Da, ali što se tiče zakona one su to obavljale na adekvatan način, unutar zdravstvenog sustava tj zdravstvene ustanove.
Printable View
Ja sam samo htjela reći da je ovo meni sasvim dovoljno
Citiraj:
Za primalje koje su završile i doškolovanje reklo bi se da imaju moralno, jer su dovoljno educirane, ali ne i zakonsko pravo obavljanja samostalne djelatnosti jer ih zakon takve ne poznaje.
Otkad su stvari koje se ne spominju u zakonu crna zona?
Jesi li procitala Zakon o primaljstvu?
ja? ja jesam. :)
mislim da zhabs misli na ovo
jer de facto jos nemaju certifikat (u rukama).Citiraj:
IX. KAZNENE ODREDBEČlanak 33.
Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 10.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj primalja ako:
1. ne ispuni obvezu čuvanja profesionalne tajne (članak 3. stavak 3.),
2. provodi djelatnost primalje kao voditelj ili član tima, a nije upisana u registar (članak 14. stavak 1. i 2.),
3. obavlja samostalan rad bez odobrenja za samostalan rad (članak 15. stavak 1. i 2.), 9
Zakon o primaljstvu
NN 120/08, 145/10
4. u slučaju nemogućnosti provedbe ordiniranog postupka odmah pisano ne izvijesti nadreñenu osobu
(članak 21. stavak 2.),
5. onemogući ili ometa provoñenje stručnog nadzora (članak 26. stavak 2.),
6. ne otkloni nedostatke utvrñene stručnim nadzorom.
Počinitelj kaz. djela može biti svaka osoba koja nema stručnu spremu za bavljenje liječenjem.
pepita, ono je clanak iz zakona o primaljstvu.
Počinitelj ne može biti osoba koja ima diplomu medicinskog fakulteta ali je nezaposlena, liječnik opće prakse koji se bavi liječenjem bolesti za koju je potrebna specijalizacija, liječnik kojemu je izrečena mjera sigurnosti zabrane obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti i dr.
ne razumijem sta pokusavas ako lijepo pise kada i pod kojim uvjetima i koji stupanj obrazovanja i licence primalja treba imati da bi djelovala samostalno :misli: i da je suprotno kd :misli:
dr.med koji vrsi operaciju srca sigurno je prekoracio svoje granice bas kao i dipl.iur koji je zastupao stranku u parnici kada se trazi da ima polozeni pravosudni ispit i da je upisan u odv. komoru, a ovaj to nije. ili primalja koja vrsi djelatnost samostalno, a za to nema zadovoljene uvjete. samo je jedno nadripisarstvo drugo nadrilijecnistvo.
vidi se da su vam struke bliske (ako se dobro sjecam, znam otprilike cime se bavite oboje :))
ovo o nadriljecenistvo, ima li to npr veze ako ja kao laik idem nekom pomoci kad mu treba? jer kao glumim lijecnika? cini mi se da se to moze svakako interpretirati, sto ako netko kaze ok bit cu ti na porodu kao podrska a ne kao zdr djelatnik a zapravo je zdr djelatnik?
Zakon kaže: "Tko, nemajući propisanu stručnu spremu, drugoga liječi ili mu pruži medicinsku pomoć"...
Porod nije bolest, porod bez patologije i komplikacija je porod koji žena može obaviti kući sama BEZ pomoći ikoga...sudjelovanje odnosno pomaganje ženi u porodu nije liječenje niti pružanje medicinske pomoći...ali onog trenutka kada primalja prekorači svoje ovlasti i obavlja poslove koje bi trebao obavljati liječnik i nisu u domeni njenog posla, e onda možemo pričati drugačije!
oprosti al to nije tocno. lijepo pisu stupnjevi obrazovanja i opseg djelatnosti koje "rastu" sa stupnjem obrazovanja.
jer i ja bi odgovarala za nadripisarstvo ako bi poduzimala radnje koje moze samo odvjetnik iako sam pravnik i skolovala sam se za to.
iako je ovo kokos ili jaje rasprava. lijepo pise u clanku kaznene odredbe kada primalja krsi zakon i lijepo pise da kada ne moze odnosno moze obavljati samostalnu djelatnost.
zakon bi trebao biti na usluzi korisnicima, nama - bilo da želimo roditi kod kuće ili u bolnici... zakon bi trebao ponudit neko rješenje Casi. iz ove diskusije koja se proteže na nekoliko zadnjih strana jasna je tek jedna stvar, a ta je da se zakon treba revidirat hitnim postupkom. a do tada će se žene snalazit kako najbolje znaju...
danci, ne znam. po meni bi mogla biti u svojstvu osobe, al ne strucne osobe. no to bi trebali bolje znati oni koji su polozili hip. zakletvu :mrgreen:
Gledaj, ti kao laik ne smiješ pružati nekome pomoć u smislu liječenja, odnosno medicinske pomoći...radnja kaznenog djela je aktivna...znači savjeti što bi netko trebao napraviti ne spadaju u tu domenu, ali recimo netko razbije glavu i ti mu ideš zašiti...odgovarat ćeš jer nemaš potrebnu stručnu spremu za to.
Što se tiče poroda, to nije bolest, ne liječi se i ne pruža se medicinska pomoć...tako da je samim time stopirana odgovornosts (palo bi na Vrhovnom sudu sto posto).
Možeš sudjelovati u porodu ništa ne dirajući, dakle ne dirajući pupkovinu i sl. (sve ono što smije samo primalja). Ti nemaš određenu stručnu spremu za to!
To nije kazneno djelo nadriliječništva jer ONA IMA stručnu spremu za to! Ona je školovana za porađanje žena bez patologije i dokle god je to u toj domeni ne čini kazneno djelo.
Za samostalan rad joj nije potrebna dodatna stručna sprema ili sl. nego doškolovanje...
Disciplinski bi odgovarala itekako, bez daljnjeg!
Porod nije bolest, ne pruža se liječnička pomoć, ne liječi se...
Recimo ja sam daktilograf i to je moja stručna sprema, ali za raditi recimo za USKOK trebam još neke dodatne stvari, tipa provjera i sl. ali moja stručna sprema i dalje odgovara, kršila bi nešto drugo...to drugo nije za kaznenu odgovornost!
kako nije?
srednja strucna, prvostupnik i nemam pojma kak se ovo trece zove, ne ide mi bolonja.Citiraj:
STANDARD OBRAZOVANJA PRIMALJA
Članak 7.
Temeljno obrazovanje primalje-asistentice stječu uspješnim završavanjem strukovnog obrazovanja za zanimanje primalje-asistentice, u skladu s važećim propisima Republike Hrvatske.
Temeljno obrazovanje prvostupnice primaljstva stječu uspješnim završavanjem preddiplomskog studija za zanimanje prvostupnice primaljstva u skladu s važećim propisima Republike Hrvatske.
Članak 8.
Visoku razinu obrazovanja primalje stječu uspješnim završavanjem odgovarajućega preddiplomskog i diplomskoga sveučilišnog studija ili integriranoga preddiplomskog i diplomskoga sveučilišnog studija, sukladno propisima iz područja visokog obrazovanja.
i za svaki stupanj (zanatska, srednja skola; dipl. iliti prvostupnik i visoki) tocno pise sta smije i pod cijim nadzorom obavljati.
Ajme kako ne kužiš...primalja koja radi u rodilištu u opisu svog posla vodi porod bez patologije...ako to radi u kući ona ne radi ništa što se kosi sa njenom strukom!!!
Sve radnje koje idu van njenog djelokruga su zabranjene!
Bilo što drugo bi svakako završilo u bolnicu transferom!
To što radi samostalno, je nešto drugo, ali NIJE kazneno djelo nadriliječništva! Bilo bi da nema tu školu! Ako radi npr. u rodilištu kao primalja onda je ima! Za porod bez komplikacija i patologije!
ti bas volis usklicnike?
u rodilistu ga obavlja pod nadzorom i zove se primalja asistentica.
"Nadzor nad radom primalje-asistentice može provoditi primalja koja ima pravovaljano odobrenje za samostalan rad iz članka 14. stavka 1. ovoga Zakona i liječnik, specijalist ginekologije i opstetricije"
"Voditelj tima primaljske skrbi jest primalja koja je završila najmanje preddiplomski studij, koja je upisana u registar primalja pri Hrvatskoj komori primalja (u daljnjem tekstu: registar) i kojoj je dano odobrenje za samostalni rad."
valjda s nekim razlogom ima taj nadzor jer nije skolovana/obucena/kvalificirana vodit ga sama. bas ko i pravnik koji nije odvjetnik.
al zaista mi se vise ne da. u fazi sam da kazem ok kako god. i ponovo citirat kaznene odredbe zakona o primaljstvu.
...jasno mi je da primalja mora imati dozvolu za samostalan rad da bi vršila nadzor nad običnom primaljom koja obavlja porod!
Po meni je zaključak da za regulaciju pkk kod nas uopće ne treba neka velika mudrost.
Primalje imamo.
Samo se trebaju nadopuniti neki zakoni.
Da li je to preveliki zalogaj za nas? Bojim se odgovora.
Rado bi i da se definiraju i kuće za porode za ambulantne porode, bez obzira da li ih vode liječnici ili primalje. Vjerojatno ima i zainteresiranih liječnika za to.
Još nešto ako je primalja-asistentica ona što je samo stajala pored mene, pazila na ctg i sl, onda je primalja koja je obavila porod primalja s dozvolom za samostalni rad!
Znači kaznenog djela nema, ali ono što mi tražimo uopće nije regulirano zakonom! Tu je velikaaaaaaa rupa!
Ja nekako mislim da se to većina žena zapita bez obzira na to gdje planiraju roditi.
Jer omotanu pupčanu vrpcu bi babica (valjda) trebala jednako riješiti i u rodilištu i kod kuće, trebala bi prepoznati da patnju djeteta ako povremeno sluša dijete. Mislim da je u tom slučaju u prednosti porod kod kuće, jer u rodilištu često nitko nije uz rodilju cijelo vrijeme, i prije će se uočiti neki problem kad je babica cijelo vrijeme uz mamu.
Gubitak krvi bi babica isto trebala prije primijetiti kod kuće nego u rodilištu - kad sam rodila treće dijete, to je bilo prvi put da me babica provjerila par puta dok sam ležela na hodniku nakon poroda i pitala me kako se osjećam. Nakon prva dva poroda (drugo rodilište) me nitko nije ni primijetio, niti mi odgovorio niti uspostavio kontakt pogledom kad sam zamolila za još jednu deku, jer sam se smrzavala. Mogla sam mirno i iskrvariti na hodniku.
Gužve u prometu i nedolaska na vrijeme sam se u trećem, bolničkom, porodu ozbiljno bojala - i stigla sam u rodilište u zadnji čas.
Osim toga, pretpostavljam da se za porod kod kuće unaprijed odlučuju žene sa urednom i nekompliciranom trudnoćom, kod kojih bi i porod trebao biti normalan i nekompliciran.
A one ekstremne situacije su uvijek moguće i to je vjerojatno rizik samog života - ronin je imala sreću što je rađala svoju curicu u rodilištu i što je imala svog anđela - primalju koja je uočila rupturu maternice i spasila i nju i bebicu. Sigurno je to situacija - ekstremna - u kojoj se život može spasiti samo ako si odmah pored operacijske sale. No prije nekoliko godina je na SD umrla žena u istoj situaciji kojoj rupturu nakon poroda nitko nije prmijetio, tako da ni blizina liječnika nije 100% garancija.
I još nešto, većina poroda i tako su djelomično porod kod kuće, mislim, većina žena bar dio poroda - trudova i otvaranja prođe u svom domu, bez stručne pomoći, prije nego što se transferira u rodilište...