Evo, moja je, nakon sto 3 dana nije izlazila iz AS i MT, imala skok i pocela rotirati na sve strane :hepi:
Printable View
Evo, moja je, nakon sto 3 dana nije izlazila iz AS i MT, imala skok i pocela rotirati na sve strane :hepi:
leonisa baš si mi pala na pamet - pomislila sam da si otišla preko bare
mi smo od jučer na vježbicama mada su prognoze skroz ok.
dijete je očito malo lijeno i treba joj poticaj
nadam se da će tvoja bikica biti ipak malo poletnija :lol:
ja ću se samo pohvalit da mi puzimo već tjedan dana....još nam posjedanje nije baš najbolje, nema bočnih obrana ali nadam se da ćemo i to ubrzo riješit
:klap: za vas astral!
nadam se da nećemo ni mi preeedugo čekati!
astral, bravo za L.!
flopice, vratili smo se. kakve vjezbe radite?
S. je jucer na parketu puzala malo u rikvers. jej :D
mislim da je stvar u pelenama.
u am. je imala turbo male pelene (ista kilaza, ko nase, a za 1/3 su manje) i kad smo dosli doma, nista od rotacija.
i onda sam joj stavila am. (ostalo mi desetak komada) i pocela se opet rotirati.
flopice, što te ponukalo da idete fizijatru?
mi već dva-tri mjeseca na istom, rotacije u svim smjerovima ali neće na koljena
tu i tamo kada je na trbuhu pokušava prebacit težište sa zdjelice na koljena, ali ništa značajno
inače, ne znam zašto bi bila motivirana propuzat kada se savršeno dobro kreće po cijelom stanu tim rotacijama
izgleda ko mala komandosica kad se počne okretat 8-)
kada je na parketu onda gmiže, jer se može klizat po njemu
ako ju posjednem, lijepo sjedi, ali nema stražnje obrane, bočne su joj li-la, a prednje super
ne znam, ja se cijelo vrijeme tješim da nije još vrijeme za paniku, stalno mislim da je nije lako tu njenu kilažu podignut, da možda zato neće na koljena...
i onda maloprije na krevetu, podigne se na sve 4 i zaljulja :-D
leo, i kod nas je sve puno bolje kad je gola
S. je sva salasta, pogotovo na bedrima :škartoc: to je taman ko da dvije pelene ima
eeee tako i S. na parketu.
pokusava saviti noge pod dupe, al ne ide joj bas, i ista je shema sa sjedenjem.
inace, ona ozgleda ko da ce se prije posjest iz trbusnih nego po PSu...
Moj unuk prošao je prvu godinu i još ne hoda samostalno. Ne brinemo jer super puže, samostalno se podiže i pažljivo sjeda natrag na pod kada dohvati što je zagledao. Kćer je išla kod fiz. terapeuta, dobivala upute za razgibavanje nogu, vježbanja tehnike ustajanja i razvijanja motorike ruku. Koliko god mi je to bilo čudno, jer mi se činilo da je sa djetetom sve u redu (pa što će ići na terapije), sada se pokazalo korisno za logično osamostaljivanje djeteta u kreatnju. Za pridržavanje kod prohodavanja posluži ona krpena nosiljka. Na igralištu ga pustimo da gmiže i vere se po svemu. Ma prohodaće sigurno.
pa nije mi se svidjelo to što se jaaako malo rotira , što ne pokušava ni u ludilu okrenuti se s leđa na trbuh, što joj ručica čudno zaostaje iza kad jednom u sto godina pokaže ipak namjeru da se okrene, nije mi se to svidjelo jer se bližio 8. mj. starosti. doktorica je isto uočila i rekla da jesu neka odstupanja u pitanju i da odemo fizijatru; pošto je rođena s klavikulom klj. kosti i pošto se ta ručica neko vrijeme povijala ostalo joj je da je rjeđe koristi iako recimo bez problema premeće stvari iz jedne ruke u drugu. pošto je od sebe malo inertnije dijete, nije od prevelike akcije ipak je treba mrvu poticati i tu ručicu naravno. nije ništa strašno u pitanju ali ja sam mirnija odkada smo krenuli. i da, kod nje je veliki problem odbijanje položaja na stomaku, evo sad proboravi po 20 min. što je donedavno bilo nezamislivo.
i ja bi na tvom mjestu otisla. mislim, sama sam rekla da cemo otic kad se vratimo s puta, al evo, iznenadila me.
no daaaleko je od samostalnog posjedanja, a cini mi se i od puzanja.
no rotacija mi je bila najbitnija, bez nje sam bila jako nemirna.
i voli sbiti na trbuhu, mislim da je jucer provela sat vremena na njemu, za razliku od starije, koja bi nakon 5 min plakala.
i fino se dize na ruke kad je na trbuhu.
no primjecujem da su joj nogice manje "napredne" od ruku, ali koliko se sjecam, razvoj ide od glave do nogu, tako da jos tu ne panicarim.
Ja smatram da ako postoji bilo kakva sumnja najbolje je otić kod specijalista (u ovom slučaju fizijatra) nego čekat. Jer ako se krene na vrijeme može se puno više napravit.
Govorim ovo iz osobnog iskustva jer je mene pedijatrica uvjeravala da dijete neke stvari ne želi radit a ne da ne može (s tim da su me na te stvari upozoravale tete na
vježbicama na koje je išla zbog kukuća i tada su bile isključivo ortopedske), kao npr. dizanje na rukice, idr. Ja sam imala sreću da su nam tete u Klaićevoj bile stvarno
prekrasne i da su vježbale i to (iako nisu morale). Fizijatru smo išli isključivo radi komisije za produljenje porodiljnog dopusta (u to vrijeme se za produljenje porodiljnog
morao imat nalaz fizijatra, neuropedijatra, okuliste i otorinca, uz sve ostale nalaze). I onda me pitao gdje sam do sada (ona je tada bila stara 11 mjeseci), i tek je
tada i otkriveno krvarenje u mozgu koje je imala pri porodu.
Mene su se tada posebno dojmile riječi fizijatra koji je rekao slijedeće: ona nema velikih problema, ali morate znat da je za svaki pokret zadužen određeni centar u
mozgu, i ako dijete neki pokret radi pogrešno, aktivira se pogrešni centar u mozgu i iz malog problema nastane veliki.
Na kraju je išla na vježbice do 2,5 g., s tim da i dalje moramo vježbat i poticat određene pokrete, istezanja i sl., ali ona je uz kašnjenje u motorici imala i kosu
zdjelicu te joj je nogica zbog toga sada kraća 2-3 mm (a bila je cm), i još uvijek je pod nadzorom fizijatra (ima sada 5,5 g.), iako po njenoj pedijatrici ona nema
nikakvih problema (a ona ju vidi par puta godišnje po par minuta).
Zato je po mojem najbitnije slušat svoj majčinski instinkt i ako se mami upali alarm, najbolje je otić i provjerit (nas je to pravilo u više navrata spasilo, i da ga nisam
slušala moj bi dijete danas bilo invalid).
Roko_mama lijep post i potpisujem. Evo mene brine nešto drugačije ovaj put, s prvom sam prošla sve vježbe od cca 2mj smo znali da ćemo se navježbat i koliko je vikala ona je bila mirnija, poslušnija staložena rekla bi beba, a ovaj malac je histerija u 6kg.
Miran je, odnosno ne vrišti do crvenila i ostajanja bez zraka jedino u AS i na rukama ili na sisi bočno pored mene, znam da je mali, tek nepunih 8 tjedana ali mogao bi bez plača biti bar 5min na prsima, može i drži glavicu ali ne želi ni minute biti sam (bez da ga nosim obično ja) ili da sjedi u "jaju" AS di ne mora ulagati trud da vrti glavom oko sebe.
Plač je preglasan i jednostavno ne prestaje ako ga stavim na prsa, samog na leđa, išta.
Jednostavno nemam ideje više, iscrpljuje me do krajnjih granica, a ne činim mu dobro. Doduše i poprilično je bucmast, s mjesec dana je imao 5300g i 56cm, mada mu to još nebi trebalo utjecat na motoriku, kad jedino što bi trebao moći je kontrola glavice, al kako da ga odviknem od "mojih ruku" :(
Ja sam uvijek bila stava da tak mala djeca nisu "naviknuta na ruke" nego im jednostavno nešto ne odgovara, odnosno nešto ih muči i zato plaću, jer ne znaju
drugačije pokazat. Možda ima grčeve, ili ga nešto drugo muči, ako mu paše samo jedan položaj možda ima tortikolis (zaležane vratne mišiće) pa ga to zateže
ili smeta, ne znam samo nagađam, ali očigledno je da ga nešto muči i ja bi to svakako provjerila.
Moja mala ima 4 meseca I 7 Dana.
Nikako ne voli biti na trbuh. I ja nisam je forsirala.Ali sad ona nezna podici glavu kad je na trbuh i urine nos i nervira se i pocne plakati.
Drugo je sve super.Pocela je podizati nogice i drzi ih nekoliko sekunda u vis, pokusava uhfatiti igracku ispred nje.....
Ali kad je na trbuh nista.Cak ona kad je na trbuh podize noge a glavu nikako.
e sad sta da radim?Da probam stviti jastcic ispod nje ili rano je za to?
Dajte neki savet.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
moja je "izdresirala" taj polozaj, a time i ojacala vrat na meni.
ja bi bila na ledjima, a ona bi na trbuhu lezala na meni. ili bi bila "zavaljena" a ona na mom trbuhu. tako bi s njom pricala, zezala se, a ona bi se odizala da moze "komunicirati". tako smo od rodjenja.
ista stvar na ramenu, rucicama bi se odgurivala da vidi sta je zanima, a bome bi to radila i u MT.
nine, jos je mali. nosanje mu tad znaci puno vise od motorike.
kad sazriju crijeva, bit ce bolje :hug:
pitanje.čitala sam svašta ali me zanima još i vaše mišljenje....malisepočeo sam posjedati i sjedi skroz stabilno..kaj da radim?da ga pustim?
ole - kod nas slična situacija. Imamo 4 mjeseca za 2 dana. Neće na trbuh ali ga povremeno stavimo i zabavimo nekom igračkicom. Sa druge strane kod pedijatrice je bila riječ da je motorički jako napredan, rodio se jak, velik i bez problema rano počeo samostalno držati glavicu. Već smo se počeli okretati na bok, s boka na leđa, hvata igračke, prepliće prste, ali trbuh ne dolazi u obzir. Iako je sa dva mj. dizao glavicu u tom položaju sada jednostavno gurne nos u podlogu i buni se da ga podignemo...valjda im se samo neda. Ja se ne brinem.
Sve isto , ali trbuh pozicija nikako jos.Palcica ja se samo brinem da mi dete ne propuzi nedaj boze:(
I bas sam primetila da kad je podignem onaku u horizontalu ona podize glavicu cak sto vise iznad linije tela i cvrto je drzi.Kad ju nosim cvrsto drzi glavicu,ne klati je sve ok.Ali kad smo na trbuh nikako.Sad u zadnje vreme pronasla je da moze i tako strpati jednu rukicu u usta i sise i licka rukica al glavu da podigne nikako.
A ispred nje celi arsenal igracaka, seka peva lupa vice al nje to ne tangira.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Baš ta situacija. Eventualno smogne snage da si gurne ruku u usta i opet zakljuca po podlozi. Pitanje je dana kad će biti motiviraniji da se usprave. Ne brini i javi! :)
Kako se posjeda? Pravilno je da se prvo okrene na stomak, digne se na kolena i dlanove, povuče guzu nazad, ka stopalima i onda provuče noge ispod sebe. Ako se diže tako da vuče nešto i pridržava se dok iz ležećeg položaja ispravlja trup, ne bi mu trebala dozvoljavati.
Prijavljujem se na temu. Uskoro će mi trebati sve ovo o čemu pišete pa vas počinjem pratiti. :heart:
Imamo skoro 10mj! Samostalno se posjeo sa nekih 7mj, a ne dugo iza toga se poceo dizati na nogice.
Dize se sam uz namjestaj, ali iskljucivo snagom ruku!
Na podu imamo parket, a kako je u carapicama, stalno mu se sklize! Hladno je da ga izujemo bosog, a dali bi mu vec trebali kupiti cipelice pa bi mu to mozda "pomoglo" za prve samostalne korake?
Dali ga pustiti da se dize tako, iskljucivo rukama?
Imas za kupit skroz mekane cipelice za nehodace u kojima se ne klize i toplo je. Mi imamo neke cartersice. I neke misulice - to imas na netu za kupit
Nije mi najjasnije kako izgleda to dizanje isključivo rukama. Da li iz sedećeg položaja vuče pa se ispravlja ili se samo pridržava dok iz iskoraka diže guzu? Trebalo bi da iz sedećeg podvuče jednu nogu pod sebe, a drugom zagazi stopalom i onda se pridržavajući se za nešto diže. Ne znam da li si shvatila kako to izgleda.
Evo, na ovom linku je pokazano u slikama, pa pogledaj.
e a moja se sama posjeda (pravilno) ali se diže na koljena i tako kleči visoko na koljenima nasred sobe i uopće nije zainteresirana za puzanje nego bi se dizala na noge, dopuže do nečijih nogu i pridiže se....koliko je pametno da stoji nasvojim nogama....mislim jel ih može iskriviti? ima 8 mj i 9 kg
ma nisam te baš shvatila jer nemam baš to u glavi kak je pravilno..trebala bi mi slika...dakle ono što sam ja vidjela jest...upravo ovo prvo slično....na koljenima je i rukama...i povlači guzu prema nazad koja samo odjednom puf sjedne i povuče ga da se ispravi:)(ima vejiku guzu)....a noge se isprave prema naprijed....jel to to?Ovo drugo što si opisala niti ne mogu zamislit kako izgleda?baš me zanima!..
Ma to je to. Neka sedi dete kada je savladalo.
Ovo drugo, nepravilno, rade još kada su sasvim mali. Znaš ono, kada leži i pružiš mu ruke, a on se diže kao da radi trbušnjake. E, to se ne sme. (Sa bakama i prabakama sam rat vodila da to ne rade.)
hvala cikla...;)
U ova tri, četiri dana (4 mj.) okrećemo se sve u 16 s leđa na bok pa na trbuh. No sam trbuh ne dolazi u obzir - bar ne zasad. Svi smo tako ponosni, tako mali koraci za čovječanstvo a veliki za nas roditelje :-D
Moj malac ima 6 i pol mjeseci. Dosta rano je počeo sam drzati glavicu, rano se okrenuo na trbuh i s trbuha (zato sto sam nije sposoban to uciniti) ?!
nesto se čudno desilo:-( nije mi otišla cijela poruka?!?!
napisati ću ponovo
Super bako :-) Moj je sinoc napravio prva tri samostalna koracica :-)
Ovako malo sam zabrinuta ili još bolje frusrirana.... kod nas ide sve naopačke. Moj Mali dečko je počeo sa preokretanjem sa tri mjeseca - sada ima četiori i pol (trbuh-leđa), to je u šutu napravio dvije serije po tri , četiri epizode. Od tada niš. Na trbuhu pristaje biti samo dok se masira, i rade gluposti (belji, pjeva) maximum 3-5 min. Samo leđa, leđa, leđa.... Sada leži na podu, cendra (muče nas i zubi izgleda) poza kao Krist na križu, totalna nezainteresiranost za igračke koje mu nisu u zoni dohvata (tako ga pokušavam motivirat na okretanje), ali ako vise iznad njega nema problema, okreće ih i vrti kako očeš (čak i onako fino i polako između palca i kažiprsta, čak mi zna i grudnjak maknuti u stranu). U ruku hvata, ali iz ruke u ruku - ne. Ali zato, stalno glavom i prsima ide prema naprijed - muka mi je kad ide u auto sjedalicu (jaje)- sjedio bi. Kad se mazimo meni na trbuhu, ukoči noge i stoji, nema šanse i sling jer se ukoči ko daska i prošla me volja nagovarat ga da se namjestimo u slingu (spremanje za van zna trajati i po pola sata) i popustila sam počela ga vozit u kolicima (zagovaram nosanje i muka mi je kad ga stavim u kolica jer znam da postoje bolji načini i uživala sam u nosanju). Pedijatrica je rekla da drži glavicu super i sa kukovima je sve 5.
Da ne čitam sve od početka- da li je potrebno dijete od 4 mj. motivirat na okretanje, ili je rano i imamo još vremena? I kako uopče motivirat dijete? Šta vi radite i kako se bavite s djetetom?
Meni zvuci da on radi ok sve sto bi trebao raditi s 4.5 mjeseca. Jel se odize rukama od podloge kad je na trbuhu? u prvom postu na ovoj temi ti je dobar clanak o motorickom razvoju beba.
Ja sam svom motoricki razvoj poticala uglavnom stavljanjem na trbuh. Pa slobodno mu se krevelji i zabavljaj ga i stavi mu igracke da ih vidi/dohvati dok je na trbuhu, i ogledalce, i nesto suskavo, il neku pjevajucu igracku. Ili ga stavi na krevet pa ti proviruj odispod i vici bu il nesto ili ga stavi na svoja prsa dok ti lezis,pa preko koljena, pa ga mozes i po nekom jastuku valjat pa ga malo kotrljat po krevetu, s tim da ga malo duze zadrzis na trbuht. Ja sam jos znala lec na ledja pa dignut noge savijene u koljenima, njega stavit na potkoljenice i tako ga nekako dizat gore dole. Ja bi svoga vratila na ledja cim bi pokazao zelju, nisam cekala da se razljuti, pa za par minuta opet na trbuh.
Ako se djetetu vise svidja u kolicima nego u slingu, i to je ok. Nemoj se nervirat oko toga, nego lipo uzivaj u setnji