Nekad se mislilo da je rendgen u trudnoći super jer se vidi dijete, danas znamo da to nije najpametnije za raditi. Tako i trenutno mislimo da je UZV super i da nije štetan, a opet mnoge stvari počinju ukazivati na to da i on ima svoje rizike.
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...t2ID=&Show=509
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...t2ID=&Show=510
Istraživanje je pokazalo njegovu učinkovitost za određene komplikacije u trudnoći, ali objavljeni materijali ne opravdavaju rutinsku upotrebu ultrazvuka na trudnim ženama. Također postoji premalo informacija što se tiče sigurnosti upotrebe ultrazvuka u trudnoći. Zatim, još uvijek ne postoje opsežne, višedisciplinske procjene ultrazvuka korištenog tijekom trudnoće, uključujući i njegovu: kliničku učinkovitost, psihosocijalni efekt, etičku važnost, legalnu upletenost, novčanu pogodnost i sigurnost za majku i čedo.
pa nisu to Rodine konstatacije - vrlo bi nam laskalo da smo pioniri u ovome o cemu pricamo, ali nismo (zapravo u HR mozda i jesmo)svaka čast Vama Rodama, ali neke vam konstatacije ne drže vodu. bar po meni
lijecnici, primalje i ini opstetricari su puno prije Rode pisali i istrazivali o ovome o cemu mi ovdje pricamo - M. Odent, M. Wagner, S. Buckley, I.M. Gaskin, A. Robertson i evo sada dr. Alfirevic.. to name but a few.![]()
Posljednje uređivanje od momze : 28.09.2010. at 16:49
I ja ću se rado složiti s tim da ne treba slušati "rode", svakoj trudnici bih toplo preporučila bilo što od štiva od gore navedenih istraživača/primalja/opstetičara/liječnika. Informacije su u današnje vrijeme lako dostupne, zananost stalno napreduje, šteta je propustiti to sve i nastaviti raditi stvari kao i prije 25 godina samo zato što se to onda tako radilo.
No obzirom da se taj stav neće samo tako promijeniti kod naših ginekologa (sreća, pomaci se naslućuju), nužno je da smo mi žene educirane i da smo mi te koje zahtjevamo da se prema nama odnosi drugačije / bolje i da ne prihvaćamo neke prakse samo zato što se tako izvode već 25 godina.
Nije to lako znam, ali tko će se boriti za nas i našu djecu ako nećemo mi same?![]()
Pa rekla sam mu da sam alergična, piše u tekstu, a on me uvjeravao da to nije jaki penicilin. Onda sam se obratila šefu klinike.
Imala sam ureaplazmu koja je nestala sama od sebe uz malu pomoć geonistina, jer nisam htjela riskirati jaki oralni antibiotik u trudnoći, a ovaj mi nije htio prepisati nepenicilinski, pa enterokok - ni to nisam pila, jer mi je i drugi ginekolog i internist rekao da je vjerojatno zagađenje, pa beta hemolitički streptokok (ova 2 zadnja naravno nisu bila na prvom brisu). Za beta hemolitički sam popila antibiotik i sve je bilo OK i na sreću nisam trebala antibiotik u porodu.
Imaš pravo, ultrazvuk ne zrači, nego grije. I da, nije dokazano da šteti, ali nije bome dokazano ni da koristi. Zapravo uopće nije razvijen niti certificiran za praćenje trudnoće, već u tehnološke svrhe.
A grijanje tkiva u razvoju je sigurno sasvim bezopasno.
Ali to je stvar izbora svakog za sebe i svoje dijete.
I ja sam u prvoj trudnoći uz svo produživanje vremena između 2 pregleda uspjela doći do nekih 5 i 4-5 ultrazvuka. S tim da sam imala visoki tlak i pila čitavo vrijeme metildopu (nisam luda, samo volim znati razlog za neku intervenciju), tako da je tlak zapravo bio osnovni razlog odlaska liječniku. Tlak sam vrlo ozbiljno kontrolirala.
Moram li nadodati da se pristup liječenju tlaka internista i ginekologa drastično razlikuje? Budući da mi je internistica ujedno i najbolja prijateljica odlučila sam se pouzdati u njen savjet, a to je bio ni slučajno strogo mirovanje.
Dakle, uz poslovično otvaranje dogurala do termina, radila do mjesec dana pred porod i na kraju inducirana na termin. Osjećala se super čitavo vrijeme.
Ako Bog da, u drugoj trudnoći će biti po mom.
Posljednje uređivanje od cowgirl : 28.09.2010. at 16:55