Citiraj Marija prvotno napisa Vidi poruku
Jer omotanu pupčanu vrpcu bi babica (valjda) trebala jednako riješiti i u rodilištu i kod kuće, trebala bi prepoznati da patnju djeteta ako povremeno sluša dijete. Mislim da je u tom slučaju u prednosti porod kod kuće, jer u rodilištu često nitko nije uz rodilju cijelo vrijeme, i prije će se uočiti neki problem kad je babica cijelo vrijeme uz mamu.

Gubitak krvi bi babica isto trebala prije primijetiti kod kuće nego u rodilištu - kad sam rodila treće dijete, to je bilo prvi put da me babica provjerila par puta dok sam ležela na hodniku nakon poroda i pitala me kako se osjećam. Nakon prva dva poroda (drugo rodilište) me nitko nije ni primijetio, niti mi odgovorio niti uspostavio kontakt pogledom kad sam zamolila za još jednu deku, jer sam se smrzavala. Mogla sam mirno i iskrvariti na hodniku.

I još nešto, većina poroda i tako su djelomično porod kod kuće, mislim, većina žena bar dio poroda - trudova i otvaranja prođe u svom domu, bez stručne pomoći, prije nego što se transferira u rodilište...
Vjerujem da je tako.

Umorila sam se od citanja (jutros mi nestala slova s kvacicom, muz nesto sinoc cackao, ispricavam se) pravnoj regulativi primaljstva, tu vidim jedino nedostatak dobre volje upravo onih iz zdravstvenog sustava, otpor lijecnika, otpor da se bilo sto promijeni- evo su taman sveli te rodilje pod kontrolu zadnjih desetljeca, uveli drip, prokidanje vodenjaka, ctg, lezanje..., mogu taj porod lijepo isprogramirati u minutu i drzati pod nadzorom i sad bi one opet doma...sta im pada na pamet, taman posla.

I ono standardno nauceno na med. faksu, uvijek se pripremi za najgore, naravno, to im je i bit struke, njima ni ne dolazi onaj tko prolazi super i vrlo, vrlo je tesko sad odjednom to sve reprogramirati u svojoj glavi
i ono sto se ucis drzati pod kontrolom odjednom prepustiti nekoj tamo prirodi(nemam ni navodnike, a trebaju mi).

Htjela sam ispricati svoje iskustvo iz rodilista u kojem apsolutno demantiram tezu da si tamo stalno pod nadzorom jer nisi, da tamo netko odmah nesto primijeti - netocno, situaciju u kojoj je jasno da bi primalja koja zenu prati svaku sekundu, i minutu, i slusa ju (u rodilistu te cesto nitko ne sljivi pet posto, ne zele ni cuti nista o tebi i od tebe jer, kao, nisi kvalificiran, i to mogu potkrijepiti).

Netko tko samo tebe prati svaki tren, primijetit ce sve, napraviti ono sto moze napraviti, a za ono sto ne moze poslat ce zenu u bolnicu.

A tko su te primalje koje danas dolaze dom, jesu li iz Austrije, Italije, Hrvatske, jesu li susjede, prijateljice, koliko puta su tijekom trudnoce bile kod zene, kad su one zapravo stigle na taj porod..., vjerujem da cure nece ovdje javno napisati sve detalje na forumu, ne bih ni ja, s obzirom na to isljednistvo glede legalnosti, naravno da nece ovdje izloziti sve, ono sto se usmeno i u povjerenju prenosi (ja ne bih ni u ludilu), ali sam sigurna da je sve jos daleko pripremljenije i uigranije nego sto se ovdje smije napisati.

Bolje da me nitko nista ne pita niti da ja danas vise ista pisem jer me i samu zivcira ovaj nedostatak kvacica. Idem to popraviti. Ispricavam se.