Koliko kužim ne kupujete vrhnje od kumica, za kaj?
Printable View
Koliko kužim ne kupujete vrhnje od kumica, za kaj?
Moj stariji voli i kiselo vrhnje iz Euromilk mljekare - ovo: http://www.euromilk.hr/kontakt/
A kad naletim, ja volim kupiti đurđevačko vrhnje - to su ovi: http://www.poslovna.hr/lite/natura-m...i.aspx?lang=en
Juuuuj. Waldorfica ima puno nijansi, takoder tijekom godina su radene varijante od jednostavna 3 sastojka se popelo na vise. Od varijanti koje sam probala jest verzija sa orasima. To mi je njami. Nazalost u varijanti sa vrhnjem ne znam, znam da se za light varijantu koristi jogurt ali se onda jabuke ne poskope sa limunom. Tu ti nisam bas od pomoci ali internet bi ti mogao tu pomoci jer su sastojci jednostavni.
A kaj se tice jabuke u francuskoj, ona daje taj poseban stih iako ja ove godine sam radila sa smrznutim povrcem iz lidla:mrgreen: u kojem je i kuruza. Ali da bi dala profi stih, nikada ne koristim senf vec sjemenke goruscice koje nakon sto ih potopim u par kapi vode i odstoje meljem u muzaru.
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Mmmm, fala....
A još više fala na ovoj ideji za mljevenje sjemenki gorušice. Imam dva mužara - drveni za mekše stvari i porculanski za tvrde. Rijetko ih se sjetim. Sad sam prije Nove godine u tome drobila kavu za kafe šnitu.
* * *
U međuvremenu sam pretražila forum jer mi se činilo da je bio topic o salatama i da - evo ga: http://forum.roda.hr/threads/55020-S...ghlight=salate
A fina zamjena za dresing bez majoneze jest: zutanjci se odvoje od bjelanjaka i umute sa vrhnjem. Ma to pase na svaku salatu. To je moj nacin, i bez majoneze ima fin okus.
Super zvuči...
A bjelanjke poslije utučeš u orahove štangice. (Objesit će me admini za jezik zbog offtopičarenja).
ošlo mi veliko pa nek bude
Oh, pa ja sam bila u zabludi sve ove godine. :o
Ne samo bez vrhnja. Mogu jesti francusku ako sadrži samo povrće i majonezu. Ako ima još salamu i jaja to onda neću jesti. Uostalom, to je ruska salata, ne?
I votku, hehehe...
Onda skočis ti pod pauzom
Naravno da u francusku ide vrhnje i tek toliko majoneza. Nikakav krumpir, bljak. Umjesto njega tona kisele jabuke i kiselih krastavaca, jaja, mrkva i grasak.
Vrhnje ide i u cuspajz od mahuna (u moj tanjur) i opcenito u pileci paprikas, onaj sto se jede s vaserspacnama, ne onaj jusni.
Ali u guacamole... ni pod razno. To je eventualno onda neki cudan umak od avokada. :mrgreen:
Tak i radim. Danas će stariji ići prije podne prošetati do Veronike po ono kaj njega zanima. Mlađi nek ide kupiti kvasac i brašno - ako hoće da pečemo klipiće, nek se pobrine i za sastojke. Za namaz se bumo snašli. Tko neće vrhnje, nek si nekaj napravi sam (klasika za mlađega = humus od slanutka iz konzerve; dobila sam fino maslinovo ulje i sad možemo navaliti).
Offt (a možda i nije): kad mi krepa Bosch-ov štapni mikser s kojim nisam prezadovoljna, kupit ću si ovako nešto, baš za namaze: http://n1.static-elipso.com/images/xbig/A_101125.jpg
Sa jajima je francuska, jer su tvrdo kuhana jaja dio orginalnog recepta. sa sunkom je ruska,(iako je u francusku isao teleci jezik) moram priznati da se nisam susrela sa verzijom koja sadrzi salamu.
Znam da nije isto. Imam veliki multipraktik i on mi je dobar, ali nemam za njega mjesta u kuhinji i špajzi, pa mi stoji u ostavi u podrumu. Štapni mikser služi uglavnom za frapee i krem-juhe, a multipraktik za namaze. Ali bedasto mi je imati toliku građevinsku mehanizaciju, nego gledam nabaviti samo ono što stvarno i koristim.
i uglavnom komentari ovog tipa - što jest, a što nije francuska, guacamole... su mi skroz bezveze
svatko kuha prema ukusu - svoje obitelji i svom vlastitom
da sad kažem Kaae da francuska salata bez krumpira nije francuska salata?
recimo, nikad ne stavljam jaje da poveže smjesu u meso za sarmu
i što to znači, da ta sarma nije sarma?
Pojma nemam za sarmu, u zivotu nisam cula da u nju ide jaje, a jela sam je, odnosno srela recepte s raznih strana.
Za francusku salatu znam da ide krumpir u redovni recept, ali nama je bljak pa ne stavljamo. Jaja su nam super, s obzirom da majoneze ide tek toliko. Mi stavljamo i malo senfa, eto.
A za guacamole, Meksikanci (a jos manje Asteci) sigurno ne stavljaju u njega vrhnje ili jogurt. Vjerojatno bi se prekrizili da vide nesto takvo, uostalom kao vjerojatno i Francuzi kad vide francusku salatu, s krumpirom ili bez. Ili Mediteranci u Americi, kad se svako jelo s maslinom zove Mediterranean. Ili je reuben sendvic sarma jer je u njemu kiselo zelje? :lool:
naravno
svatko prilagodi sebi
ja recimo najmanje volim mrkvicu u francuskoj
svatko nešto voli više, netko manje
pa ne možemo biti robovi recepata
ali to da ne ide vrhnje mi je bilo čudno
jer sama majoneza mi je jednostavno prejaka
ali kome tako paše.....
i mi volimo vrhnje u francuskoj - više vrhnja, manje majoneze
sama majoneza nam je premasna i preteška
Jaje ide u ... fasirani snicl. Osim trenutno u mojoj kuci. Jaje ide samo u individualna jela. :drama:
Ti geografski nazivi za hranu su skroz zgodni. Francuzi ne znaju za francusku salatu. Sve što ima ananas je posvuda Hawaii, osim vjerojatno na Havajima. U Njemačkoj (a možda i šire) je sve što ima kukuruz u zrnu postaje balkansko (pokušavala sam ljudima objasniti da mi tradicionalno jedemo cijele klipove, a ne stavljamo zrnje u salatu i variva), Bavarci s kojima sam se družila tvrde da se bavarska krema ne jede tradicionalno u Bavarskoj. Premda postoji razlika za poznavaoce kobasica, meni je Frankfurter i Wiener Wuerstchen isto, samo ću u Njemačkoj dobiti u hot dogu Wiener, a u Austriji Frankfurter sa senfom.
Slično i u mojoj kuharici za kolače što mi ju je baka napisala ima "kocaka od tete Micike" i "torta od strine Zore", a ja nemam pojma tko su te tete :)
Isto mi je malo previše ograničavajuće nazivati neka jela pravim i nepravim, iako je nekad teško postaviti granicu je li to zbilja još to jelo. Što je prava sarma? Kuhaju ju i Bugari i Rumunji i Iranci i... nema šanse da je ista. Nije ista moja i mamina.
meni je jedina fina francuska salata ona moje mame jer radi domaću majonezu. E sad se ja pitam, prestrašena ovim svime kaj čitam/slušam u zadnje vrijeme - kaj dućanska majoneza nije sa sirovim jajima. Odnosno vjerojatno je a onda ju "zaštite" raznim kemijama - ili kaj?
meni je francuska bez vrhnja, samo s majonezom - presuha. a ako stavim vise majoneze da ne bude suha - onda je premasna :nikadzadovoljna:
pa sam metodom pokusaja i pogresaka dosla do omjera: jedna vrecica majoneze i pola casice kiselog vrhnja (tu smjesu posolim i pobiberim)
taman!
Samo sam htjela još dodati - ovo da u faširani šnicl ne ide jaje ispalo je slučajno - djeca su htjela faširance, a u kući nije bilo jaja. Ispala je ova kombinacija i tako im se omilila da je više vole od klasične u koju ide jaje. Isto vrijedi i za ćufte. Ako imam jaje pri ruci - stavim jaje, ako nemam - može i bez.
Offt. čovjek jede SVE i na svakakve načine. Ne vidim uopće razloga zašto bi nečije bilo pravovjerno, a tuđe nevaljalo. I ne volim riječ "bljak". Moja djeca ju nisu smjela koristiti, pa mi je tim čudnije vidjeti je u postovima odrasle osobe. Hrana može "ne biti fina" i slično, ali bilo kakve gadljive izraze u vezi s hranom u kući nisam dozvoljavala, kao ni rasipanje iste.
Sve kuhinje svijeta imaju svoje karakteristicne zacine/nacine kuhanja. U kulinarstvu je to tako. Ako upotrebljavas maslinovo/cesnjak/persin to je na dalmatinski, rajcica, origano,panceta je talijanski, maslac i vrhnje francuski, soja sos/dumbir/negy japanski itd...naravno da je bitnije uzivati u kuhanju i nije nuzno znati sve recepte da bi znao dobro kuhati ali ipak neka pozadina puno znaci. Sve ostalo je prilagodavanje sebi i svojim nacinima kuhanja. Uvijek kazem, da bi mogao suditi moras znati pripremiti.
Moja sveki radi bolognese tako da to u konačnici ispadne pasteta sa brdo papra bez paradajza. Ja ga ne priznajem. Za mene je to njen umak a ne bolonjez. Ako me shvacas.
Danas svatko moze nauciti kuhati, hvala internet ;)
Mi smo 2007 u restoranu gdje sam radila redovno pripremali francusku sa domacom majonezom. Kupovna nije nikada imala ekonomsku racunicu kao takvu a niti okus.Svaka svadba, proslava, blagdanski ruckovi su je imali u sklopu predjela. Nikada ništa ako koristis svijeza oprana jaja.Uostalom u frisku ide i sol, sok limuna koji takoder djeluju kao konzervansi.Nemam pojma kako sada rade, nisam 3 godine u tim vodama.Ali u fast food koriste kupovnu i to ugostiteljsku.