Na zanimljiv način pokazuješ interes.
Molim da se u budućnosti suzdržiš tog omalovažavajućeg tona, i bez njega možeš pokušati shvatiti tuđe mentalne sklopove.
Printable View
Ja isto ne bih rađala kod kuće, ne bih da mogu do rodilišta doći za 20 minuta. Ali eto ne mogu, i nisu sve žene u toj mogućnosti, U mojem bliskom okruženju, nakon zatvaranja rodilišta u Makarskoj, mnogo žena, redom višerotkinje, u strahu da bi mogle roditi putem, razmišljaju o tome da ilegalno zovu primalju ili ginekologa pa da ili rode kući ili njih vode sasobom do Splita. Uistinu mi se čini da je tvoje spominjanje pnih bogatih i slavnih ovdje potpuno neumjesno. Naime, ni ja ne bih ozbiljno razmišljala o porodu kod kuće, da sam bogata i slavna, pa da mi tih par tjedana hotela u Splitu zaa eteročlanu obitelj ne predstavlja ništa. Ono da mm, ja i naše troje djece sljedeći put odemo u Split, on da otkaz, djeci platimo privatnu poduku i malo po Splitu uživamo, kao godišnji...
:-/
Pa mozda nije napravila nesto prva n svijetu ali svakoj zeni (barem onoj normalnoj) je cin poroda neki vlastiti uspjeh! I ja sam se (oba puta, al posebno u ovom duplom) poslije poroda osjecala kao da sam osvojila cijeli svijet! Ono bas me oprala furka da sam nesto uspjela odradit savrseno!
Mene konkretno ne smetaju pkk, kao sto je zhabica napisala, i ja bi prva potpisala sto trebaa da se pkk omoguci sa svim tehnikalijama
Ono sto mene smeta jest da mi se konstanto implicira da sam odlaskom u bolnicu odlucila pognjurit glavu i da sam eto jadna ili neupucena..jer da mi je stalo do mene/djeteta u raznim nijansama, sigurno bi se odlucila na pkk da ne kazem odvazila..
disciplina nije draga to što misliš...tako to ispada...vjeruj mi!
Isto kao dojenje i nedojenje. Sva ta djeca izrastu, ali majke koje ne doje ne osjete "sve ono...".
Znaš, nitko ne osuđuje ženu koja ne doji, to je pravo njenog izbora, ali ne može kazati da razumije te osjećaje, da zna kako je kad te gricne zubić i
Tu je razlika bolničkog i pkk.
Ja sam rodila oba puta u bolnici i znam da sam zakinuta za sve ono što sam mogla kući.
Uz to, drip i ostalo je rizik, svi znamo koji, njega kod kuće nema...
To su te neke stvari.
Otvoreno ću reći, onaj tko ne želi kući, za njega je onda bolnički savršen i ja to poštujem, to je doseg savršenosti toj osobi.
U mom svijetu bolnički porod nije maksimum onoga što ja želim.
uh...svašta ste ispisale...i svašta bi komentirala...ali mislim da nema smisla...
uvijek me zadive ovakvi pojedinci koji dođu samo provocirati...a baš je fino rasprava tekla...za promjenu...
valjda su to ipak dubinske potrebe jel...
i ja mislim da se svaka normalna žena nakon poroda osjeća posebno.
da se osvrnem na ovu tvoju zadnju rečenicu...mislim da to nije istina. argumenti za i protiv razvlače se sa razlogom...da bi ja "opravdala" svoj izbor, pkk, pred nekim koji mi implicira da previše riskram i da sam sigurnija u bolnici, kažem što mislim o bolnici. kao i suprotna strana koja kaže svašta protiv pkk i za za bolnicu...
ako je osoba sigurna u svoj izbor i odluku o mjestu poroda nikakvi argumenti je ne bi trebali smetati. makar ja tako mislim....
i na kraju...postoje statistike koje govore za sebe...
zato ne kužim pojedince koji se strašno nerviraju pričama o orgazmičkim pkk. to mi je...onako...na granici mazo i to....
kako se nekome čita nešto što ga tako nervira...ili ima previše vremena?
Ajme Beti3, a di ja govorim da nije normalno osjećat se savršeno nakon poroda i biti sretna, ponosna i itd..al da ćeš mi reći da ti je sam porod bio ko orgazam, da si letila po sobi i ne znam kaj sve ne, pa da si ne znam di rodila, ono nemoj me hebat...e to mi ide na jetru.
Pa i ja to ovako vidim.
da, i ? daj podijeli to s nama koje nismo upućene, kad si vec citirala
moderatorice :coffee:
a zasto roda inzistira na autosjedalicama i dojenju za tudju djecu?
kakve to veze ima s vama, zasto vas to dira?
educirate jer smatrate da su neke opcije bolje, sigurnije od drugih
pa ja npr. zhabicino ili betino nastojanje na ovoj temi jednako tako dozivljavam
da upozore na nesto sto po njima trenutno nije najsigurnija opcija
cisto da se istakne i druga strana, to bi valjda trebalo biti pozeljno kod bilo kakvog raspravljanja i/ili odlucivanja
žene ovdje ne djele svoje priče radi nekog poput tebe Mondu...iako bi mogle kad si već zagrijana za to "štivo" :lol:
to što tvoj racionalni um ne može pojmiti neracionalnu silinu samog poroda, govori samo tebi u prilog.
Eto, ti Mondi misliš da lažemo i ok. Mislim da to tvoje mišljenje i nije jako važno, to ja mislim, mislim da je važnije da se odbija legalizirat nešto što se već događa. I dijelom se događa jer žene više znaju, više žele, čitaju razne priče pa požele neki drugačiji put, a dijelom se događa jer nam nije svima zdravstvena skrb jednako dostupna. I sad država može odlučit branit postojeći sustav i praviti se da problema nema, ili promijenit sustav pa omogućiti i drugačija rješenja. Osobno smatram da je prvorotkinja koja odlučuje roditi kod kuće prilično neustrašiva i ne bih ju ohrabrivala, iz straha da nešto ne pođe po zlu. Jednako tako ne bih joj ni onemogućavala njenu odluku, već bih brinula da uz nju barem bude educirana osoba legalno. Ja stvarno nisam militantna zagovarateljica pkk i nisam vjerojatno roda primjer, ali sam stvarna žena koja je donijela odluku o indukciji pod pritiskom činjenice da ili ću tako ili putem. Ne vidim kako je ovakvo porođanje žena udaljenih od bolnica manje rizično od legalizacije pkk. Pogotovo što pouzdano znam da u nekim krajevima gdje je bolnica daleko primalja ima.
Po meni nema potrebe, jer ionako većina ide u rodilište...što će se u rodilištu desiti i kakav će porod dobiti, to je već drugo pitanje...
To pitanje često povlači želju za pkk, možda u mnogih, ali samo neki se odvaže i na taj korak.
Inzistira se na as, jer drugog i sigurnijeg načina nema, izuzev da se ide pješke.
Na dojenje se jakoooooo stavlja akcent u smislu edukacije, jer je činjenica da mnogo žena koje odustaju, ne bi odustale da su neke stvari znale...
Ja osobno nemam ništa protiv onih koji ne žele dojiti, ali još uvijek imam protiv rečenice "nestalo mi je mlijeko"!
To svi znamo da ne može biti istina, kako god bilo okrenuto i to valja argumentirati, čisto radi edukacije.
...nemoj ni biti RODA primjer, jer je to nepotrebno, budi sebi svoj primjer.
Bar tako ja razmišljam, ne trudim sebe etiketirat kao RODA primjer, niti se osjećam manje vrijednom jer nisam rodila kod kuće, a planirala sam!
Ja mogu biti samo tužna jer se nije ostvarilo, ali nikako to ne shvaćam kao RODA primjer ili obrnuto.
Ne mislim da lažete, već da užasno preuveličavate i uljepšavate i mažete ženama oči, a činjenica je da uopće nema uvjeta za tako nešto u Hrvatskoj.
Meni je super ovo kaj je Fistonić rekao:
"Mislim da su zahtjevi udruge Roda primarno rezultat loše koordinacije zainteresiranih (onih koje rađaju i onih koji im pomažu pri tome), jer svi navedeni "zahtjevi" se zapravo često realiziraju u praksi. Niti je moguće sve "zahtjeve" primjenjivati u svih rodilja, niti pri svakom porodu provoditi navedene postupke. Ključ je u individualnom pristupu! Svaka trudnica u kontaktu sa svojim ginekologom tijekom konzultacija u trudnoći mora dobiti odgovor na baš svako postavljeno pitanje. Trudnički tečajevi i fizikalna terapija prije i nakon poroda moraju biti dostupni svim zainteresiranim trudnicama. Pitanje je da li je naš zdravstveni sustav dorastao navedenim zahtjevima (vrijeme za konzultaciju je u pravilu minimalno, sredstva za modernizaciju su nedostatna i.t.d.).
Dakle, sve je moguće i izvedivo i u Hrvatskoj, ali bez opreme i organizacije u slučaju hitnih situacija uz dobru pravnu zaštitu medicinskih djelatnika, cijela priča nosi atribut avanture. "
silinu samog poroda...joj daj ne kakaj gluposti...:roll:
meni je fascinanto to vaše vrijeđanje u rukavicama :*
Samo da te podsjetim da se moje orgazmičko iskustvo poroda dogodilo u boksu u splitskom rodilištu. I opet mi nije jasno što bi po tebi trebale napravit višerotke otvorene par prstiju udaljene od bolnice sat vremena vožnje u terminu.
recepti, zdravlje, i takve stvari, ništa ekstremno me ne zanima u roditeljstvu..znale su žene i prije foruma roda dizati djecu, davno prije...;)
I ja bih potpisala summer.
Već sam rekla da sam za legalizaciju pkk, da mi to dapače i nije nešto vau, da ne čitam priče s poroda zbog razloga koje je Mondu opisala živopisnije od mene:mrgreen:, ali mi se kroz ove 2 i po godine otkako sam ovdje nekako provlači kroz misao kako na portalu, a time i u stavovima pojedinih članica foruma (ili Udruge) prevladavaju neki dvostruki kriteriji.
Drago mi je da podržavate toliko dojenje i vožnju u autosjedalicama jer je to zaista potrebno, ali pri tome se nisu birale ni riječi ni sredstva da ta kampanja bude što upečatljivija (bode me ono o inteligenciji djece i adaptiranog na jednom tekstu portala već duže vrijeme:yes:), dok se u promoviranju pkk ide samo jednosmjerno i ne primjećujem da ste u tom području nešto preobjektivne.
pa si nas blesave došla malo prosvijetliti...hvala lepa...mene ne moraš.
i ja kažem da su žene oduvijek znale roditi pa im porod treba i vratiti.
a o vrijeđanju u rukavicama...ma daj ženo...svađaj se tamo gdje bi se i trebala svađati.
baš se meni svađa s tobom...i baš mi je od velikog značaja tvoje mišljenje :roll:..
na kraju krajeva...uopće mi se ne sviđa tvoj nivo, niti mi se na tom nivou komunicira..
al očigledno ti nemaš pametnijeg posla...a ni ja koja odgovaram na ovakve postove...
baš mi je sad palo nešto na pamet pa da vas pitam:
dakle, nikad nisam napisala priču niti opisala svoj kućni porod. ali jesam svoj porod u varaždinu. jako lijepa priča koja doslovce mami u varaždin, eto je stoji i na portalu i tu na forumu. i bezbroj puta sam po raznim temama hvalila varaždin.
mnoge žene su na temelju moje i mnogih drugih lijepih priča počele razmišljati o varaždinu. pa su neke od njih i otišle tamo. i nekima je bilo super. ali neke su imale užasna i loša iskustva, čak i s lošim ishodima po bebu i mamu.
i nitko ama baš nikad nije imao potrebu govoriti mi da je ta varaždinska priča patetična, neuvjerljiva i da se preseravam. isto tako, nitko ama baš nikada nije imao potrebu nametnuti mi neku odgovornost u stilu "što ako se nekome tko je pročitao tvoju patetičnu preseratorsku priču nešto loše tamo desi, tko će biti kriv?".
dakle, ako pričamo lijepe priče o pkk, onda preuveličavamo, opasne smo i snosimo odgovornost ako se nekome nešto desi.
ako pričamo lijepe priče o porodu u nekom rodilištu, ... onda ništa...nismo nikom ništa ni krive ni dužne. sve 5. ako se nekom nešto loše desi, to nema veze ni s nama ni s našim pričama.
u čemu je štos?
Zapravo, sad kad ponovno čitam svoj post vidim da sam fulala poantu. Htjela sam napisati da u svim područjima koji su u interesnoj sferi Udruge se ide tim jednosmjernim putem i koliko god ja čitala objašnjenja kako takav način ima i smisla i opravdanja ne mogu se oteti utisku da kod velikog broja žena to stvara kontraefekat.
A oni koji te napise smatraju Svetim pismom trebali bi čuti i nešto širu informaciju. Pogotovo kad se radi o pkk-e.
obzirom da ne znam na kakav loš ishod misliš (niti me zanima, čak ni onako ljudski, je li to "samo" razočaranje ili nešto puno ozbiljnije), ne možemo o tome pričati.
ali kad kažeš loše, ja i mislim na loše.
pa se pitam koliko bi loše bilo da ni te skrbi nije bilo pri ruci.
Možda je istina da su tekstovi na Rodi previše jednosmjerni kako Bodulica kaže, ali jednako je tako istina da Roda omogućava svima da sudjeluju. Ono piši, piši argumentirano i ne vrijeđaj i nitko ti neće ništa spočitnuti. Pisati otvoreno jest djelovati. Postoji ta neka slika Roda majke, ali ona je promjenjiva i u njoj sudjelujemo svi. Meni je osobno nekorektno samo to što se o nekim stvarima na forumu ne smije pisati (npr. ad mlijeko jer postoje bolesti majke ili djeteta gdje je upotreba istog neophodna), ali duboko vjerujem da će se tu politika Rode promijeniti.
Pa upravo u tome da bi se trebale znati obje strane medalje. Ako je tebi to Varaždinsko rodilište bilo super, good for you, ali i sama kažeš da nažalost neke nisu tako dobro prošle. I o takvim ženama se može čitati na ovom forumu.
Ali o onoj lošoj strani pkk nema nigdje niti retka. Valjda je lakše oplesti po sestrama i doktorima nego po samom sebi pa me to donekle i ne čudi, ali nigdje nisam pročitala da je itko od vas napisao bilo kakav nedostatak takvom načinu poroda. Možda je u vašem slučaju bilo sve super što mi je i drago, ali neke cure možda neće biti te sreće. Ovo sve me podsijeća na neki crno - bijeli svijet.
nope, fulala si 'ceo fudbal' :joggler:
pišem, ko i ti i milijuni drugih ljudi...nije li to moje demokratsko pravo :yes:
pametnijeg posla imam u pravom životu, pa valjda vidiš da sama ja mala beba po broju postova naspram mnogih od vas, što opet govori koliko mi je (ne)bitno pisati tu
a sad odoh muža navlačit, možda 'padne' jedan orgazmični fuk :mrgreen:...laku noć
Štos je u tome da veličate i idealizirate porod kod kuće, bez i jedne loše strane, s lijepim sličicama u boji, a primjerice, carski rez prikazujete u zastrašujućim crno-bijelim fotkama, navodeći sve njegove opasnosti, čak i smrtni ishod (koji je, nažalost, moguć i pri ostalim porodima, ne samo kod carskog reza). Da nije toga - te izrazite subjektivnosti, idealiziranja, ne bih uopće imala potrebu javljati se na ovakve teme, a vjerujem da tako misle i drugi.
još samo ovo dojenje, as i pkk.
možda sam se ja krivo ufurala ili nisam sve čitala: evo do sada dok summer to nije napisala nisam imala osjećaj da se tu vodi rasprava o pkk izmedju udruge RODA i onih koji su ajmo reći protiv pkk (barem u današnjoj situaciji), nego da se napada i secira konkretno i pojedinačno nas mame koje smo rodile doma, bez obzira imamo li ikakve veze s RODOM ili nemamo.
i otuda je išao onaj moj post.
nisam pitala zašto vas smeta što RODA želi da se uvjeti za PKK legaliziraju (na to pitanje znam odgovor i tu mi je sve jasno), nego sam pitala zašto vas smeta i dira i što vas se tiče što sam konkretno ja lutonjica rodila doma. ili što je mikka rodila doma. jer je većina napada ovdje poprilično osobna. i šalje jako puno mržnje. prema osobi, ne prema udruzi.
nadam se da se kuži kaj sam mislila reći.
:-/
rekla bih da je ipak sve rečeno rasprave radi, ne osobe.
ja baš volim mikku.
Na koga točno misliš kad kažeš "zašto vas smeta"?
Ako se obraćaš meni, reći ću ti da me uopće ne smeta što ste ti, mikka ili netko treći rodile doma, već me smeta ono što sam napisala u svom prethodnom postu, pa te molim da ne pišeš da (svi?) napadamo, jer to nije istina.
ne volim govoriti o nekim konkretnim primjerima, pa nek se zna da pričam općenito.
bojala sam se da bi mogla reći da se ne bi dogodilo da je rađala kod kuće.
kako je moguće da jedno toliko hvaljeno rodilište toliko podbaci?
vjerojatno kao što je moguće i da pkk podbaci.
Ni mene se osobno ne tiče ko je rodio doma, a ko nije.
Stvar je samo čiste prezentacije.
razumijem vas sto pricate. moguce da ostaje takav dojam, tesko mi se staviti u tudju kozu.
ali sad sam malo preumorna da napisem nesto inteligentno :zijev:
ali kako to mislis da ne prikazujemo lose strane pkk? pa jesam se na vise topica zalila do cega sve moze doci nakon sto rodis doma, od pregleda djeteta do prijave. a za transfere, ako pod njima podrazumijevas lose strane, vec sam rekla da bih vrlo rado da neka od cura koje su usle u pkk i ipak rodile u bolnici napisu price. ne mogu ih ja napisati za njih... buduci da su (nehitni) transferi jedina 'losa stvar' za koju znam da se desila u toku pkk kod nas, jedino o njima mogu i pricati.
a sto se tice carskog reza... carski rez je jedna predivna operacija koja spasava zivote. hvala bogu da postoji. to sam vec x puta napisala na rodinom forumu i napisat cu opet. ono o cemu pisem na negativniji nacin, to su medikalizirani, inducirani/augmentirani nasilni vaginalni porodi kakvi se cesto prakticiraju u nasim bolnicama. za puno mama i beba mislim da bi bilo bolje da su isli na carski nego dobivali hektolitre dripa i laktove u trbuh.
Lutonjice imaš moj debeliiiii potpis!
Ja mislim da jedna grupica na ovoj temi želi čuti negativnu stranu pkk!!!
Pri tome mislim na komplikacije i potom transfer u rodilište...
Onda njima ova tema ne bi išla u jednom smjeru.
Dobili bi novih argumenata za proširit ovo na veliko i široko...
Mislim da žele da se priča o tome kao i o rodilištima, ima pozitivnih i negativnih stvari.
Oni misle da ih se laže, da niti jedan pkk nije završio transferom radi komplikacije.
Nisam čitala tvoje postove gdje se žališ, Felix, ali sam, recimo, pročitala ovaj tekst:
http://www.roda.hr/article/read/pred...oroda-kod-kuce
i ovaj:
http://www.roda.hr/article/read/cars...vrijeme-poroda
...pa baš i nisam sigurna da će netko, nakon pročitanog teksta, uvidjeti loše strane poroda kod kuće, a na carski rez gledati kao na predivnu operaciju, pogotovo žene poput mene, koja ga nisam mogla izbjeći.