nemam pojma gdje je terminal na kvatricu
Ivarice, mislim da vozi 207
pogledaj http://www.zet.hr/media/58758/207.pdf
nadam se da je Ivar ok..
trebala bi valjda prvo u rim lol
vozi 201, samo nemam pojma uopce gdje je na kvatricu centar banka
i. je dobro
Od tramvaja se prošećeš po Domjanićevom do rotora ( znači prema sjeveru) i pređeš cestu ( opet prema sjeveru), Tam na čošku je jedna birtija i dučan, prođeš malo lijevo ( 5 koraka) i prva ulica prema sjeveru je srebrnjak, ideš 2 stanice ( ili pitaj vozača)
u ravnini s tramvajem ti stoji i bus, samo dolje južnije iza prve zgrade koju vidiš (minutu pješke). od te zgrade ne vidiš autobuse. tamo pitaj nekog od vozača koji je bus za srebrnjak.
Možeš odšetati gore iznad rotora, ali početna stanica ti je u Heinzelovoj, nećeš fulati. Zakaj sada Srebrnjak? Kaj niste kod dr R.?
ma daj, procedura na Rebru je toliko jednostavnija i toliko je manja gužva, naprosto se neda usporediti. Zadnju kontrolu smo obavili za manje od sat vremena
nano, tako je sad i nama na srebrnjaku kod novog doca (mala zgrada, lijevo od porte)
u manje od sat vremena gotovi sa svim pretragama i pregledom
i maura, necakinjami, je isto tamo, i sestra mi je jednako zadovoljna
plus sto ja nemam vise zivaca razmisljat sto i kako bi trebala reci doktoru, a da ovog ne uznemiri
ovog ljeta je i. bio dosta na neurologiji, sad smo redoviti kod jedne endokrinologinje, i nekako su me valjda ti neki lijecnici navikli na ljubaznost i uvazavanje
a valjda to nije nespojivo sa strucnoscu
nakon sto nisam ivaru godinu i po davala nikakvu terapiju (bio dobro vise godina), i mislila se hoce li me netko tamo zbog tog osudjivat, nije mi se dalo jos sudarati s njegovom osobnoscu(osebujnoscu)
Ok, i ja sam čula da na Srebrnjaku ima novi super doktor. mi smo gore, na žalost, dopali kod sve samo ne super doktorice. ali dobro je znati, zlu ne trebalo.
Nama je odlično na Srebrnjaku, jako su brzi i stručni i voljni objasniti ne samo meni negi malenoj od 2, 5 godine.
Mi smo kod dr. F, predobar doktor.
Sestre su ljubazne a časnoj koja nam je vadila krv šaljemo pusu jer je izlječila strah od vađenja krvi i to je obavila bezbolno.
Do dolaska tamo nisam znala što to znači bolnica prijatelj djece.
Da ne govorim o hrpi dobrih savjeta koje nisam mogla nigdje osim na ovom pdf pročitati, kao umivanje i ispiranje usta nakon terapije inahaltorima, pokazali nam lupkanje..itd..
ispiranje usta - to pise u svakoj uputi za lijek i to napomenu svaki, ali svaki put u ljekarni
E meni je super što smo mi bili kod dr. Gunek, pa kad je ona otišla trebali smo se odlučiti između doktora F. (koji je svima super) i drugog doktora; i mi se odlučimo za drugog jer F. ne radi uopće popodne.
I što sad, ispada da je ovaj za kojeg smo se odlučili radio popodne samo mjesec danai sada lijepo niti on više ne radi popodne, tako da ja opet moram izlaziti sa posla a nisam odabrala doktora kojeg svi hvale.
i. nije kod tog doktora f., moja sestra je slucajno izabrala doktora p. i onda sam ja, zbog njenog ok osjecaja, isto ivara narucila kod njega
ja sam svaki put (sad sam narucivala vec treci put u tri mjeseca) zamolila da me naruce kasnije da ivar ne izostaje puno iz skole, i naruce me oko 2 i do tri smo vec gotovi
E sada vidim, 100 ljudi 100 čudi. meni je dr Gunek bila katastrofa,a Mima ju hvali. Prema tome, treba ko ivarica, ići po vlastitom osjećaju
I mi smo kod P.
I mi se naručimo oko dva jer tada MM može; ali ja moram izaći sa posla, što mi nije nemoguće ali mi je draže kad ne moram.
Sad, vjerojatno je malo čudno što mi obadvoje idemo kod doktora sa djetetom.
E figu, za ispiranje usta sam i ja pročitala kasnije u u uputama ali ni moj pedijatar, ni sestra ni tete u ljekarni nisu nikada to spomenuli, a tamo su nam odmah po dolasku sve objasnili i dugo s nama pričali, ja sam došla kod dotičnog doktora na preporuku jedne od sestara s Srebrnjaka koja je rekla da iako se dugo čeka kod njega da se radi o njenom djetetu ona bi ga čekala i nismo požalili.
mi isto nismo imali pojma o ispiranju usta.
prvu pumpicu smo dobili na srebrnjaku tako da nismo imali ni uputu o lijeku niti blagog pojma da se to mora, ni sestre ni liječnici nisu ništa rekli.
prvi puta sam to ovdje pročitala.
gornje jedinice su mu katastrofalne, kao da ih je netko sastrugao, kao da ne pripadaju ostalim zubima.
jel netko treba pulmicort , jedna cura na mibu prodaje cijelu kutiju?
vrijedi i za flixotide jedino ako ga dijete uzima preko babyhalera onda ne treba ispirati usta već lice tj. dio koji je pod maskicom. Također maskicu kao i babyhaler treba redovito prati.....ovo je posebno bitno za maskicu.
Što se tiče slane sobe mi nismo bili ali neki naši prijatelji jesu i svi imaju isti zaključak, soba je dobra stvar dok se redovito ide.
ja čitam uputstva na puno benignijim lijekovima, a kako nebi na kortikosteroidnom lijeku
Tajchi73... Mi smo na babyhaleru pa nam je Dr. R. rekao da obavezno ispiremo usta, promućkamo i izgrgljamo.. zašto misliš da ne treba? Pa lijek isto osane u usnoj šupljini! Lice umijemo kao što si i rekla... i nakon Flixotida i Plumicorta!
jutros opet laringitis. Legla a sinoć s produktivnom kašlje,jutros laje. Primio 20 mg solumedrola.Dr ne da pulmicort respule ni pod razno,rekla je samo inhalianje na fziološku i dala sirup sinecod.Ne znam koja joj je to fora,ali naravno da bi više voljela a je na pulmcortu nego da mora primati te kortikosteroide.I nema šanse da dođem do njih,očito ja ne mogu tek tako dobit pulmicort
meni su rekli da se usta ne trebaju ispirati jer to nešto ostane zaljepljeno na stjenkama babyhalera, no možda su mi to rekli jer je M. imao 13 mj. kada je završio na trajnoj terapiji i nije bilo šanse tako malo dijete uvjeriti da vodu mora odmah pljunuti. Definitivno da vrijedi ona da od viška glava ne boli
. Maskicu smo morali stalno prati i dezinficirati jer je mali na mjestu gdje je bio u doticaju s maskicom dobio neki štojaznam lišaj, ekcem
pa mi je rečeno da atopičari lako razviju alergiju na tu gumu ( ili što već je ).
ha cuj mareta. ni nama niko nije dao pulmikort vec smo ga same trazile. a ja i sama nabavila na prijedlog dr rihtera i to preko neta. sama ga kupujem bez privatnog recepta a pogotovo amena nase pedijatrice koja za njega nije ni cula. pulmicort mozes kupiti preko dolca ili neke druge ljekarne a i cesto se prodaje ovdje na forumu.jutros opet laringitis. Legla a sinoć s produktivnom kašlje,jutros laje. Primio 20 mg solumedrola.Dr ne da pulmicort respule ni pod razno,rekla je samo inhalianje na fziološku i dala sirup sinecod.Ne znam koja joj je to fora,ali naravno da bi više voljela a je na pulmcortu nego da mora primati te kortikosteroide.I nema šanse da dođem do njih,očito ja ne mogu tek tako dobit pulmicort
za sto su ti cepici ? za laringitis ? nisam nikad cula. to je valjda nesto novo.
evo što kaže dr Richter za rectodeltJa o Rectodeltu nikada nisam predavao, baš nikada. Jedanput sam vodio stručni sastanak pedijatara i ljekarnika na temu Rectodelta, ali predavali su drugi.Rectodelt je ovdje registriran, to je kortikosteroid u obliku supozitorija, i odličan je za akutni larinigitis. Možete dati cijeli čepić ili 1/2 čepića u napadu, ili, još bolje, prije no što se napad razmahao. U 1 supp. Rectodelta ima 100 mg pronisona, u 1 respuli Pulmicorta ima 0,5 mg budesonida, što odgovara oko 5 mg pronisona. Razlika u dozi je valika, no jedno je davanje na rektum, pri čemu se ne uđe u krv, a drugo je direktno na glasiljke putem inhalacije. Jedno i drugo je prihvatljivo, a kako je Rectodelt prisutnijiu ljekarnama i jer je uredno kod nas registriran, poslušajte svog pedijatra. Za Rectodelt vam ne treba ništa osim prsta i eventualno plastične rukavice, dok za Pulmicort valja nabaviti inhalator. Možete se odluiti za jedno ili drugo. Sada, kada smo dobili Rectodelt,kao legalni lijek u RH, razumljivo je da će biti manje propisivanja neregistriranih lijekova koje valja uvoziti iz inozemstva. ----------------------------------------------------------------Kad sam već ovdje da podijelim svoje strahove s vama koje isto proživljavate. Od prvog napadaja sam na iglama,vječito u strahu od ponovnog napadaja. I evo prošlo je 11 mj od prethodnog napadaja i već sam bila malo odahnula i pomislila kako se neće više ponavljati.Međutim,prevarila sam seNaime,strah me da ne dođe do gušenja bez prethodnog kašljanja i da ga ja neću čuti,da se neću probuditi na vrijeme i bla,bla.Znam da trebam te negativne misli otjerati iz glave,ali mi teško to polazi za rukom.Znam da ima puno težih bolesti,i bolesnije djece i time se osjećam sebičnom jer kod njega je problem samo taj laringitis. A ja ovako ukomirana i pesimistična.Mm je imao isti ovakav laringitis do 5,6 godine i danas sam pitala sveki jel ga vodila na injekcije za disanje,kaže da tada nije bilo toga. Da bi mu prošlo samo od sebe,isto je teško disao.Ali,opet ne mogu se oteti tom pesimizmu. I svaki put kad navečer odem na cugu s frendicama,stalno mislim oće li zalajati. Tako da mi nema smisla,samo sam u brizi kad izađemeTO,ispričavam se što vas davim
ps,ne odvaja mi tekst,nemam pojma zašto,ovako sve nečitko izgleda
Posljednje uređivanje od ***MARETA : 08.03.2010. at 01:12
Mareta, ja dajem rectodelt cepice svojim klincima, ali samo kad su u spazmu.
Starijem (4 i pol godine) sam do sada dala samo 2 puta - vec mu je nakon 40-ak minuta bolje i to plitko i otezano disanje se smiri i vec sutradan je puno puno bolje.
Mladjem (godina dana) sam do sada dala 3 puta - i to 3 dana za redom. njemu wheezing nije prosao od cepica i na srebrnjaku su mi rekli da mu nastavim davati jos dva dana (max je 3 dana po pola cepica).
inace koristimo i pulmicort (evo, prije dva dana nam je spasio situaciju jer je suhi kasalj prerastao u zreli i sada je ok).
i da, i mi smo kod dr. R.
mareta mene zanima da li se ti čepići mogu davati kad napad već počme, znači u sred noći počne teško disati - da li će djelovati ako mu u tom trenutku stavim?
koliko treba da se smiri laringitični napad nakon stavljanja čepića?
pulmicort je kasno dati kad napad počne.
Tashunica, cepice treba davati kada napad pocne, ne preventivno (kao u slucaju pulmicorta) - barem je meni Richter tako rekao
ne znam za laringitis, ali za astmatski napad treba nekih 40-ak minuta do sat vremena da se situacija smiri tj. da prednisone pocne djelovati
može,još bolje neposredno prije samog napadaja. Ali je odličan i kad se daje kod napadaja i ono što me privuklo da ne ide direktno u krv,dok plmicort ide u krv.Mi nismo kod Richtera,mada se spremamo otići. Ovako preko cybermeda komunciram s njim
mareta, nije to meni bas previse jasno - po nekoj logici, inhalacijski kortikosteroidi idu izravno u pluca, dok sve ono sto zavrsi u zelucu ili ide preko anusa (cepic) dospije i u krvotok, zar ne?
mada, meni je to sve manje bitno - ono sto mi je vazno je da imamo dobar lijek koji moze rijesiti krizu/napad, bez odlaska na hitnu i cekanja satima na srebrnjaku
čepiće dobijemo na običan recept, privatni recept ili samo kupimo?
da li ih ima u svim ljekarnama?
mareta koliko je vremena trebalo da čepić djeluje kod napada?
do prije dva mjeseca ja sam ih narucivala u ljekarni na dolcu - mislim da ti je najekonomicnije pakiranje ono od 6 cepica i cini mi se da kosta nekih 280 kuna
vidim iz ovoga sto je mareta citirala richtera da je rectodelt sada registriran u HR, pa bi valjda mogla na recept...
hvala ti!
uz pulmicort i rectodelt u kući lakše će se disati, ali doslovno.
nama je pulmicort stvarno super, ali uvijek imam onaj strah da neću prepoznati na vrijeme da se nešto dešava pa ću biti mirnija s čepićima doma.
ne znam koliko treba da napadaj prođe,mi to još nismo probali. Vidim da je rectodelt puno jači od pulnicorta i trebao bi djelovati. Malo sam zbunjena oko tih napadaja,ovaj zadnji napadaj nije bio baš jak,normalno se ponašao. Odvela sam ga pedici da mu pogleda grlo i da ga posluša,budući da je vikend bio pred nama,kad ono stridor i injekcija solu medrola.Očito se nekad može procijeniti samo preko stetoskopa i da nabavim rectodelt,neću znati kad mu treba dati.
I koliko sam uspjela skužiti iz gugla,rectodelt se obično daje asmatičarima,i to ne onima sa bronhijalnom astmom,mislim
Posljednje uređivanje od ***MARETA : 08.03.2010. at 22:15
htjedoh reći opstruktkivnim bronihitisom
bronhijalna astma ili astmatski tj opstruktivni bronhitis ti je isto. samo sto neki doktori ne zele dati dg astme kod 3-4 opstruktivna bronhitisa dok je vani to stav i nakon 3-4 opstrk.brohnitisa se dobije dg astme,
Ne mora nužno biti astma, moja je dobila 3 opstruktivna bronihitisa i jedan akutni i dr. F je rekao da kako nemamo baš u obitelji alergičara i svi njeni testovi na alergije su negativni i kako je dobila bronhitise usljed prehlade a ne iz čista mira da vjerojatno ima virusno aktivirane bronhitise i da će tako stanje prestati najvjerovatnije oko 6 godine i da vjerojatno nema astmu, ali kako je mala ostavio je rezervu. Inaće je na singularu i flixotidu ( lječenje astme)
Da bi se diagnosticirala astma tako rano treba biti dokazana alergija i opstruktivni bronh..ee onda je najvjerojatnije astma.
Astma je kronična bolest i ona je najčešće tu cijeloga života i ne smije se diagnosticirati baš olako.
zato su nama, skoro i bez pregleda, dijagnosticirali astmu.
I to samo zbog MMa, koji ju ima.