Dobro je vepra malo izrezati po površini (ne znam kakav je komad)
tako da se masnoća (ako je ima) cijedi u meso pa je tako meso sočnije, a ne suho.
A u te proreze se može staviti i češnjak.
Dobro je vepra malo izrezati po površini (ne znam kakav je komad)
tako da se masnoća (ako je ima) cijedi u meso pa je tako meso sočnije, a ne suho.
A u te proreze se može staviti i češnjak.
Posljednje uređivanje od oka : 20.02.2011. at 12:54
nije se tu imalo što našpikati
a ni cijediti, bome
to je kost sa ostacima mesa, ostalo onomad kad sam pravila na lovački
znači, kost od krmića (onako, cijeli red) sa mesom i koljenica (mišić na kosti)
samo malo posolila, nabacala krumpira, luka, mrkve, celera, komorača i tikvicu
poškropila maslinovim i zalila vinom.
i sad vibram
i mislim se... možda sam ipak trebala reći mužu da djeci u kazalištu kupi kokice
LOOOOL
Posljednje uređivanje od apricot : 20.02.2011. at 13:01
Kuharice, otvorila sam pol litra vrhnja za kuhanje, trebalo mi za jedan umak par žličica, i g-din gladni suprug kupio pol litre.
Što da radim sa ostatkom, pol litre minus pol dcl?
Baš ne koristim puno tog vrhnja, pa nemam ideje što s njim?
S tim da ja to ne smijem, pa nek bude jednostavno (muzička...) da i sebi stignem nešto skuhat.
Fa-va!
Tako moja mala kaže hvala![]()
pa di ti je ona rolana šunka, da zapečeš sutra.
ili napravi krem juhu od bilo kojeg povrća ili kukuruza.
imaš za dva puta (pola sutra, pola možeš i zamrznuti)
a sto posto sam sigurna da će ti djeca htjeti te krem juhe, svi to vole (ili barem skoro svi)
a možeš i bilo koji od složenaca.
ili onu makaronadu s jajima i slatkim vrhnjem.
Mi smo danas jeli domaće lazanje s tunjevinom i zelenu salatu. Mljac.
mozes njoke s gorgonzolom. samo lagano otopis gorgonzolu u tome.
ili zapecenu palentu s gljivama (imas na tportalu recept od ane u)
ili tjesteninu sa sirevima, isto lagano otopis razne vrste sireva i pomijesas sa kuhanom tjesteninom.
Mi lazanje od jučer. Vratili se s izleta i nalupali, baš su nam dobro sjele.
Inaće Apri, šta si stavila patati i povrče skupa sa mesom? Ja inaće meso pečem pod folijom jedno sat i pol samo pa onda tek uvaljam patate. Doduše nisam nikad pekla vepra, uvijek je gulaš na lovački sa njokama.
Mm je manijak za pečenim mesom, svaki tjedan mu nešto pečem!
sve sam ti ja to zajedno utrpala, zato sam se i bojala.
ali, super je ispalo.
samo što sam sada "teška" od te kombinacije.
ko da sam se željeza najela.
može mi netko detaljno napisati kako spravlja grašak s noklicama? step by step.
na ulje staviš luk i kad se on zažuti, staviš mrkvu na kockice. malo prodinstaš i podlijevaš vodom ili temeljcem. kad mrkva malo omekša, dodaš grašak, malo prodinstaš sve zajedno, zatim dodaš začine po želji, malo mljevene slatke paprike i kuhaš dalje. kad je grašak kuhan, u varivo žličicom stavljaš smjesu za noklice.
smjesa za noklice treba odstajati najmanje pola sata prije stavljanja u varivo. napraviš je od 2-3 jaja (ovisno o količini koju želiš) i nekoliko žlica brašna (ne znam točno koliko, ja radim od oka, pazi da ne bude pregusto).
ja u to varivo stavljam još i cvjetaču (pred kraj kuhanja, da se ne raskuha).
danas slanutak
laumi hvala, ja to nikad ne napravim lijepo pa sam odustala sutra ću
probati baš ovako kako si napisala.
danas - pileća juha s griz knedlama, povrće na lešo + pečena svinjetina
Napraviš domaće tijesto za lazanje, 400g brašna i 4 jaja ili 3 jaja i voda, malo soli.
Izdinstaš luk, dodaš pelate (ili već neku drugu rajčicu), začiniš. Pred kraj dodaš tunjevinu. Skuhaš bešamel.
Slažeš red tijesta, šug, bešamel i tako dok ne potrošiš. Mozeš posiapti ribanim sirom, il narezanom mozarellom, na kraju preliješ bešamelom pospeš sirom i zapečeš na 200. Bude gotovo brze nego kupovne jer je tijesto svježe.
Jeste imali neki nezaleđeni bokun veprovine? Mislim gdje si je nabavila, ja mojima uvijek uzmem ono što ima u Konzumu jer naš mesar nema divljači pa ne znam jel se može to u rernu?
Na koliko si pekla? Jesu se patate raspale? 1000 kako 1000 tako
Inaće mi danas salatu od rikule, slanića, pomadora i fete sira, grilane gljive sa chilly umakom, i Patate zapečene sa korjenom od seleni i sirom u rerni (pečnici) Mljac taj ručak fakat obožavam!
muž moje prijateljice je lovac pa mi je prije nekih mjesec dana dao komad sa kojega sam ja onda skinula meso i napravila na lovački.
pa mi sada ostala kost sa nešto mesa i jedan mišić na kosti.
taman za nas četvoro.
zajedno sam stavila u posudu, meso, krumpir i povrće.
sve na 230.
inače meso pečem na 180, ali sam zbog krumpira nafrljila.
poklopila i pekla nekih sat vremena. i onda otklopila da se još malo zapeče.
bilo je jako ukusno i sočno, sa fino zapečenim povrćem.
čak sam i kost iskoristila![]()
Ja za grasak prodinstam luk na sitno narezem mrkvu celer persin i krumpir kad luk pozuti to ubacim malo promijesam i odmah stavljam grasak,to se kuha pol sata stavim paradajz ja imam domaci,al moze i iz ducana malo vegete i noklice od 1 jajeta i brasna i posolim i stavljam unutra s onom najmanjom zlicicom jer se noklice napuhnu.To mi je odlican rucak.
I moji to vole, to je zapravo jedino varivo koje svi jedu. Mi ga zovemo Fino varivo.
Ja ga uglavnom radim ko i vi, stavim sve povrce koje nadem; luk, mrkva, celer, korabica, grasak, kafriol, ne stavljam rajcicu. I na kraju zakuham hrpu noklica koje radim samo od brasna, malo soli i tople vode.
E, sa danas ne znam sto bi kuhala. Zato i jesam tu tako rano...
za ovu sedmicu san planirala slijedeće:
Jučer: slanutak na ulje i hrenovke
Danas: kaul lešo i pohani šniceli, zelena salata
Sutra: lešo jezik (juneći), šalša od pomidora i restani krumpir
Četvrtak: falsa juha s rižom, verzot lešo, polpete, zelena salata
Petak: pura i brujet od grdobine i mišance (škarpuna, pauka, kokota..)
Subota: palamida na gradele, krumpir na salatu i blitva
Nedilja: idemo na Mosor (valjda)
danas paradajz juhica, rižoto s graškom, mrkvom i porilukom i kupus salata.
nemam pojma što ću danas
ni otprilike
eh, lako je za ručak. napravi anc(kršitelj koda) varivo od slanutka i zelja.
a što ću ja? meni treba večera, priprema max pola sata.
Strpat ću kokoš da se peče s patatama, korjenom od seleni, mrkvom i par komada batata. Ja se gostim salatom od tune, nisam odavno. Za slatko tiramisu ako bude vremena, ili rozatu, nemam pojma.
napravi tjesteninu sa porilukom i gljivama: prodinstaš poriluk i gljive, možeš i malo pancete ako jedeš, tome treba max 15min, dodaš malo vrhnja za kuhanje, možeš i malo kiselog. patralelno s time skuhaš tjesteninu koju, kad se skuha, ubaciš u povrće.
ako treba i meso, piletinu možeš na naglo.
e sad mi se to jede. a imam ručak od jučerašnjih ostataka: slanutak, samo sam još dokuhala ječam.
Posljednje uređivanje od zhang : 22.02.2011. at 11:32
fino je i bez gljiva, ako imaš gljiva mogu se gljive odvojeno popeći i poslužit za odrasle...
Super su mi te tjestenine s vrhnjem i svemu što imaš u frižu(od kelja do graška) ali izbjegavam u zadnje vrijeme i vrhnje i tjestenine.
da, ta tjestenina + povrće + vrhnje je često spas (ja obično radim s tikvicama).
a kod mene često i jedini način da sinovi pojedu tikvice, poriluk ili kelj
Ma full jednostavno, ako ne radiš na banja mariju.
Utučeš mikserom 10 jaja sa otprilike 6-7 žlica cukara i nekih 7 dcl mljeka.
U jednu teću napraviš karamel.
U okrugli maslom namaščeni pleh, po dnu poškropiš malo karamela, na to uliješ smjesu i pečeš na 150 jedno 1,20 h
Kad je gotova, a skužit češ jer če postat tvrđa, sirasta, izvadiš je i pustiš da se ohladi i onda okreneš na neki veći pjat, poliješ ostatkom karamela (njega malo ugriješ jer ti se stvrdne) i pustiš da se još hladi u frižideru sat-dva-tri a može i dan![]()
ja ću danas musaku vulgaris (od krumpira i mljevenog mesa) i salatu od kineskog kupusa i radiča
Danas pileća juhica + po prvi puta pita od njoka (zhang, ako se ne varam, po tvojem recptu), nadam se da će ispasti dobro..
Kod nas je ručak inače malo kasni zbog lijene mame![]()
Zhang ja ne bi riskirala sa kalupom za torte, nekako mislim da bi moglo iscurit. Možeš ti koji god želiš oblik, ja imam neki okruglu zemljanu, i taman mi stane ova smjesa od 10 jaja. E da najvažniji dio sam zaboravila, kad je okreneš na pjat, nagrataj malo limunove korice, da prekrasnu aromu.
Kad radim za mm-a onda nekad uvalim i puding od vanilije u smjesu, on voli da ima taj vanilija okus.
mi danas imamo brzinski ručak, a ni taj još nije gotov: ostaci pohane puretine i dinstano povrće i riža s kurkumom (ja se najviše radujem prilogu)
sutra neću uopće imat vremena pa će biti neka brzinska tjestenina
četvrtak ću probat zapečenu leću ili lazanje s lećom
juce jaja i spinat
danas dinstani grasak i puretina u grill tavi
sutra pileca juhica, poriluk sa jecomom
u planu imam i slanutak, krpice sa zeljem i ovu pastu sa gljivama i porilukom koj spominje zhan g to mi zvucu jako mljac![]()
Posljednje uređivanje od MoMo : 22.02.2011. at 16:52
nisam ja, mozda laumi...
roza, bas cu probati napraviti rozatu koji od iducih dana. danas imamo desert 'kolac sve po dva', s obzirom da je rucak od jucer, decke sam razveselila kolacem.
inace, ana je maloprije pravila tagliatelle sa lososom. ajme i na to sam se nasiljila praviti.
ja bih trebala otvoriti restoran jer mi ne stignemo pojesti sve sto si ja zamislim da bi kuhala, jednostavno dan ima premalo obroka za moje zelje. mozda da kao hobiti imamo dva dorucka, dvije marende, dva rucka...![]()
shvatila sam da mi treba ova tema ali i planiranje unaprijed.
danas sam imala 15 min da od nečega doma napravim nešto. tako da se jelo tijesto sa parenom brokulom koju sam umuljala u passatu i češnjak.
za sutra i ostatak tjedna idem čitati temu.
Napravljeno za danas a ostalo i za sutra: juha od povrća, zapečena tjestenina sa domaćem špekom i kobasicama.
ja sam negdje napisala recept za pitu s njokima, ne znam da li na tu mislim ili na neku drugu?
Ti si mi sljedeća pala napamet kad je zhang rekla da nije njena: pita s njokima u koju idu masline i svašta nešto.. Fina mi je skroz, jedino što sam premalo soli stavila pa nije dovoljno slana.. bojla ssam se da ne bude previše.. samo što nisam stavljala masline jer ih ne volim.. ovaj puta je bila samo sa slaninom, a sljedeći put dodajem koješta..
Ali vrlo jednostavno i brzo!! hvala![]()