potpisujem!
Printable View
Potpis. I moje vrijeme ima cijenu. Nisam nikada bila domaćica od zimnice, savršeno organizirana s isplaniranim tjednim jelovnikom. Nije da ne bih htjela ali nisam to ja i draže mi je raditi nešto drugo, ali evo jučer sam skuhala lončinu sarme (dijete od ljeta kuka za sarmom) i jesti ćemo ju 2 dana a ostatak ću smrznuti pa će biti za još par puta.
Kako skuhate poriluk s kranjskim za 25 kn?!
Meni se upravo sad kuha: kobasice 25 kn, poriluk 10kn, krumpir 3kn (3-4 krumpira)
Vrijeska kilu poriluka kuhaš odjednom?
Kila krumpira je max. 5 kn i to je daleko više od 3-4 krumpira
Pa nama je jedan par kobasica dovoljan :)
Al evo baš sam bacila pogled na cijene kranjskih PIKove su 22 kn 300g, a Podravkine 17 kn. Poriluk je 9 kn kg, ja uzmem dva komada, to nije pola kg. I krumpir je kg cca 5 kn. Znači 17+4,5+3,5 za one koji jedu malo više od nas - to je 25 kn. Ubacim ja i koju mrkvu unutra, može i temeljac i lorber i...
jos da nagasimo da Jelena nema teena u kuci.
Moji kad su dosli u neku dob poceli su otvarati frizider i prazniti ga. jedino dzem stoji dulje jer ga jedno dijete ne jede.
Meni je kontradiktorno kvalitetna hrana i nekuhanje doma.
A piše se da se ne štedi na hrani jer se želi jesti kvalitetno. A onda se spominje da je za kuhanje bitno vrijeme , a vrijeme je novac, pa je bolje kupiti gotovo neg jesti doma. Ne znam jesam li jasna - ali tona kontradiktornih stvari. Ili ja ne znam gdje se kvalitetno i zdravo izvan kuće može pojesti.
Odnosno, po mom, ak hoćeš kvalitetno i zdravo jesti, moraš se i potruditi
Bas sam to misilla neki dan. Bila sam nešto gladna i pored pekare, sjetila se da neću biti doma iduća 3h i odlučila kupiti komad bučnice za 9kn. I da - 9kn je skupo spram troškova namirnica - ali puno jeftininije nego da radim cijeli protvan toga, onda se natežemo doma (pola njih to ne želi jest), pa zamrzavam, odmrzavam, nije mi više fino... a htjela sam jedan komad taj tren i valjda opet neću idućih godinu dana. Bila je fina :mrgreen:
Kako zaboga kupovna hrana ne može biti kvalitetna? Mislim, nije obično jeftina ali bar ima kvalitetne i to dosta...
Ne znam na koga točno misliš. Ja sam napisala da moje vrijeme ima cijenu i da ju plaćam. Ne na način da ne kuham doma jer kuham skoro svaki dan i ne hranimo se vani nego da bi eventualno mogli uštedjeti neke kune da sjednem i isplaniram tjedan unaprijed pa odem u tjednu nabavku namirnica jer više potrošim ako kupujem svaki dan.
Umireem :lool:
Da i meni je kao n.grace hrana=zdravlje, pa dosta pazim što jedemo, gdje nabavljam i sl., mislim da tu rijetki od nas imaju prostora za štediti.
Isto tako mi je vrijeme=novac, u ova turbo brza vremena ne mislim krasti od obitelj.vremena da bih obilazila s katalozima po dućanima udaljenima ne znam ti koliko radi jednog-dva artikla. That's not me. :mrgreen:
Uostalom radije bih to vrijeme iskoristila da malo predahnem jer rijetko koji dan stignem uopće stat u popodnevnim satima.
Jelena, vi fakat jedete jako male porcije. Ne jedem ni ja puno po obroku,al jedem često. Muž i kćerka u predpubertetu jedu dosta, a sin žgoljo pak jede dosta mesa.
Edit:ooo gomila novih postova...idem čitati
I muž u predpubertetu:mrgreen:
Sillyme, pametno si postupila i nek si ti nju smazala u slast :-)
I naravno da se može jesti kvalitteno i zdravo van kuće, samo to ima svoju cijenu koju ne može svatko priuštiti.
Meni je baš žao što je Bobanica zatvorila prije ne znam koliko god onaj svoj restoran sa ćušpajzima, bili su izvrsniii a porcije ogromne njaaamiii
Mi smo cca 210 kg, nas 4.
Ovo mi radimo - tjedno planiranje obroka. Huda sila me na to natjerala još u doba drugog porodiljnog, a kad smo se navikli - nismo više puno mijenjali shemu.
Petkom idemo po špeceraj, a subotom mm na plac, u mesnicu i ribarnicu.
Nije da se ponekad ne predomislimo, ali okvir postoji. Ne moram svaki dan gubiti vrijeme i trošiti novac na shopping, iako ponekad odem pa kupim nešto mimo vikendaškog popisa (npr. sad mi je palo na pamet da bih mogla uzeti veću količinu mandarina, sve smo pojeli...)
Ja radim u dijelu Zagreba gdje ima puno ureda/firmi i ovdje imamo jako puno cateringa koji rade dostavu. U firmi naručuju iz cca 4-5 različitih. Osim jednog koji obično ima klasiku (pohano+krumpiri i sl.) svi ostali ne da kuhaju zdravo, nego ja takve zdrave namirnice ne znam ni kupiti ni skuhati ;). Ima sada toga dosta po gradu. Doslovce svaki dan imaš na izbor niz jela s povrćem, sve moguće žitarice, meso, ribu, svašta... cijene su od 29 do 40 kn. Neki kod mene doslovce jedu samo taj obrok za 40 kn u danu, i to im je jedini kuhani obrok, doma uopće ne kuhaju (ekipa koja nema djecu). Neki jedu jako malo, porcije su izdašne pa jedu po dvoje jedan menu.
Nije jesti vani samo ono pohano/prženo iz konzuma, ili menze na strojarstvu od prije 20 godina :lol:.
Ne znam na koje drugo jelo vani misliš, na pekare? Pa onaj koji se hrani samo tijestom, svejedno je kupuje li svaki dan burek/pitu/buhtlu u pekari ili si peče sam doma, zar ne?
Ja sam se u smislu vremena najviše referirala na taj dio - kolači umjesto keksa, pita od doma, a ne iz pekare... za to nemam vremena. Ali taj dio prehrane ne bi ni trebao biti toliko važan.
Da nas 4 jede vani po 40 kn, je 160 kn dnevno . 20 radnih dana je 3200 kn. Na antirecesijskoj temi smo.
gdje su još vikendi, doručak, večera, voće nastavi niz
To stoji, ali pitala si gdje zdravo jesti vani i zašto kažemo da je vrijeme novac.
Dakle, netko ima tih 40 kn, ali nema vremena za to skuhati.
Ja sam promijenila tjednu naviku odlaska u Interspar tjednimi odlascima na plac i u Veroniku, kupujem sezonsko, na par štandova. Meso kupim u Veronici ili od jedne tete s placa ili negdje od seljaka nabavim, ako mi se netko javi, ne tražim sama, sve manje sam u mesnici, u dućanu se ne sjećam da sam kupila meso. Ribu isto na placu kupim. S posla mi je usput Mueller pa tu kupim neke stvari. Zbog korone sam krenula u online kupovine namirnica pa jednom do dvaput mjesečno naručim hranu iz nepopularnog dućana s vrlo praktičnom dostavom. Imaju ograničen izbor namirnica - ali tu kupim pivo, kranjske :), rižu, tijesto, indijske orašćiće i slične grickalice i slatkiše, deterdžent, tabse za suđericu i sl. Na to potrošim mjesečno oko 1000 kn. Tu mogu onda birati robu na akciji, jer mi je preglednije, a u pravilu upišem kad vidim da mi nešto fali na shopping listu odmah i onda kad hoću naručiti protrčim kroz akcije onih proizvoda koje kupujem. To onako uz TV.
I da - šminku nisam ni ranije baš kupovala, a sad kad masku nosim na poslu ionako samo oči malo našminkam :)
Da, al tema je kako uštedjeti. Odnosno gdje ima mjesta za uštedu.
A to jel to iz cateringa zdravo ili ne pitanje je - koje ulje koriste, koliko je staro, stavljaju li dodatke tipa vegete, kaj ja znam gdje su kupili povrće, meso, ribu, , koliko je to bilo staro , nastavi niz
Kuham ujutro uz polako spremanje na posao - stvarno je najmanji problem skuhati jelo tipa čušpajz gdje sve potrpaš u jedan lonac.
Nas je slična sila kao i Peterlin natjerala na pažljivo obavljamo špeceraj i onda je to prešlo u naviku. Druga stvar koja je bila presudna je jelovnik koji su moja djeca imala u jaslicama. Kako nemaš kontrolu što jedu (odnosno svi pamtimo hrenovke, paštetu, cedevitu, krafne, kaj je već bilo) protiv toga sam se "borila" tako da bi im prije jaslica dala doručak, i kuhala kako bi na povratku pojeli nekaj "normalno". Na kraju se pokazalo da je vrtićka hrana svemirski brod prema školskoj.
I tako, polako se uhodaš u to kuhanje i nabavku i radiš to usput bez nekog prevelikog angažmana i trošenja vremena. Pripremaju se jednostavna jela.
Nano, i ja sam tako krenula - zdrav doručak - npr. zobene s mlijekom, medom, brusnicama, lješnjacima, domaćim pekmezom, bananama itd., a onda smo došli na to da doručkujemo pa jurimo u vrtić da stignemo na doručak. Sad mi se više ne da. Danas sam npr. stavila malom za doručak jabuku i dvije napolitanke. Šverc. Ne znam je l se to broji u zdravo :lol:
Mi smo zbrajali nedavno da nas ručak za nas 6 ne košta ispod 200 kn, ako jedemo bilo kakvo meso. Piletina, junetina, puretina, minimalno 1,5 kg nam ode za jedan obrok. A ja baš i ne volim meso i malo ga pojedem.
Povrće također nije jeftino, nimalo. Ok, ponešto sezonski jest ali kupimo i tikvice zimi i brokulu ljeti. I dosta voća jedemo. Mlijeka na litre, jogurta.... kravljeg sira, tvrdog sira, jaja...
U odnosu na vrijeme kad smo mi bili djeca, danas nije luksuz obući se, krpice su jeftine po trgovinama. Luksuz je jesti.
Da, jasno... ali neki ljudi niti za sebe doma nemaju vremena/naviku/umijeće/znanja... kupovati kvalitetno meso/ribu/povrće... niti su toliko osviješteni. Za najmanje 5 ljudi s posla sam sigurna da je obrok iz ovih cateringa najkvalitetnije što oni pojedu u tjednu.
Ali da, to nije tema, tema su uštede...
Tu nemam ništa za dodati, ja nemam vremena, pa ne štedim na hrani ;).
E baš to BB. MM-u dostavljaju u firmu, isto uvijek ima neki super izbor, i porcija je tolika da često drugu polovicu pojede tek oko 18 pa praktično ni ne večera doma, ne zbog uštede nego je prevelika porcija. A bude variva, wokova s puno povrća i sl. Kod mene u menzi isto često jako fina hrana, uvijek nečeg ima laganog, povrtnog i sl, a porcije su tolike da je meni dosta pola.
A skupljeg a kvalitetnog... pa uvijek se može otići u neki riblji restoran, ili obični, ili na sushi, ili u neki indijski i sl... Zašto bi to bilo nekvalitetno?
Iskreno ta mantra "nema do domaćeg" me podsjeća na generaciju moje bake koji su imali običaj pričati neke zavjereničke teme oko toga kako je sve to nekvalitetno, podvala, da ti daju hranu koju netko nije pojeo, crvljivo i sl... Pa ak jedeš u restoranu riskiraš bolnicu :lol:
A inače čušpajzi... ok, nije da ne jedem. Al da bi svaki dan jela i ja i djeca - nema šanse. To mi ne spada u raznoliku prehranu.
opet umirem na tvoje komentare menza od strojarstva:lool: moguće da ljudi koji ne jedu vani u ZG godinama ni ne znaju koliko se to tržište svemirski popravilo zadnjih 10ak godina.
Mi smo znali nekad naručiti ta zdrava kvalitetna jela s tim namirnicam koje veliš ne znam ni gdje kupiti,a kako su porcije velike mi ženske smo znale podijeliti trošak na 2 dijela. Nama dosta bilo je definitivno povoljnije nego da smo ga kuhale same, eto da napravim poveznicu s temom.
menza na strojarstvu!:lol: ajme pa da ...legendarna....
cijeli dan si smrdio po užeglom ulju ... a mi fine cure došle dečke gledati...
E sad je i menza na FSB bolja bar mi tak veli veliki
U moje doba mogo si dobiti kotlet,jaja i pomfri
I naravno puding i čokoladni mlijeko
Pa zato što je mali kao lili, jede 6 put dnevno. On se žuri da stigne na doručak. Pojede doma npr. tri pune velike žlice suhih zobenih, zaliveno mlijekom, pol kutijice borovnica ili pol banane ili 10tak brusnica, pokoji orašid unutra, pola žličice meda, malo cimeta i onda jurimo na doručak u vrtić.
Ovako i kod mene ima wok i svašta nešto fino i zdravo.
Ja isto volim variva, al 2x tjedno mi je u vrh glave.
Ajd kad dođe zima obožavam grah i kiseli kupus, al opet ne jedemo svi u obitelji grah. Ja da kuham za cijelu obitelj bi trebala svaki dan 2 menija :lool: ili barem više priloga ma no way...