Kada pomislim da ću možda imati još djece (nadam se da hoću), uhvati me panika jer ne mogu zamisliti da će biti jednako dobri kao Maša.
Kada čitam postove većine vas koje imate zahtjevnu djecu, shvatim da je po mnogo toga i moje dijete zahtjevno.
Prvih mjeseci stalno na siki; noć nije prospavala nikada (sada spava najduže 2 sata u komadu); mjesecima danju nije htjela spavati nego sam ju morala nositi (kad stanem, budi se); čim se probudi, stavlja mi slikovnicu u ruke; stalno u pokretu; traži pažnju; želi sudjelovati u svemu; osjećajna; nikada ne jede bez dodatnog sadržaja (igračke, slikovnice, po najnovijem karte).
No, s druge strane, s njom je sve lako. Odemo u trgovinu i njoj je sasvim dovoljno pokazivati na policama ono što prepoznaje, od mene tražiti potvrdu da je to to, pomaziti se s medom, stavljati stvari u kolica, iz kolica na blagajnu, dati prodavačici Konzumovu karticu, pokušati ju spremiti u novčanik, bez dreke ja bih ovo ili ono.
Kada se noću probudi, objasnim joj da ja moram još to i to (piškiti, piti vode), ona leži i čeka. No, nikada joj se nije omaknulo da u međuvremenu zaspe.
Kada pravim ručak, stoji na stolici, pere posuđe, soli hranu, miješa.
No, nikada ne plače (osim ako se baš jako udari što je rijetko jer je uvijek oprezna pa rijetko pada), ne cendra (ok, u zadnje vrijeme ju je počela hvatati tantrumska faza, ali ništa strašno).
Imam strašno puno povjerenja u nju (zapravo i previše jer je ona ipak malo dijete koje nema dovoljno iskustva, no nastojim joj sve pokazati neka zna što joj se može dogoditi u danoj situaciji) i mislim da ona to osjeti pa vraća na svoj način. Recimo, sada se u dva koraka popne preko kutije za igračke na kauč, no, to nikada ne radi kada mi nismo u sobi. MM se ljuti što ju ostavim da glavinja po cijelom stanu i što ne hodam stalno za njom, ali ja vjerujem da ona neće napraviti neku glupost dok mene nema uz nju.
I slažem se s Cvijetom kada kaže da puno ovisi o roditelju, to kako doživljava dijete. Osobno imam prilično energije za puno toga i zapravo sam i sama zahtjevna osoba (uglavnom prema sebi i tek nešto malo prema MM) i nikada u bilo kojem trenutku mi nije teško učiniti za nju. Ono, da mi je tlaka, da mi se sad baš ne da, da bih radije nešto drugo...
A kada se spomene zahtjevno dijete, odmah se sjetim male Ume Gradac. Ona mi je pojam zahtjevnog djeteta jer druge nisam upoznala.

Odgovori s citatom