cvijeti iz tvojih slova u bozije usi uza boldano. nisam bas sigurna da ce se ove kontrole tako nastaviti :(
i zbilja nek se zlocko ne uvrijedi, vec sam rekla imaju i proizvodjaci a i preradjivaci dobar sloj putra na glavi.
Printable View
neću se uvrijediti jer nigdje nije savršeno pa ni kod nas u mlijeku, i da imamo putra imamo sigurno kao i svi u svemu, i da je nađeno toksina vjerojatno je jer doba godine je kad je povišena koncentracija zbog vlage, al da su testirali toliki broj farmi e to ne vjerujem jer kod nas nitko nije uzimao uzorak nego su samo donjeli fiksator i kako da ja sad znam jel moje mlijeko zaraženi ili ne, i ne samo kod mene neg i kod ostalih, kod rođaka su dolazili iz megle i ostavili vreću fiksatora, oni taj tren nisu bili doma samo su zatekli vreću pred vratima ništa ne znaju ni koliko davati niti koliko dugo ,niti koliko to košta ništa , šefa iz mljekare ne mogu dobiti, ne javlja se na mob, niti tko dolazi po mlijeko niti po uzorke i ajd sad reci da tu nešto ne smrdi.
Proizvođače muči to što su digli velike kredite, sagradili staje, kupili krave i vjerovali državi da će dobivati poticaje i imati zagarantirani otkup.
I šta se desilo? Poticaji ukinuti ili se ne isplaćuju, a mljekarske industrije ucjenjuju s otkupom (cijena, postotak masti i sl)
Masa prizvođača je odustala od prizvodnje i odvela stoku u klaonice jer nisu mogli dalje. Sad im banke ovrhama oduzimaju kuće.
Nije sve crno, ni bijelo. Ne zauizimam ničiju stranu, ali je činjenica da u ovoj državi čega god da se mali čovjek primi nemre opstati.
Da li je zaista mlijeko s hrvatskih farmi zatrovano opasnim toksinima nikada nećemo sa sigurnošću saznati, ali mediji su napravili svoje.
Šteta je počinjena svima i kupcima i proizvođačima i otkupljivačima.
Mozes mi molim te objasniti to strasno zlo u podcrtanom? Proizvodjaci ce morati prodati mlijeko? I to je grozno? Zato jer.... jer je otkupljivac iz BiH a ne iz HR (vlasnik je ionako stranac u oba slucaja)?
A onaj Laslo - ajme, stogod taj covjek izjavi ja se uzasnem. Prvo je bez ikakvih dokaza ustvrdio da je uvozno mlijeko uzrok, a zadnje je mislim, kad je postalo savrseno jasno da domace mlijeko ima povisene toksine, odjednom izjavio da zasto mi imamo 0,05 granicu (kao u EU) a SAD 0,5 granicu. E pa ako me je u nesto uvjerio to je da ga boli ona stvar za nase zdravlje, nego mu je samo da proizvodjaci prodaju sto vise i po sto visljim cjenama. Ja razumijem da je to domacim proizvodjacima super koncept ali stvarno se zapitam kakv je to mentalitet i nacin razmisljanja predstavnika udruge koji personificira proizvodjacku industriju cije proizvode ja i moja djeca svakodnevno konzumiramo. Povjerenje u kvalitetu i istinoljubivost definitivno nije kako bi ih opisala temeljem iznesenog u zadnje vrijeme...
Ne bi se štela mešati u struku, ali zdravi razum mi ne da da prešutim ovo:
Ti toksini u mlijeku imaju veze s količinom plijesni u hrani. Pogledajte molimvaslijepo kroz prozor - kakva je godina? Prije toga su bile tri sušne, kad je količina plijesni bila puno manja. Ova zima je duga, vlažna i s pogodnim uvjetima za razvoj plijesni. Pa zdravi razum govori da se to može očekivati.
Druga je stvar poštivanje standarda. Ako ih imamo - trebamo ih se pridržavati, ali i redovno kontrolirati mlijeko, ne samo kad to nekome u politici ili gospodarstvu zatreba. Treća je stvar zabluda da je prije bilo bolje. Vjerojatno je bilo toga i više i svakako, ali su mogućnosti i kontrole bile drugačije.
Da je dio te priče izazavan umjetno (borbom za tržište) isto mi je sasvim vjerodostojno, ali teško je tu zauzeti stranu. Ne znam je li pametno, ali do daljnjega ostajemo pri Veroniki kad god možemo i sojinom mlijeku za neke članove obitelji (iako ne vjerujem da je to manje zlo, već sam to i prije napisala).
Ja imam par opaska tj. upitnika iznad glave (možda mi je promaklo u čitanju):
1. ako ti a. nastaju u metabolizmu same krave kako je moguće da ih ima u trajnom a nema u friškom mlijeku?
2. da li je netko vidio na tv kada je izvještaj davao direkor iz Dukata (sa kapicom na glavi) prikazivalo se postrojenje gdje testiraju mlijeko - dakle uočila sam na jedom snimku da je jedna od plastičnih flašica (bile su dvije u paru) bila čista bijela a druga je po sebi oko otvora i iznutra imala naslage crnih točki (pljesan bljak)???
3. zakaj su slali u Beč ako su uzorke sa farmi testirali u HR? Kaj mimo toga što se i u hr može testirati oni šalju još i u Beč?
Ako moram zauzeti stranu prije bih vjerovala mljekarima nego industrijskim lobijima mada ne treba generalizirati. Zašto - zato jer se godinama uništava sustavno domaća proizvodnja da bi se uvozilo tko zna što iz vana i da bi netko na tome debelo zarađivao. A sustav kontrole je podložan također manipulacijama i korupciji.
Jer u HR testiraju s testovima koji mogu biti lažno pozitivni. Zato treba odraditi potvrdni test. Nažalost, u Beču.
ko ti kaze da nema u svijezem mlijeku? naravno da ima, samo je pitanje u kojoj koncentraciji.
jer svijeze mlijeko je mlijeko s farmi sta ne?
bec je tu kao nezavisni laboratorij.
a o TV snimci, ne bi troslia rijeci, jer njima cesto treba nesto sto "izgleda dojmljivo" pa tako npr. nisu vise bijele rukavice zanimljive, vec recimo ljubicaste i sl.
S obzirom da se iz nekog razloga NE Krhko automatski zaustavila, mogli bi mi imati i vecih problema od a-toksina u mlijeku.
Ma nije to niš bogznakaj - imaju problema s parom i nekaj moraju pokrpati. Pa to je moguće kod svake termoelektrane. Zakaj ljudi uvijek misle "Černo-bil, Krško-bu"???
Da se razumijemo, nije ovo kritika. Hoću samo reći kak su ljudi uvijek skloni napraviti paniku, a u 99% slučajeva za to nema razloga.
Vidim sad na Indexu. Ah stvarno mi se uzrujavamo oko nekakvih afta-mafta čega u mlijeku a imamo bombu u susjedstvu. I imaj ti sad domaće iz vrta.
Uf, meni je glava puna pitanja...
O.k. za mlijeko znamo; međutim ne vidim da je bilo testiranja mliječnih proizvoda, a zar u vrhnju, namazu, siru i sl. nemože biti aflatoksina?! Naravno da može!
Isto tako tog istog aflatoksina može (i vjerojatno ima) biti u piletini, govedini, svinjetini i sl. jer se životinje hrane pretežno istom smjesom hrane. A gdje su testovi na to?!
Aflatoksini o kojima pričamo izlučuju se u mlijeko.
meni je ovo stvarno jako jako nevjerojatno. prije svega jer potrošače baš nije briga od koga dukat nabavlja mlijeko. vijest je da je dukatovo mlijeko povučeno s polica. kaže mi žena u dućanu da ljudi nisu htjeli kupovati dukat i vindiju, niti jedno mlijeko.
pa sad nemam pojma kako bi im to koristilo toliko da sami isprovociraju nepostojeće aflatoksine u mlijeku.
nije mi to nikako logično.
Tu sam malo čituckala o histopatološkim promjenama pilećeg mesa uzrokovanog utjecajima aflatoksina, naravno - nije kod nas testirano ;)
http://www.vef.unizg.hr/vetarhiv/papers/2009-79-1-4.pdf
Radi cijene?
Ma ne ništa nije strašno u ideji, ovo je samo rat između mljekara koji se vodi preko proizvođača, što se mene osobno tiče ja bih sutra predavala mljeko i u Beograd i na Kosovo i u BiH ili bilo kuda ako će platiti više nego ovi "domaći" al ako bi platili manje zašto bih prelazila u neku drugu mljekaru, i ktome još je potrebna izvoznica jer bi se moje mlijeko izvozilo.
Danas su krenuli kamioni ministarstva poljoprivede i odvoze "nedobro" mlijeko, samo ne znam kako misle razdvojiti ispravno mlijeko od neispravnog jer jedan kamion kupi sve mlijeko i od onih koji su dobili zabranu i od onih koji nisu i od onih koji su pristalli na fiksator i od onih koji su fiksatore odbili... jadno je to prejadno i žalosno i za nas proizvođače i za vas potrošače.
Super mi je ovaj tekst!
bome lijepo sroceno
Moja prva reakcija na prvu vijest je bila "netko je 100% seljacima podvalio prihranu iz Afrike". Ovo je ključno, a baš nitko od medija taj dio ne spominje. Ni Dejanović ... naravno. Nikad nije dao cijelu informaciju, nego uvijek 9/10.
Inače su me gledali kao Gestapo što sam klincu branio sve na bazi kikirikija. Evo - baš zato sam mu branio.
(makedonski kikiritki je OK)
Davore:naklon:!
I zašto su samo toksini nađeni u mlijeku u istočnoj Slavoniji tj brodskoj , osječkoj i vukovarskoj županiji, zar u varaždinskoj ili zagrebačkoj ili bjelovarskoj ili nekoj drugoj nije bila suša, zar te druge županije nemaju proizvodnju kukuruza i mlijeka...i di su tosini bili prije 2 dvije godine kad je bila poplavna godina kad je sjeno kislo po 5 dana i kukuruz plivao nije se moglo u njive ući. I baš me zanima na kojih je to farmama bila sva ta silna vojska inspektora i kome su to uzeli uzorke, kako ja i moji susjedi možemo znati da kod nas nema toksina jer nitko nije bio u kontroli al bitno je da smo pristali uzeti mikrofiksator i sve je ok.
Živi bili pa vidjeli koja nas sljedeća zaraza čeka, preživjeli smo kravlje ludilo pa ptičiju gripu pa svinjsku gripu, pa leukozu goveda, pa preživjet će mo i toksine.
Ja se razmisljam da odem kod seljaka u baranju i napravim sira od toga mljeka pa u Americi je 10 puta veca dozvoljenost aflatoksin pa nikome nista nije...
Zamislite jos sav taj sir staviti u pusnicu odimiti ga :)
Kad je bila navodna ptičja gripa inspektori su išli decimirati perad u pratnji specijalaca u punoj spremi i s mitraljezima. Eto, toliko ste opasni ostatku društva :lol:
Molim da me se ne shvati pogrešno kad kažem da su (neki) seljaci ipak povlašteni poduzetnici u ovoj zemlji. Ja si recimo ne mogu kupiti kombajn od 4,8 milijuna kuna, čak ni na neznamnisamkakav kredit u francima. Onaj tko može je definitivno poduzetnik. Ovo naravno ne vrijedi za obiteljska gospodarstva s dvije krave i jednom kozom.
Da se ja krenem baviti nekakvim poduzetništvom sasvim sigurno za takav luđački podvig ne bih dobio ni poticaj ni plavi dizel, nego hrpetinu nameta i poreza, a stvar bi uz ovakvu društvenu klimu najvjerojatnije završila u dugovima i suzama. Jedino što bi me eventualno održalo na površini je pamet i strateško razmišljanje.
Zašto seljaci u takvoj klimi ipak nekako opstaju je misterij nama svima ostalima. Može se reći da teško rade. OK, teško rade i svi ostali u propadajućim granama privrede pa od toga svejedno nemaju perspektivu.
Može se reći da su seljaci bedasti i daju se manipulirati, što je samo po sebi potpuno pogrešna generalizacija, ali zaključujem da sustav funkcionira upravo na foru zatupljivanja. Sklopiš kooperantski ugovor i netko drugi se brine o detaljima, a novac ipak dokapava.
Taleb je u "Crnom labudu" napravio krasnu prispodobu porasta povjerenja purice u dobrohotnost mesara koji ju tovi za Božić. Ne mora ništa raditi, a svaki dan dolaze obilati obroci - mesar je dakle sigurno strašno dobar ... prilično iznenađenje uslijedi za Badnjak.
Mislim da je ovo s mlijekom odličan primjer tova purice i njenog šoka za badnjak. Ekipi je sustavno otupljen poduzetnički duh sustavnim održavanjem prividno obostranog odnosa. Nije li suludo da za svaki "problem" već postoji spremno rješenje, pa makar i u vidu mikrofiksatora koji, gle čuda, spremno čeka u dovoljnoj količini i po prigodnoj 4x većoj cijeni?!
Očekivanje poticaja i plavog dizela, kao i podmirivanja štete u slučaju elementarne nepogode je odnos mesara i purice. Odakle novac za sve to? Naravno, postoji stanovita razlika između otkupne i tržišne cijene zbog koje su seljaci u vazalskom odnosu. Samostalan seljak nema što tražiti na tržištu jer su ostvarive cijene zadane otkupnima, a ove su ispod tržišnih. Bez brige, zarade seljaci svaku lipu poticaja, ali u ovakvom odnosu ih "mesar" može držati debele i spremne za nekakav predstojeći "Badnjak".
Prosvjedi? Blokade prometnica? Ne. Samo puno purica u nevjerici.
Prije 2 dana sam na belgijskom radiju cula da je u Njemackim fabrikama za pravljanje stocne hrane koristena sirovina iz Srbije koja ima povisen nivo alfatoxina. Kao posljedicu, ta stocna hrana proizvedena u Njemackoj ima sad povisen nivo alfatoksina,tako da je i mlijeko od dva proizvodjaca u Holandiji takodje kontaminirano. Belgijanci su saopstili da inace ne nabavljaju stocnu hranu iz Njemacke tako da nema opasnosti za njihovo mlijeko.Tako da se evo ta prica siri i prema zapadnoj Evropi
U nedjelju sam na tržnici kupila domaće mlijeko. ROk trajanja: 06.03.2013. U ponedjeljak navečer ga otvorila, pokvareno. Pitam se jel bakteriološki neispravno, jel u zmazanim bocama ili što već...
mi uzimamo domaće mlijeko od susjeda, svaki dan oko 5 ujutro nam je ispred kuće u staklenim bocama. pokupimo ga oko 6, kuhamo i takvo može potegnuti tjedan dana, mada ga popijemo ili usirimo u roku od dva ili tri. ako hoćemo imati sir ili jogurt čuvamo tri do četiri dana i onda sve ide u veliki lonac. znači, mlijeko je stajalo neprokuhano u hladnjaku i po tri dana i ne bude mu ništa. staklene boce peremo u perilici na 75 stupnjeva, imaju velike otvore pa se lako operu i isperu.
ne znam koje je to domaće mlijeko s rokom trajanja. Ja kupujem od žena koje prodaju sir i vrhnje. Kupim ujutro, držim cijeli dan na poslu u frižideru i popodne zakuham (nastojim kupiti ono koje je pomuženo ujutro, ali mi se ne pokvari niti ono od večeri). Rijetko mi se ukiseli, ali ako mi se to i dogodi pri kuhanju, pojedemo to žlicom
Da baš sam i ja ovo mislila koji to domaće pomuzeno mlijeko ima rok trajanja,pravo mlijeko se samo u bocama može pretvoriti u kiselo koje kasnije postane sir.