dojenje svakako treba promovirati kao najbolji odabir, ali ne na način da se majkama koje žele dojiti, a ne mogu, nabija osjećaj kao da sipaju u dijete otrov. općenito prezirem bilo kakav pokušaj marketinga koji se makar djelomično bazira na ocrnjavanju drugih opcija. ne, ad nije otrov, već alternativa ukoliko dojenje ne ide. i to sasvim solidna. (borba protiv beskrupuloznog marketinga proizvođača ad-a je pak drugi par rukavica i to dobrim dijelom i podržavam)
već sam spominjala na temi o utjecaju reklama na djecu kako su danas, zahvaljujući internetu koji je danas prisutan u većini kućanstava, sve informacije dostupne (uz malo volje, dakako). meni je, kada sam ostala trudna s 19, bilo potpuno svejedno jedu li tek rođene bebe ćevape s kajmakom, majčino mlijeko ili formulu. uopće me takve teme nisu interesirale. i kad se ukazala potreba za tim, lijepo sam se bacila na istraživanje i kao balavica od 19 krenula u dojenje koje je potrajalo dobra 34 mjeseca. jer me zanimalo. jer ne slušam što selo laje (a lajalo je na sve strane). isključivo stvar mog izbora. tako da smatram da su ljudi danas više nego ikad odgovorni za svoje postupke.
da sam tad na rodi prvo naletjela na onaj linkani članak, prolly bih stisnula onaj X gore desno na browseru uz veliki wtf iznad glave i nikad se više ne bih ni vratila. seni je odlično pojasnila onaj dio sa statistikom recimo. njoj je jasno. meni je jasno. mnogima ovdje je jasno. ali nekima nije. i ti neki kad pročitaju da su 250% veće šanse da dođe baba roga i odgrize djetetu glavu, a nije prikazana stvarna mogućnost pojavljivanja tako nečega, imat će osjećaj kao da u dijete sipaju koktel arsena, strihinina i cijanida začinjen psilocibinom da bude zabavnije zlim proizvođačima.
i zašto bi ad trebalo ići na recept? zar bi liječnici trebali prisiljavati majke na dojenje ne pisanjem recepata ako nema medicinskih indikacija za prekid dojenja? mislim, pošto se inače recepti pišu ukoliko postoje medicinske indikacije za uzimanje nekog lijeka, jel. mislim da bih se u tom slučaju iz čistog inata nebuštimenigovorilkajdaradim pravila da ne dojim
pružajte ljudima informacije. objasnite im zašto je dojenje dobro, ne zašto je ad loše. zauzmite afirmativan stav i vjerujem da ćete polučiti više uspjeha i podići reputaciju među roditeljima. s tim da ne bi bilo loše da, upravo radi majki koje ne mogu dojiti, malo olabavite sa politikom ne pričanja o ad-u. bolje da čuju relevantne informacije od vas nego da ovise o reklamama i (lako moguće dobro podmazanim) pedijatrima.
shvatite ovo kao dobronamjernu sugestiju, naravno. meni ste ipak jako pomogle hrpom korisnih informacija i zahvalna sam na tome![]()