Evo malo iz Ustava
Polazeći od iznesenih povijesnih činjenica, te općeprihvaćenih načela u suvremenu svijetu i neotuđivosti i nedjeljivosti, neprenosivosti i nepotrošivosti prava na samoodređenje i državnu suverenost hrvatskog naroda, uključujući i neokrnjeno pravo na odcjepljenje i udruživanje, kao osnovnih preduvjeta za mir i stabilnost međunarodnog poretka, Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskog naroda i država pripadnika autohtonih nacionalnih manjina: Srba, Čeha, Slovaka, Talijana, Mađara, Židova, Nijemaca, Austrijanaca, Ukrajinaca, Rusina i drugih, koji su njezini državljani, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava u skladu s demokratskim normama OUN i zemalja slobodnoga svijeta.
Poštujući, na slobodnim izborima odlučno izraženu volju hrvatskoga naroda i svih građana, Republika Hrvatska oblikuje se i razvija kao suverena i demokratska država u kojoj se jamče i osiguravaju ravnopravnost, slobode i prava čovjeka i državljanina, te promiče njihov gospodarski i kulturni napredak i socijalno blagostanje.
Pa da, vidim da se onda svi slažemo - protiv službenog poziva tete na molitvu pred jelo?
da,svako neka radi svoje prije jela u gradskom vrtiću(ili ne radi )
pa mislim stvarno......ovoliko rasprave oko molitve u vrtiću?
Onaj tko vjeruje, reći će da je vjeronauku mjesto u Crkvi, i u školi, i u vrtiću, zašto ne? Onaj tko kaže da je vjeronauku mjesto samo u Crkvi baš govori kako Bog postoji samo u Crkvi i nigdje više..a Bog je svuda oko nas, a ne samo u Crkvi..
Dijete ne može samo od sebe ništa naučiti o svojoj vjeri bez da ga roditelji o tome uče.
Ateisti su za mene apstraktan pojam, ne vjerovati u ništa. I ne znaju puno o vjeri, zapravo ne znaju ništa, jer da znaju bar malo, ne bi bili ateisti.
Kako molitva može imati loš predznak?
Hoće li ta djeca postati lošija radi jedne zahvale prije ručka?
Smiješno i gotovo...
Ajme visnja08
Ne znam može li molitva može imati loš predznak, ali ovaj tvoj post u meni izaziva jezu.
I onaj o šačici muslimana u Hr. Što, ako ih je malo ne trebaju im nikakva prava
Prestrašno...
mislim,da li si ti svjesna kako vrijeđaš nekoga tko ne dijeli tvoje mišljenje.reći nekome da ne zna ništa pa da je zato ateist. tužno.
ali nije ni to poanta,poanta i moje pitanje bi bilo: što bi bilo da se radi o molitvi neke dr.vjere(i pritome molim ne odgovor da su katolici većina...) ili vjera pa da se djeci probaju prilbližiti te neke različitosti,da uče o različitostima. vjerojatno ne bi bili za.
ma ne radi se o jednoj zahval prije ručka nego o zahvali jedne vjere prije ručka koji će u gradskom vrtiću ručati i mali židov i mali musliman i mali čiji su roditelji ateisti.
Ma, daj, visnja, s nevjerovanjem u ništa... Svako ima svoje vrijednosti. Ako je RH sekularna država, onda teta ne treba službeno pozvati svu djecu da se pomole, neka se svako moli za sebe, ako želi, a neka... "puste na miru" onoga jednoga koji eventualno neće, bez da mali/mala ide u WC ili se stvaraju jasličke grupe vjernika-nevjernika i slična (domšljata) rješenja s terena.
Vidiš, u ove tri rečenice sažela si ono što je meni bit ovog problema.
Ja jesam ateist jer o vjeri ne "znam" ništa, odnosno znam puno činjenica, ali nemam doživljaj vjere.
Dijete mora naučiti od roditelja, odgajatelja, od okoline u kojoj svakodnevno boravi kako živjeti u vjeri.
Moje je, ustavom zagarantirano, pravo da odgojim O. tako da je zaštitim od potrebe da bude religiozna. Bude li svaki dan u okolini u kojoj se obavlja ritual zahvale bogu odrasti će u uvjerenju da je to nešto poželjno ili barem normalno.
Iz mojeg kuta gledanja (koji nije nužno ispravan, ali naglašavam, imam pravo zauzeti takav stav) to je kao da netko uči moje zdravo dijete da hoda sa štakom.
Ja ne vidim potrebe uopće zahvaljivati na jelu, bilo bi mi draže kada bi moje dijete poučavali o tome da hrana, vode i energija dolaze iz prirode i da to poštuje, ali ne bi me smetala zahvala bez spominjanja nadnaravnog i jezikom prilagođena predškolcima.
U našem gradskom vrtiću postoji jedna skupina koja ima vjerski program. Tijekom ljeta grupe su bile spojene, čak je i teta iz te vjerske grupe čuvala "dežurnu" grupu. Djeca iz te vjerske skupine molila su se prije jela, ostala ne. Nikome se ništa nije nametalo, nitko nije išao u WC...A meni je moram priznati, čak bilo drago da se djeca upoznaju sa različitostima, mojoj curi je to bilo zanimljivo (molitva prije jela), pa sam iskoristila priliku da joj objasnim neke stvari koje je prije nisu bile zanimljive.
mi smo vjernička obitelj i ako se uvede molitva u vrtić neću imati ništa protiv. iako osobno smatram da je molitvi i vjeronauku mjesto kod kuće, u intimi doma, i crkvi.
u bivšem vrtiću u koji je išla moja L. molitva prije ručka je bila obavezna. i molili su je svi bez obzira na vjeroispovijest (vrtić nisu pohađala samo djeca katolika). koliko sam vidila i čula iz razgovora s roditeljima druge vjeroispovijest njima apsolutno nije smetala molitva prije ručka.
nije bilo Očenaša, samo bi se djeca prekrstila i rekla: "Bože blagoslovi ovo jelo i nahrani malo tijelo!". i to je bilo to. prije spavanja bi izrecitirali "anđele, čuvaru mili". i stvarno nkome nije smetalo.
ali da slučajno čujem prijedlog da se u vrtiću u koji sad ide moja L. neko dijete šalje u wc dok se ostala mole ja bi prva graknila protiv molitve. i tražila njenu zabranu u vrtiću.
Ispričavam se ako se tko uvrijedio, naravno da to nije bila namjera..
Mene kao katolika vrijeđaju i vaša mišljenja što se tiče molitve..
Pa rekle ste vi, rekla sam i ja, to je samo moj stav i moje pravo da ga ako želim iznesem, nisam ni mislila da bi mogla dobiti drugačije odgovore od ovih, da li ste i vi svijesne da svojim stavom i iskazanim mišljenjem vrijeđate nekog? Moguće je da bi se neki ateisti mogli naći uvrijeđeni s onim što sam napisala, a da li bi se svaki katolik uvrijedio i s nekim vašim mišljenjima, to ne znam, govorim samo u svoje ime pa mogu reći da me to i to povrijedilo..
U ateizmu i dalje ne vidim ništa vrijedno..
Zubic vila, zar si otkrila nešto novo?o religijama svijeta se uči u školi već odavno..
"Moje je, ustavom zagarantirano, pravo da odgojim O. tako da je zaštitim od potrebe da bude religiozna. Bude li svaki dan u okolini u kojoj se obavlja ritual zahvale bogu odrasti će u uvjerenju da je to nešto poželjno ili barem normalno".....evo zašto ne razumijem ateizam, i ne želim se ni potruditi, ova izjava u meni izaziva jezu..
Ali cekaj niko ovde nije rekao da je molitva glupost, da u njoj nema nista vredno ili da izaziva jezu.
Samo su ljudi rekli da ne zele da se njihova deca mole.
A ti mene, ateistu, vrlo otvoreno vredjas.
Koja doza netolerancije u pet riječi :schock:
Namaz je prakticiranje vjere kao i molitva - ako sam ateist i u tom duhu odgajam svoje dijete, nije mi prihvatljivo da se nju prisiljava (ili odvaja za vrijeme trajanja istog) niti na jedno niti na drugo.
Vjeri je mjesto u pripadajućoj zajednici koju ta vjera određuje.
Ne bi imala ništa protiv da se ta vjera i živi. Načela stoje.
No, imam protiv toga da se protiv moje volje dijete uči informacijama iz Biblije ili o raju i paklu (jer jedno s drugim ide, zašto tj.kako da joj objašnjavam molitvu i na koji način a da se ne dotičem boga).
Molitva, prakticiranje vjere u svakodevnom životu je osobna stvar.
Kao i vegetarijanstvo, joga ili neka treća stvar.
Ne nameće se prisutnima. Ako prisutnost mog djeteta ne nameće njezinoj prijateljci vegetarijanstvo, molila bih da se i njoj ne nameće vjera. Bilo koja.
Ja smatram da djecu treba učiti toleranciji. To neće nikada naučiti ako nisu u doticaju sa različitostima. Nikoga ne treba prisiljavati na ništa ali isto tako ni braniti. Kad je već Serpentina spomenula vegetarijanstvo, dijete koje je vegetarijanac treba imati mogućnost jesti vegetarijansku hranu, isto tako dijete koje je vjernik treba imati mogućnost da se pomoli prije obroka. U ovoj priči je nezgodno što su tete u vrtiću preuzele ulogu vjeroučiteljica i praktički prisilno provode molitvu i stvaraju traume djeci koja se ne žele moliti odvajajući ih i tjerajući u wc. To sigurno nije ispravan način
(Molim vas da se sad vegetarijanstvo ne proširi temomHvala
)
Uglavnom, slažem se s tobom Ping, no gdje je granica dozvoljavanja "različitosti" i ima li vritć kapaciteta za sve mogućnosti?
(pretpostavljam da govorimo o manjem mjestu, je tako TMaja?)
Držim da je na roditeljima da djecu nauče toleranciji, multikuturalnosti i širokom spektru potencijalnih izbora.
Vrtić je tu da animira i skrbi se o djetetu. Naravno, da ga i odgaja, ali su ti detalji preosobni da bi se u grupi mogli razrađivati.
Tj. da je stav osobe oko crkve i vjere preskliski teren za takve pothvate.
Posljednje uređivanje od Serpentina : 21.10.2010. at 01:01
Sad me je većina vas posramila.
Aktivna sam vjernica, redovito idem u crkvu s djetetom, molimo se svaku večer prije spavanja. No, prije jela se preskočimo zahvaliti.
I kad sad čitam vaše postove, čvrsto sam odlučila kako od sutra moram početi dijete učiti zahvali Bogu na svakodnevnim darovima, pa i hrani.
I sigurno će mi dijete ići u vrtić kod časnih sestara ili barem onaj "religioznog predznaka" jer ne mogu vjerovati da postoje roditelji koji toliko negativne energije, a neke od vas i netrepeljivosti (iščitajte ponovno postove, molit ću lijepo) mogu isijavati samo zbog toga jer će neko dijete morati "trpjeti" molitvu tuđe, ili tamo neke vjere u vrtiću.
Slažem se, ne treba nikome ništa nametati. Ali praviti toliku frku oko toga? Pa mislim stvarno! Meni je to nevjerojatno!
Zar nije lakše kod kuće objasniti djetetu o čemu se radi, da mama i tata nisu vjernici, da ono pristojno šuti i pričeka dok se drugi mole (za odlazak u WC bih strogo kaznila tetu) i to je to.
Za mene je to tolerancija.
Što, vjernici moraju biti tolerantni pa prešutjeti svoju vjeru da se oni koji nisu vjernici mogu osjećati prihvaćenima, poštovanima, što li?
Ako je većina roditelja pristala na to da se djeca mole prije jela, onda neka i manjiha prihvati to kao takvo. Bez obzira na sekularnu državu. Ako je takav dogovor, onda je takav dogovor. Zašto se ne bi poštovalo želju i navike (to mi je zapravo ružna riječ u kontekstu vjere, ali na žalost, dok si mali, vjera i molitva su navika - tek kasnije postaju puno više, ali bez te početne navike nema ni vjere) većine.
Možda bi bilo najbolje kada bi tete obišle i podsjetile djecu koja se inače mole da se pomole prije jela.
E onda bi opet bilo nezadovoljnika koji bi prigovarali kako su tete sklonije takvoj djeci i bla bla, kako su druga djeca jadna zapostavljena...
meni to sad izgleda ovako: tvoje dijete ima pravo i mogućnost ići u vjerski vrtić ili kako kažeš religioznog predznaka(jer takvi vrtići postoje za roditelje koji to žele), s druge strane roditelj ateist,agnostik ili neke dr.vjere nema pravo i mogućnost da njegovo dijete u jednom gradskom vrtiću koji ne bi smio biti religioznog predznaka ne bude izloženo tim "preligioznim predznacima" jer se uvijek neka teta može sjetiti na svoju ruku uvesti to da se djeca moraju prekrižiti prije jela.
to nije negativnost-ako kažem da je u najmanju ruku fer da se dopusti na slobodnu volju djeteta i roditelja da se u takvom vrtiću pomoli kako se to u njegovoj vjeri radi(ali bez upltanja teta već zato što je to naučio u svojoj obitelji) ili se ne pomoli ili da se,kao što smo vidjeli u nekim postovima zahvali ne znam prirodi, suncu...
ak ćemo baš cijepidlačiti,negativnosti tipa "vidjeli smo kako su s njima prošli" ili da su ateisti neznalice,nisu proizašli iz postova onih koji smatraju da mjesta molitvi prije jela na način svojstven jednoj vjeri u vrtiću koji pohađaju sva djeca,nema jer to naprosto nije ravnopravnost nikakva.
Posljednje uređivanje od zarrin : 21.10.2010. at 05:40
s ovim se apsolutno slažem.
kao jedan netrpeljiv, netolerantan ateist, kako vi kažete.
dakle, djeca koja imaju naviku molitve prije jela i prije spavanja, a vidimo da ju nemaju čak ni djeca iz katoličkih obitelji, (budimo realni, od devedeset posto katolika u našoj državi, koliko ih se moli prije jela i prije spavanja, i koliko ih se moli uopće), ponavljam - nitko im nema pravo to braniti.
i kad mi moje dijete doće s pitanjem što to oni rade, s radošću ću im dati lekciju koja će, za razliku od stavova visnje, biti puna tolerancije - to ne morate brinuti.
kakva će biti tvoja kućna lekcija o djeci ateistima, visnja?
sikapika, da te život nanese u sarajevo, npr. kako bise osjećala da se tvoje dijete klanja? vidim da neki vjernici jednostavno ne mogu razgovarati s ateistima, pa je zato, dorotea, ovo dobar primjer. samo zato. jer više tolerancije sigurno imaju prema prirpadnicima druge vjere nego prema ateistima što je za njih valjda zlo samo.
sikapika, molim te mi odgovori na ovo pitanje.
Loryblue, i ja sam promislila isto - smetalo im je, sto posto, pogotovo ateistima (biće su low level, kao što to i ja kažem samo nekim svojim intimusima, jer me strah od tih reakcija - ateist??? - i onda dilema kako dobar čovjek može bit ateist (ja vidim da to neke odrasle, ozbiljne i pametne osobe muči, a kad to vidim - nemam što dalje pričat, bolje mi je mučat, taj/ta neće shvatit moj stav), vidim da su nespomenuti u tvom postu, jer se dugo "nije bilo pametno" tako izjašnjavati, isto kao što se u ono doba na koje se reflektira zdenka nije bilo pametno izjašnjavati kao katolik). Iz toga zaključujem samo da se radi o ST-u ili još manjem gradu, di ljudi te stvari ne govore javno, jer nije javno prihvaćeno (a sigurno ih ima, po nekoj prirodnoj distribuciji, da se tako izrazim).
Nakon svega i opet, mene najviše osobno veseli društvo tolerantno na razlike, bez službenog ovog ili onog, tj. bez službenih svećenika u državnim institucijama i ceremonijama. Mišljenje nekih duhovnika uvijek ću rado pročitati.. .ali, kao rubriku "slobodne aktivnosti", a ne nešto što mene mora obavezivati iako živim u zemlji u kojoj je toliko i toliko posto ljudi vjernici te i te vjere. Ta sekularnost mi je stvarno na visokoj cijeni.
I vraćamo se na ono da društvo u kojem je manjina nemoćna u odnosu na većinu... nije baš neko društvo. Uvijek u nekom aspektu možeš bit manjina i šta onda? Treba nam tolerancije i razumijevanja, a ne iščuđavanja na tuđe izbore.
Kako netko tko radi u vrtiću, mogu reći da svi vrtići imaju mogućnost educirati svoje zainteresirane odgajatelje za odgojitelje koji bi kasnije radili u skupinama koje bi bile vjerske. I u takve se skupine onda upisuju djeca čiji roditelji to odaberu. Takvi vrtić i skupine postoje u brojnim vrtićima u RH.
Inače nije običaj da se provode moilitve i sl. obredi ukoliko je skupina 'obična'. Stoga svakako treba porazgovarati sa tim odgajateljima i skrenuti im pažnju na vlastite želje. Nekakva zahvalnost za hranu na stolu može se izvesti i na puno profinjeniji i djeci bliži način, kao što je netko gore napomenuo. Jer u jednoj se skupini može naći više djece različite vjeroispovjesti ili ateista.
Djeca koja su odgajana i koja se mole kod kuće će se sama prekrižit i izmolit što god tete rekle.
Moj A se uz baku počeo molit prije jela i to je radio u vrtiću, nitko mu naravno nije prigovorio.
Kad malo bolje razmislim mnoga djeca su se i u doba komunizma u menzi križali i molili, nitko im to nije zamjerio.
zarrin uopće mi se ne da s tobom ulaziti u rasprave o islamu i obrazlagati ono što sam rekla nego me samo zanima gdje si ti to zaključila kako ja smatram da je molitvi mjesto u vrtiću? ja sam se samo osvrnula na jednu nelogičnost gdje se miješaju kruške i jabuke. razvidno je da ovom problemu i ti pristupaš sa određenim predrasudama, toliko o toleranciji.
Mislim da s onim što sam napisala ne vrijeđam nikoga, ja samo ne vidim smisao ateizma i toliku pobunu oko molitve u vrtiću. Ateizam nije nikakva religija, ne donosi ništa vrijedno čovjeku koji apsolutno negira postojanje Boga, i ako je ateizam ne vjerovanje u ništa, kako ja svojim stavom mogu uvrijediti ateista?kad i sami kažu da molitvi nije nigdje mjesto, ne smije se dirati u nikakva područja života osim u Crkvi, Bože sačuvaj ako se i u molitvi spomene Bog..a svi se pozivate na nekakvu toleranciju..upravo moj stav o ateizmu će biti tolerantan jer jedino što ću moći reći je da ateizam u svojoj biti ne priznaje Boga, što je daleko tolerantnije od roditelja ateista koji će svojoj djeci objasniti kako Bog ne postoji, kako će im vjera odmoći u životu, ili do sad najdraža izjava "to je kao da netko uči moje zdravo dijete da hoda sa štakom."..
Neka vas Bog sve prosvijetli i blagoslovi!završavam svoje na ovakav način kao što me i moja vjera uči, ispričavam se svima ateistima koji su se našli uvrijeđeni, a kakvu moralnu poruku mogu dobiti ja od ateista??
primjecujem nevjerojatnu dozu netolerancije kod vjernika. i zbog toga se osjecam lose, moram priznati.
Po meni bi bila tolerancija da se pomoli na način na koji se ta grupa djece+teta mole, znači, ako imamo katolika, muslimana, jevreja i ateistu da se ta molitva prije jela odvija na način da će se odvojiti vrijeme za svaku pojedinačnu molitvu koju će moliti djeca/tete te vjere. Molitva ateista u ovom smislu nek bude zahvala zemlji za njene plodove ili nešto drugo, pojma nemam šta.
Na taj način bi se pokazalo djeci da različitosti postoje i da se uvažavaju.
Iako mi se čini da dvije forumašice stvarno smatraju da su tolerantne nadam se da će ih Bog prosvjetliti jednog dana u tom pogledu pa uoče svoje greške.
Optuživanje ateista za netoleranciju - odlična fora za prikrivanje nedostatka argumenta.
Mikka, slažem se :/
jel ti možeš odvojiti ovo dvoje - to što ti ne vidiš smisao ateizma je sasvim legitimna stvar. u principu se mogu i složiti s tobom, nekako je i normalno da ne vidiš smisao ateizma ako smisao života vidiš u vjeri, zar ne?
ajmo sad dalje.
na molitvu u vrtiću.
prije nego se odjaviš, ajde mi molim te odgovori na pitanje postavljeno sika piki, ponavljam još jednom pitanje (sori dorotea, al ja ne znam kako drugačije razgovarati), dakle, da te životni put nanese u sarajevo i da tete u vrtiću započnu klanjanje sa svom djecom, u državnom vrtiću gdje si upisala svoje dijete kao pripadnika manjinske vjere u sarajevu. jer ne postoje katolički vrtići.
To mogu biti kratke molitvice, a možda i bi - ne znam. Ali je meni prihvatljivo takvo rješenje ili da nema nikakvih molitva osim ako djeca sama to ne iniciraju, jer prenose svoje običaje iz kuće u vrtić SAMI. Ili, eventualno kratke 2 zahvale koje su se gore spomenule o zemlji i njenim plodovima ili da se nahrane sva djeca (nešto u tom stilu) koja nemaju veze s vjerom.
Nemamo mi samo problem tolerancije, ovdje na forumu, nego cijeli svijet, zato su nam novine pune crne hronike.
Osim toga, zato se i začetnica teme je otvorila ovaj topik, radi nepostojanja tolerancije u njihovom vrtiću i općenito, sistemu. Ništa novo, kako mi se čini.
majke mi nisam, vjeruj mi![]()
da bi bilo puno oštrije da sam nabrijana
skontala bi na prvu
i ne bi bio smajlić![]()
Ne znam da li misliš da ne postoji katolički vrtić u Sarajevu ili si to samo postavila kao pretpostavku, jer katolički vrtić postoji, a i škola. ALI, ključno što si napisala u svom pitanju jeste DRŽAVNI vrtić. Tamo se ne bi trebalo klanjati - pa kao da ćemo svi zajedno, jer u Hr ima "ovih" i "onih" i još malo "onih", a u Sarajevu imamo i dodatnih "onih" i "ovih".
Isti problem mori roditelje što se tiče vjeronauka u vrtiću, ali još za sad nema molitve, tj. klanjanja - makar ja ne znam.
Jednostavno moram reagirati na ovo i to sa jednim ovakvim. I moram reći da ne znam u čemu je toliko različit mentalni sklop muslimana i filozofija življenja, i čini mi se da ovo što si rekla si rekla na ružan način. Ja trenutno u živim u BiH i ne vidim baš neku takvu lošu stranu Islama, osim kod ekstremista kojih ima i u katolicizmu - a za sve ovo možemo preći i na drugu temu.
Što se tiče islama i ove teme, ne vidim zašto se dijetetu koje ide u državni vrtić u Hr ne dozvoli klanjanje, ali zato bi trebalo ići možda u wc ili šutiti dok djeca izmole molitvu bez uvažavanja njenog/njegovog klanjanja, jer je to tolerancija većine, kakvu uostalom i imamo i zato i imamo ovu temu.
Moje se dijete moli na sanskrtu! I kam mi spadamo?
U vrtiću (waldorfska grupa) zahvaljuju se na hrani, u jednom od prošlih postova je napisano: Iz zemlje se biljke viju, na suncu nam one zriju, drago sunce, zemljo draga, hvala vam za vaša blaga. I to mi je ok. Zahvala zemlji na hrani, ni više ni manje.
Najbitnija je tolerancija, ipak u državnim vrtićima ima djece i različitih vjeroispovjesti i ateista.
više ili manje nasilja jer se netko moli - budimo realni velika većina ratova povedena je upravo iz vjerskih razloga i vjerske netolerancije
muslimanska manjina - poanta nije muslimanska vjera ili manjina, nego prisiljavanje djece da prakticiraju vjeru koju ne ispovijedaju iz ovih ili onih razloga - nebitno. Dakle usporedbe radi - potpuno je ista stvar ateista tjerati moliti očenaš, kao i katolika prisiljavati na muslimanske obrede ili bilo kojeg drugog vjernika na obrede bilo koje druge vjere koju ne ispovijeda, pogotovo ako ga se pritom tjera u WC
i tko kaže da ateisti ni u što ne vjeruju. to može reći samo onaj tko nije ateist. ponovno netolerancija - jer po tome vjerovati u nešto može samo netko tko poštuje nekog boga, odlazi u neki hram i ispovijeda neku službenu vjeru?
naučiti djecu gledati stvari šire i tolerantnije bez nepotrebnih omalovažavanja ičijeg prava na osobno i slobodno ispovijedanje čega god hoće je pravi put ka nenasilju, a ne tjerati ih da ko papige ponavljaju neku molitvu (jer u toj dobi se to svodi tek na puko ponavljanje bez nekog prevelikog razumijevanja) samo zato jer većina u toj zemlji ispovijeda tu vjeru