Čitam vas i veselim se jako ovoj temi, nastavite
I, moram dodati, Roza Groza - od srca ti čestitam na trudnoći!!!
Čitam vas i veselim se jako ovoj temi, nastavite
I, moram dodati, Roza Groza - od srca ti čestitam na trudnoći!!!
Šumarije otkupljuju, zvat ću drugi tjedan da se raspitam, pa javim što sam saznala.
Ja sam razradila sebi u glavi (do određene mjere) ideju u koju sam se zaljubila, ali ono, stvarno se zaljubila. Ideja - mrak, meni barem.
Međutim, kad sam počela pisati brojeve, sastavljati tekstove, sakupljati informacije o porezima i pravilima, odjednom mi je dan postao tijesan.
Nekako sam se nadala da ću pronaći neku pravu mjeru između obiteljskih mogućnosti, svog zadovoljstva da nešto dodatno stvaram i radim, i posla.
Ali se bojim da sam odabrala preambicioznu ideju.
Uvijek se moram podsjećati da ako je stvar u tome da ću raditi 8 sati, onda mi se više isplati probati naći neki takav gospodski posao; i ako ću raditi neki jako angažirajući posao - onda djeca moraju nekome drugome. A onda više nisam mama doma, i moja djeca više nisu doma.
Eto, moja polazna točka me korigira.
Sad tražim dalje, nešto manje opsežno, nešto manje angažirajuće, sve u svemu nešto manje...
Search goes on...
Kako ste vi?
1. Kratka za početni kapital za nei opsežniji projekt
2. kad malo pogledam oko sebe, vidim da privatne poduzetnike posao drži u šaci, a oni nisu gospodari. To je u dobrom slučaju, ima i mnogo onih koji su na ozbiljnim tabletama čim stežu neki rokovi il se događaju pritisci. Ne želim tako funkcionirati. Znam da posao ne može biti bez stresa, al me ne smije daviti
3. dan za danom guram ono što sam započela, šljapka to, moglo bi bolje
Uh, cure moje, ja sam polako počela raditi od kuće. Svoj posao, imam mali internet dućan...Ali u Hrvatskoj te pojedu porezi i sl. stvari. Kada želiš nešto izradjivati, uvesti, ma bilo što, i kada skužiš da da ista stvar dodje jeftinije ako je kupac naruči iz USA nego kod nas onda si misliš pa u kakavoj mi to državi živimo???...Jer imaš jedan porez, pa drugi porez, pa špedicija,...Uh, nije danas lako raditi nešto na bijelo jer je u Hr jako razvijena konkurencija koja radi na crno - bez ikakvih poreza, jeftinije i ljudi kupuju tamo. I onda na kraju godne od države dobiješ još poklon - porez na profit. Ma, koji profit, molim vas lijepo. Sve to lijepo zvuči na papiru ali kada ideš bacati brojke u stvarnost - uh...Ja se šlepam na muževu firmo pa mi nekako uspijeva nešto i zaraditi (jer ide računovodstvo i sl. preko njega, da imam još taj trošak ne znam kako bih bilo) a muž me tako ili onako zove dobrotvorno društvo, lol... Recimo kod mene konkretno je tako, da moram ja raditi 2mj da bih zaradila nešto što mm zaradi u pola dana (bavi se organizacijom različitih događaja) i nekada se baš zamislim dali mi to uopće treba? Ali ja to radim za sebe, za dušo pa nekako preguram preko toga, da je u Hr najbolje ležati na kauču, neraditi ništa i kukati kako se nema love)
U biti bi još najbolje prošla trampa, valjda tamo nema nekih poreza... (a smislit će jih ako jih još nema)
Cure, sorry na malom obeshrabljivanju, ali ja sam stvarno više luda od svih tih poreza, bili oni krizni ili regularni... Ma, ako se upustite u to vidjet ćete same. Ali nemojte odustati, gdje je volja tamo je put. Ima u Hr jako puno malih biznisa koji jako dobro šljakaju.
I ja već imam brdo ideja ali sa troje malih klinaca je sve to jako kaotično![]()
In Love, vjerujem ti da je tako. Puno ljudi kaže što i ti. Ja ti se divim da uopće radiš uz troje male dječice! Jesu li svi u vrtiću? Tko ih čuva? Kako to fercera, to nas zanimaZa pare znamo da slabo teku :mrgeern:
Da nam država hrani sama sebe, to znamo. Koma! Mi smo stvarno Banana Republika! Sram ih bilo!
Offtopic, ali na stumble upon slučajno nađoh link na uzgoj češnjaka, a o tome se pričalo. Meni je korisno, pa ću saditi, a evo i drugim curama
http://www.thedailygreen.com/green-h...ick=getstarted
Starije dvoje su u vrtiću, mali nije. Nitko ga ne čuva, napravim toliko koliko mogu - dok spava, dok ima dobre dane pa se malo sam zaigra..A inaće radimo zajedno - idemo u parkić pa usput odnesemo paketiće na poštu. Kada zagusti (bolesti i sl.) onda nam uskoci muž ili koji od muževih radnika. Imam nekakav backup bez toga ništa.
Ma, da nema njih išlo bih i bolje i bržeJa bih htjela otvoriti i fizički dućan sa takvom opremom koju imam na webu ali mi muž neda. Ma, ima pravo jer od njih troje je stalno netko ili bolestan, ili ga treba negdje voditi, ili..Ma, znate već kako je sa malom djecom. A ako se tome što radiš ne posvjetiš 100 posto ništa od svega.
Trenutno mi je ovako ok, ne oduzima mi previše vremena - cca 2 sata na dan plus odlazak na poštu, malo se maknem od djece i dječjih problema (što jako paše nakon 6 godina, lol), malo upotrebljavam mozak da mi ne zakržlja skroz) i tako...Ma, najteže je poćeti kada krene ideje same lete na kup i onda samo polako - jednu po jednu. Pomaže ako imaš nekoga tko ti može besplatno ( ili uz neku trampu) uskočiti sa realizacijom neke ideje ( tipa ja bih sada nešto šivalaali nemam pojma o šivanju pa će mi to raditi muževa sestra, dobit će nešto od toga, a ja ću to prodavati i tako...)..
A za Banana Republik se slažem((
Cure moje ja ne znam kak vi zamišljate trampu?
Ja malo imam oglavine pa vidi dva načina. Jedan je da se komšinice/prijateljice ili po forumima razmjenjuju za raznorazne stvari kojima one odokativno određuju vrijednost. A druga koja je legalna se zove kompenzacija i dakle minimalno dva partnera imaju neku robu koja je zanimljiva drugoj, naprave račune za tu robu i to ljepo iskompenziraju. Vrlo čest naćin naplate i prodaje u ljepoj našoj.
Što se tiče raznoraznih poreza, ako otvarate opg ili neki obrt niste dužne odmah ući u sustav pdv-a. E sad sve zavisi kome robu prodajete i koliko repromatrijala kupujete, to treba vidjet pa staviti na papir.
Kompenzacija je ok ali ne može se od nje živjetiRecimo, firma moje frendice je dobila na kompenzacijo stan od 100m2. A njoj treba lova da plati račune, poreze i sl...I što da sada radi s tim stanom? Ne treba joj za živjeti, ne može ga prodati jer je glupi razpored i skupa cijena...Tako da. Sve do neke mjere. Što će meni 300 tegli meda, pa nemožemo samo med jesti cijele dane. Ma, mom mužu stano nude neku kompenzacijo, prije je znao priosati na to pa smo imali doma cijele sobe coac- cole, rio mare tune i sl. stvari ali više ne. Ne možeš toliko toga pojesti a ne možeš ni prodati ako nisi registriran za to..Mi smo to nekako uvalili nekim malim dučanima ali toliko zezancije oko toga..Ne, hvala.
A PDV - istina, ne treba se odmah ući ali ako si firma koja kupuje sirovine onda se više isplati da si u sustavu pdv-a. Ja se baš i ne kužim previše u taj dio računovodstva, pdv-a i sl. jer nisam baš za to, mm je više, ja sam kreativac, ja bih stvarala a neko drugi neka se brine o tom dijelu) He, he, računovodja poludi sa nekim mojim seljčakim razmišljanjima (he he) veli da moram seliti u džungu i raditi tamo
![]()
Take smo mi žene, za džunglu, al znamo sakupiti bobice
A svi na koncu vole zasladit![]()
Ne znam baš da možeš trampit stan za vikendicu itd bez ikakvog terečenja i poreza - zapravo ne možešal bez problema trampimo robu za pekmez, ili usluge za alat. Tu ti država ne može ništa.
Znam da ne zvući idealno dobiti pekmeza i meda za svoje sašivene uradke, ali na kraju krajeva, novac od prodaje ionako utučeš u nekakvu kupovinu/plačanje. Dio potreba se sigurno može pokriti trampom.
Zavisi i kome češ prodavat. Recimo poljoprivrednicima koji svoj urod prodaju silosima se isplati. Ako je recimo cijena kukuruza 100 kn, ako si u sustavu pdv-a fakturiraš 100+ pdv, ako nisi fakturiraš samo tih 100. A opet kad kupuješ repromatrijal i sve ostalo plačaš pdv koji si ako si u sustavu vraćaš, tako da ti se svakako isplati.
Ako recimo prodaješ nešto krajnjem korisniku i to nešto košta 35 kn, krajnjeg korisnika ne zanima jel pdv unutra ili nije.
I treća stavka je naravno i tvoja nabava, ako kupuješ samo repromatrijal i prodaješ maloprodaji, vrlo je vjerovatno da ćeš platiti više nego si iskoristila pdv-a, no ako kupuješ i neke strojeve ili nešto skuplje, onda ti se sigurno isplati ući...
Ma najbolja je trampa, trampit treba koliko se god može...
Rozagroza, što više razmišljam o tvom konceptu to mi se više sviđa.
Recimo da uđem u neki biznis; to vuče za sobom obveze koje moram ispunjati bez obzira jesu li djeca bolesna, imaju li problem, više zadaće, je li mi muž na putu ili nije; plaćati obveze isto tako moram bez obzira koliko sam noći bdjela uz bolesno dijete itd. itd.
A ova varijatna - nešto imaš jer si radiš, pa imaš viška, ili rado to radiš, pa ti nije problem, a istodobno imaš slobodu da ne znam - zasadiš sto ili dvjesto sadnica paradajza neke fora sorte ovisno o svom stanju, prvm, drugom ili trećem, obitelji i ostalo - zapravo daje više slobode. I možda i veću kvalitetu.
Dozvoli da lamentiram, pa me ispravi ako totalno krivo kontam o čem se tu radi...
Recimo da za plasirat neku vrstu povrća, neku sortu, neki proizvod... pekmez ili kroj pregače, svejedno, moraš legalnim putevima tražiti ogromne sume novaca jer dok namiriš reklamu, dadžbine, prodajno mjesto - cijena ode u nebesa i onda je pitanje rentabilnosti - pa se mora raditi na veliko (meni je preko iskustava prijatelja jasno da se biznis ili isplati raditi na veliko ili uopće ne), pa si u žrvnju i stresu. Onda je opet bolje, za obiteljsku majku, da radi negdje u knjižari od 7 do 14 - ako takav postao postoji, recimo.
Istodobno, ti za tu svoju sortu, pekmez, jaknu, sliku... možeš dobiti vrhunsku sadnicu domaćih jagoda - koja bi te isto tako koštala tko zna koliko da je zarađuješ, ili da je kupuješ na placu, još gore, ili lijep ručno rađen stolnjak, ili ne znam - instrukcije za dijete.
Kvaliteta života je na dobitku, obitelj na dobitku zbog majčinog vremena...
Meni se to sviđa.
REcimo da nisam prinuđena raditi, mm nema ništa protiv da ostanem još doma, pa onda nije nužno da donosim novce; protok roba se skraćuje i ide stvar za stvar. Možda i povoljnije, lakše i bolje - obzirom, naravno, na uloženo vrijeme i trud.
Hm... sjajno, zapravo...
Ifigenija vidim da si se već dotakla onoga o čemu sam ja mislila ove dane. Kako taj tvoj imaginarni posao prerasta u pravi biznis u kojem ćeš imati malo vremena za djecu. A mislim iz tvog pisanja po forumu da nikako ne bi htjela.
Jer i ja sam za mali mamin posao, ali i uz najbolju ideju ne bih žrtvovala ove najljepše i najmekše godine...
Meni je ideja trame genijalna...
Jap.
Posve se slažem.
Valjda treba tu i tamo zaroniti u stvar, pa da se podsjetiš što je bitno. I zašto si uopće tu gdje jesi.
Ma nema šanse da ja ganjam neke tipove hoće li platiti ili neće, i programere i tkoveć radi sa mnom, dok netko drugi živi život uz moju djecu.
Dok možemo - žrtvujemo posao za "najmekše godine". I to je dobro, za mene barem
A trampa - o, da!
Ifi, na pitanje kako sam : stand by, redovni posao 8 sati, bolovanje za vrtićke bolesti regularno, za sad nemam potrebe nositi posao doma, ali kako krećemo mislim da ću i to morati laganini. To me opterećuje, ali trenutno nemam izbora. Stalno mozgam: da mm napokon dobije posao, stalan , ja bi mogla doma posvetit svu pažnju mom biovrtu i voćkama, zimnicama, šivanju, svaštarenju koje obožavam... i možda kojoj kokici, purici...
No dok je kredita ... ostajem na polovičnom bivrtu, voćkama, bez kokica, a i šivača mašina je do daljnjeg spremljena u ormar jer jaaako malo slobodnog vremena imam , a i to slobodno vrijeme predajem šmizli kao kvalitetno druženje koje mi fali straaaaašno dok nije uz mene!
Ide ona zadovoljno u vrtić i vidim da joj samo dobro čini, ali .... još je tako mala i ovisna, a mene nema... to me nekad strašno muči. No živ čovjek se na sve navikne, a potrebe su nažalost takve da se neke stvari moraju!
Trampa mi je zakon! Totalno mi je famozna ideja i nema razmišljanja o tome koliko keša imam u novčaniku, tj . nemam.
Ja sam noćas ( u intervalima spavanja jer su klinci bolestni pa baš i ne spavamo) sanjala trampu lol...I to onako, full je funkcioniralo, ko neki dućan samo u stilu zamjene..
Pozdrav,
Mene zanima jel ima gdje na forumu tema gdje se prodaju rucni radovi i slicno? Ili ako netko zna nesto drugo?
Recimo radim kamene makete, tipo ovo i kucice i slicno po dogovoru:
http://www.suveniri-mat.com/galerija/view/2.html
Mozda nasi ljudi i ne bi to kupili, stvarno neznam, nisam to jos prodavala, samo radila za nas doma iz hobija, mozda samo turisti to inace kupuju, ali eto ne gubim nista ako pitam jel znate neku stranicu gdje mogu stavit oglas a da nije njuskalo i sto mislite o tome opcenito?
hvala puno na pomoci i sretno svima ostalima u potrazi za poslom od kuce.![]()
ja osobno mislim da jako fali hrvatskih suvenira, pogotov originalnih..na tvom bi mjestu radje to ponudila nekoj dobroj suvenirnici na moru (s tim da onda moras imati obrt ili firmu) jer ces to lakse prodati nego preko interneta..medjutim mozes probati stvaiti na nekoj oglasnojs stranicu, facebooku ili napraviti vlastiti web (danas imas ponudu tu:http://www.grupnipopust.hr/)
koliko znam nema hrvatskih stranica za prodaju rucnih radova (na tome radi roza pa mozda bude uskoro), eventualno mozes probati staviti na http://www.etsy.com/, netko iz hrvatske vec prodaje..sretno!
Ovo je super ponuda, jedino ne mogu vidjet nigjde jel oni rade po "mom" dizajnu ili sami osmišljaju izgled? Ako je ovo drugo, onda mi je to bezveze - al opet, nekome ko nije u tom poslu sigurno suepr ponuda, dobije se i domena i hosting, postave na net, ma mrak! SaraRi ovo ti svakako savjetujem, al nek bude malo ljepši sajt od tog koji si stavila link, malo je dosadan taj full modri, za galerije je najbolje da je bijeli web sajt.
Otvarati nesto ne dolazi u obzir sada, vise bi to radila kao hobi pa ako se sta i proda dobro, ne treba puno.
Zivim na moru, i tu u Istri imamo toga po gradu sto se prodaje. cak i dosta skupo, a po meni dosta toga i ne bas lijepo napravljeno.
Recimo najsitniji kazuni su vecinom oko 70kn, cak i vise u sezoni, a to je vjerojatno jer netko radi pa naplati sebi recimo 40kn pa ta osoba koja prodaje da sebi naplati na to jos doda ili podupla i eto ti cijene. Ipak zivimo u hrvatskoj i mislim da bi cijene za takve stvari trebale biti manje, pogotovo bas za malene kazune jer to stvarno nije tesko.
A za ljeto mislim ponudit nekome u gradu da to proda, ne ovo ljeto jer ne stignem to radit trenutno ali drugo vjerojatno.
Hvala na savjetu,pogledati cu te stranice, web stranica nije losa ideja naravno ako je posjecena. Inace facebook profil nemam, obrisali to i mm i ja kad smo se upoznali
Ovako da pitam, prije nego pogledam, ako zna ko, jel etsy besplatan? Nema nikakvih placanja necega?
Lijep pozdrav i citam vas i dalje![]()
Posljednje uređivanje od SaraRi : 07.03.2011. at 08:00
etsy nije besplatan
svaka ponuda koju postaviš košta20 centi, i traje čini mi se dva mjeseca
od svake prodate ponude uzimaju sebi 20% od tvoje naplaćene cijene
plus za sve to moraš imati PayPal account koji podržava primanje novca, što je nemoguće za nas sa ovih geografskih širina (pitala, pa znam)
SaraRi, ma, ja sam skužila da je trenutno najbolje oglašavati se na Facebooku jer je tamo ipak najviše ljudi.Imala sam reklamu i ovdje na Rodi pa je bilo 17 klikova po danu što i nije nešto kada podijeliš sa cijenom. Na Fb sam skupila u 2 mjeseca više od 2000 ljudi što i nije loše za jedan tini mini web shop koji prodaje par artikala (za sada)...
A za prodaju tih suvenira se slažem, fali toga, ja vidim samo plastiku od koje mi je već loše...A da probaš sa onim lancem suvenirnica Aqua, baš sam neki dan čitala o njima u nekom starom Globusu.
Ovo za web stranicu je stvarno jeftino jedino ja ne volim te webove jer su onda svi isti. Roza Groza će znati o ćemu pričam ako se bavi tome. Otvoriš web dućan i onda skužiš da su svi napravljeni na istoj podlozi samo se mijenja tekst i opis artikala...Grrr. Dosadno mi to.
Da, a za facebook, slazem se da je vjerojatno najlakse, mozda ga i otvorim samo u te svrhe nekad onda, vidjet cu krajem godine ako odlucim pocet to radit, a i ovisi o malome koliko ce mi dati.
Jel legalno imati facebook samo radi toga? Znaci u svrhu prodavanja maketa bez otvaranja obrta i slicnog?
p.s. Roza cestitam i ja na trudnociSretno
Posljednje uređivanje od SaraRi : 07.03.2011. at 16:49
pala mi je na pamet još jedna ideja o malom maminom biznisu, ali uvijek me muči pravna strana, ako izrađujem nešto tipa unikatne pozivnice za vjenčanje, zahvalnice, kitice i sl. moram imati obrt ili kako to ide?
ovo mi se čini kao idealan posao za mene koja obožavam izrađivati takve kreativne stvari, čak i dijete može pomoći koliko želi, ali opet znam da je teško prodati proizvod...
SaraRi, dali je legalno nemam pojma, ja imam preko firme tako da nije na crno...A vidim puno njih koje imaju na crno pa se valjda može (barem dok te netko ne prijavi, neznam kako to funkcionira u Hr, u Sloveniji bi te srezali odmah na početku...)
Tina, pa uvijek možeš otvoriti kućnu radinost ili kako se to već zove...
e, pa sada je moguće![]()
http://www.net.hr/tehnoklik/page/201...0/0388006.html
Ovdje se možeš besplatno oglasiti s albumom s pozivnicama,zahvalnicama itd...
http://www.forum.hr/showthread.php?t=164903&page=336
Moja poznanica je tako našla jeftinije,a vrlo kreativno rješenje za svoju svadbu.![]()
I mi smo jako jeftino prosli s pozivnicama, prenijeli smo ih usmeno, osim ako nije vjencanje s 500 pozvanih naravno pa je prakticnije,a nase nije bilo, ali inace neznam nikoga tko te pozivnice cuva, pa bi mi bilo zao dati novac za nesto sto ce taj covjek bacit u smece kad procita (sudim po sebi i onima koje poznajem,naravno da ima iznimaka).
Ali naravno da ima jako lijepih i da bi radije kupila ako ne bas zahvalnice i to sto ne koristim ali onda bar recimo cestitke unikatne za neke posebne prigode, recimo kad sam muzu htjela za godisnjicu kupit cestitku prosle godine ne bi vjerovali ali niti jednu jedinu niti ''tvornicku'' nisam pronasla, ni obicne niti one saljive, kao da drugi to ne kupuju,nije mi jasno bas mi je to trebalo, kasnije sam nasla neku koja svira saljivu univerzalnu koja je mogla proci,pa tu dodala svoj tekst, da nisam nasla bi napravila sama, ali me bas iznenadio nedostatak toga a ja mislila da ce ih sigurno bit i to za oba spola, ah. (mlada sam i nisam godinama u braku, tako da nisam do sada to trebala kupovati pa nisam ni znala prije da toga nema).
Eto ideja za cestitke ako se tko time bavi, ja nemam smisla bas, ali bi to rado kupovala, pogotovo dok je mali tako maleni i jedva sam u intervalima rucno napisala tekst hahahha
Pozdrav
SaraRi, da, dobra ideja je izrada čestitki uz pozivnice i zahvalnice, ali nitko ne želi baš dati puno novaca za tako nešto, a materijal dosta košta, a i treba puno vremena, pa trenutno razmišljam koliko bi to bilo isplativo, iako vidim da ručno rađene čestitke i po trgovačkim centrima dostižu cijene od 20-25 kn
ja sam za prvi rođendan svoje mrvice sama radila zahvalnice koje smo podijelili gostima, sama sam rezala papir, otvor za fotografiju, ukrase izrađivala šivanjem, izrezivanjem, ljepila onim pištoljem što topi plastiku,...puno tehnika i vremena, ispale su super
Posljednje uređivanje od tina55 : 10.03.2011. at 17:28
Pa da o tome i govorim, nisam bas nesto kreativna, eto i za onu saljivu cestitku sam dala 20ak kuna, tako da bi za kreativnu i bas za tu prigodu koju trebam dala opet toliko..
Ali istina,neznam koliko se to isplati i koliki su troskovi, sigurno nisu mali..
A i ljudi su danas sve manje susretljivi, sad mi je palo na pamet, to sto radim od kamena, to sam pocela u osnovnoj davno i isla do kraja srednje sa radovima na natjecanja u drzavi, i u pocetku su mi davali kamenje, kasnije u srednjoj su vec poceli naplacivati po simbolicnoj cijeni, recimo manja vrecica 100kn i slicno, a prije 1g kad sam muzu radila nesto vec sam morala traziti i traziti jer nitko nece vise to dati niti prodati, nije mi jasno, to je njima OSTATAK, ono sto bacaju, tako su mi rekli sami, smijesno da ga uopce prodaju a ja bi i platila za to, cak sam pitala i da mi rezu te ploce po punoj cijeni i kazu da nece da im je to premalo i ne da im se, HALO recesija a njima se NE DA JER JE MALO??
Boze svasta nisam mogla vjerovat, sto je manje posla to se i njima manje radi, tako da moram prije nabavit kamen kod kamenoklesara ali ne sigurno ovdje ocito..a onda raditi to dalje kad nadjem vremena
Eto samo jedna pricica, o kojoj se sigurno da raspravljat (ja pitala jedina 3 kamenoklesara u gradu koja imamo,nitko nece) ali nije tema bas pa nije ni vazno..
Pozdrav
SaraRi, ja sam pred dosta godina kupila knjigu o izradi ukrasnih svijeća (tad još nije ni bilo chemaca i sl. dućana) i odem pitat par proizvođača lampiona i sl. da li bi mi prodali malo voska za kreativan hobby, nijedan mi nije htio prodati, jedan mi je čak rekao da mu ne pada na pamet potpomagati konkurenciju i skoro me istjerao iz trgovine, mislim konkurenciju, on proizvodi lampioni za groblje, a ja bi napravila 2-3 ukrasne svijeće s eteričnim uljima za poklon za paljenje u kući
inače, predivno je ovo što radiš od kamena
Posljednje uređivanje od tina55 : 11.03.2011. at 08:20
dobra vijest!!
http://www.tportal.hr/scitech/tehno/...Hrvatskoj.html
Nije me bilo 3 tjedna i dođem i vidim da je otvorena tema koja me jako zanima i pitanje koje me muči pa skoro od kada sam rodila. I sad vas već 3 noći čitam do 1 ujutro nakon što mi Jana zaspe.
Roza Groza i Ifi svaka čast na idejama. Rozi čestitke na trudnoći.
Ifi sviđa mi se način na koji razmišljaš i promišljaš i žalim što ja nisam takva, ja se obično bacim na glavu i bubnem od beton.
Problem je kod nas što ako želiš raditi legalno svugdje te dočekaju porezi, doprinosi i ostala prevelika davanja koja te jednostavno pojedu. Druga stvar je što i taj posao od kuće na kraju bude posao s punim radnim vremenom i angažiran si 24 sata na dan osim ako je to nešto onako čisto za dušu i za džeparac.
Imala sam obrt, nije bio od kuće ali sam nekada znala u kancelariji biti i do 3 ujutro i subotama i nedjeljama i nosila sam taj posao kući i živjela s tim 24 sata na dan jer si sam odgovoran za sve.
Da i još nešto ako otvarate obrt morate imati i školu za to s čim se mislite baviti ili morate zaposliti nekoga tko ju ima.
Imam nekoliko ideja o kojima razmišljam ali niti jedna mi se ne čini previše originalna ili posebna da bi u ovim vremenima uspjela, a niti moje sposobnosti mi se ne čine nešto ekstra posebne - ne znam možda se podcijenjujem. Zadnjih godina sam svjedočila propasti i bankrotu previše obrta i poduzeća tako da me malo strah krenuti u nešto meni novo i nepoznato.
Uglavnom jaaaaaako želim ostati sa svojom Janom ali situacija je takva da moram raditi pa sad kopam rukama i nogama da nešto smislim ali imam neku blokadu i zato mi je jako drago da ste otvorile ovu temu i dale mi malo vjetra u leđa.
Pratim vas sa zanimanjem.![]()
Upravo sam neki dan saznala da se za neke poslove- koje sve, to još ne znam- može ispostaviti račun kao građanin. Navodno tako rade brojni iznajmljivači soba i apartmana na obali. Zanima me koje još djelatnosti to pokrivaju. Na to se naravno treba platiti porez. moja poanta je da nije neophodno imati firmu ili obrt da bi izdali račun.
Svaka informacija o navedenom bi mi zlata vrijedila. Ako netko više zna, jako bih bila zahvalna.
Hm ne znam da kao građanin možeš izdati račun znam da ako iznajmljuješ stan moraš imati ugovor s najmoprimcem koji odneseš u poreznu upravu i onda ti oni izračunaju porez koji moraš platiti. Ne znam kako je u turizmu. Ali da ti obavljaš neku uslugu ili prodaješ neki proizvod i da kao građanin izdaješ račun mislim da to nebi išlo, neka me ispravi netko ako sam u krivu.
Moras imati izdano rjesenje i kategorizaciju, voditi knjige (prihoda, gostiju, prijava na tur. zajednicu, prijava MUP-u), na osnovu rjesenja moras imati pecat s OIB-om i onda moras izdavati racune. Na sve to naravno ide porez (turistickoj zajednici i gradu na osnovi dohotka od iznajmljivanja apartmana/soba). Moras takodjer imati i lijecnicku svjedodzbu za tebe i ukucane (koju obnavljas svake godine).
Ako je godisnji prihod veci od 80.000 Kn, mora se otvoriti obrt.