Stranica 4 od 7 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 315

Tema: Biokemijska trudnoća ili spontani nakon IVF-a

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim, ne možeš sad čovjeku ukinut radno mjesto samo zato jer se pojavio ICSI, ne ide to tako, šta da radi itd. Pa se onda bave s onim da koliko brzo može kako ono... spermij ući u jajnu stanicu hrčka, neka takva pretraga. I tako. Malo toga je samo logično, jer je velika inercija svega, a onda još se na to nabaci politika i hrvatski uvjeti i imamo to što imamo - nisku psiho i pravnog savjetovanja, slow-freezing jajnih stanica i uputnice za kariograme - i tu smo di smo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ono, nekima se se maltene više isplate na kraju psiholozi, čarobni Milani i "ommm" đirevi od IVF tehnologije, mislim, određenim kategorijama pacijenata, jer im na kraju mislit pozitivno, slušat prirodne savjete kako prirodnim putem povećat plodnost i ići na IVF na slično izađe - u cro uvjetima, slične su im šanse.

I možda je u tom konglomeratu svih tih kompliciranosti onda baš smisleno nešto što se čini besmisleno - tipa neko da ode vidit kariogram i skrati si om đir i opustite se spike ili neke možda-pitalice.

Strogo medicinski, to je besmisleno, ali malo je samo medicine u MPO-u u Hrvatskoj, to sad prevladava svjetonazor i politika.

morskavila avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Cure danas mi je 44 dan od kiretaže,a još nisam dobila mjesečnicu. Moja dr. mi je rekla da dođem obaviti PAPA test i briseve nakon M. na kontroli poslije kiretaže sve je bilo O.K.
    Trebam li se brinuti? Sad mi je to već dugo...

gala1979 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Draga ina33, zadnjom rečenicom si najbolje opisala stanje MPO u Hrvatskoj. Ta nesretna uputnica me je ubola u oko jer je to ogledni primjer sada već jasne situacije da je prava medicina otišla iz Hrvatske MPO. Neću ulaziti sada u diskusiju iz kojih je pobuda, stavova i (ne)znanja to učinjeno.
    Što se tiće androloga ne bih se složila. Vidiš da je androlog kod kojeg je moj muž bio znao reći da ICSI nije rješenje u slučaju teratozoospermije jer nije metoda kojem ćeš izabrati genetski valjan spermij pa ga "na silu " gurati u tu js možda ja iza sebe ne bih imala 4 neuspjela IVF-a. Da nisam sama tražila odgovor još uvijek mi neke stvari ne bi bile jasne. E sad, da li nam to nije jasno zato što se to ne može na takav način liječiti u Hrvatskoj (pa se i ne spominje - nema para bad luck princip), ili zato što to nismo same pitale, ili zato što to ni našim liječnicima nije jasno ili ne smije biti jasno... ne znam. Možda je lakše dati uputnicu za genetsko informiranje...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa da... to s androlozima. Mislim - tu su, ono, dolaze na posao svaki dan, a stvarno ti ne mogu (ogromnoj većini) skoro pa ništa pomoći, pa onda vrte to s hrčcima ili otežu dijagnosticiranje, stvarno su buffer koji sprječava paru pristup IVF-u, na kraju to tako ispadne (ono, da malo menadžiraju dotok pacijenata, to tako ispada, koliko god sigurno svaki od njih u najboljoj namjeri radi svoj posao, ali vrijeme ih je s jedne strane pregazilo (iskrsla tehnologija koja ih radi izlišnima), a s druge strane, ova nova, s kojom bi imali smisla, se kod nas (još) ne radi). Pa su valjda u nekom modu čekanja godota. Kao i većina pacijenata.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 16.02.2011. at 12:10

gala1979 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Evo, ovo je zgodno za pročitati:
    http://humrep.oxfordjournals.org/con...9/10/2298.full

Tu se jasno vidi da indikaciju za genetsko informiranje imaju svi parovi sa terato pa sad možemo pobrojati koliko je takvih naših parova bilo na genetskom informiranju. I tu bi uputnicu trebali dobiti i prije prvog IVF/ICSI-ja. Kariogram (muža/žene) tu nije bitan kao kod azoo. Isto je za razmisiliti da li su možda ino što mi zovemo idiopate zapravo poddijagnosticirane terato (uredna morfologija, broj i pokretljivost). I to bi oobašnjenje rado čula od androloga.
    I isto tako se jasno piše da ICSI nije rješenje. Prema tome, zašto to nitko ne kaže jasno i glasno. Zato što samo Cito ima PISCI/IMSI ili je nešto drugo u pitanju.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim, na kraju nas većina ipak vrti baš to besmisleno hrčak kolo - ono, the wheels on a bus go round and round, all day long... A nekome se ipak posreći, jer je mladih godina i nekompl. dg ili je imao sreće ili je dobio neku uputnicu i tako. Na žalost.

Zašto se ne kaže jasno i glasno. Mislim da odgovor znaš. Tako je to u hrvatskoj politici, a politika nije izolirana, nego se skoro na sve prenijela, a reproduktivna medina je sad in za politički upliv i bodove pa svi stenjemo, od pacijentata, do ginića, dok se ne preokrene neko kolo, pa dogodi neki prevrat.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 16.02.2011. at 12:13

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

morskavilo koliki su ti inače ciklusi? Meni se čini da je 44 dana dosta dugo... Jesi li zvala ginekologicu?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim, ginekologija je općenito često na "udaru" politike - abortus, ono... kad počinje život, koji je stav ove ili one skupine, nedavno je bio isto neki takav članak tipa zaključilo povjerenstvo bolnice to o početku života. A reproduktivna gina je baš ono... teško ju je izolirat od svjetonazora.

morskavila avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku
    morskavilo koliki su ti inače ciklusi? Meni se čini da je 44 dana dosta dugo... Jesi li zvala ginekologicu?
    inače su mi ciklusi uredni, 27-28 dana, ako ne dobijem kroz par dana moram otići vidjeti što se događa

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ono, nekima se se maltene više isplate na kraju psiholozi, čarobni Milani i "ommm" đirevi od IVF tehnologije, mislim, određenim kategorijama pacijenata, jer im na kraju mislit pozitivno, slušat prirodne savjete kako prirodnim putem povećat plodnost i ići na IVF na slično izađe - u cro uvjetima, slične su im šanse.

I možda je u tom konglomeratu svih tih kompliciranosti onda baš smisleno nešto što se čini besmisleno - tipa neko da ode vidit kariogram i skrati si om đir i opustite se spike ili neke možda-pitalice.

Strogo medicinski, to je besmisleno, ali malo je samo medicine u MPO-u u Hrvatskoj, to sad prevladava svjetonazor i politika.
    Baš.

Hrvatskim doktorima je kariogram nepotrebna pretraga, jer se u hr ionako ne može nijednim dozvoljenim postupkom utjecat na pozitivan izhot postupka u slučaju lošeg nalaza kariograma, izuzev naravno slučajnosti.
    Jedino što je loš nalaz kariograma pomoć pri odluci pacijetima da se što prije pokupe u neku inozemnu kliniku koja već ima mogućnost djelovanja u tom sektoru.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa da. U tom smislu nije bezvrijedan (niti za cro pacijenta i njenog doktora). Tj., bitno je ne ostati samo u hrv. okvirima, tako je i u drugim područjima - ako ti ne mogu pomoći tu, mogu te referirat za dalje, ne završava svijet medicine na Šentilju i sl., čak je bar benefit novog zakona što plaćaju donacije u Češkoj.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 16.02.2011. at 12:36

gala1979 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj sweety prvotno napisa Vidi poruku
    Baš.

Hrvatskim doktorima je kariogram nepotrebna pretraga, jer se u hr ionako ne može nijednim dozvoljenim postupkom utjecat na pozitivan izhot postupka u slučaju lošeg nalaza kariograma, izuzev naravno slučajnosti.
    Jedino što je loš nalaz kariograma pomoć pri odluci pacijetima da se što prije pokupe u neku inozemnu kliniku koja već ima mogućnost djelovanja u tom sektoru.
    Točno. Samo bi bilo fair tako i reći zar ne?! I naravno uputiti sa ispravnom indikacijom.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Puno toga bi bilo fer reći, pa se ne govori. Evo, primjerice žene u 40-tima i inseminiravanje. Bilo bi fer reći - IVF, bez obzira što je "sve OK". Opet, niti svaki ginić to zna, a i opetne možeš nikad sto posto znati hoće li kojoj upaliti ili ne itd., koji je pak pacijentičin svjetonazor itd. Nema baš u reprodukciji nekih ful čvrstih guidelinesa.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, i moja me socijalka, kad sam joj izložila da su mi hrvatske pretrage relativna investicijska podloga - ima li smisla IVF ili ne u Mariboru, skroz popratila. Ljudi shvate kad se maknu iz svoje priče (besmislene uputnice, ko to može platit, ne mogu ja to pisat) u logiku pacijenta, i često se nađu i razumiju. Moje iskustvo. Ono, razumijem vašu poziciju, razumite vi i imene. Upali.

S time da je sada postalo političko pitanje da li otvoreno uputit u stranu kliniku (za neke nerubne slučajeve), ono... svrstavaju se... morali bi reći da je zakon loš, a ministar tvrdi da je super, neće kontra ministra. To da li ili ne se kaže sub rosa ili pročita od pacijenata. Jer je reproduktivna gina sad neko vrijeme politički obojana, jače nego ikad prije.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 16.02.2011. at 12:42

patuljchica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Kada sam 2009. tražila po forumu ovu temu... nije je bilo.Sada sam već polako našla mir, ali eto, da podjelim s vama i naše iskustvo. Možda nekome pomogne...
    Od jeseni 2009. do jeseni 2010. imala sam 5 neuspješnih trudnoća (koliko ja znam...).
    Prva biokemijska t. bila je šok i iznenađenje - nekoliko testova sa blijedim plusićima, vađenje bete, čekanje, na kraju plač i nevjerica. Ali, i onaj pozitivni "kick" koji nas tjera dalje, jer (tako kažu...) biokemijska je dobar znak - nešto se događa, kasnije žene iznesu zdravu trudnoću. (6.t)
    Drugi pozitivni test u siječnju 2010. dočekali smo sa strepnjom i nadom. Opet biokemijska. (6.t + 4d.) Nisam niti vadila betu...
    Tek sad (jer do onda nije bilo jasnih indikacija za neplodnost, pa su nam samo preporučeni LH trakice i ciljane odnose), muža šalju na spermiogram i dobivamo prvi odgovor - teratozoospemia. Predlažu nam AIH (kao što je Gala i pisala - ne znam točno zašto, ali... Slažem se uglavnom da prije invazivnih metoda treba probati manje invazivne).
    Dok dogovaramo postupak, i naručujem se na HSG, pokušavamo i dalje (po preporuci dr.). Opet ostajem trudna. Ovaj put nisam ništa rekla ni mužu. Odlučila sam čekati 7 tjedana. Sa 6t+6d (kada sam već mislila da smo ovaj put uspjeli) počinjem krvariti... Mislila sam da ću time što nisam nikome rekla barem muža poštedi razočaranja, ali bez njegove potpore... činilo mi se da će mi srce puknuti! Na kraju sam mu rekla. Zajedno smo odžalovali, ali već smo imali dogovoren AIH, pa smo već vidjeli "svjetlo na kraju tunela"
    Nakon AIH-a - pozitivan test. Naručuju nas na uzv sa cc 6.t + 4. d., da vidimo što se događa... Nisam dočekala uzv - opet prokrvarila.
    Dr. me šalje na histeroskopiju. Kaže, endometrij je nekako nepravilan, pa da vidimo što je, ako je sve u redu, u jesen idemo na ICSI.
    Pogađate, u ljeto sam ponovo ostala trudna. Ovaj put se nisam ničemu nadala. Ni sanjala. Nisam čak ni test kupila. Nakon što mi je m. kasnila tjedan dana, muž me ipak nagovorio da napravimo test. Nisam imala snage niti pogledati, a kad ono - čiste i jasne dvije crtice. Najjasnije do sada. Izgledale su tako "sigurne". Bili smo na godišnjem, pa nisam išla odmah vaditi betu. Budem kad dođemo doma... I onda je opet počelo - smeđi iscjedak. Već sam se toliko puta uvjeravala pričama o implantacijskom krvarenju i bezopasnim hematomčićima, da stvarno više nisma vjerovala u ništa. Ali, nakon 2 dana iscjedak je nestao... Probuđena je nova nada! Čim sam došla kući - vadim betu - 9500!!! This is it! Odmah iz laba, bez najave trčim mojoj doktorici. I ona je sretna - kaže, sama sam se "izlječila". Međutim, uzv pokazuje gestacijsku vrećicu. Beta je previsoka da se ništa drugo ne vidi, ali ne odustajemo. Utrići, mirovanje, andol 100 i pregled za tjedan dana. Sljedeći tjedan vidi se napredak - imamo i žumančanu vrećicu! Ne mogu vam opisati što nam je značilo taj ispis sa uzv-a, te točkice... Samo da smo dobili taj papirić, mi smo već bili u sedmom nebu! Nastavljam s terapijom - pregled za tjedan dana - nema otkucaja . Dijagnoza: blithed ovum. Kiretaža na kraju u 9t+3d (najdulje što smo ikada dogurali - bili smo toliko sigurni da je to to!)
    Nakon ovoga napokon dobivamo "zabranu" daljnjih pokušaja i uputnicu za kariogram (uz ostale pretrage - zarazne bolesti, koagulogram, autoimune bolesti ...).
    I sada znamo u čemu je problem. Balansirana translokacija kromosoma. Navodno, vrlo često teratozoospermia ukazuje na ovako nešto. Tako nam je objasnio genetičar. Sve se savršeno uklapa u priču...
    I idemo u Prag na PGD. Po preporuci naših doktora... Zatražili smo nekoliko mišljenja, svi su nam preporučili Prag, i rekli da nam naš sustav neće omogućiti, niti platiti (upućivanje na liječenje u inozemstvo) ovaj zahvat, ali da svaka alternativa koju nudi hrvatsko zdravstvo nije alternativa.
    Tužno, jadno, frustrirajuće.
    Al ponovo vidimo svjetlo na kraju tunela. S našim malim pražaninom/pražankom.

gala1979 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Draga patuljchica, jako mi je žao za sve što si prošla i želi ti svu sreću za dalje. Opet je nažalost ispalo točno da kod mladih ljudi sa sp pobačajima treba provjeriti genetiku i prije nego imunologiju.
    Možeš li mi na pp javiti gdje si bila na genetskom informiranju.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Patuljchica, veliki zagrljaj i puno reće u Pragu! Jeste bili na genetskom na Rebru? Mi smo bili kod profe na Rebru, zaboravila sam prezime, davno je to bilo, stariji čovjek, jako fin. Kariogrami oba partnera to pokazuju, jel' da? Evo - naši su bili uredni, spermiogram plesao između normozo, astheno, oligo, jednom i terato, a dobio je u paket i operaciju varikokele, nul poboljšanja - bili smo rubrika nekad idiopatija, uz sitne momente (anovulatorni c., malo spermiogram pleše), sad prešlo u ženinu dob.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 16.02.2011. at 15:30

gala1979 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Balansirana translokacija - komad recimo 7. kromosoma je otišao na 9. kromosom a njemu je došao komad 9. kromosoma. Roditelj je mirni nositelj balansirane translokacije koji nažalost ima gamete s manjkom ili viškom kromosomskog materijala te stoga i embrije sa kromosomskom aberacijom - ponavljajuće SP ili biokemijske trudnoće. To treba tražiti kod mladih paraova kao patuljchica sa opetovanim pobačajima i biokemijskim trudnoćama (koje su zapravo rani SP).
    Treba razlikovati od ovih gore slučajeve sa genetski lošim gameta zbog dobi (žene + 35 g) jer tu dolazi do kromosomskih aberacijama u samim gametama a kariogram žene/muža je normalan.

Žao mi je da nije patuljchica dobila tu uputnicu koju stalno spominjemo ranije već je možda dana slučaju br. 2.
    Važno je da smo informirani! Hvala patuljchice.

patuljchica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Patuljchica, veliki zagrljaj i puno reće u Pragu! Jeste bili na genetskom na Rebru? Mi smo bili kod profe na Rebru, zaboravila sam prezime, davno je to bilo, stariji čovjek, jako fin. Kariogrami oba partnera to pokazuju, jel' da? Evo - naši su bili uredni, spermiogram plesao između normozo, astheno, oligo, jednom i terato, a dobio je u paket i operaciju varikokele, nul poboljšanja - bili smo rubrika nekad idiopatija, uz sitne momente (anovulatorni c., malo spermiogram pleše), sad prešlo u ženinu dob.
    Da. Dr. Begović. Stariji, fin, i bez ikakve konkretne informacije.
    Sve što nam je rekao mogli smo pročitati iz nalaza i sa Googla. Razgovor, tzv. savjetovanje, bilo je Kratko, bazično i bez želje za konkretnijom diskusijom o temi...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Thnx, gala, na potvrdi mojih mozganja da je puno vjerojatnije da se u spontanima kod visoke dobi radi o drugoj stvari.

Patuljchica, konkretnije (tipa upotrebne informacije u smislu kome onda se obratiti za PGD) nakon takvog profesorskog savjetovanja dođu od ekipe koja je u "front officeu" neplodnosti - reproduktivaca (pretpostavljam), nekako sam profesora doživjela kao "back office", smirenog i finog, više onako znanstvenik tip.

TwistedQ avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Patuljchice, sritno u Pragu

gala1979 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Thnx, gala, na potvrdi mojih mozganja da je puno vjerojatnije da se u spontanima kod visoke dobi radi o drugoj stvari.

Patuljchica, konkretnije (tipa upotrebne informacije u smislu kome onda se obratiti za PGD) nakon takvog profesorskog savjetovanja dođu od ekipe koja je u "front officeu" neplodnosti - reproduktivaca (pretpostavljam), nekako sam profesora doživjela kao "back office", smirenog i finog, više onako znanstvenik tip.
    Pa trebaš se obratiti liječniku koji ti i liječi neplodnost. Samo mislim da je tu osnovni problem.

patuljchica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Kažem, ja sam sa tim nalazom, naravno, otišla svojoj MPO doktorici, i prvo što me je ona pitala bilo je - "zar vam nije dao nikakve postotke?"(u nalazu je navedeno da postoji mogućnost da dobijemo zdravo dijete, ali i dijete sa teškim metalnim i tjelesnim retardacijama). Isto pitanje dobila sam od još ukupno četri doktora kojima sam se svima obratila za savjet i mišljenje što dalje. Dakle, to je bilo pitanje na koje je trebao odgovoriti genetičar. A na moj izravan odgovor o barem okvirnim šansama za svaku od ovih varijanta - da znamo s kojim se omjerima kladimo , nije dao nikakav odgovor. A nisam ja njega pitala kako se obavlja PGD, nego je li nam taj postupak može pomoći. Trebalo mi je njegovo mišljnje na nalazu, da mogu tražiti od HZZO-a da me uputi na liječenje. Tek na moj upit mi je rekao da je moguća i ta varijanta.
    A što bi bilo da ga nisam pitala? ... ...
    Ovako mi je na nalaz stavio da je alternativa izvan RH PGD. Ali stavio je i alternativu amniocinteze u pokušajima u RH. Realno - nikakava alternativa, ali dovoljno da komisija HZZO-a može donijeti odluku da me se ne upućuje u inozemstvo na liječenje, jer u RH postoji alternativna metoda.

SorrY! Malo sam off topic!
    Neću više!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hvala, Patuljchice, kužim. Možda kad se uhoda kanal genetičari shvate što od njih pacijenti traže, vjerojatno je njemu taj "proizvodni end" te priče... dalek? Mislim, to, postotci i kolike su šanse s PGD-om kad to niko ovde ne radi, može samo surfat po stručnim sajtovima i iščitavat stranu literaturu kako se to radi u klinici toj i toj, pa u klinici toj i toj, metodom tom i tom, u tom nekom bližem ili daljem svijetu.

Uvijek je pravilo - pitaj i roštaj - ali to svako onaj tko mu treba i sam, metodom vl. kože, nauči, sretni su oni koji se mogu samo prepustit, to su uglavnom ili lakši slučajevi ili srećkovići, po meni.

A i češće pacijenti sami buše birokratske kanale, nego da će dr. iz nekog backofficea samoinicijativno pisat neka proaktivna mišljenja za liječenje vani, čini mi se, još je udaljen od tog konkretnog pacijenta (ne vodi ga, ne vidi ga, jednom mu gleda u kromosome i tu staje kontakt).

Sretno ti bilo!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 16.02.2011. at 18:17

TrudyC avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Patuljchica svaka čast na dobroj odluci da odete u Prag. Svašta ste prošli i želim vam od srca da je u Pragu vašim mukama kraj!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj patuljchica prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako mi je na nalaz stavio da je alternativa izvan RH PGD. Ali stavio je i alternativu amniocinteze u pokušajima u RH. Realno - nikakava alternativa, ali dovoljno da komisija HZZO-a može donijeti odluku da me se ne upućuje u inozemstvo na liječenje, jer u RH postoji alternativna metoda.
    Nažalost je ovo čisti politički odgovor, a ne liječnički.
    Dakle ne radi se o dobrobiti pacijenta tj. što je najbolji izhod za liječenje dotičnog problema, već čisto politika, ono što nadležni dr. može reći da zadovolji osnovne kriterije svog poslodavca (hzzo), da sve ostane pokriveno, i da si on zadrži stolicu.
    Moglo bi se reći: heben i nevin. A takav je cijeli sustav.
    HZZO ne pokriva liječenje vani ako u RH postoji ikakva alternativa.

Genetika danas postaje sve unosniji posao. Ako imaš para, plati pa se rugaj.
    Posljednje uređivanje od sweety : 17.02.2011. at 09:39

patuljchica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj sweety prvotno napisa Vidi poruku
    Nažalost je ovo čisti politički odgovor, a ne liječnički.
    Dakle ne radi se o dobrobiti pacijenta tj. što je najbolji izhod za liječenje dotičnog problema, već čisto politika, ono što nadležni dr. može reći da zadovolji osnovne kriterije svog poslodavca (hzzo), da sve ostane pokriveno, i da si on zadrži stolicu.
    Moglo bi se reći: heben i nevin. A takav je cijeli sustav.
    HZZO ne pokriva liječenje vani ako u RH postoji ikakva alternativa.

Genetika danas postaje sve unosniji posao. Ako imaš para, plati pa se rugaj.
    Hajde, hajde! Nije ni doktorima uvijek lako. U uvjetima i organizaciji u kojoj rade, čudo da se itko uopće želi ovime bavit! A mi od njih očekujemo čuda svaki dan, i većina njih se maksimalno trudi i pomoći nam da se naše čudo dogodi. A vjerujem da ovakav posao maksimalno i fizički i emotivno iscrpljuje.
    S druge strane, umorim se ponekad od te stalne borbe: s svojim tijelom, sa svojom psihom, sa dijagnozama, šiframa, doktorima, uputnicama i pretragama, i sa sustavom...
    Onda duboko udahnem, nabrojim do deset, i krećem dalje.
    Jer, da parafraziram jedan citat što jedna od cura na ovom forumu ima u potpisu... ja sam Rođena pod nekom zvijezdom magičnom, ali nad ovom zemljom generalno tragičnom... meni je osmjeh light-motiv!
    Posljednje uređivanje od patuljchica : 17.02.2011. at 13:41

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Patuljchice, zelim ti svu srecu i uspjesan postupak u Pragu, da zagrlite svoje sunce, napokon !!!!!!

patuljchica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Drage moje djevojke! Hvala vam najiskrenije na lijepim željama i potpori!

...ali, ovo je threath o biokemijskoj trudnoći a ne o mojoj borbi sa sustavom. Zato, nemojmo ga opterećivati diskusiju s OT temama, i nadam se da ćete me uskoro naći na "Naše trudnice"

pozdrav svima!

gala1979 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Samo da bude jasno, indikaciju za PGD ne postavlja genetičar jer je njegov zadatak genetsko informiranje (namjerno pišem informiranje a ne savjetovanje). Znači on je dužan samo informirati a ništa sugerirati, savjetovati davati alternative ili postavljati indikacije (ovo i dalje ne opravdava patuljchicin konkretan primjer gdje je ona sama morala izvlačiti iz genetičara informaciju o preimplantacijskoj dijagnostici !!!). Zato je njegov pristup hladan i ničim ne smije pokazati svoje mišljenje, nipošto ne smije pacijenta nagovarati na rizičnu trudnoću ili ne, savjetovati prekid trudnoće kao niti nastavak. Upravo iz razloga što pacijentima (a i većini liječnika) nije jasno što je zapravo genetsko informiranje može se na genetičara baciti krivnja.
    Znači MPO liječnik u dogovoru sa genetski informiranim pacijentom postavlja indikaciju za PGD i nipošto se ne smije skrivati iza genetičara i njegovog iskaza da postoji alternativa. Mislim da to opet ne mijenja na stvari jer naš problem i je inertnost i pomalo strah za fotelje MPO-ovaca. Kako po pitanju zakona tako i konkretnog slučaja.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

..nego da će dr. iz nekog backofficea samoinicijativno pisat neka proaktivna mišljenja za liječenje vani, čini mi se, još je udaljen od tog konkretnog pacijenta (ne vodi ga, ne vidi ga, jednom mu gleda u kromosome i tu staje kontakt).
    Ovo zaista nije istina.
    gala, potpis na tvoj post (i dalje smo na krivoj temi).

AuroraBlu avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Gala, hvala na objašnjenjima!

Patuljčica, zaslužila si medalju za hrabrost i upornost, konačno je došlo vrijeme za + koji će trajati 9 mjeseci!

gala1979 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Pogledajte malo pinin post o ustavnim tužbama, pogotovo patuljchica i slični pacijenti koji nas čitaju a možda se ne javljaju.
    Na podforumu je o rezultati u Italiji nakon ukidanja obzeve oplodnje samo 3 js, pa se možemo prebaciti negdje drugdje sa novom temom...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo zaista nije istina.
    Super da nije, onda sam zabrijala .

venddy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

cure da li ste nakon prvog redovnog ciklusa kojeg ste imale nakon Sp osjećale grčeve u predjelu jajnika? Meni se bliži ovulacija (kod mene je 10., 11. ili najkasnije 12. dan) i užasni grčevi me hvataju. I u redovnim ciklusima sam osjećala ovulaciju ali veoma blago, a ovo sad je prilično bolno i neugodno.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Venddy kako te razumijem, meni je prva O nakon postupka bila jača i sluzavija od one u postupku. Na sam dan O sam od grčeva morala sjesti... Sad očekujem drugu O nakon SP da vidim kako će biti.

Sela avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Da,Venddy i ja sam primjetila da sam postala puno senzibilnija na hormon.promjene u tijelu,ovulacija je intenzivnija sa vise probadanja u jajnicima-sve je nekako intenzivnije nego prije.

venddy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Sela da li si ti imala i drugu M i nakon nje opet ovulaciju sa ovim izraženim simptomima ili i ti još čekaš drugu kao Šumsko i ja? Čisto da znam što očekivati.

Sela avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj venddy prvotno napisa Vidi poruku
    Sela da li si ti imala i drugu M i nakon nje opet ovulaciju sa ovim izraženim simptomima ili i ti još čekaš drugu kao Šumsko i ja? Čisto da znam što očekivati.
    Nisam jos dobila drugu m-trebala bi doci za cca 2 dana,ali sam prozivjela dvije ovulacije uz pikanja,bolove,iznanadna prosjecanja u jajnicima.Prvi puta u ciklusu dok sam cekala prvu m-bilo mi je za izludjeti,a drugu evo u ovom ciklusu-btw 16.dc bila sam na kontrolnom UZV koji je pokazao endo cistu 9 bez upotrebe icega.Fascinirana sam bila debljinom mog jadnog izmucenog endica i ocekujem da ova m bude obilnija i teze podnosljiva od prve.

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja mogu reci da posli poroda sam imala tako bolne ovulacije da nisam znala sto mi je pa sam cak i kod doktorice isla. Prije trudnoce, ovulacije su mi bile samo sa sluzavim iscjetkom poput bjelanjka, ali poslje.. OMG, presjecali su me jajnici za poludit. Sad jos cekam prvu poslje kiretaze, pa ne znam sta me ceka...

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Idem u novi klomifenski postupak krajem travnja ili početkom svibnja. Kiretaža je bila krajem siječnja ... znači, moj dr. (Tomić) smatra da treba proći tri mjeseca od kiretaže do novog pokušaja. Malo mi je to dugo čekati, ali što je, tu je! Prva menga mi je bila normalna, čak i obilna, a O mi treba biti sad negdje ... imam danas sluz ali ne osjećam nikakve posebne bolove. Meni je nakon kiretaže sve uobičajeno.

venddy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Meni su bolovi konstantni, a sluzi ni u tragovima, LH trakice pokazuju ovulaciju pa ćemo u ovom čekanju proljetnog postupka probat prirodnjak. Jeste da protekle 4 godine prirodnjak nije urodio ničim nego, rekla bi moja baba tresom, al što mi preostaje. Čuda se kažu događaju
    Posljednje uređivanje od venddy : 21.02.2011. at 14:30

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Riki, je li ti došao nalaz citogn. analize?

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nije još, danas je mjesec dana od kad smo predali uzorak, pa sad očekujem svaki dan da stigne!

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

I moja sluz došla opet dosta prije O...ili će ovaj mjesec O doći ranije, a ciklus biti kraći...
    LH trakice ne piškam, ma ne piškam više ništa, još sam istraumirana od onog blijedog + koji se nije podebljavao...

morskavila avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Jutro cure!

Moja 1. M nakon K napokon je stigla!

Sad polako idemo dalje...

Sela avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Meni stigla jucer 2.m,ciklus trajao 27 dana i zaista mislim da se sve opet uskladilo...Jedino sto je obilna danas i prvi dan je tamna.
    Stigao bris na klamidiju-negativan,ostale jos cekam.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sela super za bris, tako će i nastaviti!
    Morskavilo polako dalje, zaliječi rane. Svaki novi dan će bit lakši i ljepši!
    Ja prijavljujem urednu O u drugom ciklusu nakon postupka.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Cure, evo i ja imala 2 biokemijsku. jedna u 12mj. druga sada. Molim vas da me savjetujete šta nek radim. Dr. mi je rekao 2 mj. pauze i opet AIH. meni je već muka od neuspjelih AIH-ova. a nit me ne šalje na nikakve pretrage. savjet molim

Stranica 4 od 7 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •