osoba i ne treba. :coffee:
mishekica :love2:, nije da sam strašno utučena ali sam primjetila razliku u odnosu na vrijeme kad se sjedilo uz kafu i ćikalo satima
nije da nisam i sama uživala, jesam
sad mi je to nezamislivo, što da radim :|
još uvijek sam stava da to ne bi trebala biti prepreka pravim prijateljstvima
da se vratimo na temu - jel ti dovoljno jedno lisnato iz lidla?
ono se znači više ne valja nego je gotovo za pripremu?
ja sam malo smotana što se tiče lisnatog
ne znam onako lijepo sve zamotati, da se ne razmotava...
i uvijek mi nekako s tim lidlovim ispadne bijedna količina...
:)
Onda ti treba više komada. :mrgreen:
Samo ga razmotaš, razrežeš na komade (dakle, ja to na osmine 8-)). Na jednu polovicu (svakog komada) stavim nadjev, ali ne skroz do rubova jer onda curi. Preklopim ovim praznim dijelom i malo stisnem i/ili podfrknem rubove. Ponekad malo pretjeram s umakom :paradajzfrik: pa iscuri, ali nama to ne smeta.
Mi baš nismo obožavatelji šunke za pizzu pa unutra stavljam kobasice, tipa čajna, i mrvicu sira (najradije mozzarellu) + rajčica sa začinima. Ako je sezona, stavim komadić svježe paprike. :mljac:
A inače, to tijesto stalno izgleda mlohavo i dok ga punim, mislim kako će se to sve razletiti... No, uvijek se lijepo napuše i baš bude lisnato. :)
P.S. Možda nisam na početku rekla... Mislim na ovo lisnato, već razvučeno.
flopice, imam jedan super recept sa tim lidlovim tijestom, ispadne puno zalogajčića i svi budu oduševljeni.
Na sitne kockice nasjeckam šunku i krastavce, rasporedim ih po razvucenom lisnatom o preko toga naribam sir.
Zarolam i tako zarolano kratko stavim u led ili na najgornju policu frizidera, nekih 5-10 min, ali moze i bez ovog koraka.
Izvadim iz leda, namzem razmucenom jajem i pospem sjemenkama (moze i bez jaja i bez sjemenki al ovako je bas efektno)
I sad najvaznij korak tako pripremljeno narezati ostrim nozem na tanke kriske i staviti da se tako narezano peće.
Peci dok se ne zarumeni
Kad se ohradi samo razdvojiti kriske. Imas puno malih sitnih ukusnih zalogajcica koje nikad ne bi uspila tako tanko narezat nakon pečenja. Meni od jednog lisnatog ispadne 15ak zalogajcica, ovisi kako tanko ih rezem.
Izgleda ovako. Dodala sam još par slika u album, ovo je sa proslave zhapčevog drugog rođendnana. Done all by myself 8-)
Ja isto ovo radim i dosta bude zakusno, mm i ja od jednog lisnatog imamo cijeli ručak. Obično krajeve pristisnem vilicom i najbolje je nadjev stavljat hladan jer kad je vruć onda se tijesto rastopi pa ga je teško prebacit u škrovadu. Najzgodnije je narezat lisnato na komade i sve skupa sa onim masnim papirom stavi u škorvadu. Tamo na komade dodaš natjev, preklopiš, pritisneš krajeve vilicom i staviš u pećnicu. Tako ne moraš prebacivat i mislit se hoće li se rastopit to lisnato pod vrućim nadjevom.
zhabice, i ja sam bila radila ovako zarolano, ali mi se puno više svidjelo ovako na komade.
Naravno, kad je hrpa ljudi i hrpa druge hrane, onda je bolje to usitniti. :mrgreen:
Flopice, ključ je bio napravljen od pereca i bio je skriven po torti. A torta je bila napravljena kao vještičina kuća i okućnica(iz Ivice i Marice). Nagrada za pronalazača ključa je bila neka čokoladica, ali klinci su najviše uzivali u pričanju priče.
A ček, jesu li oni znali da traže perec ili su tražili bilo što? :)
Ajme, super! :)
zhabica hvala na detaljnom pojašnjenju, baš mi je to trebalo
jer imam neku falingu s tim lisnatim, nemam pojma što i kako ali nešto mi ne leži
valjda ne znam pogoditi omjer punjenja plus što ne znam pedantno zamotati
pa to sve iscuri, iskelji se, ne mogu fino narezati
sad ću ovako po tvojim uputama
a ako nakon toga ne ide, onda odustajem...
Pokušaj radit sa što hladnijim tijestom, ja ovo iz lidla držim u frižideru i vadim ga tek prije početka valjanja, tj u ovom slucaju samo razmotavanja. Zato ide ovaj korak u frizideru da se tijesto stvrdne pa ga je lakse rezati nego kad je mecavo, onda se lijepi pa ga ne mozes odvojit od noza pa ne ispadnu tanki pravilni komadi nego sve nesto kecavo.
Ono sto sam pisala za lisnato ko sto misekica radi na samo 8 komada ja punim umakom za bolonjez, zato radim direktno u škrovadi jer se tako minimalno sve skupa iskeca.
trampolina, odlicna ideja! :klap:
Lucas, probat cu i tako jednom, obicno slatko radim na takav nacin, nisam probala te pizza puzice, al budem!
zhabice sviđaju mi se slike jela s vašeg slavlja. Svaka čast!