Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1627

Tema: kruh iz pekača 2. dio

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    vida avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Postovi
    544

    Početno

    Uglavnom pečem Davorov kruh s bigom i sa raznim kombinacijama brašna mi je uvijek super ispao, ali mi fali onaj kiseli štih pa sam kupila alnaturin sauerextract za pripremu kruha i napravila sve po uputama sa pakiranja ali opet nije kiselkast.
    Kako dobiti kiselkasti kruh?

  2. #2
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Citiraj vida prvotno napisa Vidi poruku
    Uglavnom pečem Davorov kruh s bigom i sa raznim kombinacijama brašna mi je uvijek super ispao, ali mi fali onaj kiseli štih pa sam kupila alnaturin sauerextract za pripremu kruha i napravila sve po uputama sa pakiranja ali opet nije kiselkast.
    Kako dobiti kiselkasti kruh?
    Eh to bi morala raditi sa dodatkom kvasa tj. kiselog tijesta koji se dobije nakon tjedan dana rabote. Kiselo tijesto dodaješ nakon što je biga odradila ili ako je sa odgodom pečenje onda ide sve odjednom. Kiseli štih dobiješ i korištenjem raženog brašna .

  3. #3
    vida avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Postovi
    544

    Početno

    Kalimero, molila bih te detaljnije upute za tih tjedan dana kiselog tijesta. Probala sam i sa 2/3 raženog brašna ali nije kiselo.

  4. #4
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Citiraj vida prvotno napisa Vidi poruku
    Kalimero, molila bih te detaljnije upute za tih tjedan dana kiselog tijesta. Probala sam i sa 2/3 raženog brašna ali nije kiselo.
    Ajd prvo napravi jednu bigu i drži je na sobnoj temp.jedan dan. Kruh radi sa novom bigom a ovu staru dodaj kao kiselo tijesto 20 -30 % na brašno. Ako želiš još kiselije dodaj više.
    Ovaj postupak sa dobivanjem kvasa je previše zahtjevan da bi to koristila za kiseljenje kruha. Taj kvas je umjesto kvasca, a pošto je meni toga ostalo, da ne bacam ja ga koristilakao kiselo tijesto ali u manjem postotku jer nevolim kisele kruhove.
    Kiselost dobivaš kad ti biga odnosno tijesto prefermentira jer se fermentacijom od alkoholnog vrenja nastavlja kiselo vrenje ili ti stvaranje octene kis. Daklle što je biga starija bit će kiselija , ali time gubi moć nadimanja pa moraš raditi i sa normalnom bigom ili kvascem.

  5. #5
    vida avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Postovi
    544

    Početno

    joj komplicirano, provjeri me:
    1. dio bige (odstajale 1 dan) mi u određenom %-tku zamjenjuje brašno kad radim kruh?
    2 . ja radim kefir bigu, može li ona proći u ovom slućaju?
    3. kad radim kruh opet napravim novu bigu?
    4. dio stare bige mi mijenja brašno u pripremi nove bige ili mijenja ono brašno koje se stavlja na bigu?
    5. kad radim novu bigu ne stavljam kvasac?
    6. koje brašno, za staru i novu bigu i ono ostalo?

  6. #6
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Citiraj vida prvotno napisa Vidi poruku
    joj komplicirano, provjeri me:
    1. dio bige (odstajale 1 dan) mi u određenom %-tku zamjenjuje brašno kad radim kruh?
    2 . ja radim kefir bigu, može li ona proći u ovom slućaju?
    3. kad radim kruh opet napravim novu bigu?
    4. dio stare bige mi mijenja brašno u pripremi nove bige ili mijenja ono brašno koje se stavlja na bigu?
    5. kad radim novu bigu ne stavljam kvasac?
    6. koje brašno, za staru i novu bigu i ono ostalo?
    Ovu bigu koja je za kiselo tijesto radi sa raženim i dodaj ga bez da išta zamjenjuješ, nego kao +
    Kruh radi standarno raženi sa bigom kako si i do sada radila.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Mlini
    Postovi
    195

    Početno

    sve sam gradivo utvrdila ali pomalo odustala od druzenja s pekacem iako jos uredno stoji na radnoj povrsini bijeli kruh bude ok ali ga ja izbjegavam a crni i kukuruzni nikako same cigle i kamenja di grijesim pomozite ako znate imam moulinex 2000 s novom metlicom

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •