I baš mi to rođenje "s grijehom", iskupljenje kršćanstvom, bude simbol monopoliziranja i ucjene.
Kupi, plati, il ćeš gorit u paklu. Nema veze kako živio.
Printable View
I baš mi to rođenje "s grijehom", iskupljenje kršćanstvom, bude simbol monopoliziranja i ucjene.
Kupi, plati, il ćeš gorit u paklu. Nema veze kako živio.
ma ja ne idem na vjerske topice niti mi se razglaba o vjeri. ono sto tebe smeta dobrim dijelom se poklapa i s onim sto smeta mene iako se ne mogu postrojiti :lunarocco: na ovaj topic kao osoba koja nije religijozna. sva moja pitanja su bila s ciljem da vidim koliko se poklapa, gdje se poklapa, gdje se ne poklapa i da li i ja mogu potraziti ili pruziti podrsku :mrgreen:
ja sam opala proljetos na dupe kad sam ispunjavala upitnik za upis u skolu i uz pitanje da li je vase dijete ljevoruko i da li ce ici na boravak i pitanje da li ce pohadjati vjeronauk. to mi je u rangu da me se pitalo na koji nacin je rodjena. naprosto neprimjereno i za njih, po mom misljenju, nebitno.
edit: odgovarala sam emsi.
ponavljam ono što sam već bila jednom stavila:
divna knjiga za osnovnoškolce... richard dawkins: čarolija stvarnosti
link (može se pogledati kako knjiga izgleda)
link na hr
Citiraj:
I to je glavna poruka knjige: priroda je očaravajuća. Neusporedivo je čarobnija od najmaštovitijih priča o natprirodnom koje su ljudi u stanju smisliti. Priroda je poetska čarolija.
salis se, ne?
pa o vjeronauku. ovo jel ljevoruko mi ima smisla, mozda kod slaganja djece gdje ce sjediti :/
Ali što je tu neprimjereno? To je pitanje ondje iz organizacijskih razloga - da znaju hoćeš li upisati dijete na izborni predmet sa specijalnim tretmanom :mrgreen: ili nećeš, jer i po tome vjerojatno slažu razrede. Nisu te pitali u što dijete ili ti vjerujete, jer ih to na kraju krajeva i ne zanima (kao što, imam dojam, nikog zapravo ni ne zanima - samo ovaj čas ne znam je li to dobro ili loše).
Ja bih se zabrinula da me nisu ništa pitali na tu temu. Ovako, kako god bilo, u generaciji mojeg djeteta tri su razreda, i ona manjina koja ne ide na vjeronauk, svi su u istom razredu. Pa bar nije sam za vrijeme pauze u rasporedu.
neprimjereno mi je jer mi je vjeronauk u skoli neprimjeren.
jer su u skoli djeca, ucenici, nisu vjernici.
jer su tamo svi isti, samo skolarci.
poslje skole, netko ide na gimnastiku, netko na judo, netko francuski, netko vjeronauk.
u skoli su svi ucenici.
a sto se tice izbornog predmeta, u skoli ih ima nekoliko, pa me nisu pitali ocu li je upisat u dramsku ili male astrofizicare.
Je, istina. Ali nemojmo se zavaravati - vjeronauk jest u školi, o njegovu ukidanju još nema govora, (iako mnogi govore da mu nije mjesto u školi, nitko izgleda nema petlje ili vremena ili energije ozbiljno se pozabaviti tim problemom). Ima specijalan status unutar satnice - dakle, nije kao gimnastika, judo ili francuski poslije škole - nego mora biti uklopljen u redovnu satnicu, i o tome se već puno raspravljalo. Kad je već tako, bolje da pitaju, nego da ništa ne pitaju. Inače bi se valjda podrazumijevalo da ga svi pohađaju - meni bi to bilo puno gore.
(kad se moje dijete upisivalo u školu, ja sam bila spremna potegnuti to pitanje za slučaj da me nitko ništa ne pita - da ga ne bi slučajno upisali po defaultu :mrgreen:)
A dramska ili mali astrofizičari spadaju u izvannastavne aktivnosti, a ne u izborne predmete ;-)
Super, hvala!
A na ovom linku je nešto za ateiste tinejdžere:
http://www.scribd.com/doc/71481652/100-Cinjenica
Zamisli onda moje zbunjenosti kad mi je neki dan stigla anketa o pruzenoj usluzi u bolnici Mayo, Rochester. Bila sam tamo jednom, zavirili su UZV-om pod haubu (a i kroz haubu) dok su mjerili nuhalni nabor, plus sto su mi izvadili krv. Imala sam savjetovanje s geneticarkom, nista duhovno i uzviseno, samo me pitala zelim li jos neke testove ili je to to.
I onda stize anketa, a na njoj me, izmedju ostalog, pitaju i koje sam vjere. Nista o primanjima, strucnoj spremi, klasicnim statistickim podacima, jok. Vjera i onda zadovoljstvo pruzenom uslugom. I rasa, ajde, to im je bilo bitno.
!??!
evo još malo edukativnog...
grayling o "the unconsidered life": http://www.youtube.com/watch?v=aY5FcCQ8BIg
(prelijepo rečeno)
i još nešto: teach the controversy: http://www.youtube.com/watch?v=S6oOL...feature=relmfu
Kaee, mene su u bolnici u Austriji di sam rodila pitali koje sam vjere, i to tri puta: kad su mi uzimali obiteljsku anamnezu, kad su me upućivali u "tajne" anestezije i na kraju je došao i matičar (tamo matičar dođe u bolnicu dan nakon poroda, uzme sve podatke, pa drugi dan donese rodni list) i pitao isto.
Nemam pojma zašto im to treba, liječnicima i anestiziologu možda da znaju kojeg svećenika zvati ako im odapnem na stolu... ali matičaru?
ja stvarno ne znam odakle ti ovo izvlačiš ... očito se krećeš u nekom čudnovatom društvu kada dođeš u Hrvatsku
mislim da svuda u svijetu pa i u savršenoj Nizozemskoj (ili gdje si već...) postoje istoznačni izrazi koje koriste ljudi koji su za mene dno svakoga društva
bas sam to krenula napisati. kod njih se dobi puno para u slucaju uspjele tuzbe :D
Ja mislim da je Amerika (ili točnije neki dijelovi) radikalnija od Hrvatske u ovoj problematici.
taj dio amerike se zove bible belt
U nasoj skolici u drugom razredu 20% djece ne ide na vjeronauk. U prvom malo manje od 25%.
mislim da su ljudi konacno skuzili da ne moraju djecu upisivati da se ne razlikovala od vecine, da ne sjedili na hodniku sami i slicno.
A mozda mi se samo cini jer mi je uzorak premalen...
imaš pravo, vani su prema ženama jako fini, ali zato očevi siluju zatočenu djecu po podrumima. vani neonacisti lagano ulaze u sve pore na mala vrata, ali puno gore od njih su pravi balkanski katolici-hrvati koji tuku svoje žene.
i naravno da ne mislim tako, ironična sam, samo "vraćam istom mjerom", predrasudama, kao i ovo gore napisano.
U Kanadi sam slusala neki radio i bila je reklama za nesto (skolu, biblijsku grupu, neku crkvu, pojma nemam za sto...) i isla je otprilike ovako, neko dijete govori: What are atheists? There are no atheists in my family. There are no atheists in my school. There are no atheists in my neighborhood...
Što se tiče vjeronauka u školi i ja smatram da njemu tamo nije mjesto jer za mene je vjera, nevjera privatna stvar i nešto što čovjek upražnjava u svoje slobodno vrijeme. No muči me samo jedno pitanje u slučaju ukidanja vjeronauka u školama. Što bi bilo s tim učiteljima?
pa nek ih crkva o svom trosku zaposli i nek drze dalje sate u crkvenim prostorijama
u nl nikad nije registrirana pedofilska stranka. pokusali su je napraviti ali nisu skupili dovoljno clanova i nisu se uspjeli registrirati kao stranka
cirkuliram izmedju hr i nl, moje je iskustvo da se u hr vise dopaju a u nl vise alkoholiziraju
o prostituciji ne mogu pisati, nemam pojma kako funkcionira. ne vjerujem da je prostitucija izbor koji bi ijedna zena odabrala kao zanimanje zbog toga sto je to privlaci kao karijera ali znam za hrpu muskaraca koji su dobrovoljno hodocastil prostitutkma dok su im se zene doma bavile djecom i rintanjem po kuci
u doba dok je moj stari isao na vjeronauk vjeroucitelj ga je batinama oducavao od ljevorukosti jer je to vrazja rabota a pravi katolici pisu desnom rukom
http://www.anythinglefthanded.co.uk/lh-info/myths.html
Premda oni to puno ne spominju, ja osjecam da md-ovu stranu obitelji muci nasa nevjencanost i nekrstenje djeteta. Prije par mjeseci smo se javili njegovoj teti i sestricnama da cemo ih posjetiti, oni imaju hrpu male djece u kuci koju skoro da i nismo vidjeli, i fora su ljudi i bas smo se radovali odlasku. I bili smo kod njih i sve ok, ali oni stalno nesto propitkuju, pa kako to da ste dosli, pa sto vas dovodi u nase krajeve i sve nas nesto gledaju ispod oka. Al nista to meni nije bilo cudno. Nego kad smo doma dosli kaze mater od md-a da ju je nazvala sestra i da je rekla da je ona bila sigurna da ih dolazimo pozvati na vjencanje ili na krstenje. A meni ni na kraj pameti nije bilo da neko to uopce jos ocekuje od nas.
pa u biti ne znam osobno ni jednog dutchera da je isao prostitutkama a znam bar 20-a tipova iz zg koji su tu i tamo svracali prostitutkama. svi do jednog su tad biti ozenjeni (neki su se u medjuvremeno razveli). uglavnom su pricali o tome kako je zenama sve prije njih, i spremanje, i kuhanje i kako su uvijek preumorne. ko da su svi iz istog prirucnika ucili fraze cime su pravdali varanje
mislim da to baš ne bi bilo tako lako( tko financira crkvu? bi li posjećenost tada bila dovoljna da pokrije sva radna mjesta). prije bi bilo da bi hrpa njih postala tehnološki višak i dobila otkaz, a novi posao ne bi mogli pronaći. prije ukidanja bi svakako bilo pošteno naći alternativu tim ljudima.
Predrasude?
I osude...
Never mind.
smanjena je i satnica glazbenog, ne samo likovnog pa opet nema ljudi na ulici. ne možeš uspoređivati radnike u škverovima i kamenskom sa djelatnicima iz javnih službi jer nemaju isti način financiranja, no ni oni u nekoj pravednoj državi nisu trebali ostati na ulici. a zato što su oni ostali sad trebaju i drugi? vrlo lako dok se ne tiče mene jel? ja ne zagovaram ostavljanje vjeronauka u školama kako radnici ne bi na ulicu nego sam pitala što mislite koje bi se u tom slučaju našlo rješenje za te ljude.
aaaaa 7 stranica a ja sam na trecoj stala, deder zene usporite malo!
A ti iz javnih službi moraju nahraniti djecu, a ovi iz brodogradilišta ne moraju...?
da, netko je spomenuo kako nitko nije pitao sto se dogodilo sa profesorima glazbenog, likovnog kad im je vjeronauk prepolovio satnicu. oba- vidi cuda ,spadaju u odgojnu grupu predmeta. posljedicno, djeca slusaju krajnji sund i vizualno su nepismena.
Ali nas ne dotice Bible Belt. :lool:
No da, ovdje nisu radikalni, ali kao sto rekoh, vjernici su. Sto pravi, sto onako sportski. I ima boga zapravo puno vise nego u Hrvatskoj. Jedino sto ni pod koju cijenu nije obavezan, tipa u skoli.