Ja radim na maslinovom ulju, ali nam je to kao varivo na žlicu uz neko meso, obično faširance. I mm Dalmatinac se navikao, iako i dalje više voli kupus na lešo.
Ja radim na maslinovom ulju, ali nam je to kao varivo na žlicu uz neko meso, obično faširance. I mm Dalmatinac se navikao, iako i dalje više voli kupus na lešo.
Ja bijeli kupus dinstam kao kiseli. Kad je skroz mladi, onda ga narežem na uske trakice i na maslinovom ulju u woku ili širokoj teći provrtim par minuta, dodam kap vode i možda malo konšerve. Ako nije tako mlad pa je i tvrđi, onda ovaj dio s dodavanjem vode se produži u kuhanje do željene mjere. Ne volim da je raskuhan. Može i kapula (skupa s kupusom) kad je stariji, a ovaj mladi mi je draži bez.
a mislila sam te ocu li te olajat ali nije fora kad si tu pa se mos branit. :-P..a dakle ova S2000...na djecjem rodjendanu mi pola stvari nije htjela provat...
sad sam ogladnila citajuci o kupusu na 100 nacina...nije problem jest sami kupus, pojedes 3 pjata pa si se opet zasitio....
jeli vam prigovaraju (ili je vama problem) jesti isto par dana za redom? ne volim bacat hranu,a sad kad sama spravljam cesto mi se dogodi da naravno ne mogu sve pojest ni u 2 puta a kamoli jednom...
Pa ja bih sve dala da imam problem prigovaranja da je dvadana zaredom isti ručak. Moji pojedu sve, čak i ako mislim da će recimo skuhat puno graha pa će bit i za sutra. Oni jednostavno podgriju grah 2 sata nakon ručka pa svatko uzme malo, pa opet za večeru i ako slučajno što ostane onda to muž sredi u toku noći. I to mene strašno živcira...
Jedino što može preživjet do sutra je juha, naravno s mesom i mrkvom se mogu pozdravit.
meni nije problem par dana za redom, ali ne mogu jesti za večeru ono što sam jela za ručak. MM može :)
A sarmu odmah zamrznem, jer ju kuham u dva lonca jer moj veliki nije dovoljno velik za dva dana, u strahu da sutra do ručka neće biti nijedne. I još su jako složni pa muž jede listove kupusa i meso, najstariji sitni kupus i meso, srednji meso u onoj vodi, najmlađi sitni kupus i meso.
I recimo ono o čemu sanjam je da doručkujem štrudlu. Ovi moji pojedu 6 rola u roku dva sata. A više od 6 mi ne stane u pećnicu.
ok, sarmu mogu i za ručak i za večeru i tako 11 dana - mislim da bih mogla i cijelu zimu :)
casa, pa kako te ne bi zivciralo,to su terminatori....
MM kaze da se moj svekar slicno ponasa jer je u djetinjstvu bio,ono što se kaže, kruha gladan....
a nekako vjerujem da su istinski gurmani i ljudi koji uzivaju u hrani (a ne smatraju je pukim gorivom koji ubacis u sebe ko lopatom) oni koji ne pretjerivaju s kolicinama...i nisu pretili...
valjda kad polako jedes dodje u onih 15min info do mozga:stooop,dosta je... a bome u 15min mozes strusit pleh neceg ali to me odma asocira na ona natjecanja 'ko ce pojest najvise hot-dogova isl u zadanom roku....
I ja ne msilim da smo mi neki gurmani, jer nas količina jednostavno opovrgava. Kao djeca rastu, svi su muški, a mm je jednostavno nezaustavljiv, jer je kao dijete bio željan svega, kruha gladan... i naravno, ima viška kila. A jede poprilično zdravo i povrtno, samo za tri čovjeka.
Jedete li krumpir dan iza? Mi ne, jer su me tako učili, ali zapravo ne znam zašto i shvatila sam da neki lčjudi to rade, pa ne znam je li to neko od onih bakinih pravila da se kosa ne pere za vrijeme menstruacije ili ...
I ja sam prije izbjegavala, sad ga mirno pojedem.
to sam i ja cula,a nedavno sam citala i objasnjenje zasto...zaboravih...a knjiga je o kemijskim procesima u hrani....u nekoj se stajanjem razvijaju stetni spojevi....
Da, ako ostane. Nije da baš izbjegavam, ali izuzetno rijetko se to dogodi.
Inače, ako je jelo s paradajzom ili nekom drugom vrstom kiseline, krumpir se stvrdne i "odrveni" pa jednostavno nije fini drugi dan. Isto i pire, pečeni i slično. Kockice krumpira u varivu bez paradajza ne bi mi bile nikakav problem. Ali moj omiljeni gorički krumpir u koji ide paprika i paradajz - to je apsAlutno nejestivo ako se ohladi, pa ponovno grije.
ovdje se počelo psovati!
ajme sto sam se nasmijala. super je topic.
od mesa i krumpira, preko zvijezda, pa do razvoda. :lol:
a sad vidim da smo dosli do recepata.
cvijeto, bas si mala peh. i meni su smetali mirisi u trudnoci, ali su mi tartufi i dalje mirisali. smetali su mi neki parfemi i slicno, ali ne i hrana.
sve u svemu, moram i ja kao apri zapaliti svijecu....:mrgreen:
rehab ja bih s muzem razgovarala, razgovarala, razgovarala...itd
razlicite ruckove ne bih kuhala.
i jos nesto.
mene pomalo nervira sto se na to povrce i voce uvijek veze atribud zdravo.
mislam znam ja da je to zdravo, ali to je prvenstveno finoooo....
o tom e se radi. dalmatinska, povrcasta kuhinja je naprosto jako fina.
Daaa, i meni je poznat kupus na paradajzu i nisam ga nikad jela, a onda, kad sam zatrudnila 4. put, kupu na paradajzu mi je bio hit. Ono, niotkuda je izronio. Samo sam se probudila s idejom u glavi "želim jesti kupus na paradajzu, želim jesti kupus na paradajzu, želim jesti kupus na paradajzu,..."
Sad ga mogu jesti najnormalnije, baš mi je fin, samo mi ga djeca ne vole.
e to je stvarno kako kome.
jedemo povrce, ali da uzivamo u njemu i da mi je dalmatinska kuhinja uzor kuhinja puna prefinih jela - bome nije.
a sad idem citati pije nego me apri ubije.
ma naravno, kako kome
pa i sami se tijekom godina mijenjamo
meni prije kolač nij ebio kolač ako nije imao po kile kreme i po kile čokolade
a sad mi sve draži suhi keksići, linceri i slično
u samo tri godine, sve ošlo napopako
ajme, koliko pravopisnih gresaka.. :-o samoubiti cu se.
skuzajte...
pa ne mislim ja, da takva kuhinja svima mora biti fina, ali mislim da je kontraproduktivno stalno naglasavanje toga zdravo.
volim ja i azijsku povrtnu i makrobiotsku i ine povrtne kuhinje. naravno i ribu i tu i tamo meso.
ali mi je ova jednostavna za svaki dan, jer mi je najbrza.
ja nekako sumnjam da je kupus na paradajzu fin :-/
meni je OK, ali mi je malo miris demotivirajuci
i koliko volim tu i tamo nekakve finese i cuda od povrca, ribe, mesa, to mi je za tu i tamo. jer nakon par dana (ponekad se zalomi) tih "mastersefova" i ovoga i onoga na pjenici od brokole sa prelijevom od safrana, uz cips od celera sa sladoledom od kopra i bosiljka...itd, itd :mrgreen:
i ja i muz i dijete, hocemo naprosto brokulu, kelj, karfiol, prokulice... kuhane na pari sa malo maslinovog ulja i soli (papra...) i to je to. ili tanke mahune sa malo krumpira i ulja, na gusto. ili moju minestrone juhu, koja kako kazu moji, lijeci i dusu i tijelo.:angel:
naprosto volim taj pravi, iskonski okus namirnice. ako npr. imam prave zrele pomidore volovska srca, pa ih tanko izrezem, pa na njih par tankih kolutica kapule, finog balzamika kojeg postrcam i neko super maslinovo ulje, sa par zrna soli meni je to raj. ako jos imam komadic paskog sira, ili pecorina, ili skripavca.... sa par jako dobrih maslina (ne onih sa polica bille ili konzuma) vec sam u nirvani.
volim ja, a i dijete i muz, svasta isprobavati (sto sami kuhajuci, sto jeduci vani). volimo i jesti dobru hranu na dobrim mjestima. zaista uzivamo u tome.
i imali smo srecu isprobati neke zaista izuzetno fine i dobre restorane. i moram reci da je to zaista dozivljalj. u svakom pogledu.
ali tocno osjetim, ako nam je to par dana za redom, da tijelo govori: stop. i onda zaista zelim neke tako bazicno dobre, jednostavne, nepatvorene okuse. poanta je naravno u tome da namirnice moraju zaista biti odlicne kvalitete.
i mislim da je to dobar omjer: 80% tako, a ostalih 20% te neke komplicirano fine stvari.
Meni pire uz to nikako ne ide?
Mi to jedemo u dubokom tanjuru sa zlicom.
i mi
a ako baš radim kalju, onda unutra krumpir na osmine