ma daj, pa na onom tko te lupa po mjehuru i ne da ti spavati, naravno :-) ah, ja bi opet! (a znam da necu pa samo zavidim)
al dobro, odosmo u ot.
Printable View
ma daj, pa na onom tko te lupa po mjehuru i ne da ti spavati, naravno :-) ah, ja bi opet! (a znam da necu pa samo zavidim)
al dobro, odosmo u ot.
ovo je proslo bez komentara, a htjela sam komentirati.
moram priznati da sa to malo drugacije zamisljala. ok za kuce za porode, ali za dolazak primalje na tvoj kucni porod mislila sam da ce to biti regulirano/u sklopu javnog zdravstva bas kao sto i dr.obiteljske med. ima kucne posjete.
da ce ih kao i patronazne pokrivati hzzo.
ne da ce kpp biti "privatan".
da, pere me nesanica :rolleyes:
Pepita, ne slažem se s tobom i nikako mi ne sjeda ovo tvoje tumačenje zakona jer isključuješ mogućnost koju zakon predviđa i odgovornost koju bi primalja trebala preuzet u slučaju da se nešto loše dogodi.
Budući da primalja ne zna kako će porod ići i kako će završiti, svjesan dolazak i prisustvovanje porodu automatski se smatra kao da je htjela pružiti neadekvatnu pomoć budući je porod mogao i loše završiti.
U slučaju dobrog ishoda, bilo bi ovako kako ti pišeš, izgubila bi posao, izgubila bi pravno ali bi na Vrhovnom sudu dokazala da je za taj slučaj ipak bila dovoljno školovana i u konačnici ne bi kazneno odgovarala, ali samo zato jer su stvari dobro završile. To je ono što sam napisala da je u slučaju dobrog ishoda to siva zona.
U slučaju lošeg izgubila bi i posao i pravnu bitku.
Budući je porod fiziološki proces koji može imati tragičan ishod medicinsko osoblje u skladu sa pravilima struke treba postupati u skladu sa mjerama predostrožnosti, tj. nadati se da će sve proži dobro, a ponašati kao da neće. U skaldu s tim, za HR primalju koja svjesno dolazi na porod smatra se da je izignorirala onaj potencijalni opasni dio poroda i da je došla ženi pružiti neadekvatnu pomoć te se to smatra nadrilječništvom i ne postupanjem u skladu s pravilima struke. Zato će takva osoba disciplinski odgovarati, a pravno možda i neće jer je imala sreće da je sve dobro prošlo pa se može na to izvuć, ali tek nakon duge pravne borbe, jer zakon bi joj isto zamjerio ne postupanje po mjerama predostrožnosti.
Dakle ovo tvoje tumačenje, smatram malo navođenjem vode na svoj mlin i čini mi se opasnim tako nešto tvrditi jer zakon još uvijek ne poznaje primalje koje mogu samostalno vršiti djelatnost.
porod nije bolest, ne pruza se lijecnicka pomoc al se pruza medicinska, onako kako pise u zakonu.
sto se tice toga da se radi samo o doskolovanju, al da je struka ista, uzmi za primjer srednju strucnu spremu (srednja medicinska) i visoku (dr.med.) i reci da onaj koji je zavrsio srednju medicinsku obavlja djelatnost za koju je potrebna (barem) visoka, ne bavi se nadrilijecnistvom. a svi su oni medicinske struke.
ili zubni tehnicar i dr. stomatologije.
ista stvar je s primaljama: srednja strucna sprema, dipl. primalja i mag. primalja, sudeci kako im je prema zakonu uredjeno obrazovanje.
Kod mene isto tako, drugi porod ogromna trauma, kefalhematom, koji je jasnije otvrdnuo i ostavio ružnu kvrgu nas glavi. O obliku glave da i ne pričam. Uz to, zaležano stopalo, korektivni gipsići par mjeseci, i vježbe, vježbe, te strpljene. Danas je to pomalo previše živ 9-godišnjak, trči, skače, priča. Prilično neustrašiv i impulsivan.
Nakon njega sam se zapitala jel stvarno do mene, jer kada me vidiš rekao bi čovjek ubila se za rađanje, široki bokovi, pravilne trudnoće, do 11, 12kg dobijem u trudnoći, visoka, bez pritiska i bilo kakvih problema. Osim što malo teže zatrudnim.
I evo treći put sam probala vjerujući da ja to mogu, da odradim 18 sati prirodnih trudova, koji nisu bili školski, ali sam osjećala njihovu svrsishodnost, osjećala sam to otvaranje, osjećala sam da moje tijelo i moj uma sarađuju na jedan nemonovan, prirodni način, plus iskustvo sa prethodna 2 puta, plus činjenica da se nikam maknula iz svog dnevnog boravka dok nisam počela osjećati nagon za WC, i tek onda odlučila da bih mogla otići u bolnici. Ne da me tamo porode, već eto, da rodim na "sigurnijem" mjestu. I tako je i bilo, bez pucanja, šivenja, u roku od pola sata. Ja! Sama rodila svoje dijete. I baš sam bila ponosna.
Znam da je moglo poći po zlu, ali nisam tada na to mislila, sve mi je nekako bilo ok, ništa neobično, drugačije, osim trudova drugačije boje i inteziteta. Vjerovala sam da ide sve normalno, i tako je i bilo. Ali opet podvlačim, tu je iskustvo bilo presudno, i promjena percepcije kada je porod u pitanju.
Tu postoji i jos jedna mala caka - obzirom da jako, jako dugo nije postojala visoka skola za primalje, barem dvije generacije primalja koje su htjele visu skolu imale su mogucnost samo zavrsiti studij vise medicinske sestre, jer drugi studijski program nije postojao. Prvostupnica primaljstva ima jako malo jer studijski program postoji razmjerno kratko (i ima neke svoje probleme koje se rijesavaju). EU propisuje takozvani bridging program ilite program premoscivanja (?) za takve situacije gdje velik broj primalja u ovom trenutku koje imaju propisanu strucnu spremu (VMS) + toliko staza u struci (primaljstva) bi trebale dobiti jednaki status kao prvostupnice.
No, nasi to jos nisu definirali. I pitanje ce kad i kako.
Pa opet sve ispasta zbog neke birokratske zavrzlame koja se moze vrlo jednostavno rijesiti, ne treba milione kuna nego samo dobra volja i dobra organizacija.
Cijelu tu pricu o nadrilječništvu je pokrenuo bivši ministar zdravstva.
Naravno da odgovornost treba postojati, odnosno to tko je odgovoran u ovakvom ili onakvom slucaju treba biti odredjeno, jer to ljudima (valjda) daje neku sigurnost, al nadrilječništvo - ta ideja je totalna glupost (pravno gledano).
leonisa, pogledaj malo svoje postove, iz kojih se vidi koliko se trudis argumenitrano raspravljati:
...ali odgovori budu uglavom ovakvi:
Očito je da se rasprava namjerno balanizira kako se ne bi navodili argumenti i činjenice.
Ja mislim da konflikt nastaje najviše oko hitnosti. Jer neke cure smatraju da blizina rodilišta od 15 minuta ne znači ništa, kad ti hitnost daje najviše pola minute i da je to glavnina rizika u pkk.
Koliko sam ja naučila i shvatila (a nije apsolutno moje znanje ;) ), hitnosti u porodu praktički nema, kad je prisutna brižna stručna osoba. Sva stanja koja bi eventualno u nekom momentu postala hitna, prepoznaju se debelo na vrijeme za komodan transfer u bolnicu.
Ako se ne prepozna i hitnoća nastupi, onda je bolje biti u bolnici, gdje se može brzo reagirati i spašavati živote.
S druge strane, postupci u bolnici mogu dovesti do hitnoće. Mislim da je davanje dripa u VBAC-u dosta jasan primjer, ne znam ima li netko dobro objašnjenje za takav postupak i smatra li netko da to nije nepotrebo povećavanje rizika, i zapravo?
Mene su dva poroda u Sinju dosta učvrstila u ovom stavu. Tamo rađaš sam, obično nisu dva poroda istovremenao, ili su najviše dva (tako je bilo u mojih ukupno 6 dana tamo). Imaš pravu skrb, netko zna što je s tobom u svakom trenutku, netko brine za tebe, ne letimično, u prolazu, nego trajno. Poslije poroda isto tako. Ta skrb je neusporediva sa skrbi u splitskom rodilištu. Pri tom ne mislim samo na tretman rodilje, nego na medicinsku skrb - netko prati i uočava kako se odvija porod. Osoblje nije nervozno što im je operacijska sala na pola sata, ako nema prometa. Pa kad bi ti ljudi imali iskustvo da je pri svakom porodu glava u torbi mami i bebi, i da se kockaju životima, pa kako bi uopće radili?
Ne banaliziram uopce. Pitala sam. Nadriliječništvo u ovom slučaju okačit mačku o rep.
O odgovornosti, za obavaljanje djelatnosti bez dozvole za samostalno obavljanje te iste djelatnosti uopce ne dvojim. Niti banaliziram.
A priču o nadriliječništvu itekako treba banalizirati jer je nebulozna. Ako osoba ima strucnu spremu ne moze biti govora o nadriliječništvu.
Da je nadriliječništvo svako prakticiranje medicine izvan med. ustanove, onda bi drzava trebala procesuirati svakog lijecnika koji je ikad otisao iz ambulante u kucni posjet na poziv pacijenta. I svaku osobu koja je na mjestu neke nesrece pomogla unesrecenima, jerbo zakon ne pravi razliku. Medjutim to nije tako. Jer je lijecnik samo radio svoj posao, a neki pomagac unesrecenima samo obavljao svoju duznost.
Je li ovo isto iz zakona?
Ako jest, i ako se kaže da nije nadrilječništvo da liječnik opće prakse bavi liječenjem bolesti za koju je potrebna specijalizacija, meni (pravničkom laiku) to zvuči sasvim primjenjivo na slučaj primalje koja reagira na neku komplikaciju u porodu, na koju bi inače reagirao liječnik.
leonisa?
Meni se upravo to što ti vertex pišeš o skrbi čini jako važno, a sjećam se i od ranije da si pisala o sinjskom rodilištu.
U asistiranom kućnom porodu žena ima skrb 1:1 što u bolnici nikako nije slučaj.
Pa mi svi znamo za slučajeve koji su nažalost tragično završili iako je žena došla u bolnicu jer hitnost jednostavno nije prepoznata, jer CR nije napravljen na vrijeme iako je žena bila u bolnici, naprosto zato što nije imala skrb 1:1.
Već je spomenut onaj tragični slučaj rupture na SD gdje jednostavno nakon poroda nitko nije primijetio da se nešto loše događa.
Ja sam i sama iskusila što znači biti hitni slučaj u bolnici, iako je moja situacija bila hitna, najhitnija moguća, ona nije prepoznata istog trenutka, trebao je doći čovjek koji ju je znao prepoznati. Tako da je onaj tko u bolnicu već dolazi sa "dijagnozom" zapravo u povoljnijoj situaciji.
I Leonisa, molim te da i dalje ovdje pises (pogotovo kad te uhvati nesanica :) ), jer vjeruem da je vazno i pravne aspekte poroda kod kuce raspraviti pogotovo sto se i oko toga ispredaju neke price koje nisu utemeljene.
Vjerujem da je tako.
Umorila sam se od citanja (jutros mi nestala slova s kvacicom, muz nesto sinoc cackao, ispricavam se) pravnoj regulativi primaljstva, tu vidim jedino nedostatak dobre volje upravo onih iz zdravstvenog sustava, otpor lijecnika, otpor da se bilo sto promijeni- evo su taman sveli te rodilje pod kontrolu zadnjih desetljeca, uveli drip, prokidanje vodenjaka, ctg, lezanje..., mogu taj porod lijepo isprogramirati u minutu i drzati pod nadzorom i sad bi one opet doma...sta im pada na pamet, taman posla.
I ono standardno nauceno na med. faksu, uvijek se pripremi za najgore, naravno, to im je i bit struke, njima ni ne dolazi onaj tko prolazi super i vrlo, vrlo je tesko sad odjednom to sve reprogramirati u svojoj glavi
i ono sto se ucis drzati pod kontrolom odjednom prepustiti nekoj tamo prirodi:roll:(nemam ni navodnike, a trebaju mi:-x).
Htjela sam ispricati svoje iskustvo iz rodilista u kojem apsolutno demantiram tezu da si tamo stalno pod nadzorom jer nisi, da tamo netko odmah nesto primijeti - netocno, situaciju u kojoj je jasno da bi primalja koja zenu prati svaku sekundu, i minutu, i slusa ju (u rodilistu te cesto nitko ne sljivi pet posto, ne zele ni cuti nista o tebi i od tebe jer, kao, nisi kvalificiran, i to mogu potkrijepiti).
Netko tko samo tebe prati svaki tren, primijetit ce sve, napraviti ono sto moze napraviti, a za ono sto ne moze poslat ce zenu u bolnicu.
A tko su te primalje koje danas dolaze dom, jesu li iz Austrije, Italije, Hrvatske, jesu li susjede, prijateljice, koliko puta su tijekom trudnoce bile kod zene, kad su one zapravo stigle na taj porod..., vjerujem da cure nece ovdje javno napisati sve detalje na forumu, ne bih ni ja, s obzirom na to isljednistvo glede legalnosti, naravno da nece ovdje izloziti sve, ono sto se usmeno i u povjerenju prenosi (ja ne bih ni u ludilu), ali sam sigurna da je sve jos daleko pripremljenije i uigranije nego sto se ovdje smije napisati.
Bolje da me nitko nista ne pita niti da ja danas vise ista pisem jer me i samu zivcira ovaj nedostatak kvacica. Idem to popraviti. Ispricavam se.
Dakle Neno, kvacice. Vjerojatno ti je muz promijenio postavke tipkovnice. Ako ti u desnom donjem uglu ekrana, na onoj plavoj traci NE piše HR, onda napravi dvoklik i prebaci na HR.
dapače, kad sam čitala ronon priču, uvijek bi se zapitala, što bi bilo da se taj "puk" dogodiopar min prije neg je primalja išla provjerit kako je r.
tj., minut, dva poslije provjere
zhabice, samo da ti napomenem nešto o čemu možda nisi razmišljala.
Kad ironično govoriš o "zločestim liječncima", ili slično, i braniš naš zdravstveni sustav (a sigurna sam da to radiš jer ne želiš da se loše govori o svim onim dobrim i vrijednim ljudima koji su dio tog sustava), pokušaj imati na umu da je takav sustav, i neki bahati ljudi (koji nisu tek iznmka) u tom sustavu, neke ljude (nemali broj ljudi) vrlo opipljivo oštetili.
Ja u krugu obitelji i bliskih prijatelja, u zadnjih dvadeset godina, imam tri traženja mita (jedno uz ugrožavanje života). Zatim, dva zanemarivanja simptoma (pacijent ima jasne i dobro uočljive simptome, prva pretraga bude dobra, i pacijenta se proglašava zdravim - iako on sam tvrdi da nije, ono što pacijent govori tretira se kao nebitno, scenarij se ponavlja u jednom sluičaju kod dva liječnika, u drugom slučaju tri puta kod istog liječnika). Jedan slučaj je završio smrću (bolest je potvrđena nekoliko mjeseci kasnije), drugi trajnim i ozbiljnim doživotnim oštećenjem zdravlja.
Nadalje, više slučajeva da osoba boluje od jedne bolesti, nakon čega se bilo koji novi simptom pripisuje početnoj dijagnozi, opet bez da se pošteno sasluša pacjenta, zbog čega pravi uzrok ostaje neotkriven ponekad i više godina.
Imamo i sad bolest u obitelji, i ponovo se suočavamo s manjkavostima sustava, od kojih neke nisu pitanje novaca i mogućnosti (sama terapija je ona koju bi se dobilo bilo gdje u svijetu), nego upravo načina funkcioniranja sustava.
Ovo sam ti sad navela smo najdramatičnije, imam još na desetke primjera s manje tragičnim ishodima, a porode sam sasvim zaobišla (iskustva prijateljica, gdje ima dobrih i loših).
Tako da shvati, kad ti ili bilo tko srčano brani naš sustav od, da malo obrnem retoriku "zločestih korisnika", meni je to jedan apsurd koji me bode ravno u srce.
S druge strane, ja kad ga kritiziram, ne mislim da je to nedomoljubni čin, niti da napadam čitavu struku. Imam divnu liječnicu opće prakse, ginekologicu, imamo divnu pedijatricu...Ali sam se u tom sustavu preveliki broj puta susrela s bahatošću i omalovažavanjem ili nedoživljavanjem pacijenta, prečesto a da ne bih na to gledala kao na propuste sustava pod kojim to raste. I mišljenja sam da o tome treba govoriti.
Ovaj post je naizgled off topic, ali on je odgovor na onaj stalni progovor da žene neosnovano pljucaju po liječničkoj struci. Ja ne želim pljucati, ali bogme imam materijala za kritizirati i to vrlo osnovano.
a baš ste morali spomenuti ženu sa sd-a.... :(
znatiželjna, kakva jesam, odmah sam išla pogledati što je na stvari
i ne mogu doći k sebi
nacional ima podosta informacija o tijeku zbivanja poroda
i koliko sam ja shvatila, oni su ženi izazvali rupturu zbog korištenja klistererovog hvata u više navrata
a bebinu patnju, i više vremena prije samog nasilonog izgona, nisu "bendali", premda je ctg očitavao patnju
da bi na kraju cijele štorije, previdjeli rupturu....
ishod ne može biti gori, i majka i dijete su umrli... :(
a sve poslije iza toga.... i hlk i sud, svjedoci, naštimavanje, ispuštanje bitnih svjedoka, zataškavanje....da bi presudili da doktori nisu ništa krivo počinili....
i baš smo onda sretni što se možemo nekome žaliti.... (ovo nije osbno žabice..)
ne znam je li se išta posliej tog apromijenilo, dali su revidirali cijeli slučaj....
..zašto?, pa zašto to rade???... vode porode tako da ih nerijetko i upropaste....
Bas mi je drago da si se ukljucila Vertex, meni je gust tebe citati :) Dobila sam bila od primalja prije par mjeseci clanak iz HR strucnog casopisa za ginekologiju i porodnistvu o iznimnim statistikama ishoda poroda iz malih vanbolnickih rodilista. Sama cujem za neke fantasticne primjere stvari sto se desavaju u manjim mjestima na jugu zemlje, valda je u manjem sustavu lakse napraviti trajne i dobre promjene.
I upravo tu mislim da lezi car naseg sustava, biser koji je malen ali vrijedan, primjer koji bi se mogao preslikati. Mi vec imamo nesto nalik kuce za porode u malim vanbolnickim rodilistima, a umjesto da preslikamo taj primjer skrbi na druga mjesta mi idemo na industrijalizaciju i sustav poroda na traci. Umjesto da uzmemo tu vrstu skrb, na malo, da osvatimo velika rodilista za specijalizacije i trudnicama kojima to treba zbog patologije ili komplikacije, mi sve trpamo u isti kos.
Casa nam prica ocit i realan primjer istog, da zene moraju putovati sat vremena minimalno za stici do velikog rodilista, kad su ishodi poroda u njihovom malom rodilistu bili super. Kome to ide na ruku? Jel jeftinije, bolje? Jesu li ishodi poroda bolji?
Onda kad vec imamo legalno mala rodilista, koja uz malo dotjerivanja i tecaj komunikacije za osoblje mogu postati neka vrsta kuca za porode, kad zivimo u zemlji gdje zeni moze trebati vise od sat vremena do velikog rodilista jer joj je lokalno malo (legalno) zatvoreno, i ako je to svima koji odlucuju uredno stanje, onda ja se pitam
1) zasto smatrate da su zene cije primalje zive na vise od xz minuta vozne kockaju sa zivotom dok cekaju kad druge zene moraju toliko fizicki putovati im sustav daje jedinu tu mogucnost,
2) jel odgovorno ciniti zene koje zive daleko od rodilista, ili one koje su dislocirane tipo u gorskim predjelima ili na otocima da dozive takav stres pred kraj trudnoce da ne znaju kako ce, gdje i naravno kako doci do rodilista kad krene porod, vagajuci kakvo ce biti vrijeme, da li ce biti snijeg, bura, jugo ili stovec i
3) kome nije u interesu da se konacno legalizira samostalan rad primalja da rade gdjegod treba i gdjegod zena to zeli, i zasto?
evo na....i ja...:cry:
užas... koje nasilje :-(
ne mogu vjerovat da su svi nevini a dvoje mrtvih... a kad nešto žena odbije onda joj nabijaju na nos kak su oni odgovorni, mačku o rep.
neko je spominjao da kako tužiti EU primalju - ako bi neko to i učinio vjerojatno bi dočekao presudu prije nego da ovdje tuži liječnika.
zna se kome. onima koji masno naplaćuju svoje usluge zdravim ženama.Citiraj:
kome nije u interesu da se konacno legalizira samostalan rad primalja da rade gdjegod treba i gdjegod zena to zeli, i zasto?
Ja ne znam. Tko je to? Tko masno naplaćuje svoje usluge zdravim ženama?
Čitam, čitam ovo o babicama i zakonu. A nitko, baš nitko ni riječi o pedijatru.
Vama kao da je samo mama bitna. Meni mama nije bitna. U porodu je bitna beba, zato smo i trudne, zato rađamo: da bi dobile bebu, a ne radi poroda. Porod je samo jedan korak na putu postajanja majkom. Nebitan korak.
Treba zakon koji će omogućiti pedijatru da pregleda dijete koje se rodi doma, da vidi da li je to malo biće, koje je cilj svega, zdravo. Bez da se ta mrvica mora tramakati u ambulantu ili još gore, u bolnicu na pregled. Da bude u toplome i kraj svoje mame. Nikako se ne može boriti za babicu doma, ako se istovremeno ne bori i za pedijatra doma.
I to oboje u sklopu zdravstvenog osiguranja. A ne plaćati.
Nisam ni u jednom postu primijetila da to spominjete.
Pa Beti3, prioriteti su različiti. Nekome je bitan orgazmički porod, nekome dijete.
Mislim da je svima bitno dijete. Kako ste vi zaključile da nije? Pa sva su djeca bila kod pedijatra nakon poroda , samo što su neki roditelji navučili da im to omoguće.
Hm...kaj nije bilo primjera, i to baš tu na forumu, da dijete nije bilo kod pedijatra i po 2 mj od poroda?
ja sam pred dva bolnička poroda imala neke crnjak filmove
pa sam lipo MM-u rekla, ako di zapne, prvo neka se spašava dijete
no to ne znači da mi majka (i njeno tijelo i duša) nije bitna
ni najmanje
itekako mi je bitna
zato sad ima carski i dva vaginalna
a ne 3carska...koja bih imala da slušam vas
koliko ja znam to dijete je rođeno u rodilištu. Što se tiče osoba koje ja poznajem a rodile su doma, nitko nije dovodio u pitanje IZNIMNU važnost da dijete nakon poroda obavezno pregleda liječnik. Samo što je to bilo ponekad teško ostvariti i roditelji su morali naći liječnika koji želi pregledati dijete iako nigdje ne piše da ne smije pregledati dijete jer je rođeno kod kuće .
i ja mislim da je carski rez bez prave indikacije ugrožavanje djeteta, majke, majčinog daljnjeg reproduktivnog zdravlja, čeprkanje po proračunu bez pravog razlog lol, umaranje doktora koji taj dan možda umaju i pametnijeg posla...
i tako...a sve zbog želje rodilje
a još je jedna pisala kak je dobila datum za elektivni c.r. bez indikacije
eto...to je moje mišljenje...
odgovaram deaedi i beti na postove o sebicnosti nas koje smo rodile kod kuce i nespominjanju pedijatra koji bi odmah pregledao dijete, cim se rodi.
bome vrijedjanje. a i ti beti selektivno citas.
primalja u porodu kod kuce (ili u kuci za porode, znam iz osobnog iskustva) u europi je educirana i iskusna u pregledavanju djeteta nakon poroda. NIJE POTREBNO niti je pravilo da se djeca planirano rodjena izvan bolnice u europi pregledavaju od pedijatra. niti dan kad su rodjena, niti par dana kasnije. primalja je osposobljena za to.
ja sam rodila u kuci za porode u austriji, pet dana je iskljucivo primalja brinula i pregledavala moje dijete. i to u austriji zdravstvo smatra pod normalnu skrb. pedijatar bi naravno bio potreban ukoliko primalja primijeti da je djetetu potrebna dodatna pomoc. ali samo po sebi, NE. zato ni ne pricamo o potrebi da pedijatar dolazi doma odmah nakon kucnog poroda.
iskreno, bas mi je jadno kad usred ovako ugodne i civilizirane rasprave uleti par postova totalno niskog sadrzaja. ma da, mi ne mislimo o nasoj djeci, samo o orgazmima, bas nas zaboli za nasu djecu... :roll: jadno, jadno, deaedi i beti :( da nismo stoput ponovile da nam je dobrobit djeteta prva i najvaznija, pomislila bih da ste se samo zabunile.