-
mishekice, vjeruj mi da niti najmanje ne podcjenjujem psihu i to što stvara u organizmu... vjeruj mi! nažalost imam problema na tom polju...
ALI, u reproduktivnom smislu ne vjerujem da psiha ima veliku ulogu kada fizički nema prepreka za začeće. dakle, ne vjerujem da žena ne zatrudnjuje jer to "previše želi" - to mi je skroz apsurdno jer ljudi s velikom željom imaju jaču motivaciju i psiha se okrene na negativu tek nakon xy neuspjeha. vjerujem da razni stresovi i problemi mogu dovesti do hormonalne neravnoteže i npr. utjecati na rad štitnjače koja pak može negativno utjecati na reprodukciju. ali ako su nalazi u redu, nikako ne vjerujem da do trudnoće ne dolazi samo zato što je netko na to fokusiran već zato što pravi FIZIČKI razlog još nije otkriven. velika većina ljudi koji se u MPO-u vode kao idiopati na kraju ipak dobiju dijagnozu - nekome je TSH od 3,5 stvarao probleme, a dr-i na to nisu obraćali pozornost, nekome su se uslijed pritajene upale začepili jajovodi, nekome se otkrije nizak AMH, nekome trombofilija... ma milijun stvari mogu utjecati na to... i stvar je u tome da valjda 90% parova koji ne uspijevaju zatrudniti nisu infertilni već subfertilni - to je objašnjenje za one slučajeve koji uspiju nakon 2, 3, 5 g., a ne psiha. i kod fertilnih se parova trudnoća dogodi u tek 20-ak% ciklusa - dođe do oplodnje ali ne i trudnoće. zato se i mlađima od 35g. savjetuje ići na pretrage nakon godine dana pokušavanja (mada bih ja i prije). kod subfertilnih taj je postotak mizeran (naravno, ovisno o dijagnozi).
malo sam se raspisala... nadam se da se kuži što hoću reći...
kolimoli, nadam se da je problem u laktaciji i da ćeš uskoro biti s trbuhom do zuba
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma