pileća juha
pečena piletina, pečeni krompir i povrće
zelena salata
Jucer rucak: pecena patka, mlinci, mlade mahune, vecera palacinke
Danas: Sarma i pire krumpir
Sutra: Couscous s ratatouillom
Prekosutra: tortille s piletinom + razni prilozi
Danas: šunka (ostala mi jedna netaknuta od Uskrsa) i pire krumpir. Zelena salata + radič.
Sutra: uz šunku ću napraviti i malo francuske.
Srijeda i četvrtak: varivo od slanutka i ječma s porilukom.
danas ostaci od teleće koljenice i krumpir uvaljan u kukuruzno brašno i zapečen + zelena salata s rajčicom i dresingom
sutra-tortilje s pilećim kockicama, umakom od pesta + razno svježe povrće unutra
prekosutra čufte s pire krumpirom
čet-čufte (nadam se da će ostati)
pet-neka ribica
da, krumpir pouljim i začinim, pospem kukuruznom krupicom , promiješam i pečem kao i obično.Ne moraš svaki posebno uvaljavati, pospi po njemu i promiješaj.Bude super okus, hrskav, drugačiji...
Mi danas imamo pilecu juhu, roladu od mljevenog mesa sa jajima, pire krumpir i neka salata.
Sarmice od zelja juce i danas. Salata: paradajz, zelena i mladi luk, njam.
Sutra pecena skusa i krompir salata.
Pileća prsa na grill tavi , lešo krumpir i zelena salata.
Poriluk, ćušpajz naravno , s buncekom naravno![]()
Mm opet ribu, mi krumpir gulas sa junetinom. Za desert pita od jogurta i vrhnja.![]()
Ja ga radim ovako:
Obarim krompir (5-6 komada) u ljusci, ali ne skroz do kraja, već onako na tričetvrt. Za to vreme obarim i 4 jaja i napravim bešamel od pola litre mleka i 1/2 čaše kisele pavlake. U vatrostalnu posudu sipam po dnu malo bešamela ili namažem maslacem, pa preko toga red krompira sečenih na kolutove ( i to trećinu od ukupne količine), zatim polovinu jaja isto sečenih na kolutove, pa kolutiće kobasice, preliješ mestimično bešamelom, pa opet ponoviš i završiš redom krompira i zaliješ bešamelom
Juče tortilje sa meksičkim filom, danas juneći gulaš sa rezancima.
sutra - pojma nemam...
piletina u saftu (tamari, maslinovo ulje, kurkuma, mediteranski začini + kad se malo meso ispeče dodam i zobeno vrhnje za kuhanje) i riža, salata od krastavaca sa bučinim uljem!
mljac!
Grašak, mrkva, krumpir varivo.
Goveđa juha, roštilj, pomfrit, zelena salata s lukom i rotkivicama, tiramisu
Danas jedemo ostatke od jučer (dobili od svekrve faširance).
Jučer sam za večeru napravila "ekonomik" crni rižoto, prvi put na taj način. Slučajno sam u ribarnici nabasala na crnilo sipe pakirano u vrećici, 2 kn košta 1 vrećica sitna, kao pola vrećice šećera za kavu.
Kupila ja malo muzgavaca (jer ne pamtim kad sam vidjela sipu na našem placu) i napravila fini rižoto u ekspres loncu. Bilo je za prste oblizati... Moja djeca to isto obožavaju, bili su musavi oko usta k'o dimnjačari, he he he.... Sad pitaju kad ćemo ponoviti. Uskoro...![]()
Jučer:
krem juha od poriluka i krumpira
jadranske lignje punjene kozicama i sirom
pečeno povrće ( brokula, karfiol, mladi luk )
šparoge na salatu
Danas: grah varivo, neka salata
Juha, kuhano iz juhe, crveni sos, zelena salata a za večeru šparoge na salatu mljac, mljac
Pikantne junece rolice, pire i zelje salata.
Posljednje uređivanje od ani4 : 19.04.2010. at 19:35
Peceno bijelo meso, kuhano krumpiri sa maslackom i sparogama, mladi bob na salatu.
Mljac! Napokon je stiglo proljeće pa ima svega finoga...
Integralna tjestenina sa salsom od rajčice, zelena salata
Juha od paradajza, čevapi i krastavac na salatu sa vrhnjem
Meso u saftu, prilog pire krumpir i tjestenina ( za MM) , zelena salata s lukom i rotkvicama.
Paradajz juha, pohani oslic i restani krumpir.
frigane ciplje (ciple-ribe) i krumpir salatu....skromno
Juha od rastike, rizoto od gljiva i sparoga, za dečke i dinstani bataci, salata od maslacka sa prepecenim orasima.
Mljac.
Vidim da se dosta kuha paradajz juha. Mi je obozavamo, ali je ja ne znam skuhati da bude bas onako fiiina, kako treba
. Moze li mi netko, molim vas, odati tajnu dobre paradajz juhe? Od kojeg paradajza (ja sam do sada pokusavala sa Passatom od Podravke), koji omjer passate i vode, dodajete li luk, cesnjak ili sto vec...?
Paradajz juha
- mi imamo domaći paradajz sos
- ja ubacim na malo ulja žlicu brašna, malo ga izmješan, na to stavim pola minijaturne žličice šećera (može i bez toga), zalijem paradajzom (skoro litru), promiješam i odmah dodam kipuću vodu (možda pola litre)
- dodam soli, i miješam
- vode još dodam po potrebi, dok ne dobijem željenu gustoću
- u juhu zakuham noklice (jedno jaje, malo soli, mrvicu ulja, glatko brašno)
Za paradajz juhu s kupovnim paradajzom koristim pakiranje sjeckane rajčice i još malo pasirane rajčice.
Na ulju kratko popržim mrvicu brašna (cca žlica ulja i ravna žličica brašna), dodam sjeckanog češnjaka na minutu-dvije (paziti da ne zagori) i tada ubacim rajčicu, promiješam i dodajem vode do željene gustoće. Kad prokipi, u nju ukuham tjesteninu (rezance, rižu....). U samu juhu od začina stavljam papar, sol, vegetu, šećer (da se ubije kiselina), prstohvat ružmarina, mrvicu origana, ooobilato bosiljka (najviše volim kad je svjež, ali može i suhi) i hrpu sjeckanog peršina.
Što se tiće passate od rajčice meni je najbolja ona marke MUTTI, sa njom su mi je juha i sos od rajčice super! Gusta je i ne kisi jako, mislim da je ima u svim trgovinama 700 g. je oko 12 kn.
Što se tiće načina pravljenja ja pravim najjednostavnije, omjer vode i rajčice mi je negdje pola/pola, ne pravim zapršku samo stavim malo ulja u juhu, žličica šečera i žličica vegete te na kraju pašta.
Nekada znam staviti listić lovorovog lista pošto daje posebnu aromu i okus
Ja isto ne stavljam zaprsku, vec na malo ulja poprzim luk. Onda stavim pasiranu rajcicu i vode. Ne znam tocno omjer, odokativno, dok nije taman gustoce. Dodam vegetu, malo bosiljka i origana. Unutra zakuham rizu ili sitno tjesto.
Bas bi mogla probati sa zaprskom, zanima me kako ce ispasti. mada tako sa zaprskom radim paradajz sos uz kuhano meso i to mi je odlicno!
E da, danas imamo za rucak za mm salatu od hobotnice i muzgavaca, za nas juhu, cevapcice i pomfri.
Sutra juha i neki brzinski rucak, jer necu bas imati vremena za kuhanje.
U nedelju rostilj.
Posljednje uređivanje od ani4 : 23.04.2010. at 14:47
Danas ćevapi, sutra smo na krizmi pa nemoram kuhati a u nedjelju neko meseko i povrće kao prilog i neka salatica.
Ovako sam danas napravila paradajz juhu (s persinovim, bez celerovog lista) i bas mi se posrecila!Onako fina je ispala kakvu sam do sada samo prizeljkivala.
Radila sam je s Podravkinom Passatom.
Hvala vam puno na pomoci, od sada mislim da cu se usuditi kuhati ovu juhu i cesce.![]()
juha od rajčice
tjestenina s povrćem
miješana salata
koliko često vi pripremate i jedete tjesteninu?
ja sam danas shvatila da mi jedemo samo jednom mjesečno i to kada je dan totalno turbulentan, i kada ne stignem ništa drugo.
moja juha od rajčice je puno jednostavnija nego što vi pišete.
radim je na dva načina:
1 karton pasirane rajčice (prije podravkina i mutti, sada s-budget, odlična je)
koliko rajčice, toliko vode (napunim prazan karton vodom, isperem ga i naspem u lonac)
malo soli i peršin, celer
ili
1 karton pasirane rajčice
2 dl vrhnja za kuhanje
cca 3 dl vode
sol i peršin, celer...
mi i inače ne jedemo juhe sa tjesteninom, tako da ne stavljam noklice ni ništa unutra
a prženje brašna, luka ili nečega... nema toga kod mene
mora biti gotovo za 5 minuta i bez ikakvih "suvišnih" dodataka
I ova moja paradajz juha je gotova za 5 minuta. Kaj me briga za suvišne dodatke, mislim da je manja šteta od male žlice brašna, nego od kupovnog paradajza.
Mi nismo u juhu stavljali ništa dok je dijete bilo mlađe. Negdje nekon druge godine je počeo jesti juhu s tjesteninom i sličnim stvarima, ali isključivo domaćom. Ne kupujem tijesto za juhu. To mi je važno.
Koliko jedemo tjesteninu?
Uglavnom subotom, znači 4x na mjesec svakako.
S time da za sutra imam domaće njoke, pa ću vjerojatno njih uz teletinu s povrćem.
Moji obozavaju tjesteninu, bolonjez, krpice za zaljem, takoda im to cesto zna spremiti. Ili karbonaru ili salatu od piletine sa tjestom. Jedemo je otprilike jednom tjedno, ponekad i cesce.