Ke? Ovaj komentar je isao na cipele!
Ke? Ovaj komentar je isao na cipele!
ja nikad u životu nisam pojela pačje jaje. ni guščje. ni prepeličje. nije mi ni na kraj pameti palo da ih kupim i da to ima za kupiti uopće i da se jedu :roll: :mrgreen:
E da ovi to rade sve za sebe, i za susjede koji hoće kupiti od njih, pa oderu. Ne nose na plac i slično. Mislim kad pogledam koja površina njima treba za takav "divlji" uzgoj hrane, tj. najrprodniji valjda mogući, jer tamo grunotvi nisu s ničim zagađeni, čak jednom dnevno valjda prođe koji traktor, bivši voćnjaci koji zjape prazni, vjeorajatno će u nekoj od narednih genracija nešto gradit, pa zamisliš se.
Pačja jaja imaju bijelu i tvrdu ljusku. To onak vizualno - odlična su za pisanice i ispuhivanje ( traume raditelja iz doba vrtica).
Cvijeta, kad vec pitas - idealna su za uz šparoge. Mi ih jedemo s kuhanim jajima, ne na omlet, i kako krenu sparoge krecem u potragu za pacjim jajima. A u Zagrebu na placevima ih ima. Imaju veći žutanjak i nekako su žilavija. Meni su kuhana puno bolja od kokosjih. MM veli da je njemu svejedno.
Gusca i purina mi nisu tak dobra kao pacja ali kupujem i njih kad nadjem
ja kupujem od susjede cije kokosi su cijeli dan na nasem gruntu. po 1 kn. ne kuzim ovo za 7 kuna. di je taj grunt? i ko to kupuje? ja to ne vjerujem. mozda za paket...
šafran, a zakaj teta nema koju kokoš za sebe, pa nek sere i nosi jaja na svom?
A šta ja znam, nismo doduše nikad pitali, možda nas teta farba da bi pojačala efekt dramtike :lool: Ali baš ću pitati pa javim.
Jelena teta ima 70, dođe tamo iz grada kad joj tlak i noge dopuste da vozi. Živjet ne može, nije komforno kao u gradu, niti su joj liječnici blizu.
7 kn jaje, za nepovjerovati. Nikad čula niti vidjela takvu cijenu.
Ajd sad cu biti bezobrazna jednostavno zato sto mi ides na zivce s tim teatralnim izjavama.
Praksa je, u smislu da su nesto klonirali. Ono, moze se i radi se, ponekad. Odobrili su zakon, ali boli njonja sve zive redom za to, osim one u prvim redovima web stranica poput whale.to (ne da mi se cak ni objasnjavati sto je to; znat ce barem neki s foruma).
U SAD-u vrlo jednostavno mozes jesti zdravo. Transparetno je, jednostavno za razumijevanje, cak i ako ne znas citati, govoriti, ili ne razumijes engleski. Mozes jesti i nezdravo, kao i bilo gdje drugdje.
Nitko ziv se svakodnevno ne opterecuje kloniranim mesom (pise lijepo da ima kloniranih zivotinja, ali da se eventualno jede meso njihovih potomaka). Sigurno od kloniranog mesa necemo pokrepati ni mi ovdje, ni vi tamo. Ono, jos jedna dosadna, bombasticka p***arija, eto sto je to. Isto kao i ono sto si napisala o skolskoj djeci i oruzju. Je, sranja se dogadjaju i ima propusta. Ali ne trce svi skupa s pusketinama... dok zderu kloniranu kravu. Casna Titova i pionirska... da temu odvedem i u tom smjeru.
Ajd' se okani vise Amerike na svakom drugom topicu, molim te.
I ja sam ih pila... zaliveno magarećim mlijekom, za prevenciju astme... šalim se :mrgreen:. Mene mama šopala još prepeličjim jajima svojedobno, sjećam se uz traume tih ljuskica, moguće da mi ih je davala i sirova, a magarećim ipak nisam zalijevala, nisu bili tada popularni magarci dok je meni mama dizala imunitet, tad je bilo doba prepelica. Ali, kao i sada magareće, vjerojatno su bila skupa.
Uhm...
Da nastavim u revijalnom tonu sad kad imam par minuta vise.
Ovako, igrom slucaja se bavim savjetovanjem o dojenju, tu i tamo. Igrom slucaja, ta aktivnost ukljucuje, cesto, i provjeru kompatibilnosti lijekova s dojenjem (i trudnocom). Pa onda igrom slucaja, jel, provjeravam raznorazne lijekove i preparate, s ove i one strane bare, kao i bilo gdje drugdje u svijetu jer me kontaktiraju zene od svagdje pomalo.
I znas sto? Brdo lijekova, suplemenata i inih preparata koji se koriste u Hrvatskoj, drugdje u EU ili negdje u svijetu NISU na popisu lijekova i suplemenata koje je odobrila FDA pa samim time nema podataka jer nema dovoljno informacija.
Ali ja izmisljam, a ti znas.
Šafran, meni to tvoje kloniranje jednako zvuci kao kad neplodni idu u IVF da mogu birati boju ociju djeteta. Zato me totalno nervira (kao i strucnost za Njemacku, premda ne znas nista o sugovorniku).
S druge strane, meni je bas super pisanje vas koji se zbilja kuzite. Pred puno godina polagala sam biofiziku, predavao mi neki genijalac s Max Plancka i voljela sam to uciti, a uopce se ne bavim time pa se s nostalgijom sjecam, pomalo prepoznajem i smjeskam se. Paše mojoj duši citati vas.
U biti si rekla ništa Kaae, kao i uvijek. Razmišljanje i nastupi po pitanju USA ti trenutno zvuče tipično američki, u smislu bog je Amerikanac. Iritantno.
Uspijenila si se sad što sam ti skrenula pažnju na forumu pisanja i izraze jednog tipičnog FDA reporta kojeg si sama linkala kao protuargument mom pisanju.
Ti si iz toga zaključila kako sam ja tebi napisala da ti izmišljaš, a ja znam. Pa, lijepo. Strašan krediblitet.
Isto tako, bojim se da ni službeni izvještaji koji su prepuni prepostavki ne mogu imati bog zna kakav kredibilitet. Osim možda Amerikancima. U Njemačkoj takvi izvještaji nemaju prođu. Igrom slučaja znam i ja ponešto o američkom tržištu, i USA administraciji, a i igrom slučaju je mogu usporediti direktno sa njemačkom. Razlika je upečatljiva.
Usput, ako ti nije teško, ajde molim te navedi brdo tih lijekova koji su u Njemačkoj pušteni na tržište, a da o njima nema dovoljno testiranja i studija.
No, i ti i ja smo samo dvoje ljudi, jedan u USA, jedan u Njemačkoj, i kao takvi percipiramo naše sredine na nama blizak i svojstven način, ništa više od toga.
Otprilike Jelena tako zvuči i meni tvoje pisanje o društvenom i političkom stanju u Njemačkoj.
A sad, ukoliko ti sebe smatraš stručnjakom za svaku treću temu na kojoj se javiš, to ne znači da i drugi nepohodno smatraju isto i za sebe.
Ma nisu 7 kn. Jučer sam nazvala tetu da je pitam za to, šta je to bilo sa tim jajima, radilo se o nesporazumu. Naručila je od nje još prije sireve na koje je zaboravila, pa kad joj je susjeda po sinu poslala i jaja, ovaj je zatražio lovu, moja teta je platila, nazvala mene i sva van sebe pas mater, ma zamisli naplatila mi je 7 kn po jajetu, pa hebate nisu zlatna, jel ona sišla s pameti itd.. To je bilo prošle godine, više nismo o tome, a meni ostalo memorirano 7 kn po jajetu.I ona napalaćuje standardno 2 kn po jajetu, a sireve kozje cijeni 80 kn.
I još nešto, u kojem smjeru se kreću USA govori i eksplozija Trumpovih glasaća, za to fakat ne moraš biti nikakav stručnjak. A svi valjda znamo tko i što je Trump i koga predstavlja.
Da li nam ulazak tako nečega treba u Europu, pa moje mišljenje je da ne. Ali dobro, tema ovdje nije niti USA, niti Trump..
Što se tiče kloniranja stoke, nigdje nisam napisala da su kloniranje, ili gmo postali standard uzgoja živižniš namirnica, jel tako. I jedno i drugo su novije pojave. Ali postoji i radi se. Da li će jednom postati standard uzgoja, vidjet ćemo. Kao krajnjem potrošaću svakako mi nije svejedno, pogotovo kada se uzme u obzir silovito, skoro agresivno nametanje potpisivanje TTIP-a.
Ali ja tebi ne solim pamet o Njemackoj, niti se pravim da imam pojma sto se tamo dogadja, povrh onih osnovnih informacija iz dnevnih novina. Mislim, ok, bila sam u Njemackoj jednom, u Berlinu, a imam tamo i nesto rodbine i prijatelja. Ali ne prodajem zbog toga nikome muda pod bubrege, niti prepelicja jaja za 70 kuna komad.
Rekla sam ti sto me nervira -- tvoje nasilno popovanje, hebi ga. Protuargument tvom pisanju je sluzbena, vjerodostojna stranica americkog FDA. Ne vjerujem nikome slijepo, ali sigurno je tocnije ono sto pisu oni nego sto pricas ti ili tvoj teksaski prijatelj koji se prep'o krava i pobjegao otkud je i dosao. Pojma nemam koji lijekovi nisu odobreni u Njemackoj, a da nisu u SAD-u, niti ih mislim traziti. U krajnjem slucaju, nemam s Njemackom ama bas nista, kao niti ti s SAD-om. Ali susrecem dovoljno lijekova koji se koriste po Europi, a da ovdje ne postoje na trzistu jer nisu odobreni (a tvrdis da FDA ne kontrolira nista, jel).
Ova zadnja ti je tocna, sto jest jest. Ali drzi se onda vise te tvoje Njemacke, a pusti ostatak svijeta na miru s kvazi-cinjenicama o kojima, najstvarnije, pojma nemas.
Ovo s Trumpom ni ne kuzim sto si htjela reci. Nece ti on u Europu. A nece ga ni klonirati. (puj, puj :lool: )
Ma daj Kaae nemoj me, kakvo solenje pameti o USA. Spoemenem tu i tamo, pa nitko od nas nije izoliran otok, svi i sve je na neki naćin povezano, danas više nego ikad prije u ovom rusvaju od globalizacije.
Gle oko FDA se definitvno razilazimo u mišljenjima. FDA nije mjerodavan, ne samo meni, nego niti u Njemačkoj, na žalost. Ne više.
Dođe mi smiješna ta zamka u koju svi povremeno upadamo. Drvljem i kamenjm po službenim administracijama, ali kada nam zatrebaju kao krajnji arugment, uhvatimo ih se ko pijan plota.
Ma Trump, da bar nije toliko opasan koliko je i smiješan, bilo bi super.
Pa pobogu, sto ce americki Food and Drug Administration biti mjerodavan u Njemackoj? Valjda imate tamo neki Dojcische Fooden und Administrationen koji kroji njemacku sudbinu.
A čemu vječno to iščuđavanje, pa daj razmisli malo o napisanom. Pa mjerodavan je svakako za njemačke pharma kompanije na tlu USA, recimo Bayer.
Ne znam zasto bi trebalo ocekivati da imamo istu percepciju drustveno-politickog stanja u Njemackoj. Vjerojatno nemamo isto misljenje ni koje vino je bolje.
Ovo sa strucnoscu ne razumijem. Na ovom forumu sam se osjecala odlicno informiranom samo na temama o IVFu dok sam bila ukljucena u tu igru. I zato me tvoje pisanje podsjeca na "strepite" od IVF-a. Jer - moze se birati boja ociju, u nekim zemljama je zakonski dozvoljena predimplantacijska dijagnostika, al se to ne radi. Ne (samo) zbog moralnih vrijednosti.
Za ostale teme na ovom forumu deseci "strucnjaka" poput mene. Ne bi bilo zabavno ni u kafani da nas nema :)
Točno, to ni ne reba očekivati. U biti ta trenja koja proizlaze iz različitih percepcija smatram zdravim. Ne bi vjerojatno daleko došli kao vrsta da toga nema.
A ovo za stručnost, to ti je bio kompliment, ali ga očito nisi skužila.
Nisam stručnjak, ali otkad se IVF i kloniranje te geni klniranih potomaka u svrhu proizvodnje namirnica mogu strpat u isti koš, ne znam. Zagovornik sam IVF-a, ali kloniranja nisam. Gmo možda još u nekim slučajevima mogu prožvakat, samo još kad ne bi bilo zloupotrebe po staroj dobroj ljudskoj navadi, bilo bi lijepo. Možda me neke buduće studije i prevaga u korist čovječanstva stvarno i razuvjere, ali za sada ih koliko znam nema.
kud ode ova tema!?! da sam znala ne bi ju otvorila:lol:
vraćam se ja na temu:
sva sreća živimo u svijetu velike ponude pa si svatko može nać prema svojim željama i željicama
al, upalo mi je u oko čitajući odgovore, kak svaka od nas ima neku "čvrstu" činjenicu za koju se drži
ja za svoju sigurno :-P
Ovo nije točno.
Za sve zemlje članice EU, mjerodavna je jedino i isključivo EMA http://www.ema.europa.eu/ema/
Sorry..krivo sam te skužila..napisala si na teritoriju US...
ajme,a ja zadnji put na 3ćoj stranici stala čitat...:-o
ponukana početkom teme nabavila si ja konačno 2l domaćeg mlijeka,dostavili mi ga doma (usput sam im) cijena 10kn po litri..papreno ili ne,koliko vi plaćate?
nego,otvorila ja maloprije plastičnu bocu od 2l pive u kojoj sam ga dobila i ulila u lonac da prokuham i nešto to meni ne smrdi koliko bi trebalo...iz djetinjstva mi ostalo da domaće mlijeko ful smrdi a ovo nešto jedva malo...vlasnik ima 5 krava,svekar kaže da je OK a meni sumnjivo....čekam da se ohladi pa da poberem skorup s vrha,trebalo bi ga biti ful jeli tako?
Meni kravlje nikad nije smrdilo. Kozje je druga prica...
Jelena i šafran, imate isti avatar, pa je teško pratiti vašu raspravu :)
Možete li učiniti nešto po toj stvari?
ja imam sreću da dobijem puno domaćeg, sa tri strane.
nešpricano, netretirano ili kako se već kaže.
jako puno spremim u škrinju i dugo mi traje, još uvijek jedemo domaći sataraš i mahune i grah i grašak...
šparoga, to jest kuka (nešto slično šparogama) imam još jednu vrećicu, ali taman će još malo nova berba.
mama i tata danima idu u pohode pa se nabere toga.
domaća jaja ne volim, koristim ih isključivo za kolače.
a ne volim ih iz razloga jer su mi jaaako žilava.
mislim ni inače nisam ljubitelj jaja, ali ta domaća su mi uf...
kćer obožava kuhana jaja, ali isto ne može domaća jesti.
s druge strane nije mi problem ući u dućan i kupiti nešto kad se jako poželimo, a da nije raslo negdje na gruntu.
danas sam s malim bila u dućanu i kad je vidio blitvu sav se ozario, oči su mu bile ko fildžani.
niš' uzela sam blitvu, a da nemam pojma gdje je rasla.
kad sam je uzela sjetila sam se ovog topica, kako sam se brzo sjetila, tako sam se i brzo potrudila zaboraviti :mrgreen:
S velikim zadovoljstvom u dućanu kupim plastičnu zelenu salatu, nakon što se danima prije izgnjavim perući blato, puževe i gusjenice s mamine.
Da ne govorim da je kupovna salata mekša i blažeg okusa, a mamina je u ovom periodu žilava i gorkasta. :mrgreen:
A i pripremanje kupovne blitve je triput brži posao od pripremanja domaće.
je i ja rijetko kupim blitvu, ali zimus sam je dosta kupila ali na placu
http://hr.n1info.com/a162794/Vijesti...kog-placa.html
koje ludilo više s tim salmonelama, samo su pesticidi u poriluku falili.
to je ono što netko reče, krkne bakica nek se nađe i urodi bez nametnika. a svi vjeruju prirodnom uzgoju, baš od bakice.
nešto im slabo ide kontrola u zadnje vrijeme, ili naprotiv, češće kontroliraju?
AM medijima je sad sve to zanimljivo, nije da se nije dogadjalo i ranije.
Susjeda, večeras naša bakica obilazi kvart. Pošaljem ti ju ak buš doma. Ja već 2 petka lunjala.
vjerujem, ali ne mogu da se ne upitam koliko je to, s placa, uopće zdravije od onog iz trgovačkih centara i tko uopće kaže da je.
Meni izgleda kao rat velikih lanaca.
Kao što su uništili domaću proizvodnju mlijeka pred koju godinu. Slično se pisalo.
ludilo, brale! :lol: - ok, gasim novine.