Stranica 3 od 7 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 340

Tema: "Obilježeni" cijeli život???

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mislim da biti roditelj posvojenog djeteta jest drugačije u nekim pojedinostima ali ono na čemu treba inzistirati da takvo roditeljstvo nije manje vrijedno. Dapače!
    Ali da, liječnici moraju u nekim prigodama znati.
    A kad su nam djeca bolesna, što god da nas liječnik pita ja ću mu reći, sve što znam i sve čega se sjećam ako on smatra da je bitno za dijaganozu i liječenje.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    mislim da će moja ivf djeca imati manje stresa i tzv. intrauterinih šokova (po ljiljinom) nego djeca npr. cura koje su se pijane poseksale, pa 3 mjeseca nisu kužile da su trudne već su brijale okolo sve u 16. (znam ih takvih dosta, ovo nije sada pljuvačnica). ja se pazim već nekoliko godina i pripremam na trudnoću
    Ne znam sad jel smijem napisati da slažem s tobom.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

u biti, mislim da je tema bespredmetna tj. uzaludna.
    oni koji obilježavaju i vole obilježiti, obilježiti će npr. moju djecu i iz razloga što će npr. biti viša od ostalih (kao što sam ja bila obilježena kao iznimno visoka žena, ili kao što sam bila obilježena čudnim imenom kojeg su mi roditelji dali) ili iz bilo kojeg drugog razloga.

stoga, ne želim posvećivati pažnju obilježivačima i iskreno mi je žao što sam spomenula curke koje su se pijane poseksale, jer to nije razlog ni da bi njihova djeca bila obilježena. jednostavno sam bila revoltrana anti-ivf pričama u zadnje vrijeme i glupostima o intrauterinim šokovima te naglašavanjem da ivf djeca imaju više takvih šokova od druge djece.

sitničavi i zatucani ljudi koji vole obilježavati druge, tražiti različitosti i čak ubijati zbog njih (sjetimo se nedavnog primjera klinca koji je pretučen na mrtvo ime jer je bio drugačiji) na žalost postoje i na žalost - postojati će.

ja samo ne želim da se moji i njihovi svemiri poklapaju. ne želim ih niti poznavati.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja isto mislim da je tema bezvezna jer doktor s početka priče nije sigurno htio obilježiti dijete već mu je ta činjenica u profesionalnom smislu bila bitna. i ne vidim razlog da itko činjenicu da je dijete ivf taji pred doktorom a svoje dijagnoze istovremeno ispisuje na forumu gdje uopće nismo anonimni. Meni ne smeta ni jedno ni drugo, da se razumijemo. smeta mi hajka na jadnog doktora. Čovjek nema pojma koliko je postao omražen bez ikakva razloga. da sam šef od ovako ozbiljnog foruma ovo bih onemogućila.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

eto, a ja ne kužim zašto bi način začeća bio bitan i mislim da je dr sa početka priče jedan od obilježavača o kojima sam pričala.
    čisto sumnjam da moju nevistu pitaju kad dovede malu likaru jel bila nagužena priko kreveta, ležala u misionarskom položaju ili je moja draga p. nastala u jednom kvikiju uza zid.
    sve dok se ne počnu postavljati takva pitanja svima, smatram uvredljivim postavljanje pitanja o začeću.
    normalno, pričam o zdravoj djeci.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pinky, ja sam neinformirana, kažeš da se mrvice gnjezde u mami??? Jel to ono što mislim?!

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

je ljube, KONAČNO, nakon svih ovih godina (da ne kažem desetljeća lol). strah me je iti naglas to reći. kad srce prokuca otići ću na radio objaviti sretnu vjest hehehehe
    p.s. nemoj još ništa na fejsu pisati pliz

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam na temelju čega se na ovom foumu tako lako prihvati mišljenje da će djeca rođena carskim rezom slabije iskorišavati svoje životne potencijale jer nisu prošla kroz porođajni kanal a zgražanje izaziva povezanost nakane majke na AB i kasnijih psihičkih problema čovjeka.
    Mogu li dobiti rezultate prvih istraživanja...
    Koliko se na ovom forumu pljuvalo i zgražalo nad carskim rezom. ja ih imam troje takvih...i drago mi je da su živi i da su moji...kao i vama s vašima iz MPO.
    Ne bih rekla da itko tvrdi da će djeca slabije iskorištavati svoje životne potencijale ovisno o načinu poroda, ali glede carskog - postoji fizička podloga i razlog zašto prolazak kroz porođajni kanal može biti dobro za dijete - a to je dobivanje dobrih bakterija koje kasnije zaštićuju probavni kanal djeteta (20% majčinog mlijeka je neprobavljivo za dijete, ali hrani bakterije u probavnom traktu koje čuvaju crijeva od drugih bakterija).

Za neku psihičku ili metafizičku nakanu majke da pobaci dijete i pokušaja suicida i to baš u tom mjesecu baš i nema podloge. Ono što možemo pretpostaviti je da su neželjena djeca odrasla u lošijoj sredini i da se odnos majke prema njima NAKON rođenja odrazio na njih. Npr. studije u Americi, Švedskoj, Kanadi, Australiji su našle povezanost između legalizacije pobačaja i smanjenja stopa kriminala dva desetljeća kasnije, kad bi ta djeca bila u dobi kad se kriminal najčešće čini.

Glede sindroma nestalog blizanca - koji može nestati i mnogo kasnije od prvog tromjesečja - postoje studije koje gledaju na zdravstveno stanje djece rođene nakon što se u trudnoći primijetilo da je postojao blizanac - i zaključak je vrlo logičan - da im je zdravstveno stanje u prosjeku bolje nego da su rođeni kao blizanci i u prosjeku slabije od djece koja su rođena iz jednoplodnih trudnoća - čisto zbog toga što dijeliti maternicu s drugim plodom znače logična fizička ograničenja u trudnoći, tim veća što je trudnoća više poodmakla. Također postoji drugačiji stav roditelja prema takvoj djeci (saznanje da je drugi plod nestao, dakle ta ambivalencija, sreća zbog rođenja djeteta i žalost zbog gubitka drugog ploda) i to se kasnije može odraziti na dijete (da li sam ubio svog blizanca u utrobi?).

Ali iz tih činjenica ektrapolirati da je negdje u psihi ploda ostao zabilježen traumatični događaj je po meni najgora vrsta pseudoznanosti. Možeš ti vjerovat da je duša nedjeljiva od čovjeka i ja ti to neću zabranit niti me se tiče, ali ne možeš to dokazivati na krivi način.

Primjerice, ektrapolirati sindrom nestalog blizanca na predimplantacijski zametak nema baš nikakve osnove. U stupnju blastociste, tj. stupnju razvoja zametka 5. dan, zametak ima između 100 i 150 stanica, ali većina tih stanica postat će posteljica i popratno tkivo. Budući plod se još tada sastaji od desetak stanica koje još nisu niti diferenciranie, a kamoli da bi mogle išta pamtiti.

Ovo je animacija koja objašnjava razvoj posebno u prvih 14 dana razvoja (a in vitro razvoj je moguć samo do trenutka implantacije u maternicu)
    http://potpomognutaoplodnja.info/ind...-mpo&Itemid=77
    a ovo su također dva vrlo dobra izvora razvoja zametka u prvom tromjesečju:
    Od stanice do fetusa (youtube animacija University of Michigan)
    Stupnjevi razvoja embrija (visible embryo)

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

je ljube, KONAČNO, nakon svih ovih godina (da ne kažem desetljeća lol). strah me je iti naglas to reći. kad srce prokuca otići ću na radio objaviti sretnu vjest hehehehe
    p.s. nemoj još ništa na fejsu pisati pliz
    Ajme, naježila sam se! E stvarno bilo je i vrijeme, hvala ti Bože! Vibram da sve bude kako treba

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Dakle, pino piše da je vjerojatnije da način poroda utječe na kasniji (postpotođajni) razvitak djeteta (zbog načina kolonizacije probavnog trakta bakterijama) nego što način oplodnje utječe na intrauterini razvoj djeteta? Skoro pa ispada da je carski rez neprirodniji postupak od IVF-a.

E, pa to mi je jako teško prihvatiti.

Da... i licemjerje ovog foruma je nemjerljivo kad se radi o trudnoći. Ne mislim na ovaj topic, već na cijeli forum.

Nad carskim rezom se službeno zgraža kao nad nećim neprirodnim, osuđuje se čak i porod u bolnici, a IVF je super.

E, pa...... ili su super i carski rez i IVF, ili je oboje neprirodno.

Isto tako, iako se vole priznati razlike između carskog reza i vaginalnog poroda (naravno da ih ima - ne može biti jednak ovaj ili onaj porod, ali sumnjam da razlike imaju ikakav utjecaj na razvoj djeteta), ne vole se priznati razlike između trudnoća nastalih IVF začećem i prirodnim začećem. A naravno da ih ima.
    I ne tvrdim da te razlike imaju utjecaj na razvoj djeteta, ali licemjerno je ne priznati da postoje, dok se istovremeno ističu razlike između carskog reza i vaginalnog poroda.
    Evo jednog primjera istraživanja koje ukazuje da trudnoće nastale na jedan ili drugi način nisu u svemu jednake:
    http://www.ivanhoe.com/channels/p_ch...?storyid=20720

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    i ne shvaćam zašto se po nečijoj djeci na ovom forumu tako slobodno kaki i majkama pokušava stvoriti osjećaj krivnje što su poslušale liječnike i pristale na sekciju.
    drugi su istodobno zaštićeni od rezultata bilo kakvih istraživanja...
    I uopće ne razumijem topike tipa bljuv fuj, zgraž itd... na roditeljskom forumu.
    X !!!!

tim više što se carski rez ne izvodi zato što se to nekome prohtije, već zbog medicinske indikacije - stručne procjene da prirodni porod u danoj situaciji ima previsok rizik od komplikacija. Često se radi o hitnoj intervenciji kojom se spašava život majke ili djeteta.

(a MPO nije radi zaštite zdravlja i života. i ne postoji medicinska indikacija, već samo tehnološka mogućnost i želja za roditeljstvom)

E, pa...... ili su super i carski rez i IVF, ili je oboje neprirodno.
    u stvari, carski rez je definitivno prirodniji
    Posljednje uređivanje od mujica : 29.11.2010. at 03:11

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Evo jednog primjera istraživanja koje ukazuje da trudnoće nastale na jedan ili drugi način nisu u svemu jednake:
    http://www.ivanhoe.com/channels/p_ch...?storyid=20720
    trudnoće, mujica, trudnoće
    o čemu je čini mi se ina33 već elaborirala naprijed - pa kad je već u tom kontekstu spominjalo da takve trudnoće mogu biti rizičnije - zbog prethodnog zdravstvenog stanja majke (zbog kojeg je možda i morala na ivf) ili zbog toga što su višeplodne ...zašto se ne bi spominjali i nekakvi proteini...različite se teorije mogu znanstveno dokazivati...

ali nisu i djeca drukčija zbog toga, a posebno nisu potencijalne tempirane bombe kojima bi se uz svako medicinsko stanje trebalo staviti prišivak ivf u svrhu objašnjena tog medicinskog stanja (koje usput može biti uzrokovano milijunom drugih stvari)...a to je tema ovog topica

(a MPO nije radi zaštite zdravlja i života. i ne postoji medicinska indikacija, već samo tehnološka mogućnost i želja za roditeljstvom)
    a ova opaska mi je...ono...nije za komentirati
    ...da ne postoji medicinska indikacija... da naravno, na MPO se ide zato što je to 'fancy', 'in', kao npr. ići operirati grudi ili na liposukciju...evo, ja sam jako pomodna pa već 10 godina hodam po bolnicama bez medicinske indikacije...i baš se ono guštam...

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mujice, ajde objasni ovo da za mpo ne postoji medicinska indikacija.
    možda smo se krivo razumili, ali ja nisam išla na sve ove postupke samo zato što sam imala tehnološku mogućnost i želju za roditeljstvom već i zato što sam imala medicinsku indikaciju, šifre bolesti, medicinske dijagnoze i mm i mene koje su mi otežavale ili čak onemogućavale roditeljstvo.

pa me baš zanima tvoje objašnjenje.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Što se tiče nepostojanja medicinske indikacije za MPO, parovi zbog toga i odlaze subspecijalistima humane reprodukcije da im oni kažu (nakon niza pretraga) da li postoji indikacija za MPO, stav medicine je da je neplodnost bolest, kako je Pinky napisala.
    Po meni je diskriminirajuće djeci davati nazive: ivf djeca, posvojena djeca....djeca su djeca......
    Posljednje uređivanje od mare41 : 29.11.2010. at 08:24

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

Citiraj pino prvotno napisa Vidi poruku
    sirius, koju teoriju? Da nestali blizanac u prvom trimestru može uzrokovati psihološke probleme onog koji je ostao? (Iskreno rečeno, meni je to mnogo ozbiljnija stvar, što tako nešto može napisati jedan liječnik, na prilično uglednoj web stranici, pod krinkom znanstvene studije, nego ono što je netko rekao na hodniku u jednoj prilici)
    ovo sam ja isto čitala a i nama se to desilo izgubila sam drugu bebicu u 9-om tjednu.ali mislim da to enma veze s začećem jer mi je dr rekao da se to često događa i kod beba začetih prirodnim putem

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mujice, ajde objasni ovo da za mpo ne postoji medicinska indikacija.
    možda smo se krivo razumili, ali ja nisam išla na sve ove postupke samo zato što sam imala tehnološku mogućnost i želju za roditeljstvom već i zato što sam imala medicinsku indikaciju, šifre bolesti, medicinske dijagnoze i mm i mene koje su mi otežavale ili čak onemogućavale roditeljstvo.

pa me baš zanima tvoje objašnjenje.
    Pod medicinskom indikacijom smatram potrebu za medicinskim postupkom radi liječenja ili čuvanja zdravlja.
    Eto. To je objašnjenje. Za carski rez postoji medicinska indikacija radi očuvanja života ili zdravlja, a za MPO ne.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    Po meni je diskriminirajuće djeci davati nazive: ivf djeca, posvojena djeca....djeca su djeca......
    Ovo nisam niti dovodio u pitanje

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Pod medicinskom indikacijom smatram potrebu za medicinskim postupkom radi liječenja ili čuvanja zdravlja.
    Ako je WHO klasificirao neplodnost kao bolest, onda se ona treba liječiti, a pacijent ima pravo na to, što je jedno od osnovnih ljudskih prava.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Eto. To je objašnjenje. Za carski rez postoji medicinska indikacija radi očuvanja života ili zdravlja, a za MPO ne.
    joj, jako si smješan. dakle šifra bolesti tebi nije indikacija za liječenje?
    za ovo imam samo jedan komentar: lako je tuđim k. gloginje mlatiti moj mujica.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A "medicinsku indikaciju", strogo uzevši, u smislu ugroze života i zdravlja, nema sto stvari koje medicina danas nudi - cijela grana estetske medicine itd. Osim ako nećemo sve svest pod overwhelming psihu, koja iskače danas, kao kićo slabinac nekad, iz svake paštete - tipa psihička patnja je onda indikacija za postupke x i y.

A propos isticanja važnosti carskog reza versus prirodnog poroda, tu mujjica ima point i tu postoji dizbalans na forumu - ja mislim da je to debelo prenapuhano i da to nema neke pretjerane veze sa zdravljem djeteta.

Jednako kao i cijela struja važnosti prenatalnog razvoja, od štetnosti UZV-a, važnosti pričanja i pjevanja bebi u maternici, feel-good tijekom trudnoće itd. itd.

Ali, kao što se ono kaže, to je samo moje laičko mišljenje.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 29.11.2010. at 09:44

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    .

Ali, kao što se ono kaže, to je samo moje laičko mišljenje.
    kojeg ja laički debelo potpisujem

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

možete vi potpisivati koliko hoćete.
    ali razlika između indikacije za carski rez i indikacije za IVF je ogromna.

I zbog toga je licemjerno od udruge i koncepcije ovog foruma promovirati stavove o tome da treba rađati kod kuće s crvenim ručnikom i pod svaku cijienu izbjegavati carski rez (kao da si ga netko naručuje na meniju), a istovremeno smatrati IVF najprirodnijom pojavom.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    Ako je WHO klasificirao neplodnost kao bolest, onda se ona treba liječiti, a pacijent ima pravo na to, što je jedno od osnovnih ljudskih prava.
    ahhh... čarobna podštapalica "ljudska prava"

svi mi imamo prvo na zdravlje.

A zdravlje je između ostaloga i socijalno i ekonomsko blagostanje, a ne samo odsustvo bolesti.

Po tome nam je svima uskrračeno elementarno ljudsko pravo na zdravlje.

(ovo je pdf za filozofiranje, zar ne?)

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ispravak: mentalno i socijalno blagostanje (ne ekonomsko)

pa smo opet uskraćeni.....

Barem što se socijalnog blagostanja tiče.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A mujice, nečeg se treba držat (neke stručno prihvaćene klasifikacije). Sve je konsenzus raznoraznih struka, ništa nije crno-bijelo, osim vrlo rijetkih jednoznačnih stvari, zar ne?

Indikacija za MPO je ako par ne zanosi unutar 6 mjeseci, ako je žena mlađa od 35, ako je starija od 35, onda godina dana. Indikacija za IVF je ako su začepljeni jajovodi ili spermiogram indicira IVF, ali je indiciran i u starijoj reproduktivnoj dobi žene, bez obzira jesu li jajovodi super ili nisu. Onako, ugrubo su to indikacije. Ako su me lagali reproduktivci, i ja lažem vas.

Kužim tvoj point a propos "čudnog odnosa" na forumu između prirodnog poroda, carskog, i IVF-a. Ali, nije forum sve, forum ima vrlo biased i meni često nelogičan pogled jer odražava Rodine ciljeve po raznim temama.

A prirodno i neprirodno - time se ne bavim, jer što je to prirodno - to je tek filozofija i rashomon. Reko bi Gandi da je cijepljenje neprirodno. Itd. itd. itd.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 29.11.2010. at 10:23

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Znam ja za te indikacije.

Ali nitko neće bez liječenja neplodnosti pomoću IVF-a umrijeti, a bez carskog reza se u slučajevima indikacije može umrijeti. I umire se. I doktori završavaju na sudu i u zatvorima zbog pogrešno vođenih poroda jer su propustili napraviti carski rez.

Zato velim da je ogromna razlika između jednih i drugih indikacija.

Ne vjerujem da netko ne kuži razliku (samo zato što i neplodnost i placenta previa imaju šifru u MKB....).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

OK, ali medicina nije samo za sprječavanje smrti. Niko ne može tvrdit da se netko tko se nije cijepio, sto posto izlaže smrti, pa opet postoje indikacije za cijepljenje. Pa postoje indikacije u dermatologiji za liječenje akni hormonima, a od toga se tek ne umire. Mislim - what's the point te argumentacije. Ukinut sve klasifikacije i specijalizacije ako nisu hitne i red alert i bez njih bismo umrli jednoznačno. Ne moramo svi umrijet i nije medicina samo za život-smrt situacije... nego, kao što ti sam kaza, poboljšanje kvalitete života itd. Nije svaka stvar stani-pani, kao na hitnom prijemu ili u rađaoni.

A da mi je žao mojih IVF-ovki kad krenu u bespuća foruma pa nalijeću na... piješ aspirin u trudnoći? što se to smije? normabel? ja ne bih. i na poglavlja o štetnosti UZV-a, a već su ga imale barem 3 u ranoj trudnoći. A žao mi je, i šta sad - ništa, ako mi se da, upetljam se i to je to. U tom smislu si u pravu za dizbalans.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 29.11.2010. at 10:31

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

OK.
    bili smo malo off topic i zaključili da postoji disbalans.

No, nemam ja iluzije da bi ukazivanje na disbalans (eufemizam) moglo utjecati na uređivačku politiku foruma i stavove Udruge.

Ali se nadam da će makar na ovom topicu dozvoliti da se neka razmišljanja ne izruguju i ne isčuđava im se, a sve zato jer su "politički neprihvatljiva".....

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I zbog toga je licemjerno od udruge i koncepcije ovog foruma promovirati stavove o tome da treba rađati kod kuće s crvenim ručnikom i pod svaku cijienu izbjegavati carski rez (kao da si ga netko naručuje na meniju), a istovremeno smatrati IVF najprirodnijom pojavom.
    ja ne znam gdje se to udruga zalaze niti da se CR izbjegava pod svaku cijenu, niti da se rada kod kuce, mozda zivimo u paralelnim svjetovima. samo mala opaska, upalo mi je u oko.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mujice , rasprava u potpognutoj oplodnju nije zabranjena na Forumu. Jedino postoji podforum koji je samo podforum podrške.
    Ja bih vrlo rado da se piše o drukčijim viđenjim, o medicinskim rizicima i moralnim dvojbama, samo će to morati na drugim podforumima.
    Evo, slobodan si započeti temu na "zdravlju odraslih"

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Reko bi Gandi da je cijepljenje neprirodno. Itd. itd. itd.
    Naravno da je neprirodno.

Prirodno je preboljeti bolest uspješno (ili ponekad neuspješno).

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

indikacija je razlog za upotrebu nekog lijeka ili postupka, operativnog ili konzervativnog
    već su navedene indikacije za MPO
    a što se tiče toga da niko neće umrijeti ako ne ostvari roditeljstvo, pa niko neće umrijeti ni od išijasa, ali će se liječiti od njega
    i kako može postojati razlika između jednih i drugih indikacija

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

OK.
    Nema razlike.

(valjda sam ja uskračen za onu "mentalno blagostanje" komponentu zdravlja, pa ne kužim da je to sve jedno te isto)
    Posljednje uređivanje od mujica : 29.11.2010. at 11:08

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne znam gdje se to udruga zalaze niti da se CR izbjegava pod svaku cijenu, niti da se rada kod kuce, mozda zivimo u paralelnim svjetovima. samo mala opaska, upalo mi je u oko.
    Hm... meni je jednom netko napisao da bi rađe šepao, nego išao na carski. Vjerojatno ful dobronamjerno, i, opet, tko zna što je kome značila, u svom internom svijetu, riječ "šepati". Tu sam shvatila da stvarno postoji jedan poseban način gledanja na CR.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Naravno da je neprirodno.

Prirodno je preboljeti bolest uspješno (ili ponekad neuspješno).
    Naravno, naravno. A propos prirodno-neprirodno, naravno, umrit je ful prirodno. I prirodno je da te boli, kronično itd. Da li to želim za sebe - ne, želim analgezu.

I meni je, recimo, svašta neprirodno (kao prvo - ovaj hajp oko mišljenja pozitivno u svakoj prilici i po svaku cijenu).

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ina ne mogu da vjerujem

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hm... meni je jednom netko napisao da bi rađe šepao, nego išao na carski. Vjerojatno ful dobronamjerno, i, opet, tko zna što je kome značila, u svom internom svijetu, riječ "šepati". Tu sam shvatila da stvarno postoji jedan poseban način gledanja na CR.
    Nemam pojma tko je to napisao i u kojem kontekstu, ali me ne to podsjeća na ideju da bi netko radije prošao vaginalni porod sa epizotomijom nego išao na CR ako za to ne postoji jasna medicinska indikacija. Ne razumijem u čemu je problem sa CR ako za njega postoji medicinska indikacija?
    Osobno nikad nisam shvatila da je to nešto o čemu se ima negativan stav.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne razumijem ni ja, ali percepcijski problem postoji... the članak ga je pomogao tkati.

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ina ne mogu da vjerujem
    doduše definitivno posotoji drugačiji stav što se tiče CR i količine pregleda u trudnoći, koji ja ,a pretpostavljam i ostale žene iz MPO priče ne možemo shvatiti
    i meni je pred porod bilo priče ima li indikacija za carski ili ne i meni je sasvim bilo svejedno kako ću roditi, samo da konačno dočekam svoje dijete
    i uvijek mi padne na pamet što je jedna dugogodišnja trudilica rekla - da mi je zatrudniti, pa nek me porađaju kako hoće
    odoh ja skroz OT, ali morala sam ovo reći

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma priznajem da nisam nigdje vidio da netko kaže da se ne smije na carski rez ako je postavljena medicinska indikacija.

Ali na brojnim se pdf-ovima provlači stav kako je to neprirodno, ostavlja posljedice na dijete, uskraćuje majku za orgazam pri porodu, uskraćuje dijete za silne hormone koji se luče pri prirodnom porodu itd..., te kao takvo ima ne znam kakve posljedice za dijete...

Onda kad se netko usudi napisati da možda neki uvjeti kojima su djeca izložena prije rođenja ili prije implantacije mogu utjecati na razvoj djeteta ili na tijek trudnoće, nastane silna frka i "dokacivanje iz petnih žila" kako to nije istina, uz poprilično omalovažavanje onih koji su se to usudili navesti kao mogućnost......

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    ne možda nego sigurno
    nije riječ o izbjegavanju carskog, nego o navođenju svih njegovih nedostataka i navođenju svega što dijete gubi ako se ne rodi prirodno.
    evo ga na, odnedavno se više ni dojit ne može kako spada ako ne rodiš prirodno.
    i fakat ljiljana i mujica imaju point. ako se gleda rizik vaginalnih pregleda u trudnoći, gdje s pregledom ulaze i zločeste bakterije, onda se taj rizik može gledati kod IVF-a. ako se gleda na psihičku uskraćenost djeteta radi nasilnog vađenja iz maternice, onda se može, valjda, gledati i na psihičku uskraćenost stanica koje se nisu spojile u tijelu žene. ili, kako je najbolje napisala krumpirić , psihološku uskraćenost djeteta čije se začeće odvijalo bez orgazma.

o svemu se može filozofirati.
    ali dozvolite da ima nas koji mislimo drugačije, i za koje je većina toga, samo prazna filozofija. i pokušaj dolaska do cilja svim sredstvima.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ma priznajem da nisam nigdje vidio da netko kaže da se ne smije na carski rez ako je postavljena medicinska indikacija.

Ali na brojnim se pdf-ovima provlači stav kako je to neprirodno, ostavlja posljedice na dijete, uskraćuje majku za orgazam pri porodu, uskraćuje dijete za silne hormone koji se luče pri prirodnom porodu itd..., te kao takvo ima ne znam kakve posljedice za dijete...

Onda kad se netko usudi napisati da možda neki uvjeti kojima su djeca izložena prije rođenja ili prije implantacije mogu utjecati na razvoj djeteta ili na tijek trudnoće, nastane silna frka i "dokacivanje iz petnih žila" kako to nije istina, uz poprilično omalovažavanje onih koji su se to usudili navesti kao mogućnost......
    Ja ti vjerujem u utjecaj prije rođenja , ali bome prije inplantacije: nikako.
    Ali to je samo moje vjerovanje , a ne znanstveno utemeljena činjenica.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, slažem se. Ali - meni je sve to krivo i prejednostavno je i zanemaruje mali milijun utjecaja kojima smo izloženi.

Za ovo "uvjeti prije implantacije" - to su proučavali i većinski konsenzus struke je da nema veze, i to su mi potvrđivali "veliki mačci" iz relevantnih polja.

Ali, zdravlje bebe određuju njegovi kromosomi (ako je plod zdrav, trudnoća će u ogromnom broju slučajeva OK teći.

Sve drugo - način poroda, slušanje Mozarta u utrobi i pričanje s bebom - po mom dubokom uvjerenju nema neke veze, osim ako se ne radi o ekstremima - nema kisika u porodu, komplikacije CR-a, majka u trudnoći izgladnjivana i zlostavljana, pila i drogirala se itd.

Sve sam više uvjerena da niti dojenje nema takvu jednoznačnu poveznicu, jest bolji start, ali nemoguće je izbjeći prevladavajućim utjecajima i okoline i nasljeđa - ako govorimo o alergijama.

Ključan je postantalni razvoj - briga o djetetovom zdravlju i ono.. neki normalni odnos, a ovo drugo... iskreno, ako mene pitate - pretjerivanje - od ključne važnosti ovoga ili onoga u trudnoći i porodu, uz iznimku ranog kontakta za uspostavu laktacije.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 29.11.2010. at 11:32

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sve sam više uvjerena da niti dojenje nema takvu jednoznačnu poveznicu, jest bolji start, ali nemoguće je izbjeći prevladavajućim utjecajima i okoline i nasljeđa - ako govorimo o alergijama.

.
    To i jesu najnovije znanstvene spoznaje. Dojenje ne štiti od kasnijeg razvoja astme.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    To i jesu najnovije znanstvene spoznaje. Dojenje ne štiti od kasnijeg razvoja astme.
    Iskreno, ne vjerujem, osim ako izvor nije Richter ili neki drugi u njegovom rangu tako ne napiše. U svojem skromnom krugu poznanika vidim da nema nikakve veze pojavnost alergije i to ko je bio dojen i dokad.

Ako su mama i tata alergičari, ogromna je šansa da bude i dijete.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 29.11.2010. at 11:38

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vidim da nam se prebacuje CR i pisanje o istom na forumu... a jel netko primjetio možda da već duže vremena tu na forumu najčešće se može pročitati da je bolje da se napravi CR odmah nego ovo što rade kod nas u bolnicama (prokidanje vodenjaka, drip, vaginalni pod svaku cijenu)?

Meni se čini da tu svatko čita i vidi ono samo što želi vidjeti.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ihaaaaj, vidim o svemu sad pletemo

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nije sve u relativiziranju, ali i to će bit vjerojatno drugačija percepcija. Mislim da sam dala svoj point u ovome, a jedna stvar vuče drugu i slijedi prirodna "kaskada filozofiranja" i nije sve u životu moguće jednostavno odvojiti pa razgovarati samo o temi x, jer tema x vuče temu y.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Iskreno, ne vjerujem, osim ako izvor nije Richter ili neki drugi u njegovom rangu tako ne napiše. U svojem skromnom krugu poznanika vidim da nema nikakve veze pojavnost alergije i to ko je bio dojen i dokad.

Ako su mama i tata alergičari, ogromna je šansa da bude i dijete.
    Pa to ti i pišem. Što se samo astme tiče dojenje ili nedojenje tu ne igra ulogu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Pa to ti i pišem. Što se samo astme tiče dojenje ili nedojenje tu ne igra ulogu.
    Ja ti govorim da ono što ja vidim (opet, neš' ti argumenta, ali uvijek se čovjek korigira za ono kako je oko nas, opet, tu postoji problem percepcije) - alergičari jesu ili nisu, bez obzira na dojenje. Ne govorim uopće sad o astmi.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 29.11.2010. at 11:50

Stranica 3 od 7 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •