Zloporabe zakona uvijek ima, to ne ćini zakon trulim, već nam pokazuje da smo eto takva vrsta. Ali ja sam osobno protiv zakonskih ukidanja osnovnih ljudskih prava na korist onih koji će tim zakonima biti spašeni, jer na taj način ne dobijamo ništa doli policijsku državu u kojoj će nas uskoro npr. čipirati za naše dobro.

A ovo sa pripremama, nisam se precjenila, osnovno-školsko znanje mogu bez velikih priprema prenjet na svoje dijete, za srednjo-školsko bi trebala svako malo zagrijat stočić i mm i ja (plus naravno tražiti pomoć za ono što više ne znamo dovoljno dobro), ali sigurno ne svaku večer, jer kao što sam već bila napisala preko nekoliko puta, naš kurikulum ne bi sadržao toliko gradiva (ni približno) kao školski, metoda učenja bi bila potpuno drugačija, vrijeme utrošeno na teoretsko učenje bi se znatno skratilo samim tim što je metoda drugačija i ne ući se toliko detaljno i opširno.

S godinama je cilj dijete naučiti da voli znanje i da voli samo učiti i istraživati. Mislim da svi mi podcjenjujemo svoju djecu, jer ona sama mogu puno toga naučiti bez da im itko išta objašnjava, pogotovo onda kad nema pritiska ocjenjaivanja i ispitivanja kakvo se danas u školama stavlja na djecu. Učenje tada postaje više na razini hobija, radiš to jer to voliš i jer te zanima, a ne jer ti visi ocjena i ispitivanje na glavi. I nakon mojih "predavanja" iz matematike koje odradim u "vrtu ili na pjaci", kad dijete dobije osnovu i shvati što je matematika, samo će nam pokazati da li želi prelaziti gradivo više matematike jer je ono zaista zainteresirano, ili je dovoljno da zna primjenjenu - tad vrijeme i energiju nek troši na nešto što ga uistinu zanima.

Ja se vektora ne sjećam, ne sjećam se ni trigonometrije ničeg toga, za moj život to gradivno nije uopće važno i svo vrijeme utrošeno na bubanje prije ispita da bi dobila što bolju ocjenu za mene je waste of time. Da ne spominjem latinski, grčki (koje volim ali 4 godine bubanja pravila i poslovica na tim jezicima me nije daleko dovelo, znam ga kao i prosjećna osoba koja te jezike nije nikad ni imala u srednjoj školi) i još puno puno gradiva, koje je kroz moju glavu prohujalo ko vihor.