Stranica 22 od 59 PrviPrvi ... 12202122232432 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,051 do 1,100 od 2947

Tema: Online nastava

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Tu su preporuke, a unutar teksta je i link na upute HZZJZ

https://skolazazivot.hr/preporuke-za...W8kBJAWO0tYAlc

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Ministarstvo je svakako napravilo propust dopustivsi svakoj skoli svoje uvjete. Ali je li itko donio tu odredbu o oba zaposlena roditelja? Ili o roditeljima koji ne rade od kuce? (Koliko kuzim i potonje je na nekim izjavama). HZJZ nije. Je li Ministarstvo?
    Da, Ministarstvo.

Prema uputama HZJZ-a, u učionicama u pravilu ne može biti više od devet učenika u prvom razdoblju od dva tjedna. U preporukama Ministarstva navodi se pak da, ako je broj učenika koji su prijavljeni za dolazak u pojedini razredni odjel prekobrojan i ne postoji mogućnost da se osposobi novi razredni odjel, ravnatelj škole treba postaviti prioritete prema kojima će učenici biti na nastavi u školama od 11. svibnja. Prioritet su djeca čija oba roditelja/staratelja rade izvan kuće i nemaju druge mogućnosti zbrinjavanja djece.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Taman citam. Da su prioritet to mi je jasno. Al prioritet nije uvjet.

Doduse na kraju dokumenta pise da pisanom izjavom potvrdjuju da su zaposleni. Ali to onda moze sluziti samo za utvrdjivanje prioriteta nikako za zabranu dovodjenja u skolu (ako je grupa mala).
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 05.05.2020. at 22:27

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Taman citam. Da su prioritet to mi je jasno. Al prioritet nije uvjet.
    Nije nitko decidirano napisao.
    Ali dovoljno je da vidim da ne žele djecu u školi, plus što sumnjam da će držati nastavu za nekoliko djece, svest će se na čuvanje - dovoljno da je ne pošaljem. A tako i vjerojatno i drugi roditelji koji su prvobitno mislili poslati dijete.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

pročitala sam upute HZJZ-a i MZO-a više puta i doista ne razumijem kako smo došli do toga da djeca roditelja koji rade doma ne smiju u školu
    što je najvažnije, u nijednim od tih uputa ne piše da nastava može održavati samo ako su ispunjene sve preporuke
    a to je osnovni argument kojim se sve škole koriste kako bi odvratili roditelje (i djecu)
    gdje god piše "po mogućnosti" - nije obvezno, odnosno ako se ne može ispuniti uvjet, nije presudno
    Posljednje uređivanje od betty blue : 05.05.2020. at 22:32

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zapravo su se pobrinuli da im ne saljemo djecu. Zbog svih sjajnih uciteljica, ucitelja, profesorica i profesora koje znam, suzdrzat cu se od pisanja onoga sto jos mislim o svemu ovome.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Pa sve je u svim uputama PREPORUKA. Tako i HZZJZ snažno preporučuje da se ne šalje djecu u školu ako baš jako, jako ne mora. Kako da to roditelji i učitelj "prevedu"?
    Ni rad po programu škole na HRT3 nigdje jasno naređen, ali se nastava "treba uskladiti"...
    Odgovornost za ovaj kaos ne snose ni roditelji ni učitelji, nego autori ovakvih uputa.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Zapravo su se pobrinuli da im ne saljemo djecu. Zbog svih sjajnih uciteljica, ucitelja, profesorica i profesora koje znam, suzdrzat cu se od pisanja onoga sto jos mislim o svemu ovome.
    Točno. Živo me zanima kakva će situacija biti na jesen. Ma, možda najbolje da više nikad ne pošaljemo djecu u školu, kad online nastava funkcionira sasvim dobro, pogotovo za gimnazije.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Uglavnom moram priznati da mi je ova kampanja zastrašivanja/nagovaranja/ucjenjivanja/forsiranja na davanje lažnih izjava iza kojih nitko ne može stajati/nastavi niz da roditelji da ne šalju djecu + sindikalne akcije dodatno zgadile sustav. Duboko sam uvjerena da je ovo orkestrirana akcija raznih fb grupa nastavnika i ravnatelja, skrivena od očiju javnosti ali nesumnjivo koordinirana akcija kojom se svim silama trude spriječiti zaposlene roditelje da djecu pošalju u školu.

Licemjerni mail koji je poslao predstavnik u RV na sve nas gdje nas moralno i na razne druge načine praktično ucjenjuje da svi odluče ne slati djecu bez imalo osjećaja za potrebe drugih kojima je teško ostaviti dijete od 8 godina samo 10 sati dnevno je točka na i, do sad sam msilila da je izbjegavanje kojekakvih viber, whapp i sl spas ali sad mi dođe da zamolim da me se i iz te mail grupe obriše.

ODVRATNO

Ma neka samo nastave tako, jedva čekam još jednu "budite solidarni s nama" akciju nastavnika... ali ne sumnjam da će bit dovoljno onih koji ništa nisu naučili ni iz ovoga... Ja svoje dijete ne šaljem jer mi ne pada na pamet izlagati ga ovom organiziranom šikaniranju od strane škole i sustava koji se (i opet) odlučio iskaliti na najranjivijima. Ali to dovoljno govori o njima...
    Posljednje uređivanje od sillyme : 05.05.2020. at 22:39

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Pa sve je u svim uputama PREPORUKA. Tako i HZZJZ snažno preporučuje da se ne šalje djecu u školu ako baš jako, jako ne mora. Kako da to roditelji i učitelj "prevedu"?
    Ni rad po programu škole na HRT3 nigdje jasno naređen, ali se nastava "treba uskladiti"...
    Odgovornost za ovaj kaos ne snose ni roditelji ni učitelji, nego autori ovakvih uputa.
    pa nije sve preporuka
    preporuka je da razredu budu do 9 učenika ali nije uvjet
    neophodno je postaviti dozatore s deficijensom - to je uvjet

osim ako netko nepismen nije pisao upute

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ali, pogledaj kakav se kaos tu stvara: preporuka je 9 učenika, ali nije uvjet. Što to znači, da može i 28?

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Je l moguće da je iza svega stoji jedno obično kolektivno “ni mi ravnatelji, i ni mi nastavnici, ne želimo preuzeti nikakvu odgovornost za ono za što bi mogao biti kriv virus”?

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Ali, pogledaj kakav se kaos tu stvara: preporuka je 9 učenika, ali nije uvjet. Što to znači, da može i 28?
    upute konkretno kažu - kada god je moguće
    to bi po meni značilo da je škola dala sve da osigura da se upute provedu, ali npr nije bilo moguće organizirati 1a jer ih 12 dolazi i u 1a će stoga biti 12 učenika, nema drugog učitelja koji bi preuzeo višak učenika ili npr su se učenici rasporedili u tri odjeljenja po 10 učenika
    da mi je vidjeti inspekciju koja bi spriječila takvu nastavu
    što se tiče fizičkog razmaka, citirat ću upute:

Fizičko udaljavanje od 2 m. Rad ustanove neophodno je organizirati na način da se osigura u štovećoj mjeri socijalno distanciranje (fizički razmak) kao i pojačana osobna higijena i higijenaprostora. Fizički razmak od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru posebno provode djelatnici uodnosu na druge djelatnike, te se navedeni fizički razmak preporuča održavati kada je god mogućeizmeđu djelatnika i djece, s iznimkom njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu.
    ponavljam, preporuke uopće nisu neprovedive
    odnosno jesu jer se nitko ne želi nimalo potruditi

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mislim da nije do škola, to je stožer zakuhao- capak vedri i oblači državom trenutno.
    On je nonšalantno izjavio da online škola funkcionira sasvim dobro i da nema potrebe otvarati škole.
    I otprilike je tako i napravljeno, otvorili su ih, jer su najavili da budu, a kao i da nisu, jer su dali tako restriktivne preporuke da je jasno kao dan da ti samo direktno u facu ne žele reći da ne šalješ dijete u školu. Vuk sit i koza cijela.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

a ako škola jedan veliki razred želi smjestiti u školsku dvoranu, prema ovim uputama bi mogla

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Istekao edit

I cijeli taj cirkus im nije trebao jer su nas dodatno izhebali u mozak, kud smo i ovako izhebani.
    Mogli su otvoreno reći da će se u školama organizirati čuvanje djece, za one koji stvarno nemaju nikakvog izbora, kako je to bilo i za vrijeme štrajka.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

A to da se on line nastava provodi od fantastičnih načina (kad privatna škola ima love platiti licencu za platformu koja ne pada i ima kompletnu nastavu u realnom vremenu), preko angažiranih nastavnika u državnim školama koji se ubijaju dan i noć da slože video-lekcije ili zoom meetinge te isprave sve zadaće, do onih koji pošalju broj stranice udžbenika i "odgovorite na pitanja, riješite RB, zadaće ću pregledati kad se vratite u školu" - to je klasični raspon, tj. preslika školstva prije korone samo što je sad sve svima vidljivo.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Istekao edit

Mogli su otvoreno reći da će se u školama organizirati čuvanje djece, za one koji stvarno nemaju nikakvog izbora, kako je to bilo i za vrijeme štrajka.
    Ne slazem se. Po meni su trebali ovo virusno zatisje iskoristiti da pokusaju vratiti sto vise djece u skole... i da pronadju bolje nacine funkcioniranja ukoliko se prijetnja vrati na jesen. Plus da istovremeno smisle kako ucitelje i uciteljice osposobiti da sto bolje izvode on-line nastavu.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne slazem se. Po meni su trebali ovo virusno zatisje iskoristiti da pokusaju vratiti sto vise djece u skole... i da pronadju bolje nacine funkcioniranja ukoliko se prijetnja vrati na jesen. Plus da istovremeno smisle kako ucitelje i uciteljice osposobiti da sto bolje izvode on-line nastavu.
    A ti misliš da se ja ne slažem s tim?
    Mene samo smeta pokvareni način na koji su "otvorili" škole, odnosno će ih otvoriti u ponedjeljak (valjda, ko zna). I ne da me samo smeta, plaši me.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    A ti misliš da se ja ne slažem s tim?
    Mene samo smeta pokvareni način na koji su "otvorili" škole, odnosno će ih otvoriti u ponedjeljak (valjda, ko zna). I ne da me samo smeta, plaši me.
    Da, i meni to jako smeta. A bome me i plaši.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

pa da, pitanje je kakva je vibra spuštena od MZO-a i HZJZ-a prema školama
    da su htjeli, mogli su poticati škole da se vježbaju za jesen i drugi val pandemije, da djecu uče disciplini
    očito je vibra ili izostala ili je bila suprotnog predznaka

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    pa da, pitanje je kakva je vibra spuštena od MZO-a i HZJZ-a prema školama
    da su htjeli, mogli su poticati škole da se vježbaju za jesen i drugi val pandemije, da djecu uče disciplini
    očito je vibra ili izostala ili je bila suprotnog predznaka
    Ah..potiče se strah i panika a ne koliko-toliko normalan život uz virus. Toliko su isprepadali ljude da će imati problema s dijelom roditelja da vrate djecu u škole na jesen.
    Ali srećom tu je online škola.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Glavno da se uređena država vodi vibrama koje se spuštaju neformalnim kanalima. Užas.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Glavno da se uređena država vodi vibrama koje se spuštaju neformalnim kanalima. Užas.
    znaš kako to funkcionira
    imaš službeni papir, kao ove upute
    i neslužbene vibre za koje nema pisanog traga
    al vibra gotovo uvijek postoji
    čak i kad nije verbalizirana

to je valjda "politička poruka"

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Uglavnom moram priznati da mi je ova kampanja zastrašivanja/nagovaranja/ucjenjivanja/forsiranja na davanje lažnih izjava iza kojih nitko ne može stajati/nastavi niz da roditelji da ne šalju djecu + sindikalne akcije dodatno zgadile sustav. Duboko sam uvjerena da je ovo orkestrirana akcija raznih fb grupa nastavnika i ravnatelja, skrivena od očiju javnosti ali nesumnjivo koordinirana akcija kojom se svim silama trude spriječiti zaposlene roditelje da djecu pošalju u školu.

Licemjerni mail koji je poslao predstavnik u RV na sve nas gdje nas moralno i na razne druge načine praktično ucjenjuje da svi odluče ne slati djecu bez imalo osjećaja za potrebe drugih kojima je teško ostaviti dijete od 8 godina samo 10 sati dnevno je točka na i, do sad sam msilila da je izbjegavanje kojekakvih viber, whapp i sl spas ali sad mi dođe da zamolim da me se i iz te mail grupe obriše.

ODVRATNO

Ma neka samo nastave tako, jedva čekam još jednu "budite solidarni s nama" akciju nastavnika... ali ne sumnjam da će bit dovoljno onih koji ništa nisu naučili ni iz ovoga... Ja svoje dijete ne šaljem jer mi ne pada na pamet izlagati ga ovom organiziranom šikaniranju od strane škole i sustava koji se (i opet) odlučio iskaliti na najranjivijima. Ali to dovoljno govori o njima...
    Možeš se i sama isključiti iz grupe samo stisni izlaz

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ja sam sigurna da je krenulo od ministarstva i stožera, i da se odgovorni kolektivi učitelja i nastavnika boje bez podrške ministarstva i stožera primit djecu koju ne može pokupiti imaginarna odrasla osoba... Žao mi je ljudi koji rade u školama savjesno i marljivo. I ne razumijem, tko bi trebao pokupiti djecu u idealnom slučaju kakav je capak zamislio.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

To sa dovodjenjem/odvodjenjem djece je vrlo konfuzno napisano u onim uputama da uopce nije jasno treba li dijete dovesti roditelj/skrbnik ili moze bilo tko. U raznim tockama pisu razliciti tekstovi. Takodjer nije sasvim jasno treba li zaista netko dovoditi dijete u skolu. A ako treba, na temelju kojeg zakona/propisa se to zahtjeva. Moze se traziti zurno ocitovanje Ministarstva po tom pitanju. Nekako sumnjam da bi napisali da je to uvjet bez kojeg dijete ne moze u skolu.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Je l moguće da je iza svega stoji jedno obično kolektivno “ni mi ravnatelji, i ni mi nastavnici, ne želimo preuzeti nikakvu odgovornost za ono za što bi mogao biti kriv virus”?
    Pratim situaciju kod vas i jedino zbog čega cenim našeg ministra je što je čvrsto zauzeo stav da nema povratka u škole do jeseni. (na stranu što je naša i vaša epidemiološka situacija totalno različita).
    Hipotetički sam sa MM-om komentarisala vaš "povratak u školu" i baš kaže da bi se on užasno osećao ako bi se neko od učenika i nakon toga njegova porodica razboleli, uprkos svim sprovedenim merama (ili zbog nesprovođenja mera, jer se teorijske mere npr. ne mogu ostvariti svugde u praksi). Pri tome, i on i ja smo ubeđeni da bi se sva odgovornost svalila na najslabiju kariku- sa ministarstva na svaku pojedinačnu školu, sa direktora škole na pojedinačno nastavno osoblje, eventualno na tehničko osoblje zaduženo za higijenu. Osim zakonske odgovornosti, ni bes roditelja sigurno ne bi bio zanemarljiv.
    Postoji previše varijabli koje su se teško kontrolisale pre karantina. Ako opština ne daje sredstva za dezinfekciju, (ili se koriste za direktorovu kuću umesto za školu), nema dezinfekcije škole. Ako se iz privatnih budžeta nastavnika i kupe sredstva, ostane dobra volja spremačica da urade posao valjano. Ako spremačice nisu raspoložene da se posao valjano uradi, ostaje na savesti nastavnika da bude spremačica. Pri tome on istovremeno treba u apsolutno svakom trenutku vremena da bude i nadzornik koji će pucnuti bičem svaki put kad vidi da se neko od devetoro dece previše približio onom drugom. Da nekako ima uvid u to koliko dece iz škole koristi istovremeno wc i da li poštuju razmak. Pri tome bi trebalo i da održi kvalitetan čas. I da ne zaboravi da obrazuje i kvalitetno oceni i one učenike koji su ostali kod kuće. I da pri tome stalno bude svestan da postoji izvesna, iako vrlo vrlo minijaturna šansa, da se ne samo razboli već i da snosi nekakve zakonske posledice i osudu društva čak i kad je dao sve od sebe. Iskreno, ne znam kakva plata može platiti takve uslove rada, pa neka je to i samo tri sata dnevno sa decom ( i ostalo vreme uloženo u adminstraciju...).
    Ja jednostavno ne vidim kako bi jedan nastavnik mogao obavljati po dve tri funkcije na različitim mestima istovremeno, a kvalitetno sprovođenje epidemioloških preporuka zavisi od previše ljudi i dece da bi bilo pouzdano. Zbog toga bi se bes roditelja na prosvetare koji neće da rade brzo mogao preokrenuti u bes na prosvetare koji su počeli da rade neizvodljiv posao. Budimo iskreni, kod vas je epidem. situacija vrlo mirna, ali na samo jedan eksces javno mnjenje bi sigurno reagovalo vrlo burno. (Uostalom, sama činjenica da se virus svuda širi najbrže po ustanovama, govori o složenosti njihove kontrole).

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Pratim situaciju kod vas i jedino zbog čega cenim našeg ministra je što je čvrsto zauzeo stav da nema povratka u škole do jeseni. (na stranu što je naša i vaša epidemiološka situacija totalno različita).
    Hipotetički sam sa MM-om komentarisala vaš "povratak u školu" i baš kaže da bi se on užasno osećao ako bi se neko od učenika i nakon toga njegova porodica razboleli, uprkos svim sprovedenim merama (ili zbog nesprovođenja mera, jer se teorijske mere npr. ne mogu ostvariti svugde u praksi). Pri tome, i on i ja smo ubeđeni da bi se sva odgovornost svalila na najslabiju kariku- sa ministarstva na svaku pojedinačnu školu, sa direktora škole na pojedinačno nastavno osoblje, eventualno na tehničko osoblje zaduženo za higijenu. Osim zakonske odgovornosti, ni bes roditelja sigurno ne bi bio zanemarljiv.
    Postoji previše varijabli koje su se teško kontrolisale pre karantina. Ako opština ne daje sredstva za dezinfekciju, (ili se koriste za direktorovu kuću umesto za školu), nema dezinfekcije škole. Ako se iz privatnih budžeta nastavnika i kupe sredstva, ostane dobra volja spremačica da urade posao valjano. Ako spremačice nisu raspoložene da se posao valjano uradi, ostaje na savesti nastavnika da bude spremačica. Pri tome on istovremeno treba u apsolutno svakom trenutku vremena da bude i nadzornik koji će pucnuti bičem svaki put kad vidi da se neko od devetoro dece previše približio onom drugom. Da nekako ima uvid u to koliko dece iz škole koristi istovremeno wc i da li poštuju razmak. Pri tome bi trebalo i da održi kvalitetan čas. I da ne zaboravi da obrazuje i kvalitetno oceni i one učenike koji su ostali kod kuće. I da pri tome stalno bude svestan da postoji izvesna, iako vrlo vrlo minijaturna šansa, da se ne samo razboli već i da snosi nekakve zakonske posledice i osudu društva čak i kad je dao sve od sebe. Iskreno, ne znam kakva plata može platiti takve uslove rada, pa neka je to i samo tri sata dnevno sa decom ( i ostalo vreme uloženo u adminstraciju...).
    Ja jednostavno ne vidim kako bi jedan nastavnik mogao obavljati po dve tri funkcije na različitim mestima istovremeno, a kvalitetno sprovođenje epidemioloških preporuka zavisi od previše ljudi i dece da bi bilo pouzdano. Zbog toga bi se bes roditelja na prosvetare koji neće da rade brzo mogao preokrenuti u bes na prosvetare koji su počeli da rade neizvodljiv posao. Budimo iskreni, kod vas je epidem. situacija vrlo mirna, ali na samo jedan eksces javno mnjenje bi sigurno reagovalo vrlo burno. (Uostalom, sama činjenica da se virus svuda širi najbrže po ustanovama, govori o složenosti njihove kontrole).
    Ma Pulinka neš ti meni našeg javnog mijenja, ako je situacija premirna ljudi će reći da nisu mjere bile ni potrebne, nek je malo manje mirnija reći će zašto nisu mjere žešće. Nije se rodio taj tko bi nama ugodio. Struka se stvarno ne bi time trebala voditi, pogotovo ne u ovoj situaciji. Ovo što su sad napravili je baš ono ' nit smrdi nit miriši'. Kako su se ljudi do sada snašli tako su onda mogli pričekati još 2 tjedna pa donijeti konačnu odluku- djeca se vraćaju u škole ili ne vraćaju.
    Ovo je sad najgora opcija. Djeca se zapravo vraćaju na čuvanje uz nametanje ogromne grižnje savjesti roditeljima koji ih vraćaju. Katastrofa!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Ma Pulinka neš ti meni našeg javnog mijenja, ako je situacija premirna ljudi će reći da nisu mjere bile ni potrebne, nek je malo manje mirnija reći će zašto nisu mjere žešće. Nije se rodio taj tko bi nama ugodio. Struka se stvarno ne bi time trebala voditi, pogotovo ne u ovoj situaciji. Ovo što su sad napravili je baš ono ' nit smrdi nit miriši'. Kako su se ljudi do sada snašli tako su onda mogli pričekati još 2 tjedna pa donijeti konačnu odluku- djeca se vraćaju u škole ili ne vraćaju.
    Ovo je sad najgora opcija. Djeca se zapravo vraćaju na čuvanje uz nametanje ogromne grižnje savjesti roditeljima koji ih vraćaju. Katastrofa!
    Nije u pitanju samo grižnja savjesti roditelja, s tim bi čovjek još nekako i mogao na kraj. Problem je što sustav nije u mogućnosti osigurati propisane mjere, ovako kako je pulinka rekla. Što god napravili - nije dobro. Eto, nisam ništa pametno napisala... Imam sreće što su moji sinovi u dobi da im ne treba stalni nadzor, ali svejedno - vidim da je i njima teško. Za mnoge je ova školska godina upropaštena. Ne radi se tu samo o maloj djeci ili osmašima ili maturantima, svima će nedostajati dio gradiva koji je trebalo obraditi u vrijeme korone.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Kad bi htio, sustav bi mogao bi osigurati propisane mjere. Ali nazalost, za to nema interesa.

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

To sa dovodjenjem/odvodjenjem djece je vrlo konfuzno napisano u onim uputama da uopce nije jasno treba li dijete dovesti roditelj/skrbnik ili moze bilo tko. U raznim tockama pisu razliciti tekstovi. Takodjer nije sasvim jasno treba li zaista netko dovoditi dijete u skolu. A ako treba, na temelju kojeg zakona/propisa se to zahtjeva. Moze se traziti zurno ocitovanje Ministarstva po tom pitanju. Nekako sumnjam da bi napisali da je to uvjet bez kojeg dijete ne moze u skolu.
    Mi smo dobili anketu koja je imala samo ovo pitanje:
    "Imate li potrebe za produženim boravkom od 11. 5. 2020.? (Odnosi se samo na učenike koji su bili upisani u produženi boravak 13. 3. 2020. i nisu naknadno ispisani.)"

U dokumentima koje smo dobili na e-mail za potpisati do jučer stoji da ista osoba mora dovoditi i odvoditi dijete iz škole i ja sam iz toga još jednom zaključila da svi mi koji radimo IZVAN kuće, a djeca nam nisu upisana na boravak, nemamo uopće pravo izbora i za nas se "dopisna" škola nastavlja.

1. Potpisati izjavu :
    - o zaposlenju i zdravlju
    - da roditelji rade izvan kuće!
    - da djeca i njihovi ukućani koji boluju od navedenih kroničnih bolesti ne dolaze u školu! (respiratornih, kardiovaskularnih, malignih, djeca s većim tjelesnim / motoričkim oštećenjima)
    2. Da će u školu dijete dovoditi i odvoditi uvijek isti roditelj ili druga osoba koja s djetetom živi u istom kućanstvu i koja ne pripada rizičnoj skupini ( starija od 65, kronični bolesnik...)

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Tek da čuješ naše javno mnjenje .

Katastrofa je sve to smišljeno za povratak dece, tj. preporučene epidemiološke mere su odlične i sigurno delotvorne, ali da su one tako "sprovodljive" ne bi se širom sveta prvo pozatvarale upravo škole.
    Navikli smo na svet bez opasnih epidemija . Škole nisu dizajnirane tako da budu nešto posebno epidemiološki sigurne, niti je nastavno osoblje obučeno da budu i medicinski radnici (osim što se očekuje da budu i defektolozi). A vidi se iz priloženog da je ceo savremeni svet trebalo u 21. veku podučavati veštini i važnosti pranja ruku .

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Kad bi htio, sustav bi mogao bi osigurati propisane mjere. Ali nazalost, za to nema interesa.
    Propisane ili preporučene? Nisam detaljno pratila koje su koje, nego sam pročitala sve pobrojano zajedno. Meni se čini da propisane mere bez uključivanja preporučenih nemaju puno smisla (da ne govorim da bi čisti wc-i i pranje ruku trebalo da budu nešto što je podrazumevano).

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Preporucene.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kod nas piše po mogućnosti ista osoba kod dovođenja odvođenja

Pulinka a kaj s maturom?,koliko se sjećam bi imate to,znam da Makedonci imaju

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

pulinka, kako kod vas funkcionira online nastava?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Preporucene.
    Puno sreće svakom nastavniku koji pokuša da ispoštuje sve preporučene mere!
    Pa zar ne pišete da je dovoljno teško osigurati da decu dovodi i odvodi uvek ista zdrava i dovoljno mlada odrasla osoba?
    Kojim mehanizmom bi se trebali rešavati roditelji koji ne poštuju to pravilo? Vratiti dete kući kada ga petog dana ne dovede mama nego tata? Možda da škola angažuje i po jednog izbacivača na ulazu...
    Kojim pedagoškim postupkom (a da je uvek pozitivan i osnažujuć) se treba dete naučiti da održava od svih razmak od 2m? Pa nisu to naučili ni svi odrasli... Kako treba, i da li treba, sankcionisati decu koja to uputstvo ne poštuju?
    Kako će se postići kontrola razmaka po wc-ima, a bez ulaženja u dečju intimu?
    Kako će se postići kontrola dece na školskom dvorištu (opet, da li, i kako, sankcionisati neposlušne- ili kod vas takvih nema?)?
    Kako će se izvesti istovremeno preporuka da deca treba da budu što više na otvorenom i da istovremeno izvode nastavu? Nemaju sve škole učionice na otvorenom niti su svi predmeti i svi časovi lako prilagodljivi za nastavu na otvorenom?

Na kraju, a zapravo na početku- kako će se deca osećati kada dođu kući nakon takvog školskog dana?
    Promukli od dovikivanja će sigurno biti i učitelji i đaci . Ali realno, druženje "na razmaku" je sasvim drugačija dimenzija i od kućnog karantina ali i od uobičajenog školskog dana. Nisam sigurna da igde postoje podaci o uticaju takvog oblika socijalizacije na decu. Taman bi se sada mogli pozabaviti istraživanjima na terenu .

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    pulinka, kako kod vas funkcionira online nastava?
    Ne funkcioniše :/.
    Tj. isto kao i kod vas, sve što su napisale forumašice na ovoj temi važi i za nas.
    Ima i poneka prosvetarka koja se pretvara u bundevu ako se rokovi ne poštuju, ali srećom nije ih puno...

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas piše po mogućnosti ista osoba kod dovođenja odvođenja

Pulinka a kaj s maturom?,koliko se sjećam bi imate to,znam da Makedonci imaju
    Biće matura "uživo" a ne online, kako sada stvari stoje (pada im državni el. sistem, nije izdržao ni probu mature...)
    Biće i prilika da učenici u junu dođu u škole i "uživo" poprave ocene ako nisu zadovoljni - ali većina normalnog nastavnog osoblja nije raspoložena da učenicima spušta ocene nego da ih nagrađuje za rad...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Baš super ako će moći o popraviti koji ocjenu
    Kod nas to još nije najavljeno
    Eto moj već ima jednu zaključenu ocjenu

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ne brini. S obzirom na broj djece koja ce ici u skolu preporucene mjere ce biti lako ispostivat. U nasoj skoli ce ih ic svega troje, bar prva dva tjedna.

A i da ima vise djece, isto kako se u ostalim zemljama clanicama eu moze pronaci nacin da nastava funkcionira, mogao bi se pronaci i kod nas, kad bi bilo volje.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ali ne da i idu svi u školu!

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Da ne bude zabune, ja ne mislim da je online nastava sjajan izbor. Ja sam na ivici nervnog sloma, MM isto. Net nam pada na svakih par minuta, ne postižemo, sve memorije se moraju stalno ažurno održavati i viškovi brisati.
    Ali znam da sistem funkcioniše tako da postoje sankcije za nepoštovanje pravila.
    Ako su pravila neizvodljiva, ili samo delimično izvodljiva, ili na neodređeno rastegljiva, ili nedovoljno razrađena, onda se onaj ko mora da im se povinuje- a to su prosvetari- oseća potpuno bespomoćno i na kraju krajeva gnevno, jednako kao i roditelji. Jer će biti sankcionisani za nepoštovanje nemogućih pravila.
    Onda su ili pravila trebala biti realnija od starta, ili se stvarno trebalo još sačekati i bolje razraditi

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ali ne da i idu svi u školu!
    Moglo bi se i to, kad bi se htjelo, organiziranjem smjena... u nekim skolama bi se moglo i bez toga organizirati.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Baš super ako će moći o popraviti koji ocjenu
    Kod nas to još nije najavljeno
    Eto moj već ima jednu zaključenu ocjenu
    On je maturant? Pa dokle je trebalo da bude nastava? Meni zvuči prebrzo zaključena, ali ne pratim vaše kalendare...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moglo bi se i to, kad bi se htjelo, organiziranjem smjena... u nekim skolama bi se moglo i bez toga organizirati.
    Slazem se.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

To je glavni problem, što su se nejednakosti samo produbile. U nekim bi moglo, i sve bi bilo ok. U nekim ne bi moglo, i onda su ta deca zakinuta...
    Najmanji problem je sama nastava, svaki nastavnik jednako zna da održi čas i za troje i za dvadeset troje.
    Ali zahtevati od nastavnika da postignu ono što ni medicinsko osoblje nije baš svugde postiglo je stvarno nešto za šta oni nisu obučeni.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mislim da su se prvo ministarstva izjašnjavala o tome što bi se prvo trebalo pokrenuti kad kriza jenja. Epidemiolozi samo 'daju epidemiološki okvir'. Tako barem čujemo svaki dan na presicama.

Prema tome ministarstvo je odredilo - ne znam na temelju čega - hoće li se i tko točno vratiti u škole.

Oni su, valjda, autori ove smijurije.

Ako itko od odgovornih čita - počnite bar poštene pripreme za jesen, kad je već ova školska godina totalno upropaštena.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    On je maturant? Pa dokle je trebalo da bude nastava? Meni zvuči prebrzo zaključena, ali ne pratim vaše kalendare...
    Nastava je do 29.5. za maturante
    Ali samo jednu ima zaključenu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •