Djeca koja se sama odgajaju - miroljubivost, nenasilje i teenageri
Ovu temu pokrećem jer smo se dali u velike rasprave ovdje http://forum.roda.hr/threads/59928-M...pogubila/page6
Pa se javila Rosa, koja je rekla da svakoga dana gleda tu djecu koja se sama odgajaju i da su, ako dobro razumijem, rezultati odgoja u kojem je roditelj nije "nasilan", u kojem nema kažnjavanja, u kojem se sve rješava nekakvim razgovorima, što je mene jako zainteresiralo.
Naime, kako mi djeca rastu, tako više razumijem da su djeca klipani, (i divni mali ljudi od kojih, o kako se slažem s M. Montesori, nisu vrijedi samo kao budući odrasli, nego kapital odraslima u svom stanju djeteta - koje je vrijednost samo po sebi) koje treba jasno, glasno, ako hoćeš i nasilu odgajat u trenutcima kad je to potrebno (a bude situacija prekonekoliko) - od pranja ruku nasilu (ovo je u kontekstu gornje teme, izdvojeno može zvučati glupo, pa kome se da neka čita genezu ove slike), preko toga da ja čvrsto stojim iza toga da se roditeljski autoritet i red mora uspostaviti ma kojim sredstvima (ako ne ide drugačije, i fizičkom kaznom uz ogradu da ona ne smije boljeti, vrijeđati, ponižavati, traumatizirati - elaborat mojeg viđenja tog tipa kazne je na gornjem topicu - i ovo je zadnje i najmanje važno u mom odgoju, ali dotaknuto je gornjom temom, i zato to ističem). I tu je uvijek ograda - da je odgajanje uvijek i prije svega stvar ljubavi, razumijevanja, topline, nježnosti, empatije, pa čak i kad se kažnjava - kažnjava se i provodi se sila upravo iz ljubavi, uz razumijevanje.
Međutim, poplava roditeljskih savjeta (od kojih su mnogi pali s Marsa) čini nas nesigurnima, pa se grizemo i tražimo nemoguće načine da uspostavimo red i da djeca učine što je nužno (operu ruke, skinu cipele, pospreme sobu, štojaznam) eda ne bismo primijenili silu, prijeki roditeljski sud - ili kaznu, a meni se čini da u konačnici dolazi do toga da su djeca koja se, kako kaže Rosa, odgajaju sami - prepušteni su, mislim, svojoj vlastitoj odgovornosti PRERANO. I to, mislim, može imati svakojake rezultate. Al ja o tome ne znam puno. Ja samo o tome mislim, i gledam, iz daljine.
Eto, pa tko ima veću djecu, ili radi s većom djecom - što o tome znate, koja su vaša razmišljanja i uvidi.
I što s odmakom od deset, dvadeset ili trideset godina radi, a što ne radi.
Eto, ja bih rado svoje roditeljstvo promatrala u kontekstu kojih trideset idućih godina, umjesto da se stalno spotičem o to da li bebi nasilu oprati ruke ili joj upaliti power point prezentaciju o mikrobima, i odlaganju gratifikacije. O tome je ova tema :)