Fale još Karmen i Dolores (iz moje generacije, kad su meksikanske pjesme bile popularne, he he he...)
Printable View
Karmen bi se još i našla, ali Dolores ne znam nijednu
Karmen mi se sviđa. I to je ovdje dosta često. A Dolores nema. Ne sviđa mi se, asocira me na onu poznatu poduzetnicu. Ili glumicu? Ili sponzorušu?:)
manal a što da ti velim
meni je lana isprano,
dolores mi je predivno i senzualno, puno ime
samo što je značenje negativno - bol, patnja
ines - divno, moja kćer se trebala tako zvati ali tata nije bio za
ines su mi tamnopute, temperamentne, žive ( odmah se sjetim predivne ines sastre)
Pa istina, ne bih ni ja djetetu dala ime Dolores - to je Gospa od žalosti.
U moje vrijeme je bilo dosta takvih imena, a recimo starinskim imenima su se tada smatrale Ljubice, Slavice, Dragice...bilo ih je čak manje od tradicionalnih katoličkih ženskih imena iz kalendara, kao što su Ana, Katarina i Štefanija.
Oprosti,ali Rita previše asocira na rit(guzu)oko Zg,a u Slavoniji na močvaru.
Ja sam jednu med.sestru u Zg zvala u krugu meni simpatičnih cura sestra z riti(imala je poveću rit),nisam znala kako se zove,a nešto mi se zamjerila...cure koje su to znale isto su ju tako doživljavale.
Curica u mom susjedstvu zove se LODI,a ja sam i za MAJA,vrlo nježno.
Ja poučena svojim životnim iskustvom sam pristaša rijetkih imena i moja malena će vjerovato imati takvo ime. Naime moje je ime današnja Lana, Laura, Roko itd...Sve su to lijepa imena da budemo jasni (Laura moj osobni favorit) ali jednostavno ih ima ko u priči. Svako drugo dijete se tako zove. U osnovnoj školi u razredu nas je bilo 3 sa istim imenom, u srednjoj 5! a na faxu 2. Moram li spomenuti da su me cijeli život svi zvali prezimenom?! Meni je to bilo užaš. A tek nadimak - od prezimena, još gore! Moji se svi oko mene groze kad im kažem imena između kojih se predomišljamo suprug i ja ali kao što rekoh, zaklela sam se još dok sam bila mlađa da mojoj kćeri ako ću je imati neće biti isto ko i meni. Moj stari mi je neki dan sav ušokiran rekao da će morati nositi papirić sa bebinim imenom jer da neće znati reći kak se zove ako ga netko pita.:lol:
miga24 ako curici daš ime poput Marina, Martina, Kristina, Ivana, Gordana, Marija i sl. bit će vrlo rijetko u njenoj generaciji. Sad bi svi htjeli biti originalni zato jer su imali uobičajeno ime pa onda opet ima tisuće Lara, Zara i Sara.
Npr. i prije nego sam rodila prije 21 mj pa do sad ne sjećam se da sam primijetila da se rodila koja beba s imenom moje mlađe cure u našem rodilištu. Zabavno mi je čitati imena rođenih beba pa to uvijek pogledam. A ima totalno uobičajeno ime popularno u 80-ima.
Znam i ja Dolores, rodjena je negdje ranih osamdesetih. Znam i dosta Dunja, otprilike moje godiste.
Doduše ima i u tome nešto, pogotovo za ova imena koja si navela :lol:. A i za ova druga imaš pravo - nešto sve popularna kratka imena danas (sve nešto 3 do 4 slova). Od beba u zadnjih dvije godine ovo su imena s kojima sam se susrela - Lana, Leo, Tea, Borna, Nina, Nika, Roko, Noa, Lara, Fran, Luka, Kai, Ema, Pia i Marija (najduže:lol:). Eto imala sam čak i malu neugodnost u parku - zaderem se ja Tia i isto se zadere žene blizu mene. Ženi dotrči slatka curica od koje dvije godine i ova mi se nasmiješi kao - i vaša se curica tako zove?, a meni dotrči moj pas...Moram li spomenuti da se ženska prestala smijati...:lol:
:lol:a baš je lijepo ime, i za curicu i za psa.
inače, upravo mi Zrinka vrlo prijeteće sjedi pred monitorom :roll:
Meni je Lea baš onako... kao s attitude, jako neko ime, lavica, kratko i jasno, nema zezanja s Leom. tako meni zvuči.
a ženska imena s r zvuče mi onako, opasno, ali pozitivno.
Rebeka, Tara, Nora
inače, nakon aprinog komentara još neki dan, silno me zanima kako se leonisa zove... :mrgreen:
:P
lea je bas pogodjena. bila je borac u trbuhu, takva je i kad se rodila. lavica. umiljata do bola, al kad treba pokazat kandze i zube da bude po njenom, radi to bez problema. transformacija u sekundi.
e tako zelim "pogoditi" i sa ovim djetetom. tak je i doslo do AdioMarine rite jer se ova samo- rita :lol:
Pa kad se već spominje, ponosno objavljujem da nam stiže Rita!
Doduše ja sam htjela Luna, ali mužu nije sjelo (navijao za Ninu), a oko ovog imena smo se odmah složili.
Rita je skraćenica od Marita, tj. Marija, dakle mala Mare.
Sjetila sam se i riti, ali to me se ne dotikavlje jer sam ja dalmatinka, doduse je da živim u Zagrebu, al ne povezujem te pojmove.
Inače, ja imam rijetko i neobično ime, za apsolutno svaku generaciju sto godina unazad i unaprijed, mislim da se rijetko tko samnom može natjecat. Ne znam ni dan danas jesam li se navikla ili ne :P.
Pa rijetka imena su često prednost.
Evo primjera (bio nam je na listi) - Rozamund
Prednost za što? Ja tu prednost nisam uočila. Rijetko tko ga zapamti iz prve, napiše kako treba, a o strancima neću ni pričat, jezik lome, al se daleko više trude da ga memoriraju i pravilno izgovore nego naši. Naši me smo skrate kako im paše, a ima i onih koji ne vjeruju da mi je to ime, nego izvedenica od nekog imena. Rozamund je vjerovatno manje neuobičajeno ime u svom govornom području. Ja nosim hrvatsko ime koje je neobično. S obzirom da to nije Kate, malo sam OT, sorite.
Imam jos 2 malo rijeđa imena za curicu, pa da cujem vase misljenje :) Tessa i Eleni ...
tessa mi se sviđa, ime kojeg su ti puna usta kad ga izgovoriš, i vrlo je pamtljivo.
eleni baš i nije meni nešto, onak, zvuči mi ko tipično isfuravanje"daj da budem drukčiji"
i jel to elenI ili elEni?
Tessa je bilo jedno od mojih favorita. Omela me ova dva s.
Eleni, nešto mi fali, nije u duhu jezika, ali zato mi je Elen super.
pa ne mora se pisati s dva 's'. ne znam zasto ova dva 's' tu uopce.
na engl. je Tess, na njem. Tessa. zasto na hr. ne bi bilo Tesa?
inace znam jednu tesu, prekrasno je i meni to ime
i meni se svidaju rijetka imena, al ja nisam dovoljno originalna da izmislim nesto stvarno rijetko, a da dobro zvuci, a opet da nema bojazni da ce uskoro postat popularno.
Flopice poprilično sigurna;).
Meda može i Tesa, ako baš mora. Al to je strano ime, pa je nekako red da se tako i piše. Recimo, meni je ime Chiarra predivno. Nisam se mogla natjerat da T. tako nazovem, a još manje da je pohrvatim u Kjara. Nije mi to to.
Tara je rijeka...
Pa što ne bi mala bila Una?
Ja volim rijetka, originalna imena, ali meni opet moraju spadati u kontekst gdje dijete živi.
Nedavno su me iznenadile Pavla i Jurja.
da je Zrin bio curica, zvao bi se Jurja :heart:
Peterlin pa nije Tara dobila ime ni po rijeci ni po planini.
Od "starih" imena moje generacije ok je i Valerija, Ksenija.
Nema veze po čemu je dobila ime, Tara je (i) rijeka i ime je odlično. Baš zato jer je Tara rijeka palo mi je na pamet da bi pasala Una koja je isto rijeka (čista asocijacija). Oba mi jako dobro zvuče, ali sad ih je zasjenila Jurja koju je apricot predložila.
I evo dva, koja su mi bila ružna, ali imaju ono nešto:
Mirka i Zlatka (može i Zlata, ali ovo je baš Zlatka).
jelda kako nam se ukus mijenja?