Moja najmlađa će za tri dana imati 11. mjeseci. Do sada se sama posjela svega dva puta. Neće. Lijena je. Ustane samo uz moju malu pomoć. Stavim ruku nekako sa strane i onda se ona uhvati pa ustane (tu vježbu su me naučili s prvom djecom).
Neće se niti okretati s trbuha na leđa (iako je to svladala s 5 mjeseci), samo ako je jako motivirana, tipa mobitel.

Iz polusjedećeg u sjedeći položaj se digla sa 7 mjeseci (u kolicima ili u autosjedalici). Inače je stalno na podu. Ja sam ju posjela s 9 mjeseci, jer ležanje nije više dolazilo u obzir. Od tada s njom vježbam posjedanje (nekoliko puta na dan, ništa intenzivno, jer sam mislila da će sama svladati).

Uhvati se za kauč pa đipa/gore-dolje na svojim koljenima. Kreće se po podu u sjedećem položaju (tako je i MM "puzao"), nekako se nogama odguruje i svuda stigne. Još je spora, ali svejedno stigne do svake zanimljive police, ormara ...

Sve motoričke radnje mi se čine u skladu s dobi (čak se i sama hrani prstima već tri mjeseca), osim tog posjedanja ... Ipak sam malo zabrinuta, tako da ću se morati posavjetovati s liječnikom.