Pokazuje rezultate 1 do 50 od 5539

Tema: antirecesijske mjere u vasem kucanstvu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, al tema je kako uštedjeti. Odnosno gdje ima mjesta za uštedu.

A to jel to iz cateringa zdravo ili ne pitanje je - koje ulje koriste, koliko je staro, stavljaju li dodatke tipa vegete, kaj ja znam gdje su kupili povrće, meso, ribu, , koliko je to bilo staro , nastavi niz

Kuham ujutro uz polako spremanje na posao - stvarno je najmanji problem skuhati jelo tipa čušpajz gdje sve potrpaš u jedan lonac.
    Nas je slična sila kao i Peterlin natjerala na pažljivo obavljamo špeceraj i onda je to prešlo u naviku. Druga stvar koja je bila presudna je jelovnik koji su moja djeca imala u jaslicama. Kako nemaš kontrolu što jedu (odnosno svi pamtimo hrenovke, paštetu, cedevitu, krafne, kaj je već bilo) protiv toga sam se "borila" tako da bi im prije jaslica dala doručak, i kuhala kako bi na povratku pojeli nekaj "normalno". Na kraju se pokazalo da je vrtićka hrana svemirski brod prema školskoj.
    I tako, polako se uhodaš u to kuhanje i nabavku i radiš to usput bez nekog prevelikog angažmana i trošenja vremena. Pripremaju se jednostavna jela.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    i radiš to usput bez nekog prevelikog angažmana i trošenja vremena. Pripremaju se jednostavna jela.
    Ima nas koje ne znamo baš kuhati, i kojima je to više drama nego sreća...

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    e brate mili i ovo je istina, meni je kuhanje tlaka ako nemam vremena da to u miru odradim nego moram u žurbi.

Kad imam vremena, volim kuhati naprimjer ljeti na moru, tada izvodim svakakva čudesa.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    Pa nismo svi kulinarski kreativci kao sasa - ona je posebna kategorija.

Ja kuhanje za obitelj ne smatram dramom, ali isto tako ne volim trošiti puno vremena ni para na to, uz zadržavanje nekakve pristojne kvalitete i cijene. Većina nas praktičnih ima nekoliko univerzalnih jela koja nisu skupa, koja ukućani vole i koja se stalno vrte. Kod mene su to jela od mljevenog mesa, piletina, teletina, mahunarke (mm i sinovi su obožavatelji graha, leće, slanutka, graška, mahuna, klica...). Mahunarke ne znače samo varivo - mogu se pripremiti na salatu, zapeći, dinstati - younameit...

Dalje - krstašice - zelje je valjda najjeftinije povrće, a zdravo je i ukusno i slatko i kiselo. Evo, baš danas moji sinovi imaju za ručak prisiljeno zelje i domaće pečenice. Nije mi trebalo više od pol sata da to sinoć pripremim. Nije da ne bi i oni, ali raspored je takav da je za danas kuhača dopala meni u šake. Isto, vole kelj (ne samo varivo nego i musaku, lešadu, zapečeni...), vole varivo od korabe s mrkvom i krumirom...

Spomenuti krumpir - ovaj tjedan naručili su da napravim ćoravi gljivarski gulaš. Par krumpira, jedna mrkva, jedna kućica smeđih šampinjona i voila! Uz to zelena salata. Za meso budemo još vidli, vjerojatno faširanci. Ako mi se ne da pripremati meso, kod nas u škrinji obično ima šunke, pa ako tko baš treba - nek se snađe.

Tjestenina, riža - paaa, moj mlađi sin (najmršaviji u obitelji) obožavatelj je tjestenine i to često kuha i servira uz bolonjez, paprikaš, gulaš - da ne bude samo tjestenina, zna on i to pripremiti kad stigne, al to je uglavnom vikend - tjedno rjeđe.
    Ostale žitarice - hajdinska kaša, prosena kaša, ječmena kaša (mljac), kukuruzna krupica... nisu skupe, a uredno ih se može koristiti u prehrani. Zaboravih zobene pahuljice koje su mi zdravo sredstvo za zgušnjavanje variva (ne volim zaprške).

Punjene paprike, ćufte, mesne štruce, domaći ćevapčići i slično - tjedno bude barem jednom nešto od toga.

U frižideru obično ima svježih rajčica i paprika, a neki dan si je mlađi sin radio salatu od luka kozjaka s bučinim uljem (mm je donio fini slavonski špek - navalili su svojski, a salata od luka im je baš fino pasala).

Za doručke i večere imamo pun frižider mliječnih proizvoda, ne preziru se ni ostaci od ručka, a isto tako volimo tunjevinu i druge riblje konzerve, pečena jaja i omlete vrsta raznih, povrće iz woka, pečeni krumpir... ma ne znam. Uvijek se netko sjeti da bi baš rado štajaznam palačinke ili zlevenku, pa nije to problem napraviti.

Vikendom ispečem nešto u pećnici ili ispoham meso (ne prečesto, iako moji to vole). Nekako mi se čini da kuhinja ne odnese više od sat vremena dnevno (puno sam i rekla), ali treba planirati unaprijed. Zato imam i zimnicu oko koje si redovito dam truda, a sad samo prebiremo - netko bi ciklu, netko kisele krastavce, netko rezane paprike... a ima svega.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Druga stvar koja je bila presudna je jelovnik koji su moja djeca imala u jaslicama. Kako nemaš kontrolu što jedu (odnosno svi pamtimo hrenovke, paštetu, cedevitu, krafne, kaj je već bilo) protiv toga sam se "borila" tako da bi im prije jaslica dala doručak, i kuhala kako bi na povratku pojeli nekaj "normalno".
    Nano, i ja sam tako krenula - zdrav doručak - npr. zobene s mlijekom, medom, brusnicama, lješnjacima, domaćim pekmezom, bananama itd., a onda smo došli na to da doručkujemo pa jurimo u vrtić da stignemo na doručak. Sad mi se više ne da. Danas sam npr. stavila malom za doručak jabuku i dvije napolitanke. Šverc. Ne znam je l se to broji u zdravo

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Nano, i ja sam tako krenula - zdrav doručak - npr. zobene s mlijekom, medom, brusnicama, lješnjacima, domaćim pekmezom, bananama itd., a onda smo došli na to da doručkujemo pa jurimo u vrtić da stignemo na doručak. Sad mi se više ne da. Danas sam npr. stavila malom za doručak jabuku i dvije napolitanke. Šverc. Ne znam je l se to broji u zdravo
    A zakaj je on moral jesti dva doručka?
    Moji su doručak u vrijeme vrtića jeli doma

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    A zakaj je on moral jesti dva doručka?
    Moji su doručak u vrijeme vrtića jeli doma
    Pa zato što je mali kao lili, jede 6 put dnevno. On se žuri da stigne na doručak. Pojede doma npr. tri pune velike žlice suhih zobenih, zaliveno mlijekom, pol kutijice borovnica ili pol banane ili 10tak brusnica, pokoji orašid unutra, pola žličice meda, malo cimeta i onda jurimo na doručak u vrtić.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Pa zato što je mali kao lili, jede 6 put dnevno. On se žuri da stigne na doručak. Pojede doma npr. tri pune velike žlice suhih zobenih, zaliveno mlijekom, pol kutijice borovnica ili pol banane ili 10tak brusnica, pokoji orašid unutra, pola žličice meda, malo cimeta i onda jurimo na doručak u vrtić.
    miš mali ko da je moj, potpuno ga razumijem.

jelena.O točno se sjećam tog menija na strojarstvu zato sam tamo jakooo rijetko jela, moja baza je bila na Cvjetnom. Bio i ostao the best

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

A to jel to iz cateringa zdravo ili ne pitanje je - koje ulje koriste, koliko je staro, stavljaju li dodatke tipa vegete, kaj ja znam gdje su kupili povrće, meso, ribu, , koliko je to bilo staro , nastavi niz.
    Da, jasno... ali neki ljudi niti za sebe doma nemaju vremena/naviku/umijeće/znanja... kupovati kvalitetno meso/ribu/povrće... niti su toliko osviješteni. Za najmanje 5 ljudi s posla sam sigurna da je obrok iz ovih cateringa najkvalitetnije što oni pojedu u tjednu.

Ali da, to nije tema, tema su uštede...
    Tu nemam ništa za dodati, ja nemam vremena, pa ne štedim na hrani .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •