I koliki si prostor dajemo tvrdivsi da jest. Season 50, episode i.
Printable View
Pokušavam shvatiti zašto je riječ dobronamjerno u navodnicima. Koje točno zlo čini liječnik okrećući monitor prema ženi? Ozračit će je, hipnotizirati?
Što je u tome uznemirujuće za ženu i na što je prisiljava, možda na to da zadrži na životu nakupinu stanica? Zašto bi to ženu imalo uznemirilo? Ona je sigurna u svoju odluku i zašto bi je nakupina stanica na ekranu pokolebala u odluci i uznemirila?
Sama sebi upadaš u riječ. Virus postoji i nije izmišljotina, a to sam "bezbroj" puta napisala na onoj temi, ali to očito ne znaš jer nisi sudjelovala na njoj. Problem i nije bio u samoj bolesti, već u cjepivu koje je ponuđeno kao jedino rješenje i bio je zapravo preduvjet opstanka života na zemlji. U što se većina nas uvjerila.8-)
A sramotnu činjenicu da se uopće pokrenula rasprava o tome treba li nekome uskratiti medicinsku skrb u tim i tim slučajevima ne treba posebno ni komentirati, nadam se. Dovoljno je degutantna. Pa ja je bih uskratila ni pet puta "abortirajućoj" duboko osviještenoj djevojci.
Malo si promišljam zašto se kod zagovornika zabrane pretpostavlja da apsolutno svaki embrij želi biti rođen i živjeti? Ono, da je to zaista tako, pa ne bi bilo samoubojstava, zar ne? Ne očekujem od nikoga nikakav odgovor, nego si samo razmišljam.
Jer evo, ja sam dijete koje mama nije pobacila a željela je. I mislim da bi joj bilo bolje (a pogotovo meni kao djetetu) i njenoj ostaloj djeci da nije odustala od te odluke.
Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Eryngium, dobro promišljaš, a i sama sam o tome mnogo puta razmišljala. Osobna mi premisa nije (dakle, piše samo u svoje ime) da svaki embrij želi biti rođen, već da na to ima pravo, ako je već začet. Zato se to i zove - pravo na život (svakog čovjeka). A onda čovjek kojemu je to pravo omogućeno dalje odlučuje što će s tim svojim životom jer na to ima pravo - odlučivati o SVOJEM tijelu, ali samo SVOJEMU.
A kako bi ti danas odlučivala o svojem tijelu da ti to nije bilo omogućeno? Ne bi, vrlo jednostavno. Ali zavrtilo se novo kolo pa ne bih sve iznova.
Ima smisla ako se u raspravu uključe drugi forumaši koji se dosad još nisu izjašnjavali. Meni, vi kako hoćete.
A da mi, Sirius, opet drvimo o istome, nema mi smisla. Vjerujem da se donekle slažeš sa mnom.
Jer, ako zena nema prvenstvo s obzirom na biolosku zadatost fetusa da njega zasad nema bez zene, evo zene kao 'prebivalista'. Cime smo zgodno rijesili dilemu definiranja 'sto je to, pobogu, zena' i na drugom topicu o modernoj cenzuri:
https://www.portalnovosti.com/mjesto-prebijanja
Freya, Ellonora, ima ono hipotetsko pitanje o požaru u klinici za ženske bolesti. Svo osoblje, liječnici i pacijenti su uspjeli izaći iz zgrade. Na raspolaganju imate samo jedno vatrogasno vozilo. Biste li ga poslale na odjel za humanu reprodukciju da spasite desetine pohranjenih embrija ili na odjel neonatologije da spasite jedno novorođenče (može i nedonošće) koje je tamo ostalo ili biste odluku donijele bacanjem novčića? Ne provociram, stvarno me zanima vaše razmišljanje o tome.
I ispričavam se unaprijed ako je već odgovoreno (vidim da nisam jedina kojoj se neda isčitavati stare prepiske ;))!
Slazem se da ce vjerojatno nikad necemo sloziti.
Da nisam rodena ne bih znala da nesto propustam.
Nikad , ali bas nikad zena se ne bi smjela osjecati prisljena da iznese trudnocu, "posudi" maternicu ako to ne zeli.
To mora biti njezina odluka. Sve ostalo mi se cini strasno.
X
Grozno je odrastati znajući da si neželjen, a sve zato jer netko nekome nije dao pravo na izbor.
Nije bilo fer prema njoj a bome ni prema meni. Tako da kad se priča o svjedočanstvima, onda bi trebalo uključiti i nas, neželjene, i kako smo odrastali kao takvi. Čisto zbog balansa.
Evo cure citam vas pa da se I ja malo prikljucim. Mislim da ima previse nesretne nezeljene djece sa uzasnim sudbinama, I nebi trebali nikoga tjerati da rodi ako ne zeli. Ja jednostavno ne vidim kome to cini dobro, jer iskreno dosta nih nece dati bebu na usvajanje vec zadrzati. I kakav ce zivot biti posle: majka nesretna, dijete nevoljeno, u dosta slucajeva ( posebno gdje ja zivim) I muceno od strane majke I oca, mozda I siromasno, ni ne dobije redovno hranu zbog toga ili zato sto je majku bas briga.. Ali bitno da je rodjeno jel? Meni je slucaj ovdje gdje je majka ubila svoju bebu otvorio oci, bolje da je abortirala. Da ne pominjem roditelje zavisnike, I sto to djete prozivi I vidi. Ne, ne treba svako da rodi I izbor treba da postoji, bas zbog takvih slucajeva. Ja bih izabrala prije da budem abortirana nego da tako zivim.
Pretužno ili ne, tako je kako je.
Za svaku onu koja se kaje što je pobacila ima i ona koja žali što je rodila i ne skriva to pred djetetom. Meni je to neopisivo gore nego da te nema. I zato ću uvijek, ma zauvijek, podržati ženino pravo na izbor.
Ma razumijem te ja...
Ti si, pretpostavljam, cijelo vrijeme živjela u svojoj obitelji i to te sve obilježilo...teško je to.
Ali znaš i sama da ima puno i previše iste takve neželjene djece po domovima koje su se roditelji odrekli nakon njihova rođenja ili su se jednostavno prestali brinuti o njima, doslovno. Nikako ne mislim da su njihovi životi zbog toga promašeni i da je zbog činjenice da su neželjeni možda i bolje da ih nije ni bilo...ako me razumiješ.
Ali da će ih/nas to nekako obilježiti, hoće, nije ni moja priča baš daleko od svega toga...još sam imala i majku koja se zbog bolesti mučila s depresijom...i gledati je takvu godinama je isto tako bilo svojevrsno mučenje. I za nju i za mene...
Složeno je to sve, ali sam i dalje za život, za borbu, za pronalaženje smisla ako ga čovjek u nekom trenutku izgubi..., uvijek:-). I nema predaje.
Ajme, baš mi je žao što si to morala proživljavati.
Ne znam, ali opet mi je nezamislivo da bi se ja igrala Boga i odlučivala koji začeti plod ću ostaviti na životu a koji ne. Po tome bi ja za svaki plod trebala znati kakav život će imati, pa da one kojima je predodređen težak život odmah riješim muke, a ove druge rodim. Što me opet vraća da ne znam to jer nisam Bog, pa se neću ni igrati da jesam.
Ne volim takva hipotetska pitanja, tim više što mogu biti povod za daljnje "nesuglasice", ali nadam se da do toga neće doći. A ovo...uh, užasna situacija...iako znam da u afektu neočekivano reagiram, vrlo vjerojatno (čak sigurno) bih uzela novorođenče jer bi njegova patnja, bolna i stravična smrt bila toliko očita i s time se ne bih mogla nositi...
Da budem još morbidnija, znam da postoji i onaj tihi krik koji ne čujemo, ali ga osjetimo, duboko u sebi, međutim, pravi ljudski krik je ono što bi presudilo u tom trenutku. Ali sve to zaista zvuči previše morbidno...i neka samo sve to ostane hipotetsko.:-)
Ali meni sama smrt kao smrt i nije neki životni tabu, često o njoj razmišljam (jer se na čudne načine s njom "susrećem") i svjesna sam da se neke situacije ne mogu izbjeći...vjerujem u postojanje ljudske duše i vjerujem da ovozemaljski život nije naš konačni kraj.
Nadam se da je to odgovor koji si očekivala...
Freya izgleda da smo u isto vrijeme odgovarale
Eryngium, jako mi je zao :cry: bas je tesko dozivjet tako nesto.:-(
Freyja, sorry na misspelling
(pišem sa moba, pa ne znam gdje su smajlići)
Ako izuzmemo vrlo teško bolesnu djecu, po domovima nema baš onih kojih se se roditelji odrekli nakon rođenja. Ima onih kojih se roditelji ne žele odreći "radi sela" ili onih koja im nisu oduzeta zato što neki tamo sudac smatra da je majka ipak majka ma kakva bila...krv je to, kužiš?
Ne izgube ga lako, uopce. Zapravo je skroz suprotno. Ako se nikako ne nalazimo na istoj valnoj duljini oko tema/stavova koje smatram bitnima, uopce kredibilitet ne dobiju. Moram ti reci da si jedan od tih primjera. Tvoja uvjerenja i stavovi su mi toliko nespojivi s mojim uvjerenjima i stavovima da nemam ama bas nikakvu potrebu provjeravati kredibilitet van ovoga sto ponudis. Izvori koje dijelis me ne zanimaju jer ih ne smatram relevantnima. Ne mogu se uzivjeti u pozivanje boga, niti ga smatrati relevantnim, jer u mojem zivotu ne igra nikakvu ulogu. Ne poistovjecujem odgovaranje zena od pobacaja (pogotovo ne laganjem i pogresnom prezentacijom/reklamom usluga, sto se cesto dogadja tu u SAD-u) spasavanjem beba tako da se ne mogu upecati na pitanje o vjernicama ili nevjernicama. Nisam u doticaju s takvim zenama; pojma nemam. Kad napises da je pobacaj ubojstvo, hebi ga, ode potencijal kredibiliteta koji si mogla imati.
Ono sto sam sigurna jest da svaka osoba drugacije gleda u ekran na UZV-u, ovisno o svojim zeljama, stavovima, prilikama, situaciji, kako god zelis. Netko vidi bebu, netko boga, netko nakupinu stanica, nekome svane, a nekome se smrkne.
Pojma nemam sto si pisala o cijepljenju, niti me (vise) zanima. To mi je kao da idem citati sto baba Jaga misli o sutrasnjoj vremenskoj prognozi u mom selu. Sorry, not sorry.
Kaae, znaš li da za cijelu ovu tvoju litaniju postoji rješenje, jedan obični mali klikić. Pa što čekaš?
A da ne znaš što sam pisala o cijepljenju - sorry, ali nimalo ti ne vjerujem. Mnogi su te upozoravali na tvoje ponašanje, čudili se zašto još nisi dobila opomenu... Ali da, ipak si ti iznad toga pa da ne bi ispalo da su ti bezvrijedni ljudi poput mene bilo kakav faktor u životu...i zato razumijem zašto se "ne sjećaš".
A imam ti pravo ne vjerovati, zar ne?
Međutim, da ubuduće ne bi morala pročitati ni ovih nekoliko bijednih redaka koje napišem, riješi to kao i Tanči. I mirna Bosna.
Freya, elleanora, hvala što ste mi odgovorile!
I ja cu dodati da lazes, ili se lose koristis jezikom, tko ce znati.
U tom drugom topicu sam dijelila razmisljanja i misljenja, kao i sad. Ne zalazem se ni za sto iz spektra cijepljenja i medicinskih usluga vezanih uz kovid. Cak ne koristim ni pravo glasa koje imam jer smatram da nije u redu da sudjelujem u donosenju bilo kakvih zakona u Hrvatskoj.