I ranije je bilo roditelja koji su bili nemoćni - e, upravo takvi su često mlatili djecu. Oni koji su postizali autoritet na drugačije načine, nisu trebali posezati za batinom.
Danas roditelji koji ne uspijevaju postići autoritet NE posežu za batinom ("ne po guzi"), nego sliježu ramenima. Što je, rekla bih, jednako loše... Ne radi se o "ne po guzi" nego o širokom prostoru komunikacije koji je teško sažeti u jednu rečenicu.
Radi se o tome da se dijete mora od najmanjih nogu naviknuti da nije samo na svijetu - da je njegova sloboda ograničena slobodama drugih, ali istovremeno da su ti drugi ljudi oni koji mu pružaju zaštitu, podršku i poticaj. S te strane razumijem zašto je Ifigenija dala upravo takav naslov - djeca su prepuštena sama sebi i to ne valja. Danas-sutra otkrit će da društvo ne podržava apsolutnu slobodu, da prava moraju imati protutežu u odgovornosti itd.
Što se mene tiče, ja bih radije da moja djeca to nauče doma, nego u surovom okruženju u tinejdžerskim godinama. S druge strane, već su godinama izloženi nasilju totalno raspuštenih vršnjaka i ja se borim kako ih zaštititi... bez uspjeha, jer njihovi RODITELJi ne čuju ni svoju djecu ni druge roditelje. Žalosno...

Odgovori s citatom