Kad bi htio, sustav bi mogao bi osigurati propisane mjere. Ali nazalost, za to nema interesa.
Printable View
Kad bi htio, sustav bi mogao bi osigurati propisane mjere. Ali nazalost, za to nema interesa.
Mi smo dobili anketu koja je imala samo ovo pitanje:
"Imate li potrebe za produženim boravkom od 11. 5. 2020.? (Odnosi se samo na učenike koji su bili upisani u produženi boravak 13. 3. 2020. i nisu naknadno ispisani.)"
U dokumentima koje smo dobili na e-mail za potpisati do jučer stoji da ista osoba mora dovoditi i odvoditi dijete iz škole i ja sam iz toga još jednom zaključila da svi mi koji radimo IZVAN kuće, a djeca nam nisu upisana na boravak, nemamo uopće pravo izbora i za nas se "dopisna" škola nastavlja.
1. Potpisati izjavu :
- o zaposlenju i zdravlju
- da roditelji rade izvan kuće!
- da djeca i njihovi ukućani koji boluju od navedenih kroničnih bolesti ne dolaze u školu! (respiratornih, kardiovaskularnih, malignih, djeca s većim tjelesnim / motoričkim oštećenjima)
2. Da će u školu dijete dovoditi i odvoditi uvijek isti roditelj ili druga osoba koja s djetetom živi u istom kućanstvu i koja ne pripada rizičnoj skupini ( starija od 65, kronični bolesnik...)
Tek da čuješ naše javno mnjenje :roll:.
Katastrofa je sve to smišljeno za povratak dece, tj. preporučene epidemiološke mere su odlične i sigurno delotvorne, ali da su one tako "sprovodljive" ne bi se širom sveta prvo pozatvarale upravo škole.
Navikli smo na svet bez opasnih epidemija :). Škole nisu dizajnirane tako da budu nešto posebno epidemiološki sigurne, niti je nastavno osoblje obučeno da budu i medicinski radnici (osim što se očekuje da budu i defektolozi). A vidi se iz priloženog da je ceo savremeni svet trebalo u 21. veku podučavati veštini i važnosti pranja ruku :roll:.
Propisane ili preporučene? Nisam detaljno pratila koje su koje, nego sam pročitala sve pobrojano zajedno. Meni se čini da propisane mere bez uključivanja preporučenih nemaju puno smisla (da ne govorim da bi čisti wc-i i pranje ruku trebalo da budu nešto što je podrazumevano).
Preporucene.
Kod nas piše po mogućnosti ista osoba kod dovođenja odvođenja
Pulinka a kaj s maturom?,koliko se sjećam bi imate to,znam da Makedonci imaju
pulinka, kako kod vas funkcionira online nastava?
Puno sreće svakom nastavniku koji pokuša da ispoštuje sve preporučene mere!
Pa zar ne pišete da je dovoljno teško osigurati da decu dovodi i odvodi uvek ista zdrava i dovoljno mlada odrasla osoba?
Kojim mehanizmom bi se trebali rešavati roditelji koji ne poštuju to pravilo? Vratiti dete kući kada ga petog dana ne dovede mama nego tata? Možda da škola angažuje i po jednog izbacivača na ulazu...
Kojim pedagoškim postupkom (a da je uvek pozitivan i osnažujuć) se treba dete naučiti da održava od svih razmak od 2m? Pa nisu to naučili ni svi odrasli... Kako treba, i da li treba, sankcionisati decu koja to uputstvo ne poštuju?
Kako će se postići kontrola razmaka po wc-ima, a bez ulaženja u dečju intimu?
Kako će se postići kontrola dece na školskom dvorištu (opet, da li, i kako, sankcionisati neposlušne- ili kod vas takvih nema?)?
Kako će se izvesti istovremeno preporuka da deca treba da budu što više na otvorenom i da istovremeno izvode nastavu? Nemaju sve škole učionice na otvorenom niti su svi predmeti i svi časovi lako prilagodljivi za nastavu na otvorenom?
Na kraju, a zapravo na početku- kako će se deca osećati kada dođu kući nakon takvog školskog dana?
Promukli od dovikivanja će sigurno biti i učitelji i đaci :). Ali realno, druženje "na razmaku" je sasvim drugačija dimenzija i od kućnog karantina ali i od uobičajenog školskog dana. Nisam sigurna da igde postoje podaci o uticaju takvog oblika socijalizacije na decu. Taman bi se sada mogli pozabaviti istraživanjima na terenu :).
Biće matura "uživo" a ne online, kako sada stvari stoje (pada im državni el. sistem, nije izdržao ni probu mature...)
Biće i prilika da učenici u junu dođu u škole i "uživo" poprave ocene ako nisu zadovoljni - ali većina normalnog nastavnog osoblja nije raspoložena da učenicima spušta ocene nego da ih nagrađuje za rad...
Baš super ako će moći o popraviti koji ocjenu
Kod nas to još nije najavljeno
Eto moj već ima jednu zaključenu ocjenu
Ne brini. S obzirom na broj djece koja ce ici u skolu preporucene mjere ce biti lako ispostivat. U nasoj skoli ce ih ic svega troje, bar prva dva tjedna.
A i da ima vise djece, isto kako se u ostalim zemljama clanicama eu moze pronaci nacin da nastava funkcionira, mogao bi se pronaci i kod nas, kad bi bilo volje.
Ali ne da i idu svi u školu!
Da ne bude zabune, ja ne mislim da je online nastava sjajan izbor. Ja sam na ivici nervnog sloma, MM isto. Net nam pada na svakih par minuta, ne postižemo, sve memorije se moraju stalno ažurno održavati i viškovi brisati.
Ali znam da sistem funkcioniše tako da postoje sankcije za nepoštovanje pravila.
Ako su pravila neizvodljiva, ili samo delimično izvodljiva, ili na neodređeno rastegljiva, ili nedovoljno razrađena, onda se onaj ko mora da im se povinuje- a to su prosvetari- oseća potpuno bespomoćno i na kraju krajeva gnevno, jednako kao i roditelji. Jer će biti sankcionisani za nepoštovanje nemogućih pravila.
Onda su ili pravila trebala biti realnija od starta, ili se stvarno trebalo još sačekati i bolje razraditi
To je glavni problem, što su se nejednakosti samo produbile. U nekim bi moglo, i sve bi bilo ok. U nekim ne bi moglo, i onda su ta deca zakinuta...
Najmanji problem je sama nastava, svaki nastavnik jednako zna da održi čas i za troje i za dvadeset troje.
Ali zahtevati od nastavnika da postignu ono što ni medicinsko osoblje nije baš svugde postiglo je stvarno nešto za šta oni nisu obučeni.
Mislim da su se prvo ministarstva izjašnjavala o tome što bi se prvo trebalo pokrenuti kad kriza jenja. Epidemiolozi samo 'daju epidemiološki okvir'. Tako barem čujemo svaki dan na presicama.
Prema tome ministarstvo je odredilo - ne znam na temelju čega - hoće li se i tko točno vratiti u škole.
Oni su, valjda, autori ove smijurije.
Ako itko od odgovornih čita - počnite bar poštene pripreme za jesen, kad je već ova školska godina totalno upropaštena.
Da, ali ovako su sva djeca zakinuta. Od toga sto su sva djeca jednako zakinuta za nastavu uzivo, nikakve koristi nemaju oni koji bi i tako bili zakinuti, a ovi koji ne bi trebali nuzno bit imaju samo stetu. Pri tome je drzava, kao cjelina, u cijem je interesu da pruzi djeci obrazovanje duplo zakinuta. Uostalom, kad bi mali otocani (tj. djeca u malim skolama) svi redom isli na nastavu, pritisak da i ostala djeca idu na nastavu bi toliko narastao da bi se pronasao (makar do jeseni) nacin da se to i ostvari.
Joj kad bi to bilo tek jednostavno dograditi onda ni se već odavno to napravilo
A što se tiče kadra ima ga dovoljno za mirnodopsko vrijeme
Ne mora to biti rjesenje, moze biti i nesto drugo. Ali pitanje nije je li ili nije nesto jednostavno napraviti. Pitanje je koji su prioriteti drzave.
Ili zabrane arhitekata ?
Ja uopce ne govorim da se vasa ili bilo koja druga skola mora nadogradit. Postoje valjda i druga rjesenja. Nego da treba sad krenuti sa osiguravanjem uvjeta da na jesen nastava bude omogucena sto vecem broju djece. Ako ne 1.9., onda 1.10, 1.11... ali sad poceti razmisljati o tome.
Moš misliti bio projekt još pred par godina da se gradi nova osnovna,srednja i vrtić dva kilometra dalje,još se nije počelo i što reći?
mozda se ne moze napraviti klasicna zidana skola, ali montazna ili kontejneri mogu.
di ima volje ima i nacina.
Ja ću dati primjer iz naše škole u kojoj je ravnatelj dao prijedlog organizacija nastave gdje su sve preporuke zadovoljene- jedan razred bi uspio biti sam u jednom hodniku, sa vlastitim WC-om, plus prehrana odvojena za svaki razred, razmak pri dolasku i odlasku (te odmorima,) bi bio 15 min za razrede.
Uspio je organizirati i boravak za djecu.
Ali ni to nije bilo dovoljno dobro za učitelje i roditelje.
No comment.
Poslano sa mog Mi 9T koristeći Tapatalk
ja ne krivim nastavnike koji se ne žele vratiti u školu... koliko je bilo sijanja (bespotrebne) panike, nije ni čudo da su i od njih mnogi u panici, virus je predstavljan kao turbo zarazan, djeca skoro pa najveći prenosioci, još uvijek se svuda vrti "ostani doma"
pa mi je i logično da mnogi od njih (ima i puno nastavnika s kroničnim bolestima ili spadaju u rizične skupine) ne žure radosno nazad u školu
vlada, ministarstvo i stožer su pogriješili utoliko što nisu odmah rekli da neće biti nastave u školi već će biti samo dežurstva za male prvašiće / drugašiće koji ne mogu biti sami doma
a ako je epidemiološka situacija super povoljna - onda svi u školu
Još stignu promjemiti da idu i svi u školu
Slazem se...
I mislim da veliku vecinu ucitelja brine kako ce provoditi ove mjere ,koje su u ovoj situaciji u kojoj su skole sad trenutno u pogledu raspolozivosti prostora i kadra, skoro za vecinu ne provedive.
Da treba i inace povecati i broj skola i smanjiti razrede se svi slazemo, ali da li to ucitelji i ravnatelji mogu napraviti, a kroz niz postova ovdje sam stekla dojam da se njih krivi za sve i svasta...a mozda je i moj dojam kriv.
Ne branim sve ucitelje i profesore, kao i u svakom poslu ima ih svakakvih, ali za ovu situaciju ih ne krivim
Mjere su napisane, a da se uopce u obzir nije uzelo stanje u skolstvu...i bilo nesto preporuka ili uvjet, ako u nekoj skoli bukne zaraza, bit ce roditelja koji ce za to kriviti ravnatelja, ucitelja....
A na zalost, ljudi ima svakakvih, i svakako reagiraju...na pamet mi odmah pada Peterlin i ono sto je napisala da se dogadjalo u njihovom kvartu