Ja se ne bojim niti mogucnosti da moja djeca vjeruju u boga niti da ne vjeruju. Boli me straznjica, tj. guzica. Stovise, kao dodatnu zabavu za mene svojevjerku pol djece cu poslat na krstenje, vjeronauk, pricest, a pol necu. Beat that.
Dorotea, ja poštujem sve religije, ali ne razumijem ateizam jer on nema svoju bit i suštinu, negiranje da postoji Bog kod mene ne izaziva nikakvo poštovanje. Ako neki roditelj ne želi da mu se dijete moli, onda nek se ne moli. I kako sam po tom pitanju ja netolerantna?
Magriz... e kad bi se mogla spustiti na tvoju razinu...sva sreća pa ne mogu
Svoje sam rekla, pa eto prepuštam vam dalje palicu pa razglabajte do mile volje koliko god hoćete, ionako dalje od ovog foruma vaše uvjeravanje da Bog ne postoji neće nigdje stići![]()
a što je po tebi onda vjerovanje u reinkarnaciju? ili vjera u energiju i postojanje nakon tjelesnog života bez nekakve vrhovne osobe, mozga koji svime upravlja i stvara? osim toga i vjera u prirodni proces i ciklus života je nekakva vjera.
osim toga tvoje poštovanje ili nepoštovanje ne osporava tuđa prava da budu to što jesu. ja ne poštujem ljenčine koji se cijeli dan izležavaju i ništa ne rade. i što sad?
i ne možeš djetetu reći dok se drugi mole ti sjedi i gledaj u pod. nije baš previše zgodno ako me razumiješ
Od prvog pročitanog posta, oblikujem post u svojoj glavi i u njemu sam htjela napisati i primjer iz muslimanskog vrtića, kad vidim da je Cvijeta to već pitala...
Pa, otkud da počnem... Prije svega, mene kao vjernicu jako vrijeđa svođenje Uskrsa i Božića na farbanje jaja i kićenje bora. I jako me vrijeđa kada vidim da većina ljudi danas smatra da bi Uskrs i Božić trebali biti upravo to, samo radi tolerancije i ne znam ni ja čega. Pa mnogi kažu da je i u vrtićima dovoljno okititi bor i ofarbati jaja - radi tradicije i običaja, i da je dovoljno time obilježiti blagdan. A to nije ni U od Uskrsa, ni B od Božića
A sada, da se vratim na temu... Nikada mi nisu smetali ljudi druge vjere, dapače, imala sam i imam prijatelje koji nisu vjernici ili nisu katolici. Na faksu sam bila gotovo jedina koja bi sjedila među svojim kolegama i prekrstila se prije jela. I nikome ništa nije smetalo.
Ovo pitanje me tjera na razmišljanje jer sada živim u tradicionalnoj sredini, 100% katolici i, iako imamo državni vrtić, on se po svom programu i djelovanju može smatrati religijskim, tj. katoličkim, što nikome ne smeta jer su roditelji i djeca, kako sam već navela 100% katolici.
Kako mi je molitva prije jela zaista nešto benigno, zapitala sam se zašto bi smetalo nešto što nikome ne može naškoditi. A onda sam sebe stavila u tu kožu... Što da moje dijete ide u vrtić gdje su većina muslimani i da mora klanjati? Da, jako bi mi smetalo. Što da mome djetetu netko brani pomoliti se prije jela? Još više bi me smetalo. A da mora ići u WC dok drugi obavljaju ritual prije jela? I da me pritom drugi roditelji vrijeđaju i da mogu biti sigurna da će učiniti sve da izopće mene i moje dijete iz tog društva? Slomila bih se
Te stvari ne želim nikome, ni najgorem neprijatelju, kamoli normalnim ljudima koji žive svoj život i svoje odabire. I zato moje NE ide nametanju i prisili bilo kakve vrste, a pogotovo ovakvom zvjerstvu koje je doživjela autorica teme.
@Visnja, jako me zbunjuju tvoji napisi da od molitve dnevno dijete ne može postati vjernik, isto kao što ne možemo postati ateisti kao preskočimo pokadikad molitvu. Mislim da su takvi napisi totalno kontradiktorni učenju Crkve i kršćanskom vjerovanju, kada mi kršćani znamo da se u molitvi i samo u molitvi rađa vjera, a da je svako posustajanje korak unazad u vjeri.
Posljednje uređivanje od *mamica* : 21.10.2010. at 23:09
Marta reći ću ti kratko i jasno... Za dodatnu zabavu kupi obiteljskog psa ili macu, ne šalji djecu na sakramente ak za tebe ne znače išta...
Apeliram da se ključa.
Sirius... ili tko je zadužen??
Draga mamica, ti bi kao kršćanka trebala znati da nije sve tako crno bijelo u molitvi, za što optužuješ Višnju08, ta tvoja zadnja rečenica je samo proizvod neznanja. Nisi veći ili manji vjernik nego si ili vjernik ili to nisi.
Mislim da je sve jasno kao i sunce, uvijek ćemo se međusobno napadati jer ovaj vjeruje a onaj ne vejruje, a nevjernika je ovdje puno više. Nas je manje, izgleda ja i Višnja08, a ima ih sigurno još, samo su bili dovljno pametni i iznad svih nas pa i mene da se ne bakća u ove teme jer nije vrijedno. Zaista nije vrijedno.
mlukacin pa što si zapela s tim ključem? nemoj čitati. vidiš da se vode križarski ratovi i džihad. ponašaš se ko mile lugar![]()
Posljednje uređivanje od maria71 : 21.10.2010. at 23:26 Razlog: ublažavanje retorike
šta reći
ne mogu ne čitati, jače je od mene
Posljednje uređivanje od mlukacin : 21.10.2010. at 23:33
draga, kriva riječ, trebalo je uspeti, jerbo si toliko nisko, ali su ti se lojtrice strgale pa sve i da hoćeš ne možeš se uzdići
a tvoja zadnja rečenica je toliko puna prijezira i uvredljiva za sve sudionike rasprave, bili oni vjernici ili nevjernici (copyright by zdenka) da dovodi u pitanje tvoju vjeru
umjesto da se uprkos odjavljivanju s ovog topica iznova vraćaš, bolje bi ti bilo da izmoliš 3 očenaša, 3 zdravomarije i 3 slavaocu
i bar jedno pola sata klečiš u kutu na kuruzi
tetamaja6, jako mi je žao jer je sastanak prošao tako loše
Nemam ti pametnog savjeta. Potpuno si u pravu, a opet... teško je istjerivati pravdu preko leđa svoje djece
Što go odlučila - sretno!
visnja08, sve mi je toplo oko srca dok čitam tvoje postove koji tako odišu kršćanskom dobrotom i tolerancijom![]()
Bili smo potpisnici peticije da se u državne vrtiće u BiH uvede vjeronauk. Zato jer smatramo da je vjera pitanje privatnosti, doma, porodice, i da djeca u uzrastu 2 do 6 godina teško razumiju nešto tako apstraktno. Vrlo sam ponosna na mm i sebe, jer smo uspjeli u tome. Vrtić bi trebao biti mjesto razumjevanja, a različitosti se uče i kroz običaje koje nosimo svako iz svoje religije pa i kulture. I da, ja sam onaj tolrantni roditelj, koji je stigao do vrha vjerskog svijeta, jer su mojoj curi sa 8 godina rekli da nije muslimanka jer ne nosi muslimansko ime. Danas tete mole a sutra dijele komentare. Ma dajte, molim vas.
SAd sam tek vidjela ovaj post. Kao prvo, odgovorila sam onaj trenutak kada sam pročitala post. Jbg, nemam vremena cijeli dan visiti na Netu. Pretpostavljam da si zadovoljna mojim odgovorom kad ga već nisi komentirala.
Jedno mi nije jasno. U kojem dijelu svojeg prvog posta sam ja pokazala svoju netolerantnost? Zato jer smatram čudnim da se tolika frka napravi oko molitve? Kao što sam rekla, meni ne bi smetalo kada bi mi dijete išlo u vrtić u kojemu se prakticira neka druga vjera, bilo muslimanska, židovska, budistička...
No, evo, postavit ću se u kožu ateista, no obrnut ću situaciju. Da, smetalo bi me kada bi mi dijete išlo u vrtić u kojemu bi im tete govorile da Bog ne postoji. Eto, nadam se da ste zadovoljni. Promislila sam i da, u pravu ste. Molitvu ne bi na taj način trebalo prakticirati u vrtićima koji nemaju religiozni predznak.
Rješenje vidim u sljedećem:
- da tetaMaja predloži roditeljima, tetama, ravnatelju, ali i ravnateljici Centra za predškolski odgoj u Osijeku da uvedu molitvu u kojoj se djeca zahvaljuju prirodi (već spomenuta negdje gore, može ju kao takvu i poslati navedenima).
- može im predložiti i to da tete tek podsjete djecu koja su vjernici da se pomole, a ne da se skupno mole.
Ne znam, ja se više od ovoga ne bih usudila jer je*eš principe ako će ti nakon svega djecu gledati kao izopćenike.
I još jedno pitanje. Možda će netko reći da miješam kruške i jabuke, ali evo:
Djeca vam u vrtiću jedu rižolino, margarin, hrenovke (što li se već jede, dijete mi ne ide u vrtić, a nadam se i da neće barem do pred školu) koji su za moj pojam otrovi. I sad, vi koji se protivite takvoj prehrani, hoćete li napraviti frku i reći kako je to prestrašna hrana za male organizme ili ćete donositi posebnu hranu za svoju djecu ili ćete zažmiriti na sve i reći, pa važno je da kod kuće jede kvalitetno, od jednog, dva obroka mu neće biti ništa.
I da, potpisujem mlukacin i mamicu u većini stvari.
I još nešto. Ima vas nekoliko koji ste sami napisali kako jeste vjernici, ali ne idete u crkvu, ne molite se, ali poštujete tradiciju, slavite Božić, Uskrs, obavljate sakramente, bla bla... Zbog čega to sve radite? Zašto se nazivate vjernicima? To nije vjera, znate? I upravo zbog takvih prave vjernike diskriminiraju, pljuju i sve nas stavljaju u isti koš.
Više poštujem osobu koja kaže, ja ne vjerujem u Boga, ateist sam, protiv sam molitve... nego te takve **************.
Posljednje uređivanje od daddycool : 22.10.2010. at 09:47 Razlog: neprikladan rječnik
A SikaPika, finog li riječnika
Super ste mi ti i visnja. Toliko duhovnosti odavno nisam doživjela.
A da vidiš koliko sam ja, najgora vrsta - nepraktična vjernica, tolerantna, složit ću se s tobom jer mislim da si dala najbolje savjete tetimaji. I drago mi je da si promislila i uvidjela neke stvari, tj. kako je nekatolicima koje se prisiljava na molitvu tamo gdje se to ne bi smjelo činiti.
Svakako, lijep post.
Ali stvarno ne znam što ti je trebao ovaj uvredljivi post iza njega.
E da, u vrtićima (barem kod nas) nema hrenovaka, čokolina i sl.
Za doručak bude griz, corn-flakes ili kruh s nekim namazom i kakao, za marendu voće i za objed meso i povrće, leća, toć i pura, petkom riba i patatei sl.
Ma, Pcelice, valjda si shvatila. To što sam malo začinila stvari, ne znači da sam loša vjernica. DA, psovanje kao prvo nije pristojno, ali eto, baš mi nekako sjelo.
Drugim postom nisam nikoga htjela uvrijediti, ali me stvarno strašno smetaju ljudi koji se samo zbog običaja deklariraju kao katolici (ili pripadnici bilo koje vjere), koji krste dijete, a kao što sami kažu, jedva znaju pronaći crkvu (nije primjer s foruma, nego iz RL), koji pričešćuju, krizmaju dijete, a sami ne idu u crkvu, no to ih ne spriječava da od tog događaja naprave feštu od 50 uzvanika... Za mene to nije vjera.
hvala za svako novo jutro,
hvala za svaki novi dan,
hvala za svaki novi ručak
što ti daješ nam!!!
Amen, dobar tek!!!
to je molitva iz dakinog vrtića. meni je super. davanje ritma rućicama, baš zabavno. mi nemamo sakramente ali ova mi je ok.
što da ti pojasnim? šala o križanju te vrijeđa kao ateista ili te vrijeđa aluzija na katolike i pravoslavce? koji ti smetaju? meni ni jedni. poznam dosta pravoslavaca i ponekad s njima obilježavam njihove blagdane i znamo se međusobno šaliti na različitost križanja.....ako baš moram u tolike detalje.
A jel imaju i šiljate glave, i jel znaju obući cipele kako se spada ? ( aluzija na Š.Đodana )
pun mi je k.... ufer više da i u šali slušam o trofaznima, dovoljno sam se govana nagutala od 91 pa na dalje.
no, sad mi je stvarno vrijeme da se maknem na dulje vrijeme.
Evo ja ću ti pokušati odgovoriti.
Mene nije strah da bi moje dijete moglo postati vjernik.
Ja nisam vjernik ali ne bi mi bilo nimalo krivo da to moje dijete jednom bude - naravno, da bude pravi vjernik za kojeg vjera znači ljubav i toleranciju, ne fanatizam i sve što s time ide.
Ono što me brine kod tih molitvi, vjerskih pjesmica i sličnih vjerskih upada u državnom vrtiću, je da će moje dijete time postati izopćenik.
Ovdje se vjera prakticira na takav način da tete, koje nisu teolozi, djeci nameću neku svoju interpretaciju vjere, mislim da se rijeđe govori o toleranciji a češće u nekim formulama - molitvama, za koje djeca sama trebaju shvatiti što one znače. Dijete koje nije vjernik, i nema tu podlogu kod kuće osjećat će se izopćeno. Pitat će se što s njim nije u redu. Kad se povede priča o raju i paklu osjećat će se kao kandidat za pakao.
Moje iskustvo - odrasla sam u doba komunizma, u obitelji koja nije prakticirala vjeru, a moji doticaji s religijom bili su kroz neke tete i djedove, koji bi me ispitivali vode li me roditelji na misu. Nakon toga bi zlosutno vrtjeli glavama. Djeca iz moje generacije također su mahom išla na vjeronauk i na mise i tu su mi također stizale njihove interpretacije vjere, nešto bi pokupili na vjeronauku pa bi se sjetili da me nazovu Barabom. U svakom slučaju, prvi moj vjerski osjećaj bio je strah od smrti i nekog pakla koji možda postoji. Sve praćeno jakim osjećajem izopćenosti (vezanim i uz neke druge različitosti).
Evo, toga se ja bojim, a nimalo toga da će mi dijete postati vjernik. Što se toga tiče, neka slobodno bira vjeru koju želi. Ali radije bih da to bude kad bude malo veća i kad ti osjećaji neće biti motivirani samo željom da se donekle uklopi i da je ostala djeca ne napadaju.
Pomikaki, napokon jedan vrijedan i iskren odgovor..samo što mislim da nisi u pravu kad kažeš da bi tvoje dijete moglo postati izolirano, puno toga mu neće biti jasno ali ako izrazi želju da sazna nešto više, za to su zaslužni roditelji koji bi ga dalje trebali usmjeravati ili ga prepustiti da o tome više uči na vjeronauku u školi, dakle nema smisla da se vjeronauk u školi ukida, djeca koja ga ne žele učiti ni ne moraju ići na vjeronauk u školi, dakle nikoga se ne prisiljava na apsolutno ništa, ali ako roditelj u startu dijete zakine i kaže kako Bog ne postoji i kako je sve to samo jedna velika zabluda, morat će dobro promisliti jer upravo time ukida djetetovu slobodu izbora da li će vjerovati ili ne.
I zato ova rasprava nema smisla, kad ateist koji kaže da ne vjeruje, i ne želi uopće da dijete upozna nešto drugačije i smislenije..
Upravo zbog toga sam reagirala kao vjernik i imam pravo reći svoj stav.
Magriz i Pcelica maja, pa što vi znate o duhovnosti?apsolutno ništa, vaše uvrede time uopće ne djeluju i nemaju nikakvog efekta, s takvim površnim i ispraznim stavovima samo sebe sramotite.
Po meni je tu podbacila ravnateljica koja nema volje da se sukobljava, pa ako nema ona volje zašto se ne obratiti nekome tko je iznad nje po rangu. Ovakve stvari su nedopustive da se nameće nešto a da nisu svi roditelji potpisali suglasnost za to!
Mi imamo vjeronauk u vrtiću jedanput tjedno po sat vremena i prošle godine dvoje djece nije bilo na vjeronauku i za vrijeme vjeronauka to dvoje djece je radilo nešto sa svojom tetom dok su druga djeca bila sa časnom, ali prije ručka se nije molilo jer to nije vjerski, nego državni vrtić.
tetamaja, zaista je grozna situacija u kojoj ste se našli, roditelji su uz potporom stručnog vodstva vrtića napravili napad na vas. grozno i nevjerojatno...
ako imaš snage idi dalje, no da nije lako znam i na kraju uvijek se to obrne preko djetetovih leđa.
iako se trudim ne posustati pred pritiscima ljudi u bilo kojim životnim situacijama, ova situacije je komplicirana i presložena jer je roditeljska odluka/borba gdje je dijete pod velikim pritiskom. nadam se da ćete uspjeti napraviti ono što je najbolje za tebe i tvoju obitelj.
na žalost samo na ovom topicu imamo primjera ogromne bezobraštine i netolerancije, i to nema nikakve veze sa vjerom, rasom, spolnom orijentacijom i dr.
već jednostavno sa ljudskom glupošću i inteligencijom.
Posljednje uređivanje od Nika : 22.10.2010. at 10:07
Po meni je tu podbacila ravnateljica koja nema volje da se sukobljava, pa ako nema ona volje zašto se ne obratiti nekome tko je iznad nje po rangu. Ovakve stvari su nedopustive da se nameće nešto a da nisu svi roditelji potpisali suglasnost za to!
Mi imamo vjeronauk u vrtiću jedanput tjedno po sat vremena i prošle godine dvoje djece nije bilo na vjeronauku i za vrijeme vjeronauka to dvoje djece je radilo nešto sa svojom tetom dok su druga djeca bila sa časnom, ali prije ručka se nije molilo jer to nije vjerski, nego državni vrtić.
Zaista ne mogu vjerovati dokle je ovo došlo!!!
Vjernice i ateistice ukoliko želite raspravljati o vjeri/nevjeri slobodne ste otvoriti topic na filozofkom kutku,ako želite raspravljati o odgoju djece u vjeri/nevjeri to možete na podforumu Izazovi roditeljstva, ovdje se priča o jaslicama, vrtićima, osoboama kojima povjeravamo na čuvanje svoju djecu.
Topic zaključavam, mislim da ne nemoguće vratiti ga početno pitanje, a to je kako pomoći tetimaji da riješi svoj problem!