Stranica 32 od 182 PrviPrvi ... 2230313233344282132 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,551 do 1,600 od 9079

Tema: Pričajmo o dohrani 7.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj mina30 prvotno napisa Vidi poruku
    onda sve jede skroz skaseno pa se pitam ima li to opet smisla, a i preporucili su mi da ostavim bar malo komadica u hrani jer mala stalno gura jezikom van
    Meni žitarice služe da samo malo zgusnem povrće koje samo vilicom zgnječim pa budu mali komadići. A i često ostavim jedan komad povrća (krumpir, mrkva...) cijeli pa on onda jede to, a ja ga hranim na žlicu. Timski rad Kombiniram razne teksture, od miksanja, preko gnječenja, komadića do cijelih komada za samostalno jelo, kako kada. Moj D. obožava one rižine krekere, to mu je bila prva "samostalna" hrana.

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    i riža i mrkva zatvaraju
    (povraćanje ne bi trebalo imati veze s time, osim ako joj jedna od tih namirnica loše "sjeda"

zato je uvijek bolje kombinirati "zatvarajuće" i "otvarajuće"
    npr: riža s korabom, tikvicom ili kruškom...
    mrkva s palentom, zobenim pahuljicama...
    Mislim da joj je ta kombinacija totalno loše sjela.. A ja sam ju još gore pripremila.. Mrkva je bila naribana u rižu i nedovoljno skuhana pa je izašla kako je i ušla.. A riža joj inače malo lošije sjeda, i prvi puta ju nije baš tolerirala, ne znam zašto.. a možda i znam - loša kuharica

Ne znam koliko je to pametno, ali ne žurim s dohranom, L. ima 9 mj, dva obroka, Jedan jede sama, obićno voće, a drugi joj ja dajem, žitarice+povrće(+meso)..
    Ima dana kad samo doji (sve ovisi o situaciji, iliti mojoj ljenosti).. Jel možda ipak pretjerujem s tim sporim uvođenjem namirnica i dohranjivanjem?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja mislim da ti radiš baš kako treba

što se mrkve tiče, ona doista i izlazi kako je i ušla.
    najbolje ju je skuhati i začiniti masnoćom (maslinovim uljem) jer su neki vitamini iz nje (A i D) topivi u masnoći i apsorbiraju samo uz dodatak masnoća

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Znači mogu dodavat maslinovo ulje? Htjela sam još malo odgodit masnoće.. Mislim da moram opet malo škicnut na tablicu..

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

mame, zanima me kako vase 10-11-12 mjesecne bebe papaju.

naime, moj malac slabo jede, nikad skoro nije gladan, uvijek ga nesto drugo zanima.
    kad treba papati, doslovce ga moram animirati da zaboravi da se jede i odvratit mu paznju igrackom ili necim, i ajde onda hoce otvarati usta.
    s tezinom smo - onak - jedva se vucemo po krivulji rasta, dok u visinu idemo super.

drugi nam je problem sto ga sada s 10,5 mj nikako ne mogu nauciti na komadice.
    nece, pljuje, vice, okrece glavu.
    tolike sam kasice pobacala, ili ih jednostavno morala smiksati i podgrijati da bi barem nesto pojeo.
    ako nije kremasto i jednolicno - nece ni vidjeti.
    malo me to vec brine sa 10,5 mj

iz rukice papa keks, rizin kreker, komadic kruha hoce zvaljakati i to jako voli, ali konkretan rucak pojesti da zvace, nece i nece.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

hajd da ja probam da te utješim jer i mi se jedva vučemo u prirastu težine a isto u visinu idemo super.

Meni je nekako pod normalno da moram animirati za jelo, čak i za dojenje! Prvih 5 minuta super a onda iskače iz krila i nema nazad na sisu dok nije štagod u rukama. I za obroke isto, prvih par zalogaja i nekako, a onda moram nečim da ga zabavljam, nebitno da li je u pitanju slani obrok ili voće s keksom.

Mi smo negdje do 11 mjeseci miksali hranu štapnim mikserom, a onda sam prešla na gnječilicu pa pire i tako mu i danas sa 13 mjeseci serviram obroke. Ako su krupniji komadići isto neće da jede.

Ja se pokušavam ne zabrinjavati oko toga, sigurno neće do škole jesti pasiranu hranu

jella avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Moj 10-mjesečni sin vrlo dobro jede, i to otprilike ovako:
    nakon buđenja - sika
    doručak - griz ili jogurt sa svježim voćem,ili kuhano pasirano voće sa drobljenim keksima i to u količini od 200-250 gr
    užina - nekoliko rižinih ili plazma keksića te obavezno 200 ml soka ili čaja
    prije spavanja - sika
    ručak - kuhano povrće sa ili bez mesa, također 200-250 gr
    užina - 200 ml soka ili čaja
    prije spavanja - sika
    večera - ista kao ručak ili jogurt sa svježim voćem ili svježi sir sa voćem ili puding, 200-250 gr
    prije spavanja - sika
    Svaki obrok on jede u bilo kojem obliku, rijetko, gusto, pasirano, usitnjeno vilicom, s komadićima ili u komadu
    Nadam se da će tako i ostati...

TTiL avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mi sa 11 mjeseci ovako:
    sikanje
    dorucak griz (raznih zitarica) sa vocem
    sikanje
    rucak povrce sa zitaricama ili mesom
    sikanje
    vecera palenta sa jogurtom ili svjezim sirom
    pijemo samo vodu
    sve je miksano i uz animaciju...tata se panicno boji gusenja i ne pokusavamo davati komade...uspjela se izboriti jedimo da dobije u ruku koricu kruha, i u tome uziva

valjda joj je to dosta
    vagali se nismo odavno....

a za kraj ponavljam pitanje od prije nekoliko dana: kad i KAKO ponuditi papriku?
    Posljednje uređivanje od TTiL : 22.09.2010. at 00:49

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ako možeš dati komad u ruku pa da grize, daj.
    ako ne možeš, skuhaj u juhi ili varivu.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Sa 11 mjeseci već je vrijeme da dijete počne jesti makar sitne komadiće. Pokušajte voće i povrće barem naribati, prvo na onaj sitniji ribež, a onda postupno i na krupniji. Meso se može dobro nasjeckati, a zatim zgnječiti vilicom. Ako koji komadić i zapne, dijete će to iskašljati, a vi ste uvijek uz dijete pa mu možete pomoći.

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

dobro, nismo jedini koji miksamo u toj dobi... lakse mi je

jella mogu samo reci - wow!
    moj malac pojede u pola toliko kao tvoj.
    kod nas to zapravo izgleda ovako:

8.30 zitarice na AD-u - oko 180g
    12.30 povrce/povrce s mesom/povrce s ribom/povrce s zitaricama - 200-230g + juha
    16-17h voce sa zitaricama ili jogurtom ili kad nista mu ne uspijem uvalit, neka instant kasica i sl.
    19.00 - zitarice na AD-u - oko 180-200g

po noci jos jedan siromasan podoj (mlijeko mi se ful smanjilo)

izmedju mi dam keks, rizin kreker, malo kruha, pokusavam mu dati kruh s jogurtom ili abc sirom... nije bas da hoce, par zalogaja svega

isto tako za svaki ama bas svaki obrok moram ga animirati, nece otvoriti usta ako nema nesto ispred sebe
    tekucina ista stvar - minimalno popije, manje od deci u jednom cugu.

valjda je takvo dijete.
    Posljednje uređivanje od argentina : 22.09.2010. at 10:43

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Grrrr! Stavit ću avatar : Kad mikser kaže da, mama kaže ne :p

jella avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

argentina, ja se svoga bojim ostaviti sa svekrvom ili mamom jer one samo gledaju kako bi mu nešto dale da jede a on, ne bira, otvara usta na sve što mu ponudiš
    Zaboravila sam napisati da se noću budi tri puta, prvi put dobije 220 ml instant mliječne kašice koju mu napravim malo rjeđe, pa popije na bočicu; drugi put sika i treći put 200 ml čaja.
    Zbilja je mala provalija ali nije debeo, sa 10 mjeseci visok je 77 cm a težak 10,5 kg. Pedijatrica kaže, vitka beba.
    Sad ću mu počet davati kruh, pa me zanima, kako da ga ponudim prvi puta? Nema još zube, ali strah me dati mu komad u ruku...

tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kad vas čitam da sve miksate u toj dobi, a mi od početka dohrane s 5,5mj pa do sada (8mj.) mooožda dvaput koristili mixy...

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj jella prvotno napisa Vidi poruku
    argentina, ja se svoga bojim ostaviti sa svekrvom ili mamom jer one samo gledaju kako bi mu nešto dale da jede a on, ne bira, otvara usta na sve što mu ponudiš
    Zaboravila sam napisati da se noću budi tri puta, prvi put dobije 220 ml instant mliječne kašice koju mu napravim malo rjeđe, pa popije na bočicu; drugi put sika i treći put 200 ml čaja.
    Zbilja je mala provalija ali nije debeo, sa 10 mjeseci visok je 77 cm a težak 10,5 kg. Pedijatrica kaže, vitka beba.
    Sad ću mu počet davati kruh, pa me zanima, kako da ga ponudim prvi puta? Nema još zube, ali strah me dati mu komad u ruku...
    hihi, i ja se svog bojim ostavit s mamom ili svekrvom, ali zato kaj znam da nema sanse da bi pojeo kompletan obrok
    ako je tvoj beabc vitak, kaj je moj koji ima 8,5 kila.
    neka, super da papa, to je vjeruj mi lakse nego kad nece.
    ok, nama sad zubeki idu van, pa to jos pridonosi nejelu...
    al mog sineka da se pita, taj nikad ne bi sjedio i jeo, samo bi bauljao okolo.

sto se kruha tice, nama je sredina (mekano) bila za pocetak puno bolja od korice, jer bi si koricu znao nagurati dublje u grlo, a sredinu nije i samo ju je mljackao.
    sad po malo nudim koricu, ali male komade.

jella avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

sto se kruha tice, nama je sredina (mekano) bila za pocetak puno bolja od korice, jer bi si koricu znao nagurati dublje u grlo, a sredinu nije i samo ju je mljackao.
    sad po malo nudim koricu, ali male komade.
    Tako sam i ja mislila napravit. A jel mu daš "suhog" kruha ili s nečim u kombinaciji?

btw. nije 8,5 kila malo obzirom na to koliko jede a koliko je visok?

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ima 74 cm. u visinu ide super, al se ne deblja.
    ma ni ne treba, samo da ga mogu nahranit kak spada....

tvoj ce malac volit kruh, svi ga bebaci vole, ali tvoj je mali gurman pa ce se odusevit - imam filing
    ja mu znam dat samog kruga, ili mu nekad namazem malo abc sira pa gurnem komadic u usta, ali nije bas odusevljen.
    pokusala kruh i jogurt i nikako nije proslo.

jogurt nudim vec tjedan dana, i vise, ali tesko prolazi, jedino sa bananom i onim 8-corn zitaricama koje su slatke.
    eto, i muke po jogurtu imamo

Aiko avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

ja pojma nemam koliko pojede u gramima, nije mi to ni palo na pamet da malo važem(o). čak ne gledam ni koliko pije, nudimo mu bočicu (isključivo vode) i on svaki put gutne. cica. ali i ja mislim da se nešto ozbiljno događa zadnjih dana, jer se noću počeo buditi svakih sat vremena. što dalje sve gore. i sve si mislim da nije zato što je gladan. pa mu damo ful zasitan obrok pred spavanje, ali duže od dva sata ne misli spavati. premorena sam. nemam snage pisati koliko malo spavam. buđenje svakih sat. a nekad nakon par takvih buđenja od 3 pa nadalje više ne mogu ni zaspati...

no, da se vratim na temu... ne bih voljela prestati dojiti, ali pokušala bih mu dati bilo što da počne mirnije spavati. gasimo sva živa svjetla, prebacili smo kupanje ujutro, a ne više navečer, dajemo mu zasitne obroke navečer, budemo po cijeli dan vani, vodim računa da spava najmanje dva put dnevno (po sat-dva)... ne znam... nemam snage više ni očajavati...

mi smo 10 mj. - teški 8,800 kg, visoki 76 cm. zgodni!

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Aiko draga, baš sam te se sjetila ovih dana.
    Sve češće smo sami kod kuće (taji završili praznici) pa zajedno kuhamo, peremo suđe, vješamo veš, idemo u bašču, kupovinu... sve sve radimo zajendo... rijetko kada se zaigra sama (čitaj: hoda okolo, otvara ladice, vadi stvari van...)
    A kad dođe noć, jedva čekam da zaspi kako bih mogla na miru obaviti stvari koje ne mogu uz nju (peglanje, spremanje kupaonice, ili tek obavljanje sitnih glupih kućanskih poslića i surfanje po netu), no malo sutra...
    Probudi se za pola sata, 45 minuta, pa onda siki pa opet za sat, sat i pol, pa onda opet... Nekada neće odmah ni zaspati nego to traje i traje pa ja moram opet leći pored nje, u međuvremenu i ja zaspim pa se probudim u pola 5 ujutro pa vadi veš iz mašine... (oprostite na ovom oftopičarenju...) Po najnovijem neće u krevetić nakon uspavljivanja nego ju ostavim u našem krevetu...
    U dva ju uvijek probudi piškenje pa ju stavim na lonku, to obavi, nekada odmah zaspe nakon toga, nekada ne...
    No, danas sam vidjela da joj je izbila prva dvojka i evo noćas mirnije spava. To je tek peti zubić, što li tek slijedi... spremna sam. Znam da i to mora proći. Tako da je vjerojatno i kod tvog sinčića isto. Ne znam koliko zubi ima i kojom brzinom izlaze, ali Maša i inače ima lagani san tako da ju vjerojatno svaka mala smetnja probudi (probudi se trljajući nosić i usta, valjda ju svrbi...)

A da se sad vratim na temu.
    Maša jede sve, miksam najčešće žitarice jer ne voli zrnasto proso, pahuljice pira, zobi... ili ih prethodno sameljem (lina ne jede).
    Sada je 14 mjeseci i ništa se posebno nije promijenilo u njezinoj prehrani osim što sam joj počela dodavati sol i med/agavin sirup/šećer u neke namirnice.

Ujutro papa siku (zapravo nastavak noćnok nasisavanja)
    SAt, sat i pol nakon buđenja i sike doručkuje žitarice sa suhim voćem ili medom.
    Nakon toga jede voće (naribnu jabuku, oguljeno grožđe, izdrucanu krušku... ovisno od toga što je aktualno), a prije spavanja pojede malo kruha ili grisina ili ništa...
    Nakon spavanja ruča (dva puta tjedno meso piletina/junetina + povrće, dva puta tjedno riba + povrće, jednom mahunarke, dva puta tjedno samo povrće s tvrdo kuhanim jajetom, uvijek sa žitaricama, najčešće žgancima jer tu teksturu najviše voli).
    Između ručka i večere gricne malo rižinog krekera, grisina, kiflice, keksa... što već ima, a za večeru jede ili sam jogurt ili uz ostatke od ručka...
    prije spavanja sika...

Ne važem joj obroke... zapravo prilično malo jede i uvijek uz animaciju (hranje sveg postojećeg, pa i predmeta naslikanih u katalozima trgovačkih centara...), no super je živo i veselo dijete.

TTiL
    , pitala si za papriku.
    Maša ju voli grickati svježu, ali tako pojede jako malo (kao i sve što jede sama tako da se u to ne mogu pouzdati).
    Kuham ju uz crvenu leću (propirjam crveni luk na m. ulju, dodam leću i pustim da se raskuha i na kraju dodam papriku i paradajz, sve joj izdrucam, uklonim kožicu paprike i pomiješam sa žgancima).
    Općenito joj probaj kuhati s povrćem neutralnijeg okusa (tikvice, krumpir) i uz žitarice koje su slatkaste i isto razblaže intenzivan okus paprike. No, možda joj se ne svidi, ali ne brini, ima vremena.
    Maša definitivno ima mađarske krvi, neki dan je umakala prstiće u mljevenu crvenu papriku i lizala bez imalo beda. Kao da trpa prstiće u, ne znam, Eurokrem. MOrala sam joj oteti teglicu.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

SikaPika, koliko znam, med se ne smije davati do treće godine radi botulizma.... Tebi to smijem reći jer imaš oštre poglede na dječju prehranu

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Od kada mogu mahuna vanilije i lan?

Tattoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Mi evo napunili punih 7 mjeseci a dohrana još uvijek u povojima. Baš kad mislim da je krenulo sljedeći dan ne pojede ništa. Izgleda ful zainteresiran i lupa i dere se čim vidi da ja spremam zdjelicu, onda prvih par žličica pojede super i odjednom više neće, dere se, vidim da je gladan i na kraju moram dati bocu. Takav je bio i kad je trebalo cikati, vukao malo na početku i onda plač. Jel on to samo takva lijena beba? Ima li pomoći? Već sam umorna od spremanja te hrane, nema što mu nisam nudila i uvijek isto. Ne bih mu htjela dati hranu na bocu jer mislim da tek onda neće htjeti na žlicu. Najgore je kaj više MM i ja ne možemo u miru jesti, on bi utrpao u usta sve što je na stolu, otvara usta kao da nije jeo dva dana, kad mu ponudim nekaj kaj smije pojede dvije-tri žličice i neće više. I pritisak okoline je prestrašan jer sam ja luda mama koja muči dijete bljutavom hranom kad bih mu mogla lijepo dati "normalnu" hranu. Ljuta sam, umorna .... Problem je i kaj je on mršavac i inače slabo papa pa ga ne mogu izgladnjivati. Ali ne može biti na mlijeku do škole! Inače, kad ga baka hrani pojede malo više jer ga ona uvijek nekako zavara da otvori usta, a meni nekako glupo šopati ga na silu. Mislim jednostavno da je lijen otvarati usta. Što mislite, da li je bolje da mu onda nudim nekoliko puta dnevno po malo jer se on ionako nikad ne najede da ga zasiti?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zašto mu ne daš da jede sa stola ono što vi jedete? Kuhano povrće , rižu, voće... daj mu mekane komadiće pa nek se zabavlja. Dohrana je između ostalog i upoznavanje novih okusa, vježbanje motorike, a ne bi trebala biti osesija da na samom početku pojede što više ( tako je mlijeko i dalje osnova prehrane).

Tattoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Pa ne mogu mu dati ono što mi jedemo jer je začinjeno. A kak da mu dam komadiće, on sve automatski stavlja u usta, a komadiće još ne može jesti. Osim toga još ne sjedi tako da ga kod dohrane ja držim u krilu i kuži on da je to drugačije. S voćem ga još i prevarim pa ja kao jedem krušku ili breskvu (jabuku nikako neće) i onda mu stružem žličicom i to prođe. Jedino da mu probam napravit kašicu u vrijeme kad i mi jedemo, ali to je dosta kasno popodne kad MM dolazi s posla. A i nismo baš uveli puno namirnica, do sad samo jabuku, krušku i breskvu, mrkvu, tikvicu, palentu i rižu. Sad mi palo na pamet, jel mu slobodno dam sirovu opranu mrkvu (domaća je) da kao gricka? Ima već dva zubića i inače ima jaku naviku griženja pa se malo bojim da ne odgrizne komad i počne se daviti? Možda pretjerujem, ali voće mu ne miksam (krušku, breskvu, samo usitnim žlicom), ali povrće da jer kad osjeti komadić ide mu na povraćanje i automatski pljuje van. A probala sam svašta, dam i njemu žličicu da proba sam, ja mu pomažem (inače ima jako dobru motoriku ruku, kad treba nešto ugurat u usta nemre fulat), hvata ručicama po stolu, ali opet nema velikog pomaka. Mislila sam da će s vremenom ipak pojesti više jer su ovo neke mikrokoličine, ali dobro takvi su mu i mliječni obroci, bez obzira jel cika ili flaša, mora on jesti svako malo. Mali želučić

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Danas išla kupiti proso i quinou (valjda sam dobro napisala ) al sam odustala jer na svima piše da može sadržavati gluten.
    gdje kupujete to dvoje?

dal beba 6mj smije jesti patišon?

joj tak sam zbunjena s tom dohranom...
    svaka tablica ima svoje namirnice.
    odlučila sam se ravnati prema onome što piše u knjižici dojenje.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mi smo proso kupili u bio&bio
    a za quinou sam čitala da se ne preporuča davati djeci zbog saponina koje sadrži

jella avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Patišon je skoro isto kao i tikvica...?? Samo je drugog oblika. Ako mislimo na isto, onda smije jesti kad i tikvicu.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Patišon je skoro isto kao i tikvica...?? Samo je drugog oblika. Ako mislimo na isto, onda smije jesti kad i tikvicu.
    Mislim da patišon ne bi spadao u istu skupinu kao tikvica (u same početke dohrane). Nekako mi to logika govori - zbog gorčine, inače ne znam.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Tattoo prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ne mogu mu dati ono što mi jedemo jer je začinjeno. A kak da mu dam komadiće, on sve automatski stavlja u usta, a komadiće još ne može jesti. Osim toga još ne sjedi tako da ga kod dohrane ja držim u krilu i kuži on da je to drugačije. S voćem ga još i prevarim pa ja kao jedem krušku ili breskvu (jabuku nikako neće) i onda mu stružem žličicom i to prođe. Jedino da mu probam napravit kašicu u vrijeme kad i mi jedemo, ali to je dosta kasno popodne kad MM dolazi s posla. A i nismo baš uveli puno namirnica, do sad samo jabuku, krušku i breskvu, mrkvu, tikvicu, palentu i rižu. Sad mi palo na pamet, jel mu slobodno dam sirovu opranu mrkvu (domaća je) da kao gricka? Ima već dva zubića i inače ima jaku naviku griženja pa se malo bojim da ne odgrizne komad i počne se daviti? Možda pretjerujem, ali voće mu ne miksam (krušku, breskvu, samo usitnim žlicom), ali povrće da jer kad osjeti komadić ide mu na povraćanje i automatski pljuje van. A probala sam svašta, dam i njemu žličicu da proba sam, ja mu pomažem (inače ima jako dobru motoriku ruku, kad treba nešto ugurat u usta nemre fulat), hvata ručicama po stolu, ali opet nema velikog pomaka. Mislila sam da će s vremenom ipak pojesti više jer su ovo neke mikrokoličine, ali dobro takvi su mu i mliječni obroci, bez obzira jel cika ili flaša, mora on jesti svako malo. Mali želučić
    Skuhaj jabuku, krušku i palentu na tvrdo pa nareži u trakice. Daj mu to da jede kad vi ručate , dok ga držiš u krilu. Nareži komadiće u takvoj veličini da ih može držati sam , a da mu dio viri iz šakice. Pa onda javi kako mu se sviđa.

jella avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Iskreno, ne znam. Znam samo da u isto vrijeme sazrijeva u bašći i da ga pripremam isto kao i tikvicu. Nisam skužila gorčinu, ali evo, igrom slučaja ove godine ga nema pa ga nisam ni davala djetetu da jede.

Kupusic avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Htjela sam pitati oko zamrzavanja hrane.
    Kad idem spremati obroke s mesom (najčešće kuhana piletina s povrćem) jednostavno ne uspjevam skuhati toliko malu količinu. Uvijek bacam ili dajem psu njene ostatke. Pa se mislim, možda da skuham veću količinu meseka, smiksam, podijelim u manje porcije i zaledim, te vadim kako mi treba i miješam sa svježe skuhanim povrćem?

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Iskreno, ne znam. Znam samo da u isto vrijeme sazrijeva u bašći i da ga pripremam isto kao i tikvicu. Nisam skužila gorčinu, ali evo, igrom slučaja ove godine ga nema pa ga nisam ni davala djetetu da jede.

kod nas obrnuto nema tikvice, al patišona ima.
    i ja ga spremam ko tikvicu, al rekoh najbolje provjerit jer ne znam dal je to isto ko i tikvica...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

OMG, isprika do neba i nazad - OPROSTI!!!
    Tek sam danas skužila da je pitanje, PATIŠON, a ne PATLIĐAN. Jučer sam pripremala patliđan i automatski čitam patliđan.
    Patišon - sam davala kao i obične tikvice na samom početku. Njih uvijek imamo pun vrt. Isprika još jednom.
    Možda je kod mene ipak došlo vrijeme za kakve naočale.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 26.09.2010. at 08:26

jella avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    OMG, isprika do neba i nazad - OPROSTI!!!
    Tek sam danas skužila da je pitanje, PATIŠON, a ne PATLIĐAN. Jučer sam pripremala patliđan i automatski čitam patliđan.
    Patišon - sam davala kao i obične tikvice na samom početku. Njih uvijek imamo pun vrt. Isprika još jednom.
    Možda je kod mene ipak došlo vrijeme za kakve naočale.
    Dont worry, be happy
    I meni bi dobro došle naočale, jer često mi se desi da pročitam ono što uopće ne piše

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Skuhaj jabuku, krušku i palentu na tvrdo pa nareži u trakice. Daj mu to da jede kad vi ručate , dok ga držiš u krilu. Nareži komadiće u takvoj veličini da ih može držati sam , a da mu dio viri iz šakice. Pa onda javi kako mu se sviđa.
    ovo mi pokusavamo svako jutro za doruckom.
    dobije komad mrkve kuhane, kruha; i mekano i korice, komadic nekog voca, keks i slicno.
    samo mrlja.
    proba staviti u usta a onda skuzi da mu je veca fora pobacati sve po podu i objesiti se iz stolice i proucavati te komadice ispod sebe

imam skoro 11mj i dalje mu miksam i sretna sam ako pojede bilo kaj da nije gladan

donje dvojke mu idu vec dulje, jedna je probila, druga se nadam da ce skoro, jer ako se ovako ne ponasa radi zubica, ne znam sta cu.
    a pedica me spota da je mrsavko.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Uskoro ćemo navršiti 6mj i početi s dohranom pa me zanima da ne iščitavam sada sve ali ostalo mi je u sjećanju da se jabuka i kruška trebaju prvo skuhati pa mi nije jasno zašto ako je tako.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Tattoo prvotno napisa Vidi poruku
    Mi evo napunili punih 7 mjeseci a dohrana još uvijek u povojima.
    Ima vremena, stvarno ti je rano za zabrinjavanje.

Moja dva strarija su obojica prihvatili dohranu praktički odmah i jeli prilične količine. Davali smo im smiješano sve zajedno. Kratko miksano, onda gnječeno, pa komadiće, ali recimo da su do 1. rođendana jeli nekakve bućkuriše.

M (najmlađa, 10 mjeseci) je imala neke svoje ideje o dohrani, i sva sreća pa smo je pustili da bira sama kako će.
    Dohranu smo počeli sa šest mjeseci, ali je ona puna dva mjeseca samo radila zgađene grimase i odbijala svaku ideju o hrani koja nije moje mlijeko. Onda je s osam mjeseci počela pomalo s voćem. Smetao joj je svaki komadić i jela je miksano voće jedno mjesec dana. Povrće i žitarice je s gnušanjem odbijala. S devet mjeseci je počela prihvaćati prihvaćati hranu koja nije voće. S devet i po, počela je jesti sve šta joj se da i odlučno odbijati hranjene žlicom. Traži isključivo komade, i žvače sve: voće, povrće, meso. Prvih nekoliko zalogaja joj mi dajemo, a nakon toga nam uzima komade iz ruke ili sa pladnja od hranilice. Evo, danas je začudo pojela proso žlicom, jer smo je odlučili pomalo i na žlicu naučit - ima jela koja baš i ne idu na komade. Žvače desnima, ima tek tri zuba.
    Zadnjih dana su joj hit šljive: vrišti kad ih vidi, onda uzme cijelu (velike su), s ta tri zubića otkida komade, kad dođe do pola otmemo joj košticu, a kad joj ostane otprilike četvrtina, stavi sve u usta i melja dok na kraju ne izbaci samu kožicu. Tako je jučer pojela tri! Inače jede manje količine, puno manje nego braća joj u toj dobi, ali je prava uživancija puštat je ovako da bira svoj tempo. I lijepo je što ona stvarno zna šta jede - ništa joj se ne podvaljuje, ništa se ne zamaskirava. To stvara puno bolje temelje za prehrambene navike u budućnosti, a to je zapravo važnije od toga što će beba od 7 ili 8 mjeseci zaista i pojesti od dohrane.
    Eto, moj savjet je - strpljenje. Nije toliko važna količina, važno je da se nudi hrana koja je kvalitetna i da se pomalo beba sa hranom upoznaje. Hrani ga samo onoliko koliko on ima volje. Kad počne negodovat, kraj obroka, pa makar obrok bio tri vrha žličice. Možeš nudit i više puta dnevno, ali nemoj da ti se cijeli dan vrti oko hrane.
    Tako imaš puno više šanse da za nekoliko mjeseci, ili tjedana, ili čak dana, dijete zaista i projede, nego ako već sada stvaraš presing oko obroka.

Tattoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ma ne brine mene to što on nekad pojede malo a nekad ništa. Problem je u tome što sam primijetila da mu u zadnje vrijeme mlijeko jednostavno nije dovoljno. Kao da je stalno gladan. Oduvijek je jeo jako često ali manje količine. Tako i sad. Ne mogu mu povećati količinu mlijeka po obroku jer jednostavno ne želi više ali je brzo gladan. I tako nam se ionako sve svodi oko hranjenja. Probala sam s komadićima i bila je to prava katastrofa. Odmah je primio komad, utrpao u usta i počeo se daviti. Probala još jednom, ista stvar. Moj je zaključak do sada da on jede dohranu samo kad je ful raspoložen i to mora biti nekoliko puta dnevno. Na primjer, sat vremena nakon mliječnog obroka, on vidi zdjelicu s voćem i pojede tri griza. Više neće. Onda nakon pol sata opet pruža ruke i on bi opet malo. Ok mi je to kad je u pitanju voće, to može i hladno, ali kaj da radim s povrćem? Koliko se to smije podgrijavati?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja ne podgrijavam. Ako se ohladi, ohladi se. Šta oni znaju je li to mora bit toplo ili ne . Proglasi takvo jelo salatom!

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

moze neki savjet kak da dam svjezi sir?

malac ima 11 mj, ne voli mlijecne proizvode (jogurt), pa ocekujem da niti sir nece bas prihvatiti.
    komadice odbija, jos mu miksam i jede sve ko čušpajzeke , hihi

s cim pase sir? pojma nemam...ja ga samog jedem ili s vrhnjem ali to kod njega nece ici..

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

npr. skuhaš špinat, zgusneš ga palentom a u to staviš prije serviranja kašičicu mladog sira i dobro sve izmješaš. Ili u tako nekoj već probanoj kombinaciji
    Ali pazi da sir staviš samo u dio hrane, ako bude odbijao to sa sirom, da imaš šta da mu daš (a ne ko ja što sam umutila svojevremeno pavlaku u punu zdjelu hrane a Robi ni da primiriše )

jella avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj argentina prvotno napisa Vidi poruku
    moze neki savjet kak da dam svjezi sir?

malac ima 11 mj, ne voli mlijecne proizvode (jogurt), pa ocekujem da niti sir nece bas prihvatiti.
    komadice odbija, jos mu miksam i jede sve ko čušpajzeke , hihi

s cim pase sir? pojma nemam...ja ga samog jedem ili s vrhnjem ali to kod njega nece ici..
    Ja skuham palentu (žgance), u to stavim svježi sir ili bilo što mliječno i pošećerim. To i meni bude mljac, kao neki kolač
    Ne znam jesi li probala davati slatku varijantu ili još uvijek daješ bljutavo, ali djeca općenito više vole slatke od slanih kombinacija.
    Posljednje uređivanje od jella : 01.10.2010. at 13:01

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja skuham palentu (žgance), u to stavim svježi sir ili bilo što mliječno i pošećerim. To i meni bude mljac, kao neki kolač
    Ne znam jesi li probala davati slatku varijantu ili još uvijek daješ bljutavo, ali djeca općenito više vole slatke od slanih kombinacija.
    Isto u palentu stavim sir ili u zobenu kašu, ili u kuhani proso, ali bez ikakvog šećera.
    Moj ne voli slatke kombinacije.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

moja odbija mlječne proizvode u svim oblicima i kombinacijama
    ukupno je pojela možda 4-5žličica i to je išlo teško
    je li to dovoljna količina za cijepljenje s godinu dana?

kako dajete tjesteninu? mi smo skuhali i zgnječili ali nije htjela jer je ipak bilo u komadićima

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ja sam M. sir davala uz jogurt ili rjeđe skuhane žgance
    špinat ne dajem uz mliječne proizvode jer otežavaju apsorpciju željeza
    evo, večeras je sama jela sir - ja bih joj stavila u žličicu, a ona hodala okolo i lizala sa žličice

tina55, ni M. ne voli previše tjesteninu (kuhala sam samo ABC u juhicama - rjeđim čušpajzima), ali ni ne forsiram jer u svako jelo ukuham žitarice (žgance, pšenični griz, ječmeni griz, rižu...)
    osim toga, počela je dosta jesti kruha
    zanimljivo joj je kada joj damo tjesteninu cijelu pa onda grize i pojede malo, ali to je zanemarivo

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

hvala za savjete o siru

dala sam ga u malo neobicnoj kombinaciji: sir, jogurt, banana i kruska.
    dobro je proslo.
    danas je dobio istu kombinaciju samo s marelicom, ali to je islo teze jer marelicu nece bas.

super mi se cini i kombinacija sa zgancima, ali to na zalost necemo probati, jer imamo (samo ) 4 obroka dnevno, pa smo malo limiritani namirnicama.

naime ujutro u navecer jedemo zitarice na AD-u, rucak nam je povrce+meso ili riba, ili samo povrce.
    tako u uzinu moram utrpati sve ostalo: dakle voce, sir, jos mu dodam i zitarica s obzirom da nije bas buco, ne znam jesam jos sto zaboravila...

inace, listala sam knjigu od Jadranke Boban Pejić, i vidim da bi bebe od 10-12 mj trebale imati 5 obroka dnevno.
    Ne znam samo kak, pa onda bi moj stalno jeo, ne bi se niti igrano niti spavao...mi inace jedemo po pol sata minimalno.
    Ne kuzim zaista

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj argentina prvotno napisa Vidi poruku
    inace, listala sam knjigu od Jadranke Boban Pejić, i vidim da bi bebe od 10-12 mj trebale imati 5 obroka dnevno.
    Ne znam samo kak, pa onda bi moj stalno jeo, ne bi se niti igrano niti spavao...mi inace jedemo po pol sata minimalno.
    Ne kuzim zaista
    Ne znam što JBP smatra pod obrok, ali moje dijete je u toj dobi imao i puno više obroka.
    Doručak, ručak, večeru (to su 3), a budući da je ustvari jeo slabo dohranu, imao je još sigurno 4-5 obroka mlijeka. To ispada 8 obroka.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

M. ima dva obroka dohrane, a tako su imali i moji stariji sve do godinu dana. Jedan obrok voće, drugi obrok ručak, i to je to. Tu i tamo rižin kreker ili malo kruha, za gušt. Pet obroka mi se stvarno čini puno, ne vidim čemu to. Ili autorica drži da mlijeko više nije glavna hrana u toj dobi?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Anemona, ja sam shvatila da se govori o obrocima dohrane.

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Uskoro ćemo navršiti 6mj i početi s dohranom pa me zanima da ne iščitavam sada sve ali ostalo mi je u sjećanju da se jabuka i kruška trebaju prvo skuhati pa mi nije jasno zašto ako je tako.
    Mislim da to nije točno, ja O. dam i sirovo i skuhano na pari pa ako sam u krivu bolje da me netko upozori.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •