Stranica 28 od 33 PrviPrvi ... 182627282930 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,351 do 1,400 od 1625

Tema: kruh iz pekača 2. dio

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pokrenula se i ja sa pekačem,ali ne ide pa ne ide...
    već xy različita kruha su katastrofa,sve radim po receptu iz knjižice uz njega (alaska ) i svaki kruh je presirov,nabijen,a imam osječaj da puhneš u njega bi se raspao...jako se trga...sipa...
    katastrofa (i smrdi po sirovom i po kvascu)
    probala i da se duže peče i manje brašna,više brašna,kraći program,duži program...
    ma....

može li mi netko dat koji provjereni recept za taj pekač,jer nemogu nać....

da otklonim mogućnost da neš ne valja sa pekačem...

hvala puno

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

"Davorov" s bigom obični-uvjek uspije ili bar 99% :D
    Radim ga isto u Alaska pekaču-onaj veči
    Sa tamnijim brašnima sa ili bez sjemenka
    Samo ne bodavat više kvasca misleći da če bolji biti

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam več neko vrijeme na Farina brašnu 8)
    S njihovim raženim i tamnim brašnima u velikoj količin kruh ispada savršen

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

al en kužim...mora li biga stajat 8h ili može i nemora...znači mogu li tako radit i za ujutro i za preko dana??

ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

meni u zadnje vrijeme ne uspijeva uzgojiti bigu, ne znam što se događa :/

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ribica tina prvotno napisa
    al en kužim...mora li biga stajat 8h ili može i nemora...znači mogu li tako radit i za ujutro i za preko dana??
    Treba prvo bolje sve pročitat
    Pa može se radit kad hočeš-ovisno kada želiš da je kruh pečen-6-10 sati je vrijeme pripreme i pečenja sve skupa.
    Znači staviš u 23h zamjes-pa osltale sastojke, odgodiš 9h-znači u 8 je pečen s tim da se pekeo zadnjih cca2,50 na našem pekaču pr.1-srednje pečen -manji
    Isto tako možeš kad se probudiš npr u 7 stavit da ti bude u 16 gotov-ovisi kako su potrebe
    Nadam se da čemo čuti rezultate
    Ako je odgoda krača ili hladna kuhinja-toplija voda,odgoda duža ili topla ku...hladni....
    ivica_kmožda je aparat pored otvorenog prozora-još ako se i ne grije prostorija :/

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

gdje se moze kupiti Farina?

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ssss-pa taj dio sam i ja skužila...
    a ima li koji recept,ako ja sada hoću pobacat unutra i da mi je gotovo po bilo kojem programu??
    znači da je kraće od 6-8-10...sati...
    kužiš???
    ili biga MORA odstajat nekoliko sati??

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Farine ima u Kauflandu

Recepata ima dosta kako za kruh s bigom tako i za ove jednofazne
    pokušaj u pretražniku kruh iz pekača pretražnik
    A ima i baš za kruh s bigom
    Biga mora odstajat,no može se malo potrudit pa da uvjek imate spremnu bigu no u nešto drugačijem obliku(npr komad tjesta-predkvas kao što su nekad naše bake pekle )
    Ali ako se stalno oko toga brine tako se može i sjetit navečer da treba drugo jutro kruh pa ti dođe na istio
    A kruh s bigom za fascinirat nenajavljene goste -zaboravii

ivano2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Molim hitno recept za banana bread iz pekača - 2 banane doma su mi na izdisaju, a pretražnik mi ništa ne izbacuje...

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

aaaaaaaaaaaaa
    ljubim vas....jutros nas je dočekao najljepši kruh na svijetu!!! :D

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj ribica tina prvotno napisa
    aaaaaaaaaaaaa
    ljubim vas....jutros nas je dočekao najljepši kruh na svijetu!!! :D

Jel može točan recept kako si radila kruh? thx

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

može....samo da kažem da me jutros dočekao u 1/3 manji kruh,a sve sam potpunoisto radila....svašta... :/

350ml vode,na vrh žličice digo kvasca,upalila da malo miješa,stavila 250g bijelog brašna,miješanje još 5minuta,zaustavila,stavila 250g crnog brašna,1 žlicu maslinovog ulja,pol žlice šećera i u sredinu udubila i stavila žličicu soli....nariktala za ujutro program 1,sa odgodom(9h)

sinoć sam stavila 2 žlice maslinovog,može li to biti razlog,jer mi se činilo da je večer prije ostalo malo brašna po rubu.... :/
    ili bolje da sam dodala malkicu još vode??
    uopće ne kužim...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne možeš utjecati na baš sve detalje i normalno je da svaki kruh ne ispadne isto. Nakon nekoliko kruhova spravljenih na isti način dobiješ nešto kao grif pa ispadaju malo ujednačenije, ali iznenađenja su uvijek moguća. A na kraju se svi ti kruhovi pojedu jer nisu loši.

Kad kreneš eksperimentirati nastoj uvesti samo jednu jedinu promjenu kako bi prema rezultatu znala je li to bolje ili lošije.

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

imam iza sebe 2 uspješno ispečena kruha: bijeli i mix bijelog i kukuruznog (400g+200g)...u nadi da će moja karijera kućnog pekara i dalje napredovat molim par konkretnih odgovora:

- imam moulinex xxl te mi lopatice uvijek ostaju u kruhu (vidim i drugima), nauljila sam ih, no opet ostanu. negdje sam pročitala da ih popržim u ulju pa me zanima jel to fakat djelotvorno te da li time uništavam teflonske lopatice (negdje mi zvoni da je teflon pri visokoj temperaturi štetan??? al nisam ziher). koliko se moraju dugo pržiti? i kako ih tretiram kada ih izvadim iz ulja?

- ako radim kruh sa npr 400g bijelog i 200 g raženog brašna jel to ide na program za integralni ili bijeli kruh?

- ako zamjenim suncokretovo sa maslinovim uljem da li to snosi kakve posljedice? tj. kako se maslinovo ulje ponaša u kruhu?

- imala sam još jedno pitanje al sam ga zaboravila 8)

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Za program ćeš morati malo eksperimentirati.

Masnoća je sasvim sporedno koje je vrste, iako izbor malo utječe na teksturu gotovog kruha. Meni nekako njabolji kruh ispadne s putrom, a ne znam zašto je to tako.

Friganje propelera je provjerena stvar, i ne brini za teflon jer stradava na temperaturama koje su više od onih koje možeš ostvariti u fritezi. Nemoj očekivati da ti takvi propeleri neće i dalje ostajati u kruhu, ali će se bitno manje lijepiti za kruh i neće nakon čupanja ostati rupetina. Čim vidiš da je kruh čvrsto prionuo na propeler dobro ga očisti i fiju u fritezu.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

zato postoji alat za vađenje lopatica iz kruha koji dolazi s uređajem, normalno je da se lijepe ali to zbilja nije razlog da "frigaš" lopatice jer kao pto davor kaže, i dalje će ostajati u kruhu i ja ti ne vidim nei problem

što se tiče ulja, s maslinovim ćeš dobiti samo drugačiji, meni osobno draži šmek

za recept mislim da imaš nešto u kuharici premda ne vidim zakaj ne bi radila na programu za bijeli kruh

kada se sjetiš i zadnjeg pitanja koje si htjela postaviti, javi

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

davor i lipalila thnx....

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

sjetih se posljednjeg pitanja: u kojem položaju staviite lopatice prije umetanja sastojaka...znam da sam negdje pročitala da je Davor napisao nekako prema van ali molim da mi to detaljnije objasni jer ne znam više na kojoj stranici ove teme sam to vidjela

prvi kruh je ispao idealan slučajnim postavljanjem lopatica...i nesvjesnim ali druga dva su mi malo niža na jednoj strani, a budući da sam esteta po prirodi to bi mi isto bilo bitno kao i ukus kruha 8)

i da, danas sam ispekla kombinaciju bijelo+ raženo na osnovnom programu za bijeli kruh i ispao je super....i dodala malo kefira po Davorovoj sugestiji...mljaaac

na bigu se još nisam odlučila ali kako vidim da mi leži pečenje kruha (radim po osobnom nahođenju, ne po receptima) mislim da se uskoro vidimo na onom drugom podforumu

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Propeleri ti se najvjerojatnije vrte u suprotnim smjerovima, znači jedan u smjeru kazaljke na satu a drugi u suprotnom od kazaljke na satu. Kruh najbolje ispadne kad propeleri naizmjence prolaze kroz sredinu, a to se postiže tako da obje lopatice gledaju u istom smjeru. Sasvim svejedno kojem.

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ima li pekaca kod kojih se mogu lopatice izvaditi prije pecenja?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne baš. Neke se lakše vade od drugih, ali je to - to. Dosta ljudi nakon nekog vremena kada steknu grif s pečenjem kruha u stroju prijeđu na pečenje u pećnici.

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Onda bolje da si kupim neki dobar mikser, tipa kitchenaid

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

[quote="kalimero"]Osala sam dužna odgovor bubi 10
    ( Taman kad sam slala odgovor, pukne veza i ode sve )
    ...Pošto si ti već pekla kruh bez pekača imaš i znanja i prakse.
    Ako ti sredina kruha nije bila prevlažna onda ne diraj vodu nego samo kvasac i šećer. Za taj program odnosno dužinu trajanja procesa imaš previše kvasca i šećera.
    Bilo bi dobro da sa pekačom eksperimentiraš tokom dana kada možeš nadgledati tijesto, pa ako se tijesto diglo i spremno je za pečenje, prebaci na program pečenja i spasi kruh. Kad dobiješ dobar kruh onda idi na noćno pečenje i odgodu programa.
    Što se tiče glutena o njrmu se može pisati jako puno. Probat ću kratko i jasno reći ono najvažnije.
    Gluten je bjelančevina koja se nalazi u žitaricama. Koliko će ga biti zavisi od vrste, sorte i klimatskih uvjeta. Ništa manje nije bitan i kvalitet glutena, što znači da neko brašno može imati puno glutena ali da nije dovoljno kvalitetan. Ista sorta pšenice nema svake godine istu količinu i kvalitet glutena, on varira zavisno od vremenskih uvjeta .(Ima još faktora koji utiču na kvalitet ).
    Gluten može biti:
    -rastezljiv – elastičan
    -rastezljiv - neelastičan
    -nerastezljiv – elastičan, zove se još i čvrst kratak gluten
    -nerastezljiv – neelastičan
    Za proizvodnju kruha brašno treba da ima veću količinu kvalitetnog glutena koji treba da je rastezljiv i istovremeno elastičan i da te osobine ne gubi u toku prerade. Tijesto sa takvim glutenom je stabilno, ne razilazi se, ne omekšava. Takav gluten zadržava CO2 koji se razvija pri fermentaciji tijesta, pa kruh ima dobar volumen.
    Kod nas nitko ne proizvodi gluten, on se uvozi i neki ga mlinovi dodaju brašnu ukoliko brašno ima malo ili loš gluten ili kupci zahtjevaju brašno sa više glutena. Ima i firmi koje rade razne smjese za pekare ili poboljšivače, pa isto u to dodaju gluten. U maloprodaji nema glutena, jedino u veleprodaji i to je obično pšenični gluten.
    Količina glutena i njegov kvalitet jedino se može odrediti kem. analizom u laboratoriju.
    Brašno koje je dobro za kruh, nije pogodno za tjesteninu, zato imamo posebno pekarska brašna, brašno za kolače i brašno za tjesteninu. Stoga što su namjenjena za tu proizvodnju i zovu se namjenska brašna.
    Pira sa kojom ti radiš ima više bjelančevina od pšeničnog brašna ( malo sam googlala ) pretpostavljam da je i kvalitetan , pa ti preostaje da samo poradiš na količini kvasca i vremenu trajanja.
    KALIMERO, puno ti hvala na iscrpnom objasnjenju.
    Odustala sam od tog recepta o kojem sam tamo pisala, sve radim po drugom receptu, jednom te istom (izvorno za psenicno) - i pir, i raz i psenicu, i svi su mi ok.
    Ne da mi se vise eksperimentirati, mozda kroz neko vrijemo...
    Po ovome sto ti pises, definitivno je drugaciji gluten u piru, jer bijelo pirovo brasno daje nekako rastezljivije tijesto ...

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Oprostite ako se vec spominjalo... Imamo, naime, pekac Alasku, koji signalizira nakon nekih sat vremena da je vrijeme da se ubace, recimo, sjemenke. E, sad, kad se kruh pece s odgodom, nocu, nema koga da iste ubaci. Sto bi se dogodilo da odmah sjemenke frknemo u vodu ili na brasno, dakle, odmah na pocetku?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Slobodno ih frkni odmah.
    Ideja naknadnog ubacivanja je osigurati da sjemenke ne nabubre prije pečenja, jer nabubrene sjemenke u gotovom kruhu budu nekako gnjecave, jako vlažne i bez veze. Ali ako koristiš masne sjemenke poput suncokreta ili buče sasvim je svejedno jer slabo bubre. Kad ostavljaš odgodu preko noći samo pripaziš da ostanu na suhom, na brašnu i nema nikakvog problema. Tako radim stalno

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

:D :D :D :D

jeeeeeeeeeaaa, oh jeeeeeeaaaaa....

iako sam sinoć stavila peći kruh sa maslinovim uljem koji je, kao, trebao jutros biti pečen - jutros me je dočekalo isto stanje koje sam sinoć ostavila samo šta se nisam rasplakala... onda sam ga upalila da se jutros ispeče i izgleda skroz lijepo: onako zlatno pečeni, ravnomjerno se i sasvim lijepo dignuo, čak se i brz problema izvukao iz one kante... još samo da ga probam - prevruć je još.... ali izgledom sam baš :D zadovoljna

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Slobodno ih frkni odmah.
    Ideja naknadnog ubacivanja je osigurati da sjemenke ne nabubre prije pečenja, jer nabubrene sjemenke u gotovom kruhu budu nekako gnjecave, jako vlažne i bez veze. Ali ako koristiš masne sjemenke poput suncokreta ili buče sasvim je svejedno jer slabo bubre. Kad ostavljaš odgodu preko noći samo pripaziš da ostanu na suhom, na brašnu i nema nikakvog problema. Tako radim stalno
    Super, hvala!

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

ako stavite pečenje na odgodu preko noći, sjetite se da je opcija Nestanak struje moguća i nemojte ujutro baš odmah misliti da ste totalni promašaj

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Uspjela sam napraviti kvas. Jeste da je trajalo 7 dana ali ima rezultata. Radila sam ručno kruhove sa kvasom bez dodavanja kvasca, bilo je OK prave vekne, ali predug postupak. Sada taj kvas koristim kao kiselo tijesto kod pečenja kruha u pekaču , kruhovi su jako dobri. Evo i par sličica.
    kruh sa bigom i kiselim tijestom

zrinka19 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

već sam naručila od muža pekač kruha za rođendan, kad mi jedna žena reče neki dan da se njoj ne sviđa kruh iz pekača jer da ima previše pupe

i sad me zanima je li to tako, jer i ja više volim tanje kruhove bez pupe

i zanima me da li dobro ispada kukuruzni kruh

i gdje je nestao topic koji pekač kruha izabrati

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ne znam što su pupe???.... kukuruzni kruh ispada ok, doduše nije mi čisti kukuruzni neg u nekom omjeru sa bijelim brašnom....a topic o pekačima je ovdje:
    http://www.roda.hr/forum/threads/364...a-kupiti/page8

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pozdrav
    Nova sam u svemu ovome i htjela bih u stvari postaviti samo jedno pitanje, budući sam već isprobala kako funkcionira pekač i kruh mi je do sada uspijevao. No da ne duljim, pitanje je dali se može napraviti biga za kruh i sa kvascem iz DM-a,onaj alnatura? Probala sam konkretno i ovaj Davorov sa bigom i taj mi je do sada još i najbolji.
    Hvala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jučer sam prvi put ispekla kruh u pekaču i jestiv je no sigurno još puno kruha moram ispeći da se mogu i pohvaliti
    u uputama sam vidjela da spominju svježi, suhi i instant kvasac, i jedino suhi dolazi u obzir.
    do sada sam mislila da postoji samo svježi i suhi pa se pitam kakav je ovaj koji sam ja stavila
    stavila sam onaj od Alnature iz vrećice i do ovih uputa rekla bi da je suhi no kakav je onda instant ?

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

molim sve one (uključujući i Davora) koji imaju isti problem da mi malo pomognu...naime, nakon svakog pečenja kruha imam problema sa vađenjem lopatica...nekad i ostane u kruhu, a nekad mi se zapeku za one pipke ispod...e sad ja svaki put namočim kalup pa to očistim, sa čačkalicom izvadim sve iz onih utora oko tih pipaka al me zanima jel ću sa tako puno tretiranja istih učiniti neko zlo...primjetila sam da iz tih utora zna izaći nešto crno (čak mi zna i po kruhu toga biti) pretpostavljam da je to neki podmazivač za okretanje lopatica...zanima me dal se i vama događa isto i da li postoji kakav lijek za to jer se bojim da ne bi uništila kanticu...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Grgurova, mislim da je to crno samo komadic izgorenog tijesta.
    Mi cijelo ovo vrijeme imamo jedan te isti pekac. Dakle, vec duze od tri godine. I jos radi odlicno, ali imam jedan problem. Ispala nam je gumica koje stoji na osovini na koju se natakne metlica. Pa mi onda tijesto zna curiti u sam pekac. Nije to Nis strasno, ali mi ide za zivce i rado bih to rijesila. Samo nemam pojma gdje bih mogla kupiti takvu gumicu. Gdje se to prodaje?

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

rezrvne dijelove imaš u servisima..
    grgurova mama, normalno je da ti ostanu lopatice, imaš probor za vađenje koji dobiješ uz pekač pa tako si možeš iskombinirati..

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

@ELI, svaki kvasac je OK, pa tako i alnaturin, pod uvjetom da je stvarno kvasac, a ne dodatak za kisele kruhove. Svi pekarski kvasci su isti organizam Sacharomices Cerevisiae, ali ponešto različitih sojeva i različitih tehnologija pripremanja za tržište. O tome više:

@larmama, kvasci na tržištu su svježi, suhi i suhi instant kvasci. Svježi - jasno je o čemu se radi. Suhi - isto to samo dehidrirano, usitnjeno i potrpano u vrećice. Suhi instant - nešto kao suhi, samo obrađeni tako da u većem postotku preživljavaju rehidraciju i zato ih ne treba paziti i maziti i posebno pripremati u toplom mlijeku i neznamnisamčemusvene. Bez obzira na mogućnost izravnog bacanja u brašno najbolje ih je ipak koliko-toliko rehidrirati u vodi i tek onda frknuti brašno. Digo je suhi instant kvasac.

@GrgurovaMama, lopatice koje se redovito zalijepe za osovinu može se pripitomiti tako da ih se temeljito očisti, recimo čistačem za lule (ima u cigar-šopovima i većinom služe za ukrašavanje) i kad je dobro očišćena dobro nauljiti maslinovim uljem. Crne tragove ostavljaju obično samo novi kalupi, a ne znam točno od čega nastaju. Masnoće u ležajevima kalupa nema pa sasvim sigurno nije industrijska masnoća u pitanju. Nisam do sada skužio da to odlazi u kruh, nego se zadržava samo ispod metlice uz osovinu. Pretpostavljam da bi to moglo imati veze s vodom iz tijesta (ili od pranja) koja se zadrži u ležaju. Ležajevi rabljenih strojeva su dobro popunjeni zapečenim tijestom i ne stvaraju takve probleme, ali je sasvim normalno da je kruh jače pečen oko metlice i osovine.
    Probaj ne namakati kalup, a ako metlice čistiš temeljito onda ih i naulji - izvana i iznutra.

@marta, imam isti problem skalupom starog stroja i bojim se da je to - to. Stari stroj koristim samo dok sam na godišnjem i na taj problem se ne obazirem. Računam da je 3 godine redovitog korištenja nešto kao duboka starost za ove strojeve.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne kupujem novi dok ovaj ne izdahne.

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

znaći da kad izvadim kruh iz kalupa, uopće ne tretiram osovine...ali one su pune zapečenog tijesta...kaj da to tak ostavim??? lopatice su mi čiste i ok...namastim ih prije pečenja ali te osovine iliti pipci mi vade mast...nemreš pogulit nego baš moram natopit i čekat da opusti...i da, pekač je nov...korišten mjesec dana svaki dan..dakle još je noviji...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne mogu ti pomoci, jer ja tu osovinu ne cistim. Samo skinem rukom ono sto mogu i gotovo.

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Osovinu ponekad moram očistiti ako se nakupi puno tijesta na njoj pa ne mogu dobro nataknuti lopatice natrag.
    Inače, primjetila sam da se lakše skinu i ne ostane kruha na njima kad mu dozvolim da se ohladi.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

@marta, probaj kontaktirati servis i vidi hoće li ti prodati cijeli kalup. Koštat će te kao pola stroja pa možda ipak razmisli o nabavci novog.

@GrgurovaMama, da, ostavi ih na miru. Osušit će se i ako ostanu nekakvi stalagmiti samo ih s krpom (da se ne ozlijediš jer zna biti pikavo) postruži da se propeler dade nabiti na svoje mjesto. Tako radiš puno manju štetu jer će manje vode dospjeti u ležajeve.
    Namakanje ostavi samo za najteže slučajeve, a kad ti se metlice krenu lijepiti za kruh dobro ih očisti i frkni u fritezu na 180°C na minutu i bit će k'o nove.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Davore, hvala za poduku o kvascu

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Davore, hvala.
    Sada nema razloga da ne isprobamo i to čudo.

vida avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Uglavnom pečem Davorov kruh s bigom i sa raznim kombinacijama brašna mi je uvijek super ispao, ali mi fali onaj kiseli štih pa sam kupila alnaturin sauerextract za pripremu kruha i napravila sve po uputama sa pakiranja ali opet nije kiselkast.
    Kako dobiti kiselkasti kruh?

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj vida prvotno napisa Vidi poruku
    Uglavnom pečem Davorov kruh s bigom i sa raznim kombinacijama brašna mi je uvijek super ispao, ali mi fali onaj kiseli štih pa sam kupila alnaturin sauerextract za pripremu kruha i napravila sve po uputama sa pakiranja ali opet nije kiselkast.
    Kako dobiti kiselkasti kruh?
    Eh to bi morala raditi sa dodatkom kvasa tj. kiselog tijesta koji se dobije nakon tjedan dana rabote. Kiselo tijesto dodaješ nakon što je biga odradila ili ako je sa odgodom pečenje onda ide sve odjednom. Kiseli štih dobiješ i korištenjem raženog brašna .

vida avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Kalimero, molila bih te detaljnije upute za tih tjedan dana kiselog tijesta. Probala sam i sa 2/3 raženog brašna ali nije kiselo.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj vida prvotno napisa Vidi poruku
    Kalimero, molila bih te detaljnije upute za tih tjedan dana kiselog tijesta. Probala sam i sa 2/3 raženog brašna ali nije kiselo.
    Ajd prvo napravi jednu bigu i drži je na sobnoj temp.jedan dan. Kruh radi sa novom bigom a ovu staru dodaj kao kiselo tijesto 20 -30 % na brašno. Ako želiš još kiselije dodaj više.
    Ovaj postupak sa dobivanjem kvasa je previše zahtjevan da bi to koristila za kiseljenje kruha. Taj kvas je umjesto kvasca, a pošto je meni toga ostalo, da ne bacam ja ga koristilakao kiselo tijesto ali u manjem postotku jer nevolim kisele kruhove.
    Kiselost dobivaš kad ti biga odnosno tijesto prefermentira jer se fermentacijom od alkoholnog vrenja nastavlja kiselo vrenje ili ti stvaranje octene kis. Daklle što je biga starija bit će kiselija , ali time gubi moć nadimanja pa moraš raditi i sa normalnom bigom ili kvascem.

vida avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

joj komplicirano, provjeri me:
    1. dio bige (odstajale 1 dan) mi u određenom %-tku zamjenjuje brašno kad radim kruh?
    2 . ja radim kefir bigu, može li ona proći u ovom slućaju?
    3. kad radim kruh opet napravim novu bigu?
    4. dio stare bige mi mijenja brašno u pripremi nove bige ili mijenja ono brašno koje se stavlja na bigu?
    5. kad radim novu bigu ne stavljam kvasac?
    6. koje brašno, za staru i novu bigu i ono ostalo?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •