20-tak vrsta???
pa mi jedva pojedemo 3 vrste i podijelimo još, al dobro dio dobijemo i natrag
Uuuu, kad ja pobrojim sve što se ispeče i pojede u 12. mjesecu (ima tu i rođendana i godišnjica i raznih prigoda) ne bi me iznenadilo da doguram do dvadesetak... Pola podijelimo, čak i više, a ostatak bome pojedemo. Pečem u pravilu po narudžbi - što tko voli. Djeca su pomoćna radna snaga, a mm brine o nabavi sirovina.
Nema niti jedne torte. Ne tortarimo, iako je ona s kesten pireom s coolinarike mljac. Link je negdje stavila aleksandra. Samo sam ja taj recept malo zbolšala, bilo mi je premalo kesten pirea. Mozda ju napravim za Novu godinu.
Mi dosta toga podijelimo kao poklone, a hrpu pojedu i klinci koji nam dolaze na radionice. A lista je:molim fanfare:
- pracne od oraha
- lagano slani čokoladni keksi
- linceri
- keksi od kave s dulche la leche
- čokoladne kuglice s kardamomom
- gran cereale
- klasicni medenjaci
- napolitanke koje nisi od apricotine bake
- punjene smokve
- raženi keksići s coolinarike
- kokos keksi
- crni fudge
- bijeli fudge
mene zanima ovaj fudo
i bijeli i crni
marta, ajde mi molim te ti napiši kako da dobijem fil koji ne curi iz oblatni
to za ove napolitanke koje nisu od apricotine bake
pliz, pliz!
radila sam po nekom receptu za medenjake, tu s foruma...cijela jelka je bila okićena "kuglicama" sa stakalcima, medenjacima s čokoladnom i bijelom glazurom, sušenim narančama, girlandama od nanizanih kokica
ove godine planiram koristiti isti "nakit", tj. ono što je od njega ostalo, kad provjerim u kakvom je stanju
AdioMare, pa po receptu - meni nikad nije curio. Malo bolje skuhas?
Fudoje s coolinarike:
http://www.coolinarika.com/recept/fu...em-i-bademima/
http://www.coolinarika.com/recept/fu...lom-cokoladom/
Posljednje uređivanje od marta : 14.12.2010. at 09:19
daj ajde, pomozi sirotu
naj se pravit važna
dakle žumanjke i šećer dugo miksam na pari? onako baš duuuugo? to se valjda vidno zgusne?
jer za kreme kad bih miksala uvijek mi je bilo dovoljno onoliko koliko sam i fil za napolitanke, pa sam valjda skinula s pare prije reda
Ma ne pravim se vazna, stvarno ne znam koliko vremenski, ako ti ej bilo mekano onda si prekratko kuhala. Meni se to krene hvatati za rub serpe. Uvijek je taj fim malo meksi jer ga se debelo stavlja u napolitanke, ali mi nikad nije curio.
ajme... mljac!
fudo je i alkoholiziran.
uh, sad si me zeznula.
ama hvala
sad ćemo dalje
što je kondenzirano mlijeko u konzervi.![]()
može se zamijeniti slatkim vrhnjem?
Krumpiric,
ako kupis u prodavnici to je ovo
http://en.wikipedia.org/wiki/Condensed_milk
ako pšravis ( sto ja nisam nikad) radi se ovako :
http://www.coolinarika.com/recept/do...irano-mlijeko/
izgooglah da ima u Lidla.
hvala![]()
i lani je netko stavljao ovaj link za staklene kekse
http://www.coolinarika.com/recept/stakleni-novogodisnji-keksici
Ma svaka čast Coolinarici, ali moji Tiffany keksi su ljepši. Evo i recepta i slike, pekla sam ih u nedjelju (teško ih je uslikati navečer, ne prolazi svjetlost, inače su jako atraktivni):
http://www.sendspace.com/file/e1ysc2
Ja sam neki dan gledala u Lidlu i nisam nasla kondenzirano mlijeko.
evo mog popisa
Šape/krancle
Keks by moja baka (mozda dio bude stakleni za bor)
Londoneri
Bajadera
Naplitanke apricotine bake anke
Pita slastičarka
Traditional dark fruit cake (must have za MM-a)
Svicarski keksi sa foruma ( to je za mene must have od prosle godine)
Kosarice sa visnjama
nadam se da cemo na tome stati
e da moram i tortu napraviti jos nisam odlucila koju
evooo meee
baš mi je drago da su vam ostali u lipom sjećanju
ove sam godine dež.na Božić, ali ću to izignorirati i peći do besvijesti kolačiće
za sada nemam neki novi recept, ali isproban je i odličan recept s bloga "da mi je nešto slatko" za vanil kiflice i biskote
preporučam
zna li netko kako napraviti božični kruh/kolač/panetone s sušenim voćem (ne s čokoladom) u pekaču kruha?
Potrazit cu kondenzirano jos u Metrou i Mulleru. Ako ne bude, mozda i ne napravimo to nego nesto drugo.
Ja sam radila panettone u pekacu. Proguglaj recepte bas za panettone u pekacu i onda ga prilagodi svom receptu. Nisam radila nista posebno, sve osim grozdjica sam ubacila na pocetku, a grozdjice nakon onog zvucnog signala za zadnje dodavanje. Bio je odlican, pojeli smo ga dok si reko keks.
Osim u Lidlu kondenziranog mlijeka ima i u Kauflandu![]()
http://coolrecepti.blogspot.com/2010...ro-rocher.html
kako vam ovo zvuči...meni mljac
jakooooooooo dobro i finnnnnoooo.
ja sam mislila peći mađaricu,bjelu pitu,vrhunski užitak pod obavezno ,plus još dva ili tri....još se nisam odlučila,
e da pod obavezno mi je još jedan od punoooo rumaaaa.
šaljite receptiće kolača s rumom.....
ali ove kuglice izgledaju mmmmmmm!!!!!
a za novu princeze ili krempita ,to mi je neka tradicija...
Posljednje uređivanje od genius : 14.12.2010. at 14:32
Evo, sjetih se da sam obećala recept za cake:
4 jaja
15 dag margarina ili maslaca
13 dag šećera
1/4 žličice soli
35 dag brašna (glatko ili T550) - ja ne stavljam više od 25 dag
1 prašak za pecivo
20 dag grožđica svijetlih (stavljam 7-10 dag, 20 je previše)
20 dag grožđica tamnih (stavljam 7-10 dag)
10 dag drugog suhog voća (šljive, marelice, višnje... arancini)
5 dag oguljenih kosanih badema
5 dag kosanih oraha
desetak suhih smokava (ako imam stavim pet, ako nemam... nema veze)
čašica ruma
Začini po želji - klinčić, cimet, muškatni oraščić, mrvica papra - može i kombinirani začin za medenjake, ali bez pretjerivanja
Dodatak (koji ne piše, a koji redovito stavljam) je jedna manja naranča ili pola velike, mljevene u multipraktiku
Grožđice zaliti rumom, ostalo suho voće usitnim i namočim u vodu koju poslije treba ocijediti.
Miješati maslac (na sobnoj temp.) sa šećerom dok se ne izjednači, dodavati jedno po jedno jaje, sol, prašak za pecivo i brašno. Dobro izmiješati, dodati sve iscijeđeno voće (rum ne bacam, njega zalijem u smjesu) i na kraju bademe i orahe.
Pećnicu zagrijati na 180-200oC, a u međuvremenu smjesu rasporediti u dva dugoljasta kalupa ili dva manja za kuglofe (moji su promjera dvadesetak cm). Kalupe treba namazati maslacem i posipati prezlima, da se kolači ne zalijepe. Peći na toj temperaturi nekih 20 min, a onda još 20 min na 150oC. Testirati ubadanjem čačkalice da li je pečeno. Ostaviti u kalupu dok ne bude mlačno, pa oprezno izvaditi. Kad se ohladi do kraja, zamotati u celofan i dobro ga zavezati, da se ne suši. Prije posluživanja nek stoji bar jedan dan. Bolji je kad odstoji, jer se sastojci lijepo prožmu, ali mora biti zamotan da se ne suši. Godinama ga pečem namjenski, za dar.
Inače, meni ovaj kolač uvijek uspije, a radila sam ga i s više brašna i s manje, i s puuuno manje voća.... i bez naranče i svakako. Omjeri nisu jako bitni. Bitno je peći ga polako. Pečem ga s narančom kad god se dočepam neke ekološke (offt, dobro ste me sjetile, moram pitati susjedu radi li još njena dalmatinska veza...).
I ja već par godina škicam ove apri napolitanke, a nikako da probam.
Nego, da pomognem adio mare, imam sličan recept ( prebolesno krcat šećerom) i ja stavim lonac direkt na vatru, ne kuham na pari. Da probaš tako, na ful laganoj vatri?
Ajme, marta, ovaj bijelji fudo izgleda stvarno mljac, mljac. Nadam se da će netko uspjeti naći kondenzirano mlijeko.
Meni treba veća količina kolača, uz BiNG, imami dva dječja rođendana.
Sigurno ću raditi:
-salamu od oblatni
-limun šnite
-cimet zvjezdice
-kinder pingui
Samo da još nađem recept za cimet zvjezdice. Naime, jednom sam napravila po stvarno super receptu, ali ga sad ne mogu naći.
Ovo "kondenzirano mlijeko" iz kauflanda i Lidla nije bas ono sto bi se stavljalo u kolace...Nije dovoljno gusto, vidjeh onu pravu stvar, Carnation kond.mlijeko od (kršitelj koda)a, tako da 100% ovo nije isto. U stvari je to ukuhano mlijeko sa secerom i pp. Evo recepta: http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=771
jednom sam radila njegovu inačicu,
karamel kremu
u receptu je pisalo 2-3 h krčkanja na lagano, meni je to trajalo 6,7,8 h ne znam više koliko
svakako, nikad više
Imate na coolinarici dobre recepte kako doma napraviti kondenzirano mlijeko. http://www.coolinarika.com/recept/kondenzovano-mleko
http://www.coolinarika.com/recept/sw...ucne-radinosti
Cure tamo hvale i jedan i drugi recept.
Joj, i ja dobijem volju za napeci toliko kolaca, ali ih nitko nece pojesti.
Klinci jedu samo suhe, nasla sam jos jedan recept za keksice sa kinderladom, a mm je kao na dijeti , pa nece nista. Hm, i to da vidim...
Alio mama ce mi sigurno nesto kolaca spakirati, a isto tako i svekrva, pa ih svake godine na kraju na silu jedemo, tek toliko da se ne bace. TAko da cu se ja zadrzati na dvije -tri vrste suhih, jedan kremasti, mozda madarica, i torti od sira.
evo još jedan recept za suhe kolačiće:
25 dag margarina
25 dag oštrog brašna
10 dag glatkog brašna
13 dag mljevenog šećera
1 jaje i 1 žumanjak
1 žl.ruma
za tamne kakao
Ima li netko dobar provjeren recept za špric-kekse?
Nabavila sam neki dan u Lidlu ručnu prešu za kekse i zeznula se kao rijetko kada - napravila standardnu smjesu za prhke kekse, ali figa - bila je pretvrda... Uz prešu se dobije uputa za sastavljanje, ali nema recepta.
Da ne isprobavam ko čorava kokoš, cijenila bih ako tko ima nešto provjereno!
Peterlin našla sam neki recept za perece, tijesto se stavlja u vrečicu s nastavkom broj 3 pa se oblikuju pereci tako da mislim da bi bili dobri za špricu.
150g mekanog maslaca
60g šećera u prahu
1 vrećica vanil šećera
prstohvat soli
1 žlicica začina za medenjake
prstohvat mljevenog cimeta i isto toliko mljevena muškantova cvijeta
1 jajae
200 g oštrog brašna
1/2 žlicice praška za pecivo
Dobro izmješati maslac da postane pjenast. Polako umješati šećer i VŠ, potom dodati sol, začine i jaje. Dugo mješati kako bi nastala kremasta masa.
Prosijat brašno sa PP pa ga postupno umiješati u ostatak mase.
Peći u ugrijanoj pećnici na 180 oko 15 minuta.
odlucila sam poceti s izradom kolacica, jer sam jos na bolovanju, pa da iskoristim ova dva tri dana jos.
jucer sam obavila kupovinu, ali sam jutros skuzila da sam zaboravila kupiti jaja
otisla sam u ducan s njih dvoje i kupila jaja, i pripremila sve za paprenjake, ali mi fali papar![]()
(znam da puno ljudi radi bez papra ali ja ih volim bas s paprom)
na kraju sam zamjesila zvjezdice. sad se tijesto hladi, a bome i ja od mojih malih pomocnika.
uglavnom ja sam pocela
ne bas slavno, ali se nedam.
e pa sad sam poludila. nema mi modli za kolace. selili smo se ovo ljeto, i sve je tu osim njih, tocnije tih za zvjezidce. pa fakat ne znam da li da odustanem?
modle za paprenjake imam, ali papar jos nemam![]()
reži kružiće onim malim čašicama
pa na polovici još mali kružić (ja to radim polovicom kemijske, kad je odšarafim).
i onda lijepim pekmezom, a kroz taj kružić/rupicu se vidi neki lijepi crveni pekmez (od višanja ili marelice npr)