Hej curke zene majke gdje ste mi nestale?? Ajmo malo podici ovaj topic imam osjecaj da sam sama.. Valjda zato sto mi nitko ne odgovara smrc...:(
Printable View
Hej curke zene majke gdje ste mi nestale?? Ajmo malo podici ovaj topic imam osjecaj da sam sama.. Valjda zato sto mi nitko ne odgovara smrc...:(
Mislim da tri dana prije ocekivane mjesečnice možeš vadit krv, a dan ili na sam dan radiš kućni test. Eto...sretno!!!!
cure imam 1.betu 194 i drugu betu 672... ;)
ovaj ciklus sam išla na FM
I? Nema nikakvih novosti? Da pitam jeste li koristile kakve čajeve za povećanje plodnosti????
evo da malo oživimo temu.
ja jučer dobila M, trenutno sam u 27.ciklusu od kada se trudimo, pila sam svašta: vrkutu, marulju, B6, ulje nočurka, MM je pio: bioastin, sexovit.
trenutno sam na bromergonu (1. pravi lijek).
piškila sam po lh trakicama, mjerila tempicu (i opet krećem), bila sam na folikulometriji, imala tempirane odnose, ali nažalost bez učinka
Do sada su svi nalazi, moji i MM-ovi bili uredu, tako da spadamo u skupinu sekundarne neplodnosti idiopati :(
bromergon mogu piti do 3. mjeseca, a poslije neznam....
mislim da još jedina pretraga na koju mogu ići je provjera prohodnosti jajovoda i to je to!!
voljela bih da znam razlog ovog stanja, što se to tako smrdalo u razmaku od 2,5 godine od 1. trudnoće???
kolimoli, ne znam odgovor na tvoje pitanje, ali sam došla dati podršku. :love2:
mishekica hvala na podršci :kiss:!!
ma to pitanje je tako i tako bilo retoričko, da netko ima odgovor ja bih već bila T ;)
nego cure ima li kakvih pomaka, zrinska jel se kaj dogadja???
vidim da su neke ostale i T, pa čestitam i naravno svim trudilicama želim što prije isti scenarij!!
ja se još nadam da će taj bromergon učiniti svoje, za sada ono što primjećujem je da laktacije više nema od kada mi je dr. povisio dozu, a sada MM i ja trebamo biti jaako vrijedni i pozitivni.
Nisam stručnjak i ne želim pametovati... i neću reći ništa novo... ali ću ipak reći. :) Ako je s medicinske strane sve OK, onda stvarno jedino stres može raditi probleme. Znam da je lakše reći nego učiniti, ali treba pustiti sve nebitno...
ah, neznam kaj reći za taj stres, pošto je nemjerljiv uopće neznam dali sam ili nisam pod stresom, što je za mene stres, kako ga se riješiti ili ga bar smanjiti, tako da mi je to malo :roll:.
nakon 27 ciklusa bez uspjeha, teško da se radi o stresu... organizam je delikatna stvar i jako je malo potrebno da se nešto poremeti. ljudi preprečesto nemogućnost začeća pripisuju stresu pa izgube godine i godine prije nego se obrate dr -u - ali ne svom ginu nego specijalisti za humanu reprodukciju!
kolimoli, kakva je štitnjača? kakav je bio prvi porod? je li bilo kakvih komplikacija? što kažu na laktaciju, a prolaktin je u redu? i ako je u redu, kako to da si dobila bromergon? da li ti ga dr bar kontrolira?
potpis na ovo sa stresom, vec su prosla i dva GO, a i par putovanja, koja su bila jaako zabavna i relaksirajuca pa opet ništa!!
bila sam baš kod mpo-dr. štitnjača je OK, prolaktin OK, porod dugotrajan (indukcija, epiduralna...), ali ustvari bez komplikacija u smislu upale ili nešto slično, oporavila sam se u normalnom periodu.
mene je isto morilo zašto bromergon ako je prolaktin uredu, ali veli dr. da je laktacija prisutna i da je to radi toga, inače vrlo je bio samouvjeren da je to jedini razlog zašto još uvijek nisam T i da smijem piti bromergon sljedećih 6 mjeseci i da ću sigurno ostati T.
ono što sam ja primijetila od kada si baš pažljivo pratim ciklus (trakice +temperatura) je da mi lutealna jako varira i vrlo često je cca. 9-10 dana, doktor je rekao da se to upravo dešava zbog laktacije.
MM je normozoospermia, tako da njega dalje nisu ni gledali!
za sada nastavljam kako je dr. rekao i :fige: sama sebi da se nekaj zapelca ;)!!
Vidiš, ja baš znam obrnute slučajeve - one kad ljudi prerano (nakon par neuspješnih pokušaja) pojure k liječniku i onda ih ovi (u pravilu) i ne pogledaju.
Jasno da je organizam delikatna stvar i da je homeostazu vrlo lako narušiti, s tim se svakako slažem. No, psiha je ta koja i najzdraviji organizam može dovesti do neslućenih bolesti, komplikacija i ostalih čudesa.
Jeste li pročitale druge priče ljudi na ovoj temi? Puno njih je reklo da se trudnoća konačno dogodila onda kad su prestali pokušavati.
jesam procitala sam ih i to vise puta, mislim da se cak hranim na takvim pricama :škartoc:, ali probaj ti izaci iz svoje koze kada ne ide, zelja je jos uvijek prevelika da bih tu ideju odbacila i da bih od svega digla ruke pa da me konacno nesto iznenadi!
ja konkretno nisam krenula na drugu trudnocu sa idejom da ju necu ostvariti, bila sam krajnje pozitivna, nisam ni pomisljala na nikakve doktore i bar koliko osobno mogu procijeniti bila sam vrlo relaksirana, doktoru sam se 1. put obratila nakon cca. 15 ciklusa, on me tada jos 3 ciklusa pratio na FM, a tek onda me poslao u mpo vode.
I tu sam malo kocila jer se nisam mogla pomiriti sa takvim izlazom, ali sam na kraju sama sebi rekla idem vidjeti sta se desava, idem se dobro pregledati pa ako nekaj nije uredu probati to sanirati, a za dalje, mislim na postupke, vrlo vjerojatno taj korak necu niti napraviti!!
Ja osobno ne podcjenjujem psihu/emocije, ali moram priznati da neznam kako to kontrolirati, bar ne u konkretnom slucaju!!
mishekice, vjeruj mi da niti najmanje ne podcjenjujem psihu i to što stvara u organizmu... vjeruj mi! nažalost imam problema na tom polju...
ALI, u reproduktivnom smislu ne vjerujem da psiha ima veliku ulogu kada fizički nema prepreka za začeće. dakle, ne vjerujem da žena ne zatrudnjuje jer to "previše želi" - to mi je skroz apsurdno jer ljudi s velikom željom imaju jaču motivaciju i psiha se okrene na negativu tek nakon xy neuspjeha. vjerujem da razni stresovi i problemi mogu dovesti do hormonalne neravnoteže i npr. utjecati na rad štitnjače koja pak može negativno utjecati na reprodukciju. ali ako su nalazi u redu, nikako ne vjerujem da do trudnoće ne dolazi samo zato što je netko na to fokusiran već zato što pravi FIZIČKI razlog još nije otkriven. velika većina ljudi koji se u MPO-u vode kao idiopati na kraju ipak dobiju dijagnozu - nekome je TSH od 3,5 stvarao probleme, a dr-i na to nisu obraćali pozornost, nekome su se uslijed pritajene upale začepili jajovodi, nekome se otkrije nizak AMH, nekome trombofilija... ma milijun stvari mogu utjecati na to... i stvar je u tome da valjda 90% parova koji ne uspijevaju zatrudniti nisu infertilni već subfertilni - to je objašnjenje za one slučajeve koji uspiju nakon 2, 3, 5 g., a ne psiha. i kod fertilnih se parova trudnoća dogodi u tek 20-ak% ciklusa - dođe do oplodnje ali ne i trudnoće. zato se i mlađima od 35g. savjetuje ići na pretrage nakon godine dana pokušavanja (mada bih ja i prije). kod subfertilnih taj je postotak mizeran (naravno, ovisno o dijagnozi).
malo sam se raspisala... nadam se da se kuži što hoću reći...
kolimoli, nadam se da je problem u laktaciji i da ćeš uskoro biti s trbuhom do zuba ;)
frka rijeci ti se pozlatile :kiss:!!
ja osobno ne mislim da ne ostajem T jer to previse zelim, iako moram priznati da znam cuti takvu definiciju u svojoj okolini, najvise me pogodio MM koji je jednom imao jedan jako ruzan ispad vezan uz mene i trudnocu, ali poslije to vise nikada nije spominjao, vjerujem da je moja reakcija bila i vise nego nezgodna ;)
ali isto tako stalno naljecem na price tipa: "bas kada sam odustala ili bas kada sam mislila nista od toga ili kada sam prestala sa cajevima.....ili prestala sa mjerenjem temperature ili.......ostala sam T" pa se radi toga znam zamisliti, dali ja ipak malo sve to radim na silu????
kada sam bila kod mpo-ovca on je bio i vise nego lezeran, kao pa nije strasno sto jos niste ostali T, navodno do 3 godine pokusavanja je dokazano sasvim uredu, to me malo :-o, ali nekako me i utjesilo!!!
Naravno, i to je moguće.
To je i mene tješilo. Na kraju smo se nekako uklopili u prosjek. :)
Kad čitam ovakve priče, sve mi je manje jasno kako se nekome trudnoća može "dogoditi" (tu mislim na one koji nikako nisu htjeli bebu, već im se "zalomilo"). I one tinejdžerice koje ostanu trudne nakon "prvog puta", s "prekinutim snošajem". :zbunj: Fakat ne kužim.
ako si proglašena sekundarnim idiopatima možda ipak ima smisla ova rečenica gore...
ja ću ti ispričati moju situaciju...
sa E.sam ostala trudna od 0 pokušaja, ajmo to tako reći (znači nije baš da smo radili, ali se nismo niti čuvali)
kad je imala godinu dana počeli smo raditi na drugoj bebi pa nikako nikako...svi nalazi su bili ok, proglašeni smo sekundarnim idiopatima...
dogovorili smo 1. AIH pa što bude...nisam se uopće nadala da ću ostati trudna jer šanse su samo ako se dobro sjećam nekih 15%, ali sam rekla da ću ja biti mirna da sam sve pokušala (unaprijed smo se dogovorili da nećemo dalje u MPO)...ostala sam trudna! no to je od početka bilo sve problematično (par ginekologa, preko nekoliko grešaka i nažalost vidiš u potpisu da nije dobro završili, ali to je sad druga priča)
3.5 mjeseca nakon poroda sam ponovo ostala trudna kada po nikakvim zakonima to nisam trebala (nisu bili plodni dani, organizam pod gadnim stresom zbog nedavne trudnoće pa psiha u komi zbog gubitka djece)
znači ja sam definitno jedna od onih koja ostaje trudna kada uopće ne misli na to...a vidiš da niti stres nije odigrao nikakvu ulogu...
mene malo toga u statistici tješi ;), a kada se sjetim kak sam pazila da poslije poroda ne ostanem brzo T, sve mi dodje smjesno ;)
mene malo toga u statistici tješi, a kada se sjetim kak sam pazila da poslije poroda ne ostanem brzo T, sve mi dodje smjesno ;)
boxica :kiss:priča je i tužna i lijepa hvala što si je podijelila!!!
naletila sam na više sličnih priča gdje žene u emotivno iscrpljujućem razdoblju života ostaju neplanirano T, a prije toga nije išlo.
razumijem ja što bi trebalo napraviti, ali to je razum, a emocije ne daju da to prepustim slučajnosti, jednostavno ne daju, nakon svake M napravim ratni plan i krenem.
voljela bih biti kao MM, on bez obzira što bi htio još dijece nije luud za time, on je kul, ako dijete dodje dobro dodje, ako ne dodje njemu je dobro i to je sva filozofija!!
Boxice, ti si baš primjer toga o čemu pričam u vezi sa stresom i psihom - ne vjerujem da igraju veliku ulogu kad nema fizičke prepreke.
koliko vidim po potpisu, prije AIH-a ste pokušavali oko godinu i pol - to i nije neki ekstra dug period, ali bi spadao u subfertilnost. a što se treće trudnoće tiče, postoji nešto što se zove window of opportunity za koji kažu da traje oko 2 godine od prethodne trudnoće. to je period u kojem je povećana šansa da dođe do nove trudnoće jer se tijelo, ajmo reć', "resetiralo" i postalo prijemčljivije za novu trudnoću - zato nekim subfertilnim IVF pacijentima sugeriraju da nakon uspješnog IVF-a neko vrijeme pokušavaju začeti spontano. e, sad - možda se to kod tebe odvija neposredno nakon trudnoće... pretpostavljam da je to moguće jer smo ipak svi individue... mislim...to su neka moja razmišljanja...
još jedna stvar - kad sam ležala u bolnici na čuvanju trudnoće, upoznala sam curu koja je začela iz IVF-a, a bili su idiopati. rano u trudnoći joj je počeo divljati tlak i došlo je do svakakvih komplikacija te je na kraju zbog hellp sindroma završila na carskom. rekla mi je nešto zbog čega sam počela razmišljati na ovakav način - da je sigurna da im spontano nije uspijevalo jer se njezin organizam zapravo od starta bori protiv novonastale situacije. naravno da se to ne može potvrditi, ali tko zna? možda je zbilja bila u pravu - možda je njezin organizam stvarno "odbijao" začeti znajući koje će biti posljedice toga. možda je baš to bila njezina fizička prepreka...
je li ti palo na pamet da je u tvom slučaju organizam reagirao neostvarivanjem trudnoće jer kod tebe u pravilu dolazi do preuranjenih poroda? a treći je put začeće možda baš upalo u taj window of opportunity? oprosti - nadam se da ne zadirem u intimu previše... nije mi namjera zabadati nos - samo eto dijelim neka svoja razmišljanja i poveznice koje radim...
kod mene je još u toku druge trudnoće posumnjano na trombofiliju koja je potvrđena nakon gubitka trudnoće...
imam kombinaciju dva sprčkana gena koja je navodno najgora
u određenom stadiju trudnoće tj, krajem drugog tromjesečja kod mene zbog gušće krvi dolazi do slabijeg hranjenja beba te samim time i njihovog zaostajanja u rastu pa je
logična posljedica svega da moj organizam "odbacuje" plod (treću sam izgurala uz heparin, a raniji porod je bio navodno zbog iscrpljenosti organizma od svega: prethodne trudnoće, pa trudovi i tokoliza od 26 t)
gin mi je objasnio da zbog moje situacije dolazi i do ugruščića na mjestu ugnježđenja jajašca te ako ode ugrušak ode i jajašce...
eto meni je sve moje objašnjeno sa medicinskim razlozima tj. uzrocima, ali definitivno ima smisla ovo što ti pričaš!
činjenica je da ljudi koriste jako mali dio mozga i tko zna što se događa u onom dijelu za koji niti neznamo što radi, lako moguće da sakuplja informacije iz cijelog tijela i predosjeti stanje pa određene stvari nastoji spriječiti kako bi zaštitio sami organizam...
a ovaj moj maleni I.G.? neznam kako se desio, ali znam da nam je moja mala dugica svima koji su dijelili moju tugu uljepšala život! :heart:
da, Boxice - ipak je fizička podloga u pitanju... nisam znala za tvoju dijagnozu do sada... i divno da vam se I.G. desio i hvala Bogu na heparinu :)
kolimoli, ne kužimo se - fizička prepreka je što njezino tijelo ne podnosi trudnoću i svim silama je pokušava prijevremeno dovršiti. znači, tijelo je unaprijed "znalo" da neće podnijeti trudnoću i zato nije dolazilo do začeća - to je njezina teorija i meni ima smisla s obzirom na to drugih fizičkih prepreka (naizgled) nema. ali ona je do tog mišljenja došla kafda su se javile komplikacije u trudnoći, ne prije nje - dakle tu nema govora o nekakvim psihološkim preprekama začeću. nadam se da je sad jasno što želim reći...
I po meni ima nesto u toj teoriji, da kod slucajeva kada s medicinske strane izgleda sve ok, a do trudnoce ne dolazi ulogu igra neki kratak spoj za koji ne znamo... Ono, neka moguca mutacija, neki problem za majku ili dijete ili oboje... Recimo, moja rodica je nekih 7 godina pokusavala ostati trudna, uspjela na kraju spontano nakon prekida neke terapija... Uglavnom, trudnoca uredna, porod super, ali djecacic nazalost ima velikih poteskoca u psiho-motorickom razvoju (nikakve konkretne dijagnoze). Ja vjerujem da njih dvoje na genetski ili neki drugi, teze objasnjiv nacin nisu kompatibilni i da se trudnoca nije desila jer priroda, tijelo "zna" da je bolje da se ne desi...
Ovo je neko razmisljanje, ne znam, nije deterministicko, ne vodi zakljucku da ne treba pokusavati na sve moguce nacine, vec samo ostavlja mogucnost da kad nesto hoces pod svaku cijenu, ta cijena mozda bude previsoka...
I evo pitam se sta radim na ovoj temi... maleni ima tek 18 mjeseci, kad je imao 8 vec sam bila uspjela ponovo zatrudniti... S obzirom da nam je i za njega trebalo 10 mjeseci, ocekujem da ovaj bude dobitni hehe
frka ok, mogu shvatiti da ispod svake idiopatske neplodnosti postoji fizicki problem koji jos nije detektiran i ko zna dali ce moci biti detektiran.
Ali isto tako mislim da problemi u T (tlak, secer, prerani porod.....) kao i problemi poslije T s dijetetom nisu nesto sto pogadja samo parove koji nemogu zaceti dugo ili nemogu zaceti uopce bez mpo, jer vidimo da se to desava i obiteljima koje uopce nemaju problema sa zacecem.
ja samo u svojoj okolini poznam parove koji su zaceli bez problema, a na kraju je dijete imalo kromosomsku aberaciju i teske fizicke smetnje, tako da mislim da sama cinjenica da netko nemoze zaceti dijete nije glas prirode da ga ne treba imati jer za to postoji "razlog"!
Pisem po drugi put nakon 5 godina. Imamo jedno dijete a vec malo vise od godinu dana pokusavamo da ostanemo trudni :) ali ne ide. Svaki mjesec sam napeta i iscekujem evo sad ce biti plusic na testu i obavezno se isplacem, a da ne govorim koliko osluskujem svoje tijelo. Non stop citam simptome trudnoce i da li umislim ili vise od zelje primjetim na sebi da imam neki od tih simptoma a onda me vjestica svaki put pozdravi :) Znam da nisam jedina pa se malo i tjesim ali skoro ce mi biti punih 35 i voljela bih da dobijem jos jednu bebicu. Zasto je to tako tesko sa drugim djetetom??? I ovaj mjesec se nadam da nece doci ta prokleta vjestica. Prije prve trudnoce menstruacija je bila kao svicarski sat, ali poslije prve T su se skroz promijenile. Nikad ne mogu da znam da li cu dobiti 22. dana ili 30. dana. Svi nalazi, pregledi su uredni, cak idem redovno kod ginica. Da li je to sve stvar psihe ili jednostavno nece pa nece, ne znam.
lalius dobro dosla na ove stranice iako bi bilo bolje da nikada nisi otvorila ovu temu!!!
neznam sto si tocno od pretraga napravila, ali mislim da bi sada vec trebala napraviti jedan detaljniji screening!
meni je ginic nakon cca. godinu dana par ciklusa pratio O ultrazvukom, a nakon toga me poslao kod mpo.
neznam dali bi to bio tvoj put, ali mislim da nije zgorega razgovarti otvoreno sa ginicem.
Uz sve to mozda prvi korak, ako ga vec niste napravili je da TM ode na S-gram!
ajme meni, kolimoli, ja tako nešto nikada ne bih niti pomislila, a kamoli rekla (mislim na povezivanje kromosomopatija djeteta s prethodnom nemogućnošću začeća)! odakle si to izvukla?! iz mojih postova sigurno ne! postoje neke "nekompatibilnosti" partnera i genetski issueovi zbog kojih ti parovi spontano jako teško mogu dobiti zdravo dijete i to se najčešće manifestira čestim spontanima ili jednostavno nezatrudnjivanjem, ali to su već stvari za genetičare i niti najmanje se ne razumijem u to (mada znam neke parove upravo s takvim problemima koji su uz pomoć PGD-a dobili bebice). ali to su jako rijetki slučajevi i uopće ne pričam o tome... ali to da je to "glas prirode" da ne treba imati dijete - ma da to mislim, ne bih ni bila u MPO priči! to je samo glas prirode da nešto ne štima.
i naravno da problemi u trudnoći ne pogađaju samo one koji imaju problema sa začećem, ali već smo više puta napomenuli da smo svi individue i svaki organizam reagira za sebe. kod ove cure s kojom sam bila u bolnici se radilo o tome da je njoj organizam počeo "divljati" od samog početka trudnoće i tlak je stalno skakao - tijelo se konstantno borilo. komplikacije tog tipa se stvarno rijetko događaju tako rano u trudnoći, a kod nje se taj tlak događao povremeno i prije trudnoće, ali to nitko nije povezivao s nezatrudnjivanjem... na kraju se ispostavilo da se tu radi i o nekom metaboličkom poremećaju koji se odrazio na produkciju izuzetno masnog mlijeka zbog čega je beba mjesecima imala žuticu... ma svaštanešto... znači, nije se radilo o baš tipičnim komplikacijama...
i trombofilija, recimo, uopće ne mora utjecati na začeće, ali u kasnijim fazama može imati kobne posljedice :( a kod nekih utječe i na začeće...
ma samo sam htjela reći da ne vjerujem da netko ne uspijeva 2, 5, 7 godina zbog psihe - no way! nešto je tu u pozadini, a to nešto nekome drugome možda uopće ne bi utjecalo na začeće - svaki je organizam za sebe...
ajoj, kaj bas moramo tak komunicirati :(
ovo o kromosomopatijama i zacecu je islo prema postu od alef, jer je ona dala primjer rodice koja nije mogla, pa na kraju kada je rodila dijete ima psiho-motorne smetnje, ja osobno mislim da to nema nikakve vezeCitiraj:
Ja vjerujem da njih dvoje na genetski ili neki drugi, teze objasnjiv nacin nisu kompatibilni i da se trudnoca nije desila jer priroda, tijelo "zna" da je bolje da se ne desi...
a tvoj post sam komentirala samo za komplikacije, ali i tu imam primjera težih komplikacija nakon zaceca iz prve.
no dobro bar se slazemo da smo svi individue i da ono kaj meni smeta kod zaceca, nekome drugome ne predstavlja prepreku.
Pozdrav. Eto kod nas ništa novo. Konzultirala sam ginekologicu i ona veli da nebi radila nikakve nalaze za sada. Realno od ljeta "službeno" radimo na bebi. A s obzirom na godine (30)do godine dane po njenom nije potrebno raditi nikake korake. Ja sam si nekak u glavi posložila da ukoliko ostane na jednom ok, ako budem trudna odlično. Ne želim ići od dr do doktora i raditi svakakve testove i ispitivanja, možda jer sam izrazito negativistički raspoložena naspram zdrastvu. Ali nikad se ned zna.
ja sam se recimo odlucila detaljnije pregledati i ako nesto otkriju probati to ispraviti, ali korak dalje vjerojatno necu napraviti.
Isto tako odlucila sam ici privatno mpo doktoru, jer mi se neda nista objajsnjavati na poslu, a kod privatnjaka mogu i poslije posla.
sama ces procijeniti koliko te to muci, koliko to zelis i koliko vremena si spremna na to potrositi.
Iz osobnog iskustva, to i nije bilo neko hodocascenje po doktorima, niti je to bilo puno pretraga; par folikolometrija+razgovor sa dr., 2 vadjenja krvi, 1 S-gram.
Hvala draga...još uvijek se nadam možda plusu ispod bora :)
ovo sam zaboravila komentirati, ak si ovo uspjela posloziti u glavi onda nemas frke ti si u win/win situaciji !!!
i ja isto, ovaj ciklus smo opet sve napravili sto je u nasoj moci i sada cekam :štrika:, mozda ne bude bio plus pod borom, ali bi trebao uljepsati kraj ove godine ;)