Evo malo Božićnog dana da ukradem prije nego zbrišem iz grada. Endometrioza definitivno ima trend da se vrati. Moja operacija endometrioze je trajala 5 sati, da se makunu sva žarišta. Jednu su cistu međutim ostavili kako bi sačuvali jajnik. Nakon toga bilo je liječnika koji su se čudili da to nije odstranjeno, međutim po mojoj procjeni oni koji znaju što govore su mi rekli da je to trend da se čuva jajnik u takvim situacijama (jedan od njih je i dr. B sa SD). Čitala sam na webu dosta članaka i uvjerila se da je to trenutno stav struke. Bilo je tu ginekologa i MPO-ovaca da ih sad ne imenujem koji nisu baš znali što govore, ipak se oni specijaliziraju za neke probleme, ne za sve.

Cista se nakon uzimanja Zoladexa u kombinaciji s kontracepcijskim pilulama kao "add back" terapijom smanjila i tako stoji već 3,5 godine ("add back" se odnosi na estrogen, a funkcija je da ipak bude nešto estrogena, kako bi se lakše podnjela ova agresivna terapija). HZZO mi nije htio pokriti Zoladex, samo onima na bolničkom liječenju pokirva. Jedna injekcija koja vrijedi mjesec dana košta cca 1100 kn i to je jedan od razloga što se u pravilu ne prepisuje kod nas.

Ja sam imala ozbiljnih problema zbog endometrioze, više ih definitivno nemam, ali garancije nema da se neće vratiti. Operirana sam u jednoj poznatoj ogromnoj klinici u Njemačkoj.

Moja mama i teta su isto imale endo, ali imaju djecu. U našem slučaju neplodnost nije posljedica (samo) endometrioze, ali ona svakako tu ne pomaže i s godinama sve više pogoršava situaciju. Vjerujem da nismo imali tako težak muški faktor pred 9 godina tj. da smo znali za njega prije nego li se razbuktala endometrioza, da bi nam život značajno drugačije izgledao i da bismo imali djece i da ne bi ni bilo ove operacije.