kicenje drva je preuzeti paganski obicaj.
preporucam dokumentarac "god who wasn't there" za par informacija o katolickim obicajima![]()
kicenje drva je preuzeti paganski obicaj.
preporucam dokumentarac "god who wasn't there" za par informacija o katolickim obicajima![]()
tenksić, pogledat ću kad stignem, ima čitav na youtube http://www.youtube.com/watch?v=MFsmmMTMCHU
cvijeta i seni, pametno kao i uvijek
odkud je kićenje bora poganski običaj iz njemačke?
običaji i kulturološki značaji su se mijenjali kroz povijest, ali to nema veze sa samom srži božića. božić je kršćanski blagdan kroz koji se slavi rođenje isusovo. a kako se on mijenjao kroz povijest, što je uzrokovalo da on danas izgleda ovako kako izgleda nije bitno za ovu priču. ja se ne slažem da je kićenje drvca poganski običaj jer to nije točno. božić, odnosno neki elementi imaju korjenje u poganskim običajima, ali to nije kićenje bora. samo kićenje bora, uostalom predstavlja jedan od simbola. poruka koja je skrivena u tim simbolima je poruka da se ne može služiti bogu ako se ne služi čovjeku. itd....
u svakom slučaju božić je odavno izažao i crkvenih, običajno narodnih okvira. evo čisti primjer toga je dala i petarpan.
meni je zapravo drago da ljudi koji nisu vjernici "slave" božić jer temeljna poruka koju taj blagdan nosi je iznimno pozitivna. što onda ima lošeg u tome da si netko okiti drvce i taj jedan dan u godini bude bolji prema svojim bližnjima nego inače. da se ljudi na taj dan pomire i oproste si. što u tome ima licemjernog?
ja sam se referirala na kolegicu grace, ali sam se malo nespretno izrazila. dakle kićenje bora potječe iz francuske koje se potom u 17. st proširilo na njemapčku, a zatim u 19 stoljeću i kod nas. no zapravo ono što sam htjela naglasiti jest da porjeklo simbola nije toliko bitno koliko njihova poruka, te da nije ništa neobično da su neki poganski običaji inkorporirani u kršćanstvo. uostalom to nije nikakva tajna niti ta činjenica umanjuje ili pobija kršćanstvo. ne vidim problem?
Nekad davno sam čula da se Božić počeo slaviti u Rimu u 4. stoljeću, na datum kad se slavilo rođenje boga sunca, pa je crkva željela potisnuti taj poganski blagdan i umjesto njega slaviti Kristovo rođenje. A običaj kićenja drvca, o tome nemam pojma, evo, sad samo pročitala u doroteinom postu.
cvijeto, post o računanju vremena ti je odličan.
Rozu ne razumijem, jer ako zna da Božić nije datum kada se Isus rodio, niti slavi taj dan, što je licemjerno ako ateisti okite bor? Je li uopće važno tko kiti bor, a tko ne, i koji su razlozi za to? Svašta.
mi samo kitimo bor, nismo bolji prema drugima, ne mirimo se i ne oprastamo
za to koristimo sve ostale dane u godini
jesmo li licemjerni?
I couldn't care less![]()
evo pročitaj beti što je napisala. ona je ispravno shvatila što sam htjela reći. meni se čini da bi se ti samo svađala pa izvlačiš iz konteksta.
petarpan, krumpirić i ekipa smiješno je čitati kako prozivate druge radi licemjerja, a postovi su vam nabijeni ironijom, napadanjem i provokacijama. ne razumijem što su vam svi ostali katolici krivi ako ste se zakačili s njih par?
visnja ja za tebe zaista nemam riječi! prestrašno!!!
i ajd roza i višnja zaista objasnite to licemjerstvo, pliz! meni još uvijek nije jasno jer me se prozvalo da ne znam definiciju pa bih voljela pročitati ju i vidjeti objašnjenje tog licemjerstva na primjeru kićenja bora.
ronin ubi me s onim iz mumijekak si se samo tog sjetila
![]()
RozaGroza i visnja08 ja stvarno ne vidim ovdje ništa licemjerno. Ili čitam neke druge riječi nego vi?
Mozda bi bilo licemjerno da je umjesto boldanog "bolji" stavila "dobar", jer bi se smatralo da je inače zao. No, kad je tu baš riječ "bolji" tada nije licemjerno.
I ne smatram da je dorotea mislila da se samo taj dan oprosti i pomiri, a sutra opek svađe, nego da je to za stalno.
Kada se tako čita, nije licemjerno, zar ne?
Meni je ljepše misliti da su ljudi dobri dok se ne dokaže suprotno. Kršćanska misao? Licemjerna?
Što se tiče popisa i vjere, sve ide glatko. NIKAKVIH problema u mom malom gradu. A postotak? Hm,hm, moram čuvati tajnu, dok se ne objave podaci.
[QUOTE=mikka;1857342]kicenje drva je preuzeti paganski obicaj.
rekoh da sam poganin![]()