Peterlin prvotno napisa
Ma sve je to divno i krasno... Mene su moji pustili i prespavat kod tete, pa i kod prijateljice (dakle bez kontrole) još u srednjoj školi. Morala sam samo reći gdje i s kim. Dolazila sam oko 10-11, iznimno kasnije ako bih imala prijevoz koji je bio odobren od strane roditelja. Brzo sam otkrila da i nije nešto posebno skitat se noću po klijetima i sličnim mjestima. A prijatelj mi je skoro poginuo na jednom takvom izlasku... Dok se samo sjetim koliko puta sam rekla "ne smijem" da se riješim napasnog društva koje je forsiralo pijanke bogtepitaj gdje, a meni se nije išlo.
Dalje - s 18 godina otišla sam iz rodnog grada u Zagreb. Tko me kontrolirao? Nitko. I što se dogodilo? Ništa posebno... Moji pajdaši koji su živjeli s roditeljima rekli su "blago tebi, tebe nitko ne pita kad dođeš". Da, da... ali nitko me nije pitao ni jesam li gladna, jesam li zdrava, trebam li bilo što.... nitko! Sve sam morala sama rješavati, i ja i velik broj drugih, čak i mlađih ljudi, koji su već u srednju školu krenuli dalje od roditeljskog doma.
Još dalje - kao student i u prvim godinama staža proputovala sam dosta po Europi i dalje, s ruksakom, svakako, "snađisedruže" metodama, bez love (ništa love od staraca, dali bi oni ali ni sami nisu imali) i spavala u vreći po kojekakvim mjestima. I što? Ništa... A jedna od neugodnijih situacija u životu dogodila mi se u vlastitom domu, kad se na mene bacio pijan i balav znanac mojih roditelja.
Zabranama se puno ne postiže. Očekivanja su druga priča. Jednostavno, ne vidim razloga zašto bih dijete/mladu osobu kao roditelj poticala na skitanje. Moji nisu poticali da se puno tepem noću (probala, pa me se nije dojmilo) i tu je stvar završila. Puno mojih znanaca imali su i aute i ključe od vikendica i lovu.... eno ih danas po lokalnim birtijama u istim pozama u kojima su bili krajem srednje škole. Nije pravilo, ali ni rijetkost. Ne želim to svojoj djeci. Oni moraju znati što ja odobravam, što mi se ne sviđa, što povremeno toleriram... pa će prema tome usmjeravati svoje ponašanje. A ja svoje odgojne metode prema njihovom ponašanju. I to je sve.