Očigledno neki smatraju da ih previše podučavamo i to im ide na živce. Takav ja imam dojam. Ali, kao što je netko rekao, mislim Seni, to su ljudi koji su nesigurni u sebe i svoje stavove pa onda krive druge za neke svoje neuspjehe. Puno ljudi ne kuži da je ovaj forum forum udruge Roda na kojem i je glavni cilj propagirati ideje za koje se mi zalažemo i približiti ih "širokim masama". Pa, kome se sviđa ok, a kome ne...
Savršenstvo je teška riječ.
Ne poznajem ženu koja bi se uklopila u taj gore opis "prava Roda" (ali niti po interesima se ne družim sa skupinom "prava Roda" pa i ne znam, znam samo svoj MPO đir i mogu sudit samo po tome što neko piše na forumu, prešućeni dio nemam pojma). Evo, kad već pitate, po natpisima na forumu, možda bi najbliže toj mojoj nekoj ideji onoga što Roda promovira i neke, uvjetno rečeno "prave Rode", ako se na svaki aspekt priče prenese, bila saradadeviii, ne znam, mislim da bi ona popunila sve te neke gore nabrojane kategorije - od praćenja trudnoće, poroda, dojenja, baby lead weaninga, pretpostavljam da koristi marame itd.), do načina odgoja tipa attachment parenting.
Ja sam daleko od toga, od toga da sam otpustila dojenje i da mislim da ne može svaka majka dojiti (a da nema prevelike kolateralne žrtve) i ne mislim da dojenjem djeteta raste njegova inteligencija, mislim i da je jako puno utjecaja sa strane jačih od majčinog mlijeka čak i u pogledu alergija, do toga da dudu ne smatram "čepom za dijete", koristim vlažne maramice itd., ne vjerujem da mišljenje bilo pozitivno, bilo negativno priziva ili izliječuje bolesti. Attachment parenting - ne znam uopće kojem stilu pripadam, valjda miksu svega.
Ali, volim atmosferu da postoje sve vrste informacija, i volim to da se ovdje može naći brojnih žena s vrijednim savjetima, i OK mi je način komunikacije na forumu, kad se prihvati postojanje tog "edukativnog" twista, koji često bude politička korektnost svoje vrste.
anchie, meni je jako teško definirati otkud, ali osnovni izvor vjerojatno jest ono o čemu priča marta
radi se o iznimno osjetljivim temama, majci koja nema snage, volje, želje, sposobnosti, sreće... dojiti (a nije znak neroditeljstva jednostavna činjenica da nisi u mogućnosti ili želji ko zna zbog kojeg razloga, pa i zbog sebičnosti) promocija dojenja može izgledati grublje nego što ona zapravo jeste. Možda je glupa usporedba-al kao što nama grubo djeluje petrina (ispričavam se zbog spominjanja druge teme) priča o radu/neradu negdje gdje uvjeti (subjektivni ili objektivni ili i jedni i drugi, urođeni, stečeni, izabrani) nisu isti kao u HR.
Najčešće nagrabusimo na dojenju, ono je osjetljiva sličica majčinstva. Treba moći preuzeti odgovornost za djetetov "život" (glad, sitost, napredovanje) i iskalkulirati svoju snagu, tudje utjecaje, pomoć...u to. Pa nebi rekla da doje samo odgovorne i dobre majke (kako smješno zapravo), doje i jako ležerne, npr, ja sam jako ležerna i preferiram dati djetetu cicu, a jako sam informirana i neopterećena gladju i sitošću ( i svojom i dječjom)-hoću reći, uvijek sam živjela u uvjerenju da će mi gladno dijete jesti i dati do znanja da je gladno. A u isto vrijeme sam opterećena time što mi dijete pokreće, kakva vrsta energije-pa zato odabirem zdravu hranu i dojenje mi je leglo.
Neko ko npr. ne vjeruje u svoje tijelo, nije informiran o dojenju i strašno se boji (usađeno, nasađeno, stečeno) gladi-djetetove-začas će posegnuti za ADom.
I onda će ovdje ili na sličnom mjestu naići na informaciju, promociju, podršku dojenju-zabranu reklame ADa i osjetit će se izopćeno, nesretno, pomislit će da je moglo drugačije i bolje i etoga.
Tako se ja osjetim kad zaurlam na dijete-pa pročitam da netko nikad nije digo glas, a ja nisam žena koja može nikad ne dići glas-to nebi bila ja i moja djeca nebi bila sretna.
mada-nije ni samo jednostrano, sigurno smo i mi krivi zbog povremenih neopreznih izjava. Na skliskom se terenu lako razbit
Nije upitno da je dojiti "bolje" nego ne dojiti (čitati s razumijevanjem, molim). I ne derati se bolje nego derati. I roditi zdravo pravo je bolje nego ići na CS, lakše je svakako-i? Jel nas to određuje kao ljude, majke, roditelje?
U mojim očima druge ljude ne određuje nikako. Al nekad meni određuje mene. Ja mislim da je u tome stvar.
Posljednje uređivanje od krumpiric : 23.07.2010. at 15:36
Mislim da se etiketa pojavila u javnosti upravo zbog toga što je većina pučanstva do prije par godina išla "s plimom", posebno što se tiče poroda i rodilišta, žene su jednostavno stvari prihvaćale kakve jesu i nisu nikad izrazile svoje mišljenje/želje/potrebe liječnicima i osoblju. Roda je po tom pitanju napravila veliki boom što se tiče informacija koje su bile dostupnije i sve više žena se odlučilo ipak izboriti za sebe. A sad ovo što se tiče dojenja, uvijek ima zlonamjernih ljudi koji su u stanju to preokrenuti u nešto neprirodno, neprimjereno i bolesno ako se radi o dojenju dužem od xy mjeseci ili godina. Na takve komentare se uopće ne obazirem, bez obzira što i ja mislim da je forum nekad malo "prestriktan". "Negativna etiketa" je mislim ponajviše vezana uz dojenje i zahtjeve vezano uz porode. Osobno mislim da bi možda forum trebao biti malo liberalniji, posebno kad se jave majke koje eto igrom slučaja ne doje i pitaju nešto u vezi adaptiranog mlijeka i sličnih tema. Mislim da bi i za njih mogao ovdje biti jedan kutak prostora, a ne da ih se uvijek potjera i brišu postovi. Mislim da bi po tom pitanju Roda mogla biti malo liberanija, jer nisu sve žene sretne da mogu i uspiju dojiti.
Roda kao udruga ima zbilja bezbroj aktivnosti koje su usmjerene za pomoć roditeljima, od pregleda autosjedalica, rodinih rasprodaja, sos telefona, te akcija poput onih vezanih uz zakon za medicinski potpomugnutu oplodnju... tako da tko god pljuje po Rodi, trebao bi iskreno priznati da članovi Rode volontiraju za dobrobit svojih sugrađana.
e, da dodam, sigurna sam da nije ni samo to, da ima hrpa ljudi koji nemaju pojma čime se zapravo roda bavi, ali da ima neke veze s dojenjem i nekim krpama
i onda (nezainteresirano za dojenje i za krpe) jednostavno biva biti protiv, jer "što će njima tamo neke rode pričati o nečem s čim se rodiš.."
Mislim da nema niti jedne Udruge koja se za nešto bori, istinski, a da ne prolazi istu priču, ili barem sličnu. Babe, npr. (lude babe i fuj baba Srnavka, nikad to niste čule? )Alternativa tome da budeš "na udaru" je da budeš neprimjetan. A to nije cilj, šta ne?
Posljednje uređivanje od krumpiric : 23.07.2010. at 15:41
Ja ti , recimo, mogu reći moju percepciju te nekakve etikete koja proizlazi iz "osluškivanja" okoline u kojoj se krećem. Jer se , u baš toj mojoj okolini, ona nekako gotovo pa stopostotno vezuje uz dojenje.
Ako iskarikiram tu sliku, onda ona izgleda nekako ovako- militantno nastrojena mater koja na sisi drži šestogodišnjaka i poprijeko gleda sve one koji iz torbe vade bočicu ad-a. A to je ružna slika. Zašto je percepcija ljudi takva, možemo sad razglabati, ali dobro reče krumpirićka- to je iznimno, iznimno delikatna i slojevita tema.
Ono što bih ja rekla- ne treba nikakvu etiketu skidati, uvijek će biti onih koji će nakeljiti istu takvu ili nekakvu drugu. Možda je, ne znam, ublažiti..Ne zato što ja mislim da nešto je ili nije ekstremno već čisto stoga što osobno smatram da bi upoznavanje javnosti sa drugim rodinim aktivnostima ipak mnogima upalila lampicu.
Jer ovaj forum, gledano samo i isključivo kroz njega, nudi tolike nebrojene dobre stvari...Nudi izbor, a izbor , kad se radi od nama i našoj djeci, bilo odgoju, prehrani, sigurnosti- postaje poprilično bitan.Meni bar.
S time hoću reći da postoji toliko hvalevrijednih rodinih projekata za koje mnogi nisu ni čuli.
Uvijek se svi zakače na to dojenje kod Rode, možda onda /slučajno ili namjerno/ prečuju da ima još.
Projekt autosjedalice je jak i neizmjerno bitan, a puno njih ni ne zna za njega, van ovog foruma.
Tako da, jedino što mi pada na pamet a u smislu nekakvog, ajmo ga nazvati "ublažavanja" etikete ekstremističke roditeljske udruge, jest upravo to- još malo glasnije, zericu jednu glasnije, i o drugim rodinim projektima.
Čuj, bunite se zbog etikete?! Pa da ste koji vijek ranije pisale ovo što danas pišete vjerovatno bi gorile na lomači!! Ovako vas zadesila "samo " etiketa.
Sviđaju mi se postovi od BHanny, SS i Nia-Zg sa prethodne stranice.
Ono što se meni svidjelo na Rodi, a u isto vrijeme sam posjetila par "sličnih" foruma, jeste ozbiljnost, puno informacija koje sam provjerila i koje su se pokazale tačnim, i raznolikost tema. Žao mi je što nema priče o adaptiranom, jer ja ne dojim, hranim svoje bebe adaptiranim, pa makar to i bilo zlo, kao što neko nekad reče, za mene bi bili značajni savjeti, preporuke sa Rode, kao prilično ustaljeni i važeći.
Kada pričate o savršenstvu, lično mislim da je to ideal kome većina teži. Još nisam pronašla majku iz postova koja bi zadovoljila to po mom mišljenju. Međutim, zaista sam pročitala puno pametnih stvari, savršeno riješenih odgojnih situacija, ili problema sa kojima sam se susretala u prošlosti a nisam najbolje postupila. Znala sam se ponekad posramiti, ponekad sam bila sretna jer sam ok odradila, ali čitavši te postove, moglo je se vidjeti koiko je neka forumašica savršena u određenim segmentima i to je ono što meni treba. Da koristim savršenosti na koje nailazim ovdje ne bih li se primaknula tom nedokučivom idealu.
Odlazak na Rodu je meni kao odlazak na fakultet kada studirate. Kada ljeti uđete u onu hladnu zgradurinu, sve miriše i diše na učenje, ispite, i sami dobijete volju za tim E tako mi je i posjeta Rodinim stranicama. Kada sam najumornija od roditeljstva, ja bazam po kojekakvim temama, i na kraju me obuzme sreća i elan da ponovo budem ono što jesam. Majka
A na forumu se može vidjeti i dociranje, ali i ego velik ko kuća.....
A ljudi ne razlikuju forum od udruge.....
Npr.,
Ako se ne varam (davno sam to proučavala) na stranicama udruge sam našla da se med ne daje djeci do 1 god (uredno napisan razlog zašto - jednostavno i jasno, bez pametovanja), onda sam kopala po forumu i našla da forumašice ne preporučaju do druge god (nešto starija tema), pa (na nešto novijoj temi) ne do 3 god....
Nekad imam osjećaj da se ljudi natječu tko će biti stroži..... "rodastiji od rode"..... a ljudi ne razlikuju udrugu od foruma.... a i ne petljanje moderatora i ne ispravljanje se doživljava kao tiha potpora..... i eto ti etikete....
jesam drugacija od drugih majki i ne pravdam se nikome.
ljudi su skloni etiketiranju, a kada bi zaceprkali u tudje zivote, bilo bi tu u mnogim aspektima mesta za razne etikete.\
ja ne dozvoljavam da je meni prilepe jer ja radim onako kako osecam a ne onako kako mi neko ili "Roda" kaze. prosto, ovde imam vise istomisljenika i to me raduje a ne koristi mi da se nabijam kompleksima i radim nesto sto ne osecam.
generalno, moj utisak je da ljudi nisu u stanju da stanu iza svojih odluka (imam par primera u zivotu) ili puno zavise od sredine i onda bi radije da svi budu takvi i ne vole neciju snagu, volju i drugaciju ideju.
konkretno, raskinula sam jedno prijateljstvo jer je prosto insistirala da gajim dete kako ona gaji svoje jer se lose osecala sto ne moze da radi ono sto bi u dubini duze zelela. ne moze, zbog okoline, zbog mame, tate, muza, svekra, svekrve, doktora a ponajvise svoje lenjosti.
kako god neko zeli, zar ne..
druga etikete koju navodi krumpi ne prethodnoj strani je ona subjektivna etiketa nastala i proširila se od strane onih koje smo već detektirali kao ljude koji iz nekog razloga frustrira rodina vizija i ciljevi rada (subjektivnog ili objektivnog osjećaja neuspjeha u provođenju iste, stava 'ne dozvoljavam da meni itko išta kaže, valjda ja znam - sve drugo je pametovanje', osjećaja ugroženosti da će im netko poremetiti njihove prihvaćene stavove skojima im je lako živjeti)
ne vjerujem da smo baš osobno kao članovi - bilo na forumu, bilo uživo - svojim izjavama doprinjeli toj drugoj etiketi
vjerujem da je to bio subjektivni doživljaj pojedinaca (iz nekog od gore navedenih razloga) koji su ga onda prenosili dalje 'u svijet'
skidati tu etiketu zahtjevalo bi previše kompromisa koji bi nas odveli u mainstream
i ode automatski i prva etiketa - etiketa drukčijosti, alternativnosti, pokretačke snage
ili da odemo u mainstrem samo u onim segmentima koje društvo još ne može prihvatiti?
vjerujem, da, da bi se tada bili privlačniji širem krugu...podobniji za današnje prilike i način razmišljanja
ali onda to ne bi bili mi, ne bi više nosili i gurali promjene nego bi bili prosjek
i koja bi onda bila svrha našeg djelovanja i bi li tada imao tko pritiskati da upravo te stvari koje danas nisu uobičajne, to jednom postanu - pri tome ne mislim da ih onda svatko morao prakticiratii, već da budu uobičajne toliko da onaj tko ih želi prakticirati ne bude smatran čudakom...
možda je (recimo) moguće još više paziti (mislim isključivo na forum) na retoriku, diplomatski ton rasprava kako se niti jedna opcija ne bi osjećala ugroženo, strože moderirati, ograđivati se od svega i svačega...ali sve su to nijanse, osim toga nijanse koje nije uvijek moguće ostvariti jer smo svi mi ljudi, nismo roboti, nekad se osjećamo ovako, nekad onako, nekad nas nema, malo nas je...
a na kraju će uvijek biti izrečeno nečije mišljenje, pročitan nečiji post...koji će se protumačiti ovako ili onako - ovisi opet o trenutnom raspoloženju onog koji čita, o njegovoj dobronamjernosti, trenutnim životnim okolnostima - i eto... opet će se osjećati povrijeđeno ili kao da mu netko pametuje...
Prije par mjeseci gledala sam Večeru za pet u kojoj je domaćica bila mama 4 djece, vrlo decentno obučena u haljinu ispod koljena, kuha zdravo, reciklira, vrlo je kreativna i puno toga u stanu je sama sašila, voli cvijeće, o djeci priča s velikom ljubavlju, imaju mali stan, ali vrlo funkcionalno uređen ( znači ne daje previše na materijalno), uredan, ali vidi se da obitelj živi.
Komentirala sam : "Ovo mora da je mama-Roda."
To je moja predodžba, i vidi se da mislim sve najbolje o mamama koje slijede smjernice ove udruge. Ja se trudim biti takva.
Savršena ili ne, mislim da je djeci daleko ljepše s mamom koja im se maksimalno posvećuje ( uz uvažavanje i ostalih aspekta maminog života, naravno).
U toj epizodi ju je "poznata" gošća napala na svim frontovima, i pokazala mi još više koliko mi je bliži život u skladu s prirodom i u ljubavi prema obitelji nego sav glamur i materijalizam.
Odužila sam , ali valjda sam dobro objasnila svoj stav. A, većina mojih prijateljica i poznanica na spominjanje Rode - odmahne rukom ( u boljem slučaju)
Ma, mi smo izgleda neka druga vrsta ( smijem i sebe tu ubrojiti, iako sam kratko na forumu ?). Ali -BOLJA.
Beti,
uopće se amabašnisačim što si ti napisala ovdje ne slažem
da dodam da bi ja vrlo rado imala fensi namještaj i divila mu se, al nit imam para za njega nit će preživjet pored djece, ne šijem niti sam kreativna, rado bi nosila miniće i štikle-nebi se oblačila decentno ko gospođetina, cvijeće mi krepa kad ga posadim.
Ovo tvoje mi je ko s reklame za "One" pahuljice.
Ništa nitko iz takvih priča nije bolji od nekoga drugoga. Treba svaki dan 24h s nekim živjet da ga odrediš dobrim ili lošim roditeljom.
To šta je sve divno krasno ne znači da ćaća poslije posla ne legne pred TV i na pitanje odgovara "igrajte se"
(karikiram, ali imamo različita poimanja dobrih roditelja)
postoji vizija udruge (koja je jedini skup pravila). svi je mogu procitati. ukratko - dajem casnu rijec da cu se truditi biti dobar roditelj, posvecen djetetu, i zalagati se za prava djece, roditelja i onih koji ce to tek postati.
postoji i jos puno ideja koje se na viziju nadovezuju a vezane su uz ideju opce dobrobiti kao npr. recikliranje.
pa se na razlicitim pdf-ovima razgovara o unapredivanju zivota u obitelji (4 zida, obiteljsko - kreativni kutak, recepti...) odnosno nadogradivanju osnova (higijene, brige o zdravlju, sigurnosti...) te propititanju institucija 8vrtica, skola, bolnica)...
krajnji rezultat povrsnijeg iscitavanja, kada se sve navedeno zbroji - rasa nadljudi odnosno nadmajki.sto bi bilo, mozda i super, kad bi ta jedna zena,pa cak i zajedno sa muzem, uspjela u 24 sata utrpati sve navedeno
![]()
općenito mislim da savršenstvo ne postoji, pa tako ni savršena majka.
na ovom forumu sam puno puta našla podršku za neke stavove koje moja okolina baš i ne prihvaća (dugo dojenje, dojenje na javnom mjestu, zajedničko spavanje, ........).
nikad nisam mislila da su ove majke i očevi savršeni, ali sam prepoznala mnoge koji teže sličnim idealima kao i ja.
Savršenstvo ne postoji. A rode su se krivo postavile.Savršena mama je ona koja uspješnp zadovoljava potrebe svoje djece u svakom pogledu. A dojenje do škole, platnene pelene, nevikanje i sl nije garancija za ništa.
Trina, nisu Rode samo to: dojenje do škole, platnene pelene, nevikanje...Mislim da je to više općeniti stav prema življenju.
Ja sam daleko od savršene mame, jesam ih dugo dojila, koristila i platnene i jednokratne i rano skinula pelene, i trudila se ne vikati ( ali u PMS ne mogu izbjeći ). A i djeca su mi daleko od zamišljenog savršenstva( ma što ja mislila o tome).
Težiti savršenstvu je jako dobro, pa ma kakvo si savršenstvo zamislili. Naravno, život me uvijek prizemlji i odmakne taj cilj sve dalje. Neka je tako, jer više sam čovjek što sam nesavršenija.
Eto, meni je baš Trina "savršena" majka.
Nemam pojma je li dojila, platnenašila, bespelenašila... čime hrani djecu, tuče li ih ili viče na njih...
Ali vidim da je sretna u tom svom roditeljstvu.
To je moj cilj.
Univerzalno savršenstvo ne postoji, svaki čovjek je priča za sebe, sam stvara svoj život, radi i teži k nekim svojim idealima. Istina je da da svi posustajemo kad-tad, ali najvažnije u svemu je ne odustajati i uvijek se iznova truditi.
Ljudi posjećuju ovaj forum iz raznih razloga, ali velika većina je tu zbog svoje djece. Eto djeca su toliko delikatna tema uvijek bila i ostat će, tako da je nemoguće da i takav forum ostane bez nekih delikatnih etiketa.
Svi koji na pozitivan način sudjeluju na forumu, recimo da su ovdje zbog poboljšanja odgoja svoje djece, poboljšanja prehrane, traženje odgovora za zdravlje svog djeteta….. traže odgovore na svoja pitanja vezana za djecu i traže i teže k boljemu jer svi mi želimo najbolje za njih.
E sad, kad uleti netko tko recimo ne pridaje baš toliko pažnje xy stvari ili se globalno ne “zamara“ tolikim stvarima oko djece, prehrane… i smatra da mu nisu potrebne nove informacije već se prepušta: kako su svi tako ću i ja, ma što ćemo komplicirati, pa kako je nekad bilo i sl.…. e onda taj netko osjeti, ipak ga nešto štrecne kad vidi koliki tu raspravljaju, ali ne odustaje i ostaje pri svom .
Onda takvi nazivaju: jooj one“Rode“ misle da su savršene…itd. , a sami se ne potrude oko ničeg.
Otud to savršenstvo, koje ne postoji odnosno postoji težnja k njemu, ali je ta težnja toliko individualna i posebna za svaku osobu, dijete, obitelj i jednostavno ne postoji recept za to nigdje pa niti ovdje.
Dojenje, prehrana, odgajanje djece…. za sve to treba jaaako puno truda . strpljenja, živaca i konstantnog traženja pravog puta.
E tako ja trenutno u ovoj fazi života doživljavam ovaj forum.
Grupna podrška, pomoć i edukacija u podizanju djece, savjeti iskusnijih i najvažnije: vlastito filtriranje prikupljenih informacija i stvaranje novih ciljeva za savršenstvo gledano samo mojim očima.
Apricot, hvala ti puno ali daleko sam ja od savršene mame. Forum je zeznuto mjesto di svatko piše ono što u tom trenu osjeća a život je prava stvar.
Mama sam jednog djeteta (ne bih se bunila da ih imam i troje, pod uvjetom da rodim blizance i sve to oddojim, naoblačim i napresvlačim odjednom). Ubijam se u pečenom, tijestu, kruhu i slatkišima. Ne znam ni dugme prišiti ni čarapu zakrpiti. Cvijeće ne želim ni smisliti u saksiji, eventulano umjetni cvijetak u 2-3 vaze. Spremam se na veliku investiciju u veliki, moderni stan. Upravo nosim traper kratke (da ne kažem vruće, na mojim nogama to nikako ne može biti vruće) hlačice.
Mora da nisam mama Roda, kao što sam bila UVJERENA (i ponosna) da jesam![]()
mislim da bi netko dobio nobela da otkrije tajnu savrsene majke...ja odmah imam sliku sicilijanske majke - ko sto kaze Lut, savrsenstvo je naporno
a roda je u svojem djelovanju istaknula neke aspekte roditeljstva i cini mi se da je korak ispred nekog sluzbenog stava, a takvi su uvijek naporni onima koji ili ne zele o tome razmisljati ili pak vjeruju trenutnom trendu, i najbitnije - roda je aktivisticka - samim time je mnogima agresivna, pretpostavljam da to ide djelom od toga da je vecina u rodi zenskog roda (a aktivne zene bas nisu ono sto vecina zeli), a i tema je sva "zenskasta" pa i samim time manje bitna...a gle neke se time odlucile baviti
slika koju pojedinac daje na forumu je samo slika koju on dopusta da postoji, neki su sve uber, neki prepametni, neki vole linkati na razna upitna/manje upitna istr., neki svoju nesigurnost lijece tako da maltretiraju one jos manje sigurne u sebe...a neki su i takvi u RL - tko ce ga znati?
ja osobno volim istr. koja rade psiholozi, a longitudalna su i pokazuju da u sretne i uspjesne pojedince odrastaju oni koji su zivjeli u obiteljima gdje su rod. uzivali biti s djecom, slusali ih, zivjeli s njima (ne u fizickom smislu), sve ono drugo su nijanse...koje malo pridonose (pridonose sigurno, ali nisu presudne).
Etiketa je upravo došla zbog foruma... Evo i sad se vrti pdf po kojem neki novi čitaći mogu zaključiti samo superiornost majke jer se educirala upravo ovdje i sad bi htijela ili nehtijela educirati druge (unaprijed se ispričavam ako sam koga povrijedila, nije mi cilj, samo dajem primjere u kojima sam nekad i sama sudjelovala)
Nadalje, na istom ovom forumu je toliko puno netolerancije... već je gore sve spomenuto... od dojenja, ADa, pelena, nepelena, flašica, duda i tak to... čak poznajem i neke majke koje nisu htijele reći da njihovo dijete ima dudu jer su se pred onim drugima osjećale loše...
Isto tako, na forumu vlada licemjerje ili kako god da to nazovem (nažalost, vjerojatno se i ja ovdje mogu naći...)... pojedine forumašice na jednom pdf-u pišu kak njihova djeca imaju svaki dan friško zdravo skuhano blblbblaaa, na drugom pdf-u iste te pričaju o tome kako je super ako uopće stignu skuhati jednom u 3 dana i tak..
Ne želim na nikoga bacati drvlje i kamenje, niti upirati prstom niti ništa, kao što sam rekla i sama sam vjerojatno bila u sličnim situacijala i to nikako nema veze s udrugom Roda već samo s forumom koji onda oformi sliku novog čitaća kao Udrugu Sektu, nadam se da me razumijete...
Ja sam se priključila 2006 i tada je svarno bilo lijepo ovdje, nekih godinu dana il više nisam pratila radi posla djece, ostala sam trudna i vratila sam se... Atmosfera nije više bila kao prije, sve je puno osude i negativizma... Skoro svaka filozofska tema završava ključanjem - dobro, možda ne skoro svaka već se stvarno događa češće... no to je samo moje mišljenje, ne mora biti da je tako...
Inače moje mišljenje je da stvarno ima jako jako puno kvalitetnih ljudi na forumu i da cijenim rad Udruge...
Ja sam Roda. Apsolutno savršeno nesavršena Roda.
Ono što ja smatram Rodom i ono što Roda "širi" je informacija za nečim novim/starim, drugačijim pristupom.
Rodila sam ovo svoje djetešce urlajući za nečim protiv bolova..ne znači da i sljedeći put neću tako. Čitajući i inoformirajući se o porodu, danas znam da sam tako reagirala jer sam bila nespremna, u strahu i neinformirana. Druge potičem da razmišljaju o svim opcijama i definitivno podržavam sve što se podrazumijeva pod "prirodnim" porodom.
Dojila totalno neplanski jako dugo. Totalno sam prodojeći tip (sad, dok je Lovro bio mali, nisam se takvom smatrala), ali neću prigovarati onima koji nisu mogli, htjeli, željeli dojiti.
Koristila jednokratne pelene, ponosno i zgražavala se na platnenim pelenama...čak nisam htjela niti čitati pdf o tome. Išlo mi na živce. A onda sam počela čitati...i sad ih potičem. Ne samo da mi se klasično šopingholičarski sviđaju, već sam i uvjerena u njihovu kvalitetu.
Urlam ko svinja kad me milo moje djetešce izludi. Mrzim se zbog toga, ali to činim. No, trudim se informirati na sve strane kako da izbjegnem ovo urlanje. U hrpi situacija nastupim totalno neadekvatno. No, trudim se mjenjati. Svjesna sam svojih mana.
Cijepim svoje dijete. Jer sam tako krenula. NO, sve se više i sama okrećem u tom smjeru razmišljanja o opravdanosti cjepljenja. I poticat ću ljude da čitaju i da se informiraju i u ovom smjeru.
Itd itd....
Poanta je da sam savršeno nesavršen roditelj. Svjestan dijela svojih mana, i vjerovatno nesvjestan još cijele hrpe drugih mana.
No, stvarno uživam u svojem roditeljstvu. Kao i u hrpi drugih stvari. I u izlascima, i u poslu (radim od Lovrinih 6 mjeseci i ako ću ikad imati drugo dijete, bit će isto tako), i u tome kad sam sama bez muža i djeteta (trenutno, makar mi nedostaju) i u tome kad se odskitam od kuće dok je Lovro sa čuvalicom... itd itd itd.
Da li me sve ovo čini manje Rodom ili više ženom/majkom od krvi i mesa? Ne. Svi smo mi takvi, jedna osoba na ovu, druga na drugu stranu.
Mene je roditeljstvo samo naučilo da nikad, ama baš nikad, ne treba reći "NEMA ŠANSE da bih ja..bla bla".
seni, meni je zakljucak tog istr. tako prirodno sjeo i dao odgovor na mnoga pitanja o savrsenstvu roditelja![]()
Jooj i ja sam se naučila pameti, nikad više ne reci nikad!Mene je roditeljstvo samo naučilo da nikad, ama baš nikad, ne treba reći "NEMA ŠANSE da bih ja..bla bla".![]()
moj dojam kada citam forum (jer ga puno cesce citam nego pisem) je da kada netko izjavi nesto sto nije iz gore navedenog popisa, u slijedecih 10 postova se baca drvlje i kamenje po toj osobi jer se tako usudi razmisljati, pa kako je samo mogla! da li forumasi/ce koji odgovaraju na taj nacin zaista tako i misle ili se i same osjecaju da bi trebale tako razmisljati pa eto, tako samo kazu, da potvrde drugima tu sliku o sebi, neznam, ali kada to tako citate stekne se upravo ta slika...samo je te slike u svakom postu po komadic, a u nasoj glavi se to spaja u kompletnu sliku...covjek se na kraju i sam usudi pisati samo po onim komadicima koje i prakticira, dok ostale jednostavno ne komentira, pa evo kako nastane neka univerzalna supermama koja u stvarnosti i ne postoji..
Ok, kužim taj dio - to je o toj ideji supermame koju forum odašilje. No sve te najzagriženije redovno su forumašice, a ne članice Rode. Jel stvarno neizvedivo odvojiti forumaše i njihov zagrižen stav od toga da su svi članovi udruge takvi?
Ja znam da sam savršena majka kad mi moje dijete kaže da sam najbolja mama na svijetuon valjda ipak zna najbolje
šalu na stranu - ako su djeca sretna, a moja za sad jesu (stariji bar tako stalno govori, a mlađi je veseljak pa bar izgleda sretno) - to mi je najvažniji pokazatelj da ne fulam (puno)...a za mene nije važno kako se osjećam, dok su god oni sretni, sretna sam i ja.... sa svim svojim podočnjacima, frustracijama i s neodoljivom željom da si kirurški odstranim živce
![]()
onda sam ja teška zlostavljačica jer moje se redovito sele od mene, pakiraju za odlazak u dječji dom i spremaju za traženje nove, bolje mameJa znam da sam savršena majka kad mi moje dijete kaže da sam najbolja mama na svijetuon valjda ipak zna najbolje
![]()
za mene je savšena majka koju sam upoznala na ovom forumu sorciere.upoznala sam je i u rl i nju i njenu kćer i samo mogu reći -moj duboki naklon.
a sada je prepreprepreviše forumašica da bi mi se i jedna istakla da je zapazim.
jako mi se sviđa post mamme san (evo sad skužila da je u udruzi). nalazim se u njemu, skoro 100%, osim što ja imam malo više mana.
u jednom periodu sam strašno patila jer su cure (forumašice) oko mene, meni djelovale savršene, a ja sam bila u "zaraobljena" u blizanačko- izdajalačkom kaosu. no, onda se pojavio jedan topic gdje su te iste cure
napisale svoje mane/nedostatke pa mi je sve nekako sjelo na mjesto i više ne smatram da sam manje savršena od drugih.
i moram priznat da i sama često potegnem za rečenicom-jooooj Roda iako, vjerujem, često je to neki stav formiran na forumu. i, još jedan iako, a tiče se baš Udruge, smatram da bi trebala biti malo mekša u nekim stavovima-pa bi, možda, i stav na forumu bio mekši, a time i prezentacija prema van.
"Mekoći" bi pridonijele samo stavke koje se kose s načelima Udruge, pretpostavljam.
Mislim da je tu vrijeme najbolji lijek - kako će ono odmicati, sve ono što se čini novo i "revolucionarno" u pristupu roditeljstvu će postati - normalno. Kao što je nekoć bila dohrana s tri mjeseca, primjerice.
Savrsen roditelj ne postoji, bez obzira dali se radi o majci ili o ocu, bez obzira dali se radi o Rodi ili nerodi.
U ulozi roditelji mozemo iskljucivo teziti ka tome da (objektivno) imamo najbolji interes djeteta na umu i da ucimo od svojih greski i da iste ispravimo.
Ne znam baš , ali sjetila sam se vremena dok su bile skupine: npr. trudnice, ljetne bebe, proljetni pupoljci...itdČesto to čujem(o). Voljela bih konkretnije čuti, što bi točno Roda mogla promijeniti u svojim stavovima što bi pridonijelo toj mekoći?
Možda je ukidanje tog malo opuštenijeg dijela dodatno postrožilo Rodu.
U tim skupinama su se stvarala razna prijateljstva, prepričavale zgode...vladao je nekakav sklad zajedno sa našim manama koje nam se događaju i po kojima je vidljivo da ipak nismo savršeni, već samo obični ljudi koji samo teže k boljemu.
Ukidanjem toga, dosta se je toga svelo na edukaciju i našu problematiku.
Ajde postoje filozofski kutak, servisni... ali mislim da je onaj dio komunikacije djelovao onak prirodnije jer nisi bio obavezan otvarati nove topice o nekim stvarčicama koje si želio podijeliti sa drugima.
Znam da je to bilo jaako teško pratiti i da je dolazilo do krivih savjeta, ali ipak mislim da je to možda doprinjelo toj strogosti Rode.
Možda da su se samo malo skupine smanjile ili nešto slično. Ne znam, to je moja vizija.![]()
oka, ali Forum je samo jedan od Rodinih projekata.
kada pitamo za dojam koji Roda ostavlja, mislimo i na one koji ni ne znaju da postoji medij kao što je forum, one koji nas doživljavaju i kroz druga "osjetila".
moja privatna anketa sprovedena na uzorku 5 mama iz našeg vrtića +3 mame iz zgrade:
-apsolutno pozitivno ocjenjen projekt "ne bacajmo-reciklirajmo"
- projekti senzibilizacije o važnosti dojenja+mala škola dojenja i rodin telefon za podršku- ocjenjen djelomično pozitivno- da pojasnim- pozitivno da se netko bavi podrškom, malom školom, ali rode su naporne po pitanju dojenja i ostavljaju dojam da bi najradije namlatile nekog po glavi tko misli suprotno
-projekt suas-samo 3(!) mame su čule za njega ali pošto su u pitanju rode smatrale su da je u pitanju opet neka, citiram "shema na rodin način"
-projekt platnene- jedna mama čula, koja je od njih 8 i jedina koja koristi platnene
za "ne po guzi" nije čuo nitko, za rad na promjeni novog zakona o mpo su čuli svi i iako smatraju vrlo pohvalno i podržavaju, smeta im image rode u javnosti.
Za njih image rode je= rode su tvrdokorne i naporne.
Privukle bi ih prosječnim projektima tipa- bolji vrtići, škole, uredimo dječje parkove i sl.
Ugl., sve smo to manje-više znali, a kako sam usput malo razgovarala s mamama, rekoh ajde da vam prenesem
E u tome je poanta, meni je trebalo jako dugo (nisam obraćala pažnju tko je tko), čak sam se par puta i blesavo zakačila oko nekih stavova, gdje mi je i skrenuta pažnja da to nije stav udruge već forumaša koji pišu na forumu. Od tata kad naletim na nešto što je meni neprihvatljivo ili glupo dobro obratim pažnju tko piše i moram priznati da doista neznam da li je to ikada bio član udruge. Jasno mi je da netko tko kratko svrati na forum, može pročitati neke njegove dijelove (ponekad zna stvarno biti malo preextremno, okrenut se s doživljajem koji baš i nije lijep), a da nema pojma da su to ljudi koji nisu članovi udruge i da to možda i nije stav udruge od A-Ž. Eto meni je trebalo dugo da razlučim neke stvari, ali ide mi sve bolje i bolje. Neke stvari prihvaćam, neke ne, ali ne znaći da ne dozvoljavam nekome drugome da razmišlja na drugačiji naćin. Meni je ovdije relativno lijepo, jer imam svoju cenzuru, ali da sam u početku bila zbunjena, jesam.
Imaš pravo, pišem kad stignem i moram priznati da ne uspijem pratiti cijeli tok rasprave, ali rado sudjelujem.oka, ali Forum je samo jedan od Rodinih projekata.
kada pitamo za dojam koji Roda ostavlja, mislimo i na one koji ni ne znaju da postoji medij kao što je forum, one koji nas doživljavaju i kroz druga "osjetila".
Za ta druga osjetila, teško da će se nešto baš preokrenuti i ne vidim razlog zbog čega i bi jer koliko se god trudili udovoljiti svima to jednostavno nije moguće i uvjek će postojati ona suprotna strana kako to već biva u životu.
Radite-borite se za opću dobrobit djece i majki, naše zemlje...ne radite ništa loše, naprotiv, a opet dosta njih nezadovoljnih!
Predrasude, feminizam.... jaka su stvar i to bi po meni bio jedan od razloga.
Žena, djeca, majka zemlja sve je to ženskog roda i k svemu tome borba, žene koje se bore, još uvjek smo premala zemlja da bi se to u potpunosti iskorjenilo. Svaka čast muškim Rodanimaima ih, ali su manjina.
Ne znam koliko je to vidljivo u velikim gradovima, ali kod manjih definitivno je. Da je manje toga, istina je, da se žene više bore, da bore se, ali da nema prepreka, oo ima ih ima.
A dok i same žene rade jedne protiv druge, ne smeta im ta diskreditacija žena, već ju na neki način i potiću e to je već žalosno, ali istinito.
Lakše se ljudima priključiti nekim strujama i ne iskakati iz njih, linija manjeg otpora, put je većine.
Ne ide dojenje? Pa ima Ad nije niti prvi niti zadnji, a k tome i više komocije...
Dohrana, ko bi se tim zamarao, kako su svi....
Ekologija... ah, kad će svi paziti onda ću i ja....
....
Mislim to je tako, ljudi nisu skloni borbama, ali su skloni itekako svakakvim zlobnim komentarima, e to nam ide.
A ne shvaćaju da ako svako tako razmišlja nikada neće biti promjena, ako si sami ne pomognemo i ne damo neki svoj doprinos, tko će?
Osluškivati i čuti većinu je dobro, ali ciljevi udruge su jedno, a do njih ne vodi ni malo lagan put, on je trnovit, pun odricanja i borbe. J
Ja zato Rodama: majkama, ženama, poslovnim ženama... skidam kapu jer stvarno ne može to svatko.![]()
Nije nužno da budeš naporan i upornost je čisto dovoljna. A može se i biti principijelan bez da se bude tvrdokoran, ako me kužiš kaj hoću reći.
Znači, dojam tih nekih mama uopće nije pozitivan, dapače i nažalost, one se ne interesiraju za druge rodine projekte zbog tog nekog dojma kojeg imaju o udruzi.