Koliko sam ja primjetila većina onih koji su protiv (nazovimo to tako) , govore stalno ali .
Ja bih otvorenim pristupom smatrala pitanje: kako?
Mene zanima kako, ali predobro poznajem.:mrgreen:
Printable View
ja stalno pitam kako, ali ne dobivam baš konkretne odgovore. :mrgreen:
UK opis kako mi je vrlo konkretan i zanimljiv.
S ovim ovdje se svime slažem. I općenito mi je užitak čitati iskustva iz prve ruke.
To je na trgu mog stava. Školi treba velika i temeljita reforma u samom pristupu usvajanja znanja. Nažalost, u Hrvatskoj kakvoj sada živimo to je nemoguća misija. RAzvijati divergentno mišljenje, općenito zakržljalu stranu mozga u uvjetima kakvi su sada je čista utopija. Usvojiti neke Gardnerove postulate pristupa različitim inteligencijama značilo bi stvarati bolje pojedince. Poticati onu inteligenciju kojoj dijete naginje, a razvijati do maksimuma one koje su možda "slabije". Može li to škola? DAnašnja teško, ali ipak nekako vjerujem da može biti bolja nego sada.
Vezano uz gornje postove- to je vrtnja u krug između želja i realnosti. Netko je napisao kako ima fleksibilno radno vrijeme, voli što radi , ali jednostavno svejedno mu fali nekoliko sati u danu. Osobito za nekakvu ideju kvalitetnog OKK-a. TAko je i meni. Ne znam kako bih mogla biti dobro i kvalitetno obrazovati svoju djecu. Vjerujem da mogu biti dobar korektiv i nadopuna regularnom školovanju, prevelik je to zalogaj za mene.
Povlačim ovaj pridjev "ozbiljan" (koji nisam ja ni uvela u diskusiju). Neka umjesto njega stoji: nije zaposlenje s punim radnim vremenom. Ovo nije rasprava o ženskom radu ni zapošljavanju, a osim toga, nije mi namjera ocjenjivati nečije zaposlenje i rad. O zaposlenju tijekom jednog ili dva dana u tjednu sam raspravljala samo u kontekstu raspoloživog vremena za obrazovanje djece kod kuće.
To da li netko ima realnih mogučnosti (vremenski ili financijski) HSat ili ne nije nikakav faktor u donošenju zakona o HSu. Svatko ima svoje prioritete, i onaj tko želi HSing će uvrstiti u svoj dnevni raspored ili će već naći načina da posloži stvari tako da im bude moguć.
U mom slučaju, apropo onog da je HS privilegija za bogate, mi smo sve rasprodali da bi kupili imanje na selu, živjet ćemo relativno siromašnim životom, al ćemo oboje bit kod kuće i brinut se 24/7 za odgoj i obrazovanje svojih klinaca. To naravno nije prihvatljiva opcija za svakog, ali eto mi smo odlučili posložit svoje kockice tako da nam sve sjedne na svoje mjesto, naravno uz puno odricanja. Sad samo još trebaju prihvatit prijedlog zakona.
Mislim da to nije bi blizu istine, barem kod Saraddevii ( a za ostale ne znam). Ona rado daje svoju djecu prijateljima i poznanicima na brigu, nema tu govora o nekoj posesivnosti i ili isključivoj usmjerenosti. Jedino što to više kao plemensko zajedništvo, a ne organizirana , državna institucija (jaslice, vrtić, škola). Ja to tako vidim.
ma meni je to super, nisam ni pomislila da je saradadevii, ma ni nitko ovdje-posesivan. Mene zanima pozicija roditelja, ne djeteta-koji obavlja HS-što kad prestane?
Vjerojatno na interese koji su imali prije i za vrijeme OKK-a ? Vjerujem da imaju neke interese osim da obrazuju vlastitu djecu. Ovakvo obrazovanje mi se čini kao dio njihovog puta na kojem su odlučili se najviše posvetiti jednoj stvari, što ne znaći da su oni prestali biti osobe (i )sa drugim interesima. Treba se odmaknuti od ideje da je život postigao cilj kad dobijemo stalno zaposlenje, pa onda tako furamo do penzije sa malom pauzom za rodiljni. Nekako nas ova nova ekonomija tjera da budemo jako fleksibilni i da mjenjamo način razmišljanja koji je našim roditeljima bio normalan i poželjan, a tada i moguć.
Apsolutno si u pravu, al dan traje samo 24h, a ja sam vrlo praktična i zato me sve zanima :)
Ne kužim odakle ova priča da je "stalno zaposlenje s pauzom za rodiljni" ikome ovdje cilj, čisto sumnjam. To si želi rijetko koja osoba s VSS u 21.st.
(doduše, danas dio ljudi u HR sanja i o tome, čisto jer je prioritet jesti i platiti režije)
Pa HS ne ćini 10 sati od 24 u danu jednog roditelja, ja prije mislim da zauzima nekih 1-2 sata dnevno. Nije to posao pa kad odeš u penziju osjećaš se malo izgubljena. Odradiš HS i ideš dalje sa životom, a taj sat - dva koja sada imaš slobodna ispuniš pijuckanjem čaja u vrtu i opuštaš se nakon što si i bez HSa imala masu obaveza. I kako je Sirius rekla da Sara bez problema da svoje dijete nekom drugom u zajednici, ni ja se neću buniti ako takve osobe bude u našim životima, čak kad bi se oformila nekakva grupa gdje bi se podučavalo 4-5 djece koja dolaze iz obitelji sličnih uvjerenja, to bi mi bilo čisto OK.
Roditelji koji se posesivno vežu za svoju djecu tj. imaju takav odnos prema djeci, imat će ga išla djeca u školu ili ne, i kad dijete jednom ode na faks ili se odseli, taj će roditelj bit jednako izgubljen kao i HS roditelj koji se posesivno veže uz svoje dijete. Fakat nema valjda ništa teže za dijete nego kad roditelj kroz dijete pokušava naći smisao svog života. HS nema previše veze s tim.
Meni je tako tesko prepoznati i sebe i sve ove gore prijateljice pobrojane u tome.Citiraj:
Inače, jako se slažem sa seni u onom dijelu gdje otvara još jedan novi
problem, to jest usredotočenje roditelja na dijete koje zauzima gotovo sav
prostor osobnog života roditelja. Slažem se da je to štetno i za roditelja i za
dijete. Ove ideje o djetetu kao vlasništvu roditelja koji "sve zna najbolje za
svoje dijete" i mene užasava
Kada budem imala vise vremena opisat cu vam sto ,na primjer, Elena i Lola u zivotu rade, i placeno i neplaceno uz 11 djece kada ih se zbroji zajedno (u rasponu od 25 godina razlike, nisu svi jedni drugima do uha).
Njihova djeca svakako nisu u centru paznje roditelja (ako zbog niceg drugog onda zbog broja), nisu ni zanemarena ili na teretu drzave/rodbine/starijih siblinga, a medjusobno se razlikuju i po interesima i po tome gdje zele u zivotu ici i sto zele raditi ili vec rade, da je tesko reci kako su u vlasnistvu roditelja koji znaju sto je za njih najbolje.
Iz mnogih komentara i primjedbi, vidim da je tesko odmaknuti se od ideje da OKK znaci roditelja okupiranog poducavanjem svoje djece ili djeteta.
Vjerojatno je to najveca prepreka.
Druga prepreka je ideja da se ne moze zivjeti u Hrvatskoj bez dvije pune place.
Ja vec 12 godina ne zivim u Hrvatskoj i svasta se u to vrijeme izdogadjalo, pri posljednjem posjetu sam uvidjela kako se recesija odrazava na drugaciji nacin nego ovdje (ili preciznije, da je moralna recesija uz rame financijskoj i da je u kolektivnom umum gotovo opipljiv gubitak nade)
Vjerojatno bi bilo dobro da se javi netko tko zivi u Hrvatskoj i misli da bi mogao OKK bez obzira no takvu ekonomsku situaciju jer bilo koja sugestija s moje strane je mozda neprimjerena.
U Hrvatskoj se može živjeti s jednom plaćom, ali ne ako je to hrvatska plaća, od hrvatskog poslodavca ili zarađena u Hrvatskoj. Bar je takvo moje iskustvo.
Ne troši ti dijete cijeli dan kad ga podučavaš, ali iziskuje daleko više vremena i organizacije, jer mu treba ispuniti dan ( a ne da se dosađuje ili izležava, iako i za to mora biti vremena). Kad imaš troje djece sa velikom razlikom u godinama to je još kompleksnije.
I kada muž radi u inozemstvu, jer naravno od čega bi živjelo pet osoba sa jednom hrvatskom plaćom, još je teže naći snage, volje i vremena za HS. Nađeš, ali sebe staviš u neki zadnji plan...
Opcija HS je za one koji sve to mogu bez problema posložiti, financijski i vremenski. Tako ja mislim ( nije baš divergentno, zar ne?).:-)
Veliku ulogu igra lifestyle. Sigurna sam da ima obitleji koje mogu preživjet sa 4-5 somova mjesečno, ali sam isto tako sigurna da se ti ljudi odriču mnogo stvari kojih se one obitelji koje žive na dvije plače od po 5 somova ne odriču. Neko je bio napisao, koliko para toliko muzike. Ja osobno npr nemam love za nove krpe pa si krpam stare i učim šit da bi mogla taj dio za obitelj sama rješavat bez šopinga. Ima tu jako puno prostora za manevar, kad si ne možeš priuštiti stvari shvatiš da ti ni ne trebaju ili naučiš improvizirat.
u nl je normalno da se radi 24 sata tjedno. kako su klinci u skoli srijedom i petkom samo pola dana masovno je slucaj da mama recimo radi pon, ut i cet a tata recimo radi neka druga tri dana pa klinci samo jendom tjednom nakon skole idu nekud na boravak ili imaju cuvalicu
ljudi sa prilicno ozbiljnim titulama i karijerama funkcioniraju tako
u praksi je cesto slucaj da je vise kod kuce roditelj koji je imao manja primanja i nije vezano za spol.
nas HS je sto se akademskog funkcioniranja super jer prelazimo vise gradiva, dodajem puno vise nego sto je programom predvidjeno, ali sebastianu nedostaju klinci njegovih godina jer je u kvartu jedini klinac koji je kod kuce
mene jos vise uzasava ideja da drzava zna sto je najbolje za nas, pa tako i za moje dijeteCitiraj:
Ove ideje o djetetu kao vlasništvu roditelja koji "sve zna najbolje za
svoje dijete" i mene užasava
nedavno su statistike u hr pokazale da masa ljudi zivi sa roditeljima do 40 godina, da se zaposljavaju tek sa 30-ak godina
svi proizvod regularnog skolskog sistema
Joj, stray, a to ima jednake veze sa školstvom koliko i oni Rozini BBB-ovci i Torcidaši.
Ajmo još i proanalizirati koliki ih je postotak bio dojen i koliko dugo, možda i u tom grmu leži zec :roll:
Nevjerojatno za što je sve moguće optužiti regularni školski sistem...
da, to su sve dr.znanosti s velikim plaćama, oni ostaju s roditeljima. Ne ostaju oni što se ne mogu osamostalit jer nemaju novaca za otići, mora bit :)
hm, naravno, da, prosječna plaća u UK je četverostruko veća nego u HR, a možda ja krivo računam...:)
Ubijte me, al ja stvarno ne znam čega bih se mogla odreći pa da možemo živjeti od jedne plaće i provoditi HS (kad bi htjeli).
Je, taj financijski aspekt je u RH itekako bitan. I nefleksibilnost radnog vremena. Bojim se da će kod nas HS biti na razini izdvojenog "incidenta".
ali su i troškovi života u UK, posebice u vrlo skupom Londonu, prilično neusporedivi s ovima ovdje.
mislim da ti dođe tu negdje po redu veličine.
dopuna: pri tom ne mislim na "krpice" i hranu, nego na stanarinu ili otplatu kredita za stan, prijevoz, koji je jako bitna i velika stavka u velikom gradu,
porezi, zdravstveno osiguranje i sl. stavke.
Ja sam dobila sasvim solidan HS iz šivanja, pletenja, kukičanja, veza i ostalih ručnih radova. I iz kuhanja. I iz obrade vrta/voćnjaka, skupa s plodoredom, iako to koristim čisto vikendaški jer sam odabrala živjeti u gradu. Iz stočarstva nisam jer nije bilo prilike (nisam to vidjela uživo). I nisam jedina (trenutno mi vještičica pada na pamet kao odličan primjer domaće edukacije iz raznih praktičnih vještina).
Iako su me roditelji mogli poučiti i matematici i glazbi, nisu to učinili nego su me poslali u školu. Popunjavali su rupe u redovnoj edukaciji kako su znali i umjeli.
Mislim da je danas i ovdje također pametno uzeti najbolje od svega što se nudi za edukaciju djece i regularno obrazovanje dopunjavati kod kuće.
Jako puno ovisi o tome i za što dijete/osoba ima interesa - ako nema smisla za npr. krojenje i šivanje, uzalud edukacija. A na svojoj vlastitoj koži sam se osvjedočila kako sam dvije svoje bake koje su me poučavale krojenju prestigla zahvaljujući znanju nacrtne geometrije. Iz srednje škole.
ja ne znam šiti ništa osim dugmadi, poruba i sl, al znam puno kućanskih "stvari"-em sam odrasla u zaj.domaćinstvu s bakom, em mi je mama kuharica, a od poljoprivrede znam samo sve o lovu ribe, to sam homskulana, ostalo me naučila svekrva-jel i to homskuling ? :D
nego, ovo sam htjela reći
danas šivanje- s financijske strane- nema nikakvog smisla, osim ako baš želiš homemade stvari, buniš se protiv neetičke proizvodnje itd...i ako nosiš neklasične veličine/krojeve.
Ovdje moram reci da nazalost u hr dr znanosti ne podrazumjeva veliku placu i znam ih dosta koji u svojim kasnim 30im jos zive s roditeljima ili ako su se osamostalili, balansiraju na rubu ponora (i to samo uz pomoc onih kredita sa 2% kamate)
To je sramota naseg drustva i nema veze s HS ili ne HS
Moramo htjeti da stvari postanu fleksibilnije oko posla i nacina obavljanja istog... Nece nitko doci i reci evo izvolte, tko zeli raditi 2 dana u tjednu? tko zeli raditi od kuce?
Ali kada se sakupi kriticna masa "VSS strucnjaka" koji ce zahtjevati i biti spremni na promjene, onda ce se promjene i dogoditi. Jer ima dosta i strucnjaka VSS ova koji Bogu kradu dane na poslu ili barem kojima se motivacija i ucinkovitost smanjuje proporcionalno radnom vremenu.
Kada ponudimo trzistu rada i poslodavcu strucnjaka koji radi od doma (ne generira troskove za firmu), koji radi povremeno po potrebi... onda ce se to poceti i ostvativati... nismo mi otok da to svugdje moze ici samo kod nas ne uvijek i zauvijek...
ne sudjelujem u temi, ali skicnem da vidim da jos imate sta za dodat.
a kako poznajem dosta dr znanosti, mogu vam reci da ni vani dr znanosti nemaju neke velike novce, osim ako imaju dobar patetnt koju su unovcili ili ako su otisliu proizvodnju.
ja bi mozda i mogla financijski podnjeti HS, ali iskreno ja ga ne bi provodila doma. i ono sta sam letimicno procitala, zar zbilja roza mislis da 1-2 dnevno je dovoljan da savladas sve stvari koje se ipak dotaknu u skoli?
ono sto vidim romaticno u tom HS je da bi i ja ponovno savladala stvari za koje mislim da mi nedostaju, koje su jednostavo isparile iz mog mozga, a danas mi iskerno fale. mada moram priznati da sam bar naucila di ih mogu naci.
Ovo je istina i radi se o državnoj politici prema znanosti i visokom školstvu. Današnji mladi doktori znanosti su ljudi bez sigurnog zaposlenja, koji nakon što su se odškolovali i napravili doktorate mogu ostati na cesti vrlo lako, pa mnogi i ostaju, pa makar bili i izvrsni. Uvjeti života su im tako nesigurni da mnogi odgađaju brak, a pogotovo djecu.
"Zemlja znanja" čini sve da to ne bude.
Nisam Roza, ali da , mislim da bi u nižim razredima OŠ bilo dovoljno 1-2 sata dnevno za ono što se u školi radi četri. Posebno ako postoji čaroban način da se dijete motivira za stvari koje mu nisu tako zanimljive.:mrgreen:
Pa to je logično obzirom da je rad u manjoj grupi intenzivniji, a u razredu se i tako prati tempo većine , zapravo onih koji su najsporiji.
To ne znači da bi se samo neka super pametna djeca poučavala doma pa iz njih izrasli genijalci, nego bi se manje vremena trošilo na ono što im ide tj. ne bi bilo praznog hoda i moglo bi se proći više stvari. A opet bi se više vremena, uz individualni pristup, koristilo za stvari u kojima su sporiji na način koji bi njima bolje odgovarao.
Jel u tih 1-2 sata dnevno za HS uključeno i vrijeme potrebno za naučiti kukičati i kuhati?
:roll: