Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1648

Tema: Radovi u vrtu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Još nešto, Sika Pika, kokošje gnojivo je jako, nemoj nikad koristiti svježe, neka odstoji bar godinu dana a i onda ga mješaj s dosta zemlje i neka ne dolazi u kontakt s korjenom novoposađene biljke.

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Da i moj prvi susjed me jako "razveselio", obradio je zemlju i planira posijat kukuruz tik do mog vrta, a znamo kako se danas uzgaja kukuruz i da se šprica sa svim i svačim i sad me to sekira. Koliko to može imati utjecaja na moj vrt?!
    Može utjecati, razmisli o tome da posadiš neku živu ogradu između posjeda da smanjiš utjecaj, a svoj vrt lociraj ako je moguće što dalje od njega (ako imaš veću parcelu). Na dijelu zemlje blizu tretiranih nasada najbolje da posadiš neke ukrasne biljke koje nećeš jesti. Nezgodno je i to što on remeti ekosustav pa to utječe na odnos snaga i u tvom vrtu (tj štetočine koje prežive jačaju i mutiraju, a životinje koje bi ih tamanile često ugibaju otrovane). Ali što je tu je, najbolje se ne živcirati i učiniti najbolje od onoga što imaš. I naši susjedi tretiraju svašta, pa opet su prinosi dobri, ali da hoćeš dobiti certifikat za bio uzgoj moraš biti na nekoj udaljenosti od takvih uzgajivača.

Citiraj Rozi prvotno napisa Vidi poruku
    može pliz savjet oko malčiranja: imam na oko 20 metara dužine hrpu različitih višegodišnjih biljaka (lovor višnja, tuje, smreka i različitih grmolikih), ali je još sve maleno i muči me korov koji treba plijeviti. ujedno imamo i puno trave koju stalno treba kositi.

je li netko možda stavljao oko svih tih biljaka pokošenu travu, kao malč? bojim se da im ne naštetim, u tom procesu razgrađivanja trave, šta ja znam što ispušta ujedno, još se i više bojim stavljati travu oko ruža. inače, pokošenu travu smo stavljali oko kaline dok je bila manja i nije smetalo. skupo mi je platiti kupovnu koru za tih 20-30 metara.

travu smo inače od ove godine počeli stavljati u komposter, pa mi sad palo na pamet da iskoristimo i kao malč, ima je dovoljno.
    Da, naravno da možeš, kora se kupuje i koristi većinom samo za parkove i ukrasne nasade. Pokošena trava je odličan malč za sve, od voćaka i drveća do sadnica u vrtu i ukrasnog bilja. Najbolje je da stavljaš friško pokošenu travu, koja je još vlažna, tako će bolje trunuti i čuvati vlagu biljkama. Ne treba čekati da se suši i postane sijeno. U procesu razgrađivanja trave (ako ne raste na zagađenom području) stvaraju se samo korisne i hranjive tvari za nove biljke.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj mašenka prvotno napisa Vidi poruku
    ..prije par godina nisam imala valjda pametnijeg posla pa sam fino prosijanu šumsku zemlju u par tura "zapekla" u pećnici i tako pobila sve što bi me moglo zbuniti ili pojesti sjeme. Sad kad razmislim ne bi baš za sve ponavljala takav genocid , ali zapravo je dobra fora za sjeme koje sporo niče i kad ne znaš baš kako izgleda.
    i ja sam negdje pročitala da se to može raditi ali mi je žao zbog buba i bakterijica. Tako da čekam da izraste to što već raste pa onda pogađam je li to korov ili rog paprika.

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Pokošena trava je odličan malč za sve, od voćaka i drveća do sadnica u vrtu i ukrasnog bilja. Najbolje je da stavljaš friško pokošenu travu, koja je još vlažna, tako će bolje trunuti i čuvati vlagu biljkama.
    PS. jedino treba paziti da trava koju kosiš za malč još nije osjemenila, tj da ne nosi na sebi sjeme koje će se pretvoriti u korov.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •