Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 218

Tema: Molim za pomoc kod relaktacije

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Maka137 prvotno napisa Vidi poruku
    Sestra moja misli da su mu grcevi, jer je ona blizancima davala mesano majcino i ad i dr joj je rekao da od toga imaju bas jake grceve. On je imao grceve od 10og dana pa sve dok moje mleko nije nestalo, a i sad izgleda opet ima.
    meni e čini da zbog tog razloga i djeca plaču prvih par dana po rođenju, kad im se mješaju majčino i ad.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ne znam sta je `okomito`. ))
    Uspravno.
    U pocetku je podignem malo da krene jace, pa posle spustim, ali mislim da nije to, jer sam sve to pokusavala, cini mi se da tek sad malo bolje jede, od kako sam mu dala ovo za grceve.
    Da, savjetuje se da se bočica drži više položeno, da beba mora vući, da ne curi samo. A što se tiče grčeva, moguće je da ih maleni ima. Ovdje je tekst o grčevima:

http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...=111&Show=1899

Nadam se!!! Jedva cekam sutra da svane da mi stigne pumpa i tablete. Ovo je isto elektricna pumpa medelina, ali za jednu dojku, pa sam ja mislila dok on cica jednu sa sns-om, ja drugu da izdajam.
    Pa ovo ti je odlično,. Tako ćeš još dodatno potaknuti proizvodnju mlijeka. Pazi samo da ne bude prenaglo, pa da ti se ne stvore kvrge. Ne bi bilo loše tu i tamo izmasirati dojke.
    Na koliko da se izdajam i kojiko dugo???
    Misliš, koliko ml? Ako želiš povećati proizvodnju, onda do kraja, koliko ide. Ja sam izdajala jednu, pa drugu, pa opet prvu, jer se za to vrijeme već nešto proizvelo. A koliko dugo, pa, dok ide.
    Sa ovom pumpom sto sam narucila dolaze i kesice za zamrzavanje mm- mislim se:"Nemam mesta u zamrzivacu koliko mleka imam. Sve banke vrve od mog mleka. ))))))"
    Čekaj, čekaj, kako je krenulo... Pišeš da mlijeko već curi. Samo tako nastavi i dalje.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Maka, ako u pocetku ne bude islo mlijeko izdajanjem, izdajaj do 20ak minuta.
    Nocu je jako vazno da beba puno sisa (podize se prolaktin) zato bi i dohranu nocu dala sns-om.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Cure da niste digle ruke od mene??? Ne znam sta radim pogresno, sve je super islo (osim sto malac pije iz sns-a 1sat 100ml), cak sam osetila i strujanje mleka, ali danas kad mi je stigla pumpa uspela sam da izpumpam samo 10ak kapi.
    Gde gresim? Sta da radim? kojim redosledom?
    One tablete mi nisu stigle jer ih u toj apoteci vise nemaju na lagereru.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

UPS... Ja nisam ni videla da ste pisale na ovoj strani...

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj dutka_lutka prvotno napisa Vidi poruku
    Čekaj, čekaj, kako je krenulo... Pišeš da mlijeko već curi. Samo tako nastavi i dalje.
    Nazalost to je bila sala na moj racun, to za kesice i zamrzivac, a sto se curenja tice to je kad radim kompresije. Pre bi jedva izasle kapljice, a sad i curi.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Evo upravo ga cekam da se probudi. Zalepila sam poklopac sa cevcicama i tako cu i spavati, da bih brze spremila. Muci me sto dugo jede. Verujte da ne stizem da jedem, da se okupam, ponekad moram na kratko da ga spustim da jurim u wc. Toliko sam oslabila da ponekad nemam snage da ga drzim nego ga sestra moja nekako podkoci. Narucila sam i onaj jastuk za dojenje.

Ja sam jos 10 dana ovde kod sestre, gde ima ko da mi pomogne i podrzi me, posle se vracam kuci, a tamo mi je muz jedina podrska, ali on radi puno.

Mnogo me je danas razocaralo to izmlazanje u prazno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo nemoj panicariti.

Ja nisam nikad izdojila vise od 30 ml kombinirano iz obje dojke, a dojim dijete od skoro 2.5 godine. Moja SOS savjetnica koja je dojila dijete isto toliko i to vrlo uspjesno, isto nikad nije mogla izdojiti znacajnu kolicinu mlijeka, kao i jos cura koje znam da su visegodisnje uspjesne dojilje.
    Ni jedna izdajalica ne moze tako ucinkovito sisati kao dijete koje je pravilno i cvrsto uhvatilo cicu.

Drugo, sto je moguce, jest da ti se dojke trebaju naviknuti na izdajanje (koje ipak jest drugacije od sisanja) i da ces tek nakon par (tje)dana dozivjeti let down uz pomoc izdajalice.
    U poticanju produkcije je puno ucinkovitiji sns (cak i da se nikad ne vratis na iskljucivo dojenje, ispravnim hranjenjem sns-om bebac ce isisati svaku kap tvog mlijeka koju imas) i ja ti toplo preporucujem da probamo jos malo istraziti zasto tvoj malac toliko dugo ispija 100 ml jer mi se ipak cini da je to predugo.

Pregledaj si onaj link na MOBI motherhood, tamo imas objasnjene nacine poticanja laktacije uz pomoc izdajalice. Osobito je zgodan vikend program (pod pretpostavkom da ti je tada muz/partner kod kuce pa se mozes posvetiti izdajanju) poticanja laktacije.

I meni je bilo razocaravajuce izdajanje u skoro pa prazno pa sam bila presretna kad sam dobila odgovor od dr. Newmana da nije potrebno izdajati se ako dijete dohranjujem sns-om, a izmedju ono jos i doji. Bas mi je zao sto si se dala u toliki trosak, ali nemoj odmah odustati, mozda budes od onih kojima se dojke naviknu na izdajanje.
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 12.01.2011. at 09:08

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Cure da niste digle ruke od mene??? Ne znam sta radim pogresno, sve je super islo (osim sto malac pije iz sns-a 1sat 100ml), cak sam osetila i strujanje mleka, ali danas kad mi je stigla pumpa uspela sam da izpumpam samo 10ak kapi.
    Gde gresim? Sta da radim? kojim redosledom?
    Pa, ako u posljednje vrijeme nisi izdajala, onda ovo možemo smatrati početkom. I ja sam krenula od 5 kapi.
    Koliko god izdojiš, dobro je. Dok su male količine, djetetu svoje mlijeko možeš davati i na žlicu.
    Cilj nam je izdojiti što više, radi povećanja proizvodnje mlijeka. Dobro.
    Potrebno je onda da i ti piješ dovoljno tekućine, a i da dobro jedeš. Kad maleni spava, doručkuj, ručaj, večeraj, a čašu tekućine možeš popiti svako malo.
    Pripazi i da se, po mogućnosti, dovoljno odmoriš, da ne budeš premorena.
    Isto tako, treba potaknuti refleks otpuštanja mlijeka. Kako?

Prije izdajanja bilo bi dobro da napraviš toplu kupku, u kadi, ili barem da se istuširaš toplom vodom, ili da staviš tople obloge.

Što je bitno za dobro funkcioniranje refleksa otpuštanja mlijeka?
    • Za refleks otpuštanja mlijeka najvažnija je opuštenost! Važno je da se mama udobno smjesti, da atmosfera bude smirena, a beba dobro namještena na prsa.
    • Toplina je također važan faktor – ako su dojke tople (nakon toplih obloga ili tople kupke), mlijeko će se lakše otpuštati iz mliječnih kanalića.
    • Za refleks je važna povezanost s bebom - mnoge mame primijete da im pri samoj pomisli na bebu mlijeko počne teći, a nekim mamama mlijeko poteče kad vide bebinu sliku ili čuju bebin plač.
    http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...=110&Show=1274

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

E. onda, izdajanje se uči.

Ako se tek želite početi izdajati, važno je znati da većina žena u svojim prvim pokušajima izdoji samo par kapi mlijeka – stoga se nemojte obeshrabriti. Morate imati na umu da je izdajanje proces koji se uči, bilo da se izdajate ručno ili izdajalicom. Količina izdojenog mlijeka vremenom će se povećati kad naučite samu tehniku te kad se vaše tijelo navikne otpuštati mlijeko na dodir vaše ruke ili izdajalice - sam proces izdajanja je i psihološki koliko i fizički.
    Evo teksta, kako izdajati:
    http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...=277&Show=2473

Onda, postoje dvije mogućnosti:
    1. bolje će ići izdajanje pumpicom
    2. bolje će ti ići ručno izdajanje

Možeš pokušati kako ti ide ručno:

http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...=277&Show=2488

Ovo mi se čini važno:
    Prilikom izdajanja nagnite se malo naprijed – gravitacija pomaže mlijeku da bolje istječe, a ako koristite izdajalicu manje će mlijeka ostajati na rubovima onog dijela koji se stavlja na bradavicu i aureolu.
    Kako god bude išlo, ne ovisiš samo o svom izdojenom mlijeku, nego imaš i SNS, gdje bebica stimulira proizvodnju, pa će mlijeka s vremenom biti sve više.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Nazalost to je bila sala na moj racun, to za kesice i zamrzivac, a sto se curenja tice to je kad radim kompresije. Pre bi jedva izasle kapljice, a sad i curi.
    A, pa onda svakako nastavi s kompresijama.

Evo upravo ga cekam da se probudi. Zalepila sam poklopac sa cevcicama i tako cu i spavati, da bih brze spremila. Muci me sto dugo jede. Verujte da ne stizem da jedem, da se okupam, ponekad moram na kratko da ga spustim da jurim u wc. Toliko sam oslabila da ponekad nemam snage da ga drzim nego ga sestra moja nekako podkoci.

Ja sam jos 10 dana ovde kod sestre, gde ima ko da mi pomogne i podrzi me, posle se vracam kuci, a tamo mi je muz jedina podrska, ali on radi puno.
    Sada se malo potrudi da bolje jedeš, tako da možeš kasnije kod kuće izdržati sama s malenim.

Mnogo me je danas razocaralo to izmlazanje u prazno.
    Nemoj da te to obeshrabri, još se tvoj refleks otpuštanja mlijeka nije prilagodio izdajanju.

Narucila sam i onaj jastuk za dojenje.
    Meni je jastuk odlično poslužio!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

promaknulo mi je da si pisala da bi dojila do sljedece trudnoce

slobodno mozes dojiti u trudnoci (pocni citati i o tome). koliko ja znam ginekolozi u srbiji insistiraju na prestanku dojenja ako si u drugom stanju. to je jedna od prastarih kretenarija koje su negdje usput pokupili. oxytocine koji se luci kod dojenja je prenizak da bi izazvalo bilo kakve probleme

pa kad citas o dojenju u trudnoci citaj usput i o tandem dojenju. normalno je dojiti dvoje ili cak vise djece razlicite starosti

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    promaknulo mi je da si pisala da bi dojila do sljedece trudnoce

slobodno mozes dojiti u trudnoci (pocni citati i o tome). koliko ja znam ginekolozi u srbiji insistiraju na prestanku dojenja ako si u drugom stanju. to je jedna od prastarih kretenarija koje su negdje usput pokupili. oxytocine koji se luci kod dojenja je prenizak da bi izazvalo bilo kakve probleme

pa kad citas o dojenju u trudnoci citaj usput i o tandem dojenju. normalno je dojiti dvoje ili cak vise djece razlicite starosti
    To nisam znala, ali vidim po ovome "kretenarije" da si detaljno upucena u zdravstvo Srbije. Steta sto sam se porodila carskim, inace bih prosto ostala trudna i dojila oboje.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

A, pa onda svakako nastavi s kompresijama.

Sada se malo potrudi da bolje jedeš, tako da možeš kasnije kod kuće izdržati sama s malenim.

Nemoj da te to obeshrabri, još se tvoj refleks otpuštanja mlijeka nije prilagodio izdajanju.

Meni je jastuk odlično poslužio!
    Koliko dugo treba da radim kompresije i kad? Kad da se izdajam- hranim ga na svaka 2,5-3 sata, s` tim da pije celih sat vremena.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

E. onda, izdajanje se uči.

Onda, postoje dvije mogućnosti:
    1. bolje će ići izdajanje pumpicom
    2. bolje će ti ići ručno izdajanje

Možeš pokušati kako ti ide ručno
    Interesantno je da koliko god da on doji na sns i izdajam se, kad izgleda da vise nista nemam onda kompresijama izadje jos mleka. i to polako mali mlaz iscuri.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Samo nemoj panicariti.

Ja nisam nikad izdojila vise od 30 ml kombinirano iz obje dojke, a dojim dijete od skoro 2.5 godine. Moja SOS savjetnica koja je dojila dijete isto toliko i to vrlo uspjesno, isto nikad nije mogla izdojiti znacajnu kolicinu mlijeka, kao i jos cura koje znam da su visegodisnje uspjesne dojilje.
    Ni jedna izdajalica ne moze tako ucinkovito sisati kao dijete koje je pravilno i cvrsto uhvatilo cicu.

Drugo, sto je moguce, jest da ti se dojke trebaju naviknuti na izdajanje (koje ipak jest drugacije od sisanja) i da ces tek nakon par (tje)dana dozivjeti let down uz pomoc izdajalice.
    U poticanju produkcije je puno ucinkovitiji sns (cak i da se nikad ne vratis na iskljucivo dojenje, ispravnim hranjenjem sns-om bebac ce isisati svaku kap tvog mlijeka koju imas) i ja ti toplo preporucujem da probamo jos malo istraziti zasto tvoj malac toliko dugo ispija 100 ml jer mi se ipak cini da je to predugo.

Pregledaj si onaj link na MOBI motherhood, tamo imas objasnjene nacine poticanja laktacije uz pomoc izdajalice. Osobito je zgodan vikend program (pod pretpostavkom da ti je tada muz/partner kod kuce pa se mozes posvetiti izdajanju) poticanja laktacije.

I meni je bilo razocaravajuce izdajanje u skoro pa prazno pa sam bila presretna kad sam dobila odgovor od dr. Newmana da nije potrebno izdajati se ako dijete dohranjujem sns-om, a izmedju ono jos i doji. Bas mi je zao sto si se dala u toliki trosak, ali nemoj odmah odustati, mozda budes od onih kojima se dojke naviknu na izdajanje.
    Ne znam da li je to "nadolazenje" mleka, ali osecam blag bol u grudima i to uglavnom kad je vreme da jede. Stavljam ga u medju vremenu i bez sns-a da glodje, a i tad me po malo zaboli. Je li normalno to sto su mi grudi malo kvrgave???
    Ja ne bih koristila izdajalicu nikako, ali sam mislila da ce se time povecati kolicina mleka.
    Ono more milk plus ovde ima samo u kapsulama, ali moram da cekam da stigne. Jesu li stvarno dobre?
    Ne vidim trosak prema zdravlju mog svrca, no vi to najbolje znate...

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Maka, ako u pocetku ne bude islo mlijeko izdajanjem, izdajaj do 20ak minuta.
    Nocu je jako vazno da beba puno sisa (podize se prolaktin) zato bi i dohranu nocu dala sns-om.
    Ali on nocu jede samo jedan obrok.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Je li normalno to sto su mi grudi malo kvrgave???
    Ako nisu bile kvrgave prije, kad nisi bila trudna i nakon sto si rodila, nije normalno.
    O zastoju mlijeka i mastitisu ce ti napisati koja savjetnica vise i bolje nego bi ja mogla.

Jedan obrok nocu je jos uvijek prilika da dodatno potaknes podizanje prolaktina. Iskoristi priliku.
    Isto, da si procitala MOBI link, tamo cak preporucuju (a to sam i ja radila prije nego sam nabavila sns) izdajanje svakih sat ili dva, i nocu.
    Ja sam imala programiran mob da mi zvoni svaka dva sata kako bi me podsjetio da je vrijeme za izdajanje + cijelo ostalo vrijeme je malac bio na cici. Uh! Spasila sam se kad smo konacno nabavili sns.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ne znam da li je to "nadolazenje" mleka, ali osecam blag bol u grudima i to uglavnom kad je vreme da jede. Stavljam ga u medju vremenu i bez sns-a da glodje, a i tad me po malo zaboli. Je li normalno to sto su mi grudi malo kvrgave???
    Joj, Maka moja. Ne. Moraš odmah reagirati i masiranjem razbiti te kvrge, da to mlijeko može izaći van, bilo dojenjem ili izdajanjem. Nakon masaže i razbijanja kvrga odmah treba dati malenome da pije, što više, ili, ako on tada ne želi, izdojiti se.
    Ako to napraviš, bit će sve u redu, ali ako ne, moglo bi doći, ne daj, Bože, do upale.
    Važno nam je povećati količinu mlijeka, ali ja bih rekla da je još važnije spriječiti nastanak upale.

Znači, čim osjetiš bol, dojke su se napunile. Odmah malenome ponudiš papati. Ako ne želi, izdojiš koliko ide. Važno ti je da dojke nikad ne budu "kvrgave", tj. kvrge moraš odmah razbijati i mlijeko mora izaći van.
    Evo uputa:
    http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...=111&Show=1122

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Pozitivno u ovome jest to, što si očigledno uspjela dojenjem malenoga, korištenjem SNS-a i izdajanjem povećati količinu svog mlijeka , čim se stvaraju kvrge. Ti si sad u fazi kao mame nakon poroda, kad naglo nadođe mlijeko, pa treba paziti da ne dođe do zastoja.
    Nije nam baš cilj niti prenaglo povećati količinu mlijeka, zbog te opasnosti od zastoja i upale. Ja čak zato zasad ne bih previše ni forsirala izdajanje između podoja, dok se ne riješimo kvrga i bolnih dojki.
    Bilo bi dobro da malenoga hraniš SNS-om, što češće, da se i dojke češće prazne. Ne treba čekati 2.5-3 sata, pogotovo ako maleni sam prije traži.
    Koliko sada bebač popije adaptiranog mlijeka na dan?

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Što se tiče kompresija, vidim da se preporučuju i u slučaju začepljenih kanalića.

Kad ih treba raditi?
    Sve dok vam dijete aktivno siše i guta, ne morate raditi kompresije grudi. Kada prestane aktivno sisati, a još uvijek drži dojku u ustima, možete početi s kompresijama.
    A koliko dugo treba raditi kompresije?
    Dijete će početi ponovno sisati i gutati, a vi nastavite s kompresijama sve dok dijete ne prestane aktivno sisati i dok samo ne počne grickati dojku.
    Evo cijelog teksta:

http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...D=111&Show=669

Što se tiče kapsula, ne mogu ti nažalost ništa napisati, jer s tim nemam iskustva.

Sretno i dalje! Ljubi malenog!

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ovo što opisuješ kao blagu bol meni zvuči kao otpuštanje mlijeka. Možeš li to opisati kao bockanje, zatezanje u dojci, pa prema bradavici? Jesi li primijetila da u tom trenu mlijeko izlazi iz dojki samo ili ako probaš lagano izdojiti rukom, odmah izlazi u mlazu? Ako je tako, onda je definitvno otpuštanje mlijeka, što bi bio odličan znak!!
    Svaku takvu priliku trebala bi iskoristiti da staviš bebu na dojku, lakše će prihvatiti ako se neće trebati puno mučiti ili vući na prazno.

A što se tiče kvrgi, kakva je danas situacija? Kako izgledaju? Bole li? Jesu li kvrge u obje dojke? Imaš li temperaturu?
    Kvrge ukazuju da ima nakupljenog zaostalog mlijeka u kanalićima i ono treba što hitnije izaći van.
    Beba bi trebala što češće biti na dojci i učinkovitim dojenjem izvlačiti mlijeko. Ako ne ide tako, onda izdajalicom ili ručno, kako ti je lakše. Neposredno prije podoja i tijekom podoja (ili izdajanja) ugrij dojke toplim oblozima i masiraj mjesta gdje osjećaš kvrge. Toplina pomaže da se mliječni kanalići rašire, pa mlijeko lakše izađe.
    Pokušaj i tako da tuširaš dojke jako toplom vodom, pritom nanesi gel za tuširanje na dojke i masiraj kvrge kao da želiš potisnuti mlijeko prema izlazu. Između podoja možeš staviti hladne obloge.
    Potiči što više kontakt kože na kožu, probaj iskoristiti svaki pogodan trenutak da mu ponudiš dojku, sama ćeš to najbolje znati procijeniti.
    Što se tiče svega ostalog, cure su ti dale puno dobrih savjeta, pa neću duljiti.
    Javi se što prije!

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ako nisu bile kvrgave prije, kad nisi bila trudna i nakon sto si rodila, nije normalno.
    O zastoju mlijeka i mastitisu ce ti napisati koja savjetnica vise i bolje nego bi ja mogla.

Jedan obrok nocu je jos uvijek prilika da dodatno potaknes podizanje prolaktina. Iskoristi priliku.
    Isto, da si procitala MOBI link, tamo cak preporucuju (a to sam i ja radila prije nego sam nabavila sns) izdajanje svakih sat ili dva, i nocu.
    Ja sam imala programiran mob da mi zvoni svaka dva sata kako bi me podsjetio da je vrijeme za izdajanje + cijelo ostalo vrijeme je malac bio na cici. Uh! Spasila sam se kad smo konacno nabavili sns.
    Znaci nisi se vise izdajala kad si pocela da koristis sns? On mi jos uvek dugo jede,a sve manje, ali bar napreduje - dobio je za 2 nedelje 700gr, od toga je 10 dana na sns-u, a 4 dana je glodjao siku.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Joj, Maka moja. Ne. Moraš odmah reagirati i masiranjem razbiti te kvrge, da to mlijeko može izaći van, bilo dojenjem ili izdajanjem. Nakon masaže i razbijanja kvrga odmah treba dati malenome da pije, što više, ili, ako on tada ne želi, izdojiti se.
    Ako to napraviš, bit će sve u redu, ali ako ne, moglo bi doći, ne daj, Bože, do upale.
    Važno nam je povećati količinu mlijeka, ali ja bih rekla da je još važnije spriječiti nastanak upale.

Znači, čim osjetiš bol, dojke su se napunile. Odmah malenome ponudiš papati. Ako ne želi, izdojiš koliko ide. Važno ti je da dojke nikad ne budu "kvrgave", tj. kvrge moraš odmah razbijati i mlijeko mora izaći van.
    Evo uputa:
    http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...=111&Show=1122
    Nisu mi kvrge ko kad sam imala mastitis-tj tad mi je cela dojka bila ko kamen, a sad su male kvrzice i bas se cesto desi da boli. Mada kad on doji ne boli vise, posle samo trni. Boli me i pazuh kad dojim. On sve manje i manje jede ad-og, a vidim po tome koliko spava da je zadovoljan. Ja bih mogla umesto varalice da mu nudim dojku stalno, ali on se i sad toliko naviko da stalno spava na njoj. Ako cu da izbacim flasicu skroz smem li mu s` vremena na vreme davati caj iz flasice?

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Bilo bi dobro da malenoga hraniš SNS-om, što češće, da se i dojke češće prazne. Ne treba čekati 2.5-3 sata, pogotovo ako maleni sam prije traži.
    Koliko sada bebač popije adaptiranog mlijeka na dan?
    Pre je pio 7 puta dnevno po 120ml mleka i 120 ml caja, znaci 840ml mleka i 840ml caja (morala sam tako jer je mnogo pio-180ml i dobijao dosta na kilazi), a sad 5 puta po 90-100ml mleka na sns i 150 ml mleka na flasicu nocu i u medjuvremenu ga stavljam na sisu- eto da racunamo 650ml mleka dnevno.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Linda prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo što opisuješ kao blagu bol meni zvuči kao otpuštanje mlijeka. Možeš li to opisati kao bockanje, zatezanje u dojci, pa prema bradavici? Jesi li primijetila da u tom trenu mlijeko izlazi iz dojki samo ili ako probaš lagano izdojiti rukom, odmah izlazi u mlazu?
    A što se tiče kvrgi, kakva je danas situacija? Kako izgledaju? Bole li? Jesu li kvrge u obje dojke? Imaš li temperaturu?
    Pa bude i bockanja, ali je uglavnom ostar bol sa spoljasnje strane i pod pazuhom. Meni mleko odavno vise ne curi samo od sebe, ali kad pritiskam izlazi mlaz malecki. To i posle podoja i posle izmlazanja izlazi- tokom izmlazanja nekoliko kapi, a posle kad radim kompresije pravo mlaz izlazi.
    Nemam temperaturu, kvrzice su male i smanje se nakon podoja, ali se posle malo vremena opet jave.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Super je tekst! Pa znaci li ovo da ja mozda imam mleka?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa naravno da imas!

Nemoj mu davati caj.
    Takodjer, nemoj ga skidati s adaptiranog u proizvoljnim kolicinama ili odjednom ukinuti neki od obroka dohrane. Trebas ga skidati postupno kako bi dojke imale vremena proizvesti dodatnu kolicnu mlijeka.
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 13.01.2011. at 22:14

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

A sto da ne dajem caj? Sad sam skroz smanjila, ali ponekad moram kad nema stolicu duze vreme.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

A sto da ne dajem caj? Sad sam skroz smanjila, ali ponekad moram kad nema stolicu duze vreme.
    Ti ćeš napraviti kako želiš, ali stručnjaci za prehranu dojenčadi NE preporučuju davanje čaja, niti vode do 6 mjeseci starosti bebe.
    Tko onda preporučuje čaj? Pa proizvođači, radi zarade, i neki pedijatri koji ne prate istraživanja i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.
    Ovdje ti piše o čaju:

http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...=238&Show=2382

Što se tiče stolice, maleni sada ima 2 mjeseca, ili više? On sada više ne mora imati stolicu tako često, vidi ovdje:

Većina isključivo dojenih beba nakon 6. tjedna od rođenja naglo promijene broj pokakanih pelena: neke kakaju i više puta dnevno, neke jednom dnevno, a neke svaka tri dana ili čak i rjeđe. Kod nekih beba će proći i po dva tjedna bez stolice. Ovo stanje je normalno tako dugo dok beba dobro napreduje u težini, općenito izgleda dobro, a stolica koja se naknadno pojavi je uobičajene konzistencije i boje. Nikakvi postupci za nasilno stimuliranje pražnjenja crijeva nisu poželjni
    .
    Cijeli tekst:
    http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...=239&Show=1890

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

On mi jos uvek dugo jede,a sve manje, ali bar napreduje - dobio je za 2 nedelje 700gr, od toga je 10 dana na sns-u, a 4 dana je glodjao siku.

A više ne koristiš SNS, maleni je samo na dojci?

Nisu mi kvrge ko kad sam imala mastitis-tj tad mi je cela dojka bila ko kamen, a sad su male kvrzice i bas se cesto desi da boli. Mada kad on doji ne boli vise, posle samo trni.
    Ne smije biti kvržica - odmah ih treba razmasirati, zagrijati dojke toplim oblogom ili u posudi tople vode i ponuditi djetetu da doji. Ako beba više ne želi, onda ostatak treba izdojiti.
    Molim te, shvati ovo ozbiljno, jer ako kvrge ostanu, može doći do upale, a to nam sada baš i ne bi trebalo.
    Boli me i pazuh kad dojim.
    I tamo su mliječni kanalići, malo i tamo izmasiraj s vremena na vrijeme. Čini mi se da si ti jako potaknula stvaranje mlijeka.
    On sve manje i manje jede ad-og, a vidim po tome koliko spava da je zadovoljan.

Ja bih mogla umesto varalice da mu nudim dojku stalno, ali on se i sad toliko naviko da stalno spava na njoj.
    Pa nisam ni znala da imate dudu. Ni duda varalica ti se ne preporučuje, ako želiš da beba doji, a da ti nemaš problema sa zastojima mlijeka.
    Dok beba cucla dudu, trudi se, vuče, a ne jede, ne pije. Za to vrijeme tebi se mlijeko nakuplja u kanalićima umjesto da ga beba izvlači van. Malenome ne treba duda, pogotovo dok ste u kući, pa ga možeš držati što više u kontaktu "koža na kožu". Bit će jako smiren i sretan. Tako ti je preporučila i Linda, Rodina educirana savjetnica za dojenje, koja ti se danas popodne javila.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

2,5 meseca ima malac, a muku smo imali sa stolicom, cak su u bolnici hteli da mu rade klizmu, ali ja nisam dala vec sam mu davala malo topliji caj i onda bi se olaksao. Onda su mi doktori preporucili da mu smanjim obroke i da zato ima probleme, a i dobija po 400gr nedeljno, a to je puno- pa sam mu smanjila obrok na 120ml i posle bih mu dala caja. Inace je stvarno jesna beba- pravi debeljko massAllah.

Ja sam citala da u majcinom mleku ima dovoljno tecnosti, u tom prvom mleku, da ne mora do 6 meseci nista drugo da se daje. Ali ja nisam iskljucivo na mom mleku, a zima je i vazduh je suv od grejanja, koliko znam u tim situacijama se i dojenoj deci preporucuje dodatna tecnost. Mada ja koliko sam u trudnoci citala o dojenju i ishrani uopste kad sam se porodila videla sam da vise nista ne znam, tako da cu pokusat da mu skroz izbacim caj.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Pre je pio 7 puta dnevno po 120ml mleka i 120 ml caja, znaci 840ml mleka i 840ml caja (morala sam tako jer je mnogo pio-180ml i dobijao dosta na kilazi), a sad 5 puta po 90-100ml mleka na sns i 150 ml mleka na flasicu nocu i u medjuvremenu ga stavljam na sisu- eto da racunamo 650ml mleka dnevno.
    Dakle, oko 200 ml adaptiranog na dan zamijenila si svojim mlijekom. Sada u svakom slučaju možeš 3 dana davati najviše po 620 ml adaptiranog na dan.

Super je tekst! Pa znaci li ovo da ja mozda imam mleka?
    Pa da!

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

A više ne koristiš SNS, maleni je samo na dojci?
    Nije, nije... Kamo lepe srece. Kad malo zakmeci ja ga stavljam, pa ako nema nista bar da glodje. A preko sns-a su sad svi obroci, a iz te bocice sve manje i manje jede, vec 2 noci kako i tad hoce, mada malo duze jer spava, ali opet super.

No Dutka mene grudi sve vise bole, on trenutno spava i spavace do 5-6, a elektricna izdajalica je preglasna za ovo doba, sta da radim?

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

No Dutka mene grudi sve vise bole, on trenutno spava i spavace do 5-6, a elektricna izdajalica je preglasna za ovo doba, sta da radim?
    Grudi prvo malo izmasiraj, tako da razbiješ sve kvržice. Masirati možeš i pod toplim tušem, ili nakon masiranja uroniti dojke u posudu s toplom vodom, ili staviti topli oblog. Onda treba mlijeko izdojiti ručno, ili da odeš s izdajalicom nekamo gdje se neće čuti, u kupaonicu, kuhinju, udaljenu sobu. Izdoji toliko da popusti napetost u dojkama, a ne skroz do kraja, i ne bih ja sada ovaj čas radila kompresije, da se ne bi opet naglo stvorilo puno mlijeka, pa da moraš opet uskoro tijekom noći masirati i izdajati. Bolje da se sada odmoriš, do 5-6, dok se maleni ne probudi.
    Posljednje uređivanje od dutka_lutka : 14.01.2011. at 00:42

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ja sam ih vec masirala pod tusem i radila kompresije pa mi verovatno zog toga i nadolazi. Osecam ono ko sto mi je Linda rekla bockanje ka bradavici. Jos malo cu izmasirati i na spavanje. Strah me je puno, vec sam prosla kroz mastitis, ne bih nikad da mi se slicno ponovi - Patronazna mi je razbijala grudi rucno - nenormalan bol!!!

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ujutro, kad se maleni počne buditi, opet bi bilo dobro barem malo toplim rukama izmasirati dojke, pa još ako se stigne staviti oblog, i neka on lijepo doji, ili neka pije preko SNS-a.
    Nije, nije... Kamo lepe srece. Kad malo zakmeci ja ga stavljam, pa ako nema nista bar da glodje.
    Ako nema ništa... baš si me nasmijala.
    Ovo "glodanje", kako ti kažeš, ti isto potiče proizvodnju mlijeka.
    A preko sns-a su sad svi obroci, a iz te bocice sve manje i manje jede, vec 2 noci kako i tad hoce, mada malo duze jer spava, ali opet super.

2,5 meseca ima malac, a muku smo imali sa stolicom, cak su u bolnici hteli da mu rade klizmu, ali ja nisam dala vec sam mu davala malo topliji caj i onda bi se olaksao. Onda su mi doktori preporucili da mu smanjim obroke i da zato ima probleme, a i dobija po 400gr nedeljno, a to je puno- pa sam mu smanjila obrok na 120ml i posle bih mu dala caja. Inace je stvarno jesna beba- pravi debeljko massAllah.
    Pa, ako su htjeli dati klizmu, onda mi se čini da je bolje čaj. No drukčije je do 6 tjedana, tada bi bebe morale imati barem 3-4 stolice dnevno.
    Vidjet ćeš, što maleni bude pio više tvog mlijeka, a manje adaptiranog, manji će mu problem prestavljati probava. To, istina, ne znači da će svaki dan imati stolicu, jer se događa da beba majčino mlijeko potpuno (100%) iskoristi, pa nema "otpada". Samo ćeš vidjeti da se neće napinjati i mučiti s kakanjem.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja sam ih vec masirala pod tusem i radila kompresije pa mi verovatno zog toga i nadolazi. Osecam ono ko sto mi je Linda rekla bockanje ka bradavici. Jos malo cu izmasirati i na spavanje. Strah me je puno, vec sam prosla kroz mastitis, ne bih nikad da mi se slicno ponovi - Patronazna mi je razbijala grudi rucno - nenormalan bol!!!
    Da, kompresije potiču stvaranje mlijeka. Izmasiraj, ali trebaš i izdojiti, barem ručno, obavezno da popusti napetost u dojkama, jer bi se inače mogle tijekom noći napraviti kvrge.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Strah me je puno, vec sam prosla kroz mastitis, ne bih nikad da mi se slicno ponovi - Patronazna mi je razbijala grudi rucno - nenormalan bol!!!
    Nemoj samo biti napeta, za izdajanje se trebaš opustiti. Strah blokira otpuštanje mlijeka. Nemaš se čega bojati ako radiš pravilno.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Vidjet ćeš, što maleni bude pio više tvog mlijeka, a manje adaptiranog, manji će mu problem prestavljati probava. To, istina, ne znači da će svaki dan imati stolicu, jer se događa da beba majčino mlijeko potpuno (100%) iskoristi, pa nema "otpada". Samo ćeš vidjeti da se neće napinjati i mučiti s kakanjem.
    On vec sad ima 2-3 stolice dnevno - zlatno zute. A cini mi se da je srecniji kako doji, mada svi mi kazu da bebe u ovom periodu i pocinju da se smeju, ali on ne prestaje hvala Bogu!!! I ja sam srecna... Very Happy

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Very Happy
    Ovo je bio neuspeli pokusaj da stavim tog srecka...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super za sve!
    Nadam se da je noc prosla ok i da se nisi probudila kvrgava.

Mislila sam da mu ne trebas nista dodavati jer ocito imas i svog mlijeka i iz njega dobiva svu tekucinu koju treba. Nemoj toliko brinuti o kakanju, osim ako ga ocito smeta sto ne kaka. Onda prije probaj njezno masirati trbuscic (bebin), nemoj odmah cajeve. A ako ces i dati caj, radije skuhaj kod kuce, nego da mu das kupovni, prepun secera.
    A sto se tice mene i izdajalice, kad sam dobila sns i procitala preporuku dr. Newmana da nije potrebno gubiti vrijeme na izdajalicu, ako dijete stimulira dojke sns-om, prestala sam je koristiti.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Dobro jutro!!!
    Nisam kvrgava, ali jos uvek me bole grudi i levi pazuh.
    Sto se caja tice dajem mu instant bez secera, ali sad mu je sve lakse i lakse da kaka, tako da mozda vise nikako ne budem morala. No tad kad sam davala bas sam morala, jer je vriskao bez prestanka satima i tek kad bi kakao zaspao bi po 3 sata.

Iako me bole grudi ipak sam zadovoljna, jer to znaci da ima mleka...

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Maka137, razumijem da si mu dala čaj u najboljoj namjeri, ali čaj u ovoj situaciji može uzrokovati više štete nego koristi. Svaki put kad se bebin želudac napuni čajem, toliko će manje mlijeka tražiti, toliko će manje mlijeka tvoje dojke proizvesti, a tebi je glavna misija povećati količinu mlijeka, je li tako? Također, svaki put kad zadovolji potrebu za sisanjem pijenjem čaja, smanjuje se njegova potreba da siše tvoju dojku, manje su šanse da ovo zaostalo mlijeko, koje ti uzrokuje bol u grudima i pazuhu, izađe van.

Budi uporna s nuđenjem dojke, što češće. Masiraj, stavljaj tople obloge prije podoja, hladne između podoja.
    Kako ti je danas u odnosu na jučer? Ima li ikakvog poboljšanja?
    Kako je prošla noć?
    Možeš li mi napisati kako, što i kada je jeo u posljednja 24 sata (teško mi je pohvatati s raznih postova)?
    Kad je bilo zadnje hranjenje?

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

[QUOTE=Linda;1789162]
    Maka137, razumijem da si mu dala čaj u najboljoj namjeri, ali čaj u ovoj situaciji može uzrokovati više štete nego koristi. Svaki put kad se bebin želudac napuni čajem, toliko će manje mlijeka tražiti, toliko će manje mlijeka tvoje dojke proizvesti, a tebi je glavna misija povećati količinu mlijeka, je li tako? Također, svaki put kad zadovolji potrebu za sisanjem pijenjem čaja, smanjuje se njegova potreba da siše tvoju dojku, manje su šanse da ovo zaostalo mlijeko, koje ti uzrokuje bol u grudima i pazuhu, izađe van.
    Ne dajem mu ja caj sad kad ima normalnu stolicu.

Kako ti je danas u odnosu na jučer? Ima li ikakvog poboljšanja?
    Kako je prošla noć?
    Manje kvrzica ali bole jos uvek. Kad dojim na levu boli desna i obratno, a i levi pazuh me bas fisne jako- ostar bol. Budio se samo jednom, ali sam ga jos dva puta onako u snu stavljala da vuce.

Možeš li mi napisati kako, što i kada je jeo u posljednja 24 sata (teško mi je pohvatati s raznih postova)?
    Kad je bilo zadnje hranjenje?
    Evo jutros sam uzela da zapisujem, pa cu ti sutra ujutru detaljno napisati kao i tezinu.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

nastavi kao do sad, super da si ga stavljala noću na dojku.. ako sam dobro razumjela, samo je dojio, bez seta?
    čitamo se sutra.. sretno

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Maka, uzimaš li dosta tekućine? Koliko otprilike popiješ na dan? Pitam jer se u tekstu to navodi kao važno pri rješavanju zastoja mlijeka.

I još nešto: nosiš li grudnjak? Možda i noću? Je li to možda neki sa žicom? Jesi li ga imala i za vrijeme trudnoće, ili je kupljen kasnije?

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

[QUOTE=dutka_lutka;1789572][
    B]Maka[/B], uzimaš li dosta tekućine? Koliko otprilike popiješ na dan? Pitam jer se u tekstu to navodi kao važno pri rješavanju zastoja mlijeka.
    litar od prilike. a kad sam kuci 2 litra najmanje i to bar 1.5 l mleka, ali ovde nemaju to mleko, pa sam zato smanjila. A inace sam izbirljiva mrsavica, pa mi je tesko ugodit.

I još nešto: nosiš li grudnjak? Možda i noću? Je li to možda neki sa žicom? Jesi li ga imala i za vrijeme trudnoće, ili je kupljen kasnije?
    Ne nosim ga nikako, a i kad nosim nosim samo onaj za doilje. Ne moze mi ni jedan od trudnoce, jer kad dojim bas mi se primetno povecava apetit i brzo se gojim, tako da imam jedne farmerice koje mi mogu i jedan grudnjak - kad se to pere ne izlazim iz kuce... hahahahhaha

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

litar od prilike. a kad sam kuci 2 litra najmanje i to bar 1.5 l mleka, ali ovde nemaju to mleko, pa sam zato smanjila. A inace sam izbirljiva mrsavica, pa mi je tesko ugodit.
    Trebalo bi piti 2l. Pokušaj, pa vidi, mislim da onda neće biti tih problema s kvržicama.
    Pijte dovoljno tekućine. Ne previše, nego dovoljno: to je otprilike jedna čaša za vrijeme jednog podoja, toliko da zadovoljite osobni osjećaj žeđi. Isto tako, poželjno je da niste ni na kakvoj ekstremnoj dijeti. Zbog gladi i žeđi neće se smanjiti količina mlijeka, ali bolje je dovoljno piti ako se želi povećati njegova količina.
    Ako pretpostavimo da dijete doji 10-12 puta na dan, to je 10-12 x 2 dl = 2 do 2,5 l. (Našla sam tu količinu i u jednom tekstu, trenutno sam malo u žurbi, pa da ne tražim.)

Najbolje je piti vodu, negaziranu, možeš i sokove, čaj, a kravljeg mlijeka ne bi trebalo baš previše u početku.

Rodili ste, došli kući sa svojom bebom, trudite se prilagoditi novom načinu života i učite dojiti – i vi i vaša beba. Savjeti stižu sa svih strana, a među ostalima i danas se može čuti: 'Pij puno mlijeka, jer ćeš onda i imati mlijeka.' Ovo je jedan od mitova koji je potpuno NETOČAN, a može biti i štetan za vašu bebu te uzrokovati probleme.
    Evo teksta:
    http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...=115&Show=2782

Ne nosim ga nikako, a i kad nosim nosim samo onaj za doilje. Ne moze mi ni jedan od trudnoce, jer kad dojim bas mi se primetno povecava apetit i brzo se gojim, tako da imam jedne farmerice koje mi mogu i jedan grudnjak - kad se to pere ne izlazim iz kuce... hahahahhaha
    Ok, onda grudnjak nije problem.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Nisam znala to za mleko, a nisam ni mislila da ce mi ono, zato sto je mleko, povecati moje mleko, nego inace volim mleko, uvek sam ga volela i pila umesto vode i sokova. povecacu unosenje tecnosti, a smanjiti mleko. Sto se tice dijete ne pada mi napamet, nije bitno koliko sam debela, samo da dojim, a i nikad nisam bila debela, pa i to da probam.

Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •