Stranica 38 od 112 PrviPrvi ... 2836373839404888 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,851 do 1,900 od 5551

Tema: Nove cijene vrtića

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ne znam..ali ako im s jedne strane prijeti Skupstina s kaznom a s druge Grad ovisno da li naplacuju po starom ili po novom ocito i nije tako jasna situacija ni kod privatnih vrtica..meni je relativno slicno bilo da placam po starom ili po novom ali bilo bi u redu da se jasno zna koliko se taj vrtic sad placa

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj lore prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam..ali ako im s jedne strane prijeti Skupstina s kaznom a s druge Grad ovisno da li naplacuju po starom ili po novom ocito i nije tako jasna situacija ni kod privatnih vrtica..meni je relativno slicno bilo da placam po starom ili po novom ali bilo bi u redu da se jasno zna koliko se taj vrtic sad placa
    ali ono što je stijena pisala odnosi se SAMO na gradske vrtiće, ne i na privatne
    kao i ovo što si ti sad napisala, da im s jedne strane prijeti grad a s druge skupština - odnosi se SAMO na gradske vrtiće

kao što sam već puno puta rekla, privatnim vrtićima nitko ne prijeti. oni su jedini koji znaju po kojoj se odluci od 1.7. naplaćuju njihove usluge. na njih se odnosi jedna jedina odluka, koju je skupština prihvatila, i koju nitko nije osporio.

u prijevodu, nikome od političara privatni vrtići nisu bili dovoljno zanimljivi da bi se preko njih prepucavali. riješili su ih jednom jedinom odlukom koja je na snazi od 1.7.

u odluci skupštine, koju gradonačelnik nije prihvatio pa je onda nastao ovaj kaos, ne spominju se nigdje privatni vrtići, nema ni P od privatnih vrtića. Kao što sam rekla, premalo je to djece da bi bilo politički zanimljivo

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

shvacam sto pises samo mi nije onda jasno zasto mi voditeljica vrtica laze ako je to tako..upoznata sam da je odluka za privatne donesena pa mi nije jasno zasto je onda jednostavno ne primjene i to je to

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

shvacam sto pises samo mi nije onda jasno zasto mi voditeljica vrtica laze ako je to tako..upoznata sam da je odluka za privatne donesena pa mi nije jasno zasto je onda jednostavno ne primjene i to je to
    pa vidiš, ni meni nije jasno

sve prijateljice čija djeca idu u privatne vrtiće stalno pričaju jedno te isto, da im voditeljice/ravnateljice itd. govore da se još ništa ne zna, da čekaju što će biti, i tako mjesecima
    ja se svaki put čudim jer to nema smisla
    a ravnateljice privatnih vrtića s kojima sam pričala jako dobro znaju da se na njih odnosi samo jedna jedina odluka, i da nema druge, i da se nema što čekati

jedino što se može dogoditi je da skupština izađe s novim prijedlogom cijena za privatne i vjerske vrtiće, i da se onda to usvoji, pa da bandić ne prihvati pa da pošalje opet ministarstvima itd. Ali, sigurna sam da se to neće dogoditi, sigurno neće dok se ne riješi ova saga oko gradskih vrtića, a ona će se riješiti...ne zna se kad

puno ljudi iz privatnih vrtića se nada da će se dogoditi neko čudo, jer je ovakav način (naplata prema dohodovnom u privatnim a fiksne cijene u gradskim vrtićima) kobna za privatne, i ako tako bude i dalje, jednostavno neće moći opstati
    uostalom, i plaćanje prema dohodovnom cenusu u privatnim vrtićima je puno nepovoljnije od prijedloga cijena prema dohodovnom cenzusu u gradskim vrtićima - i to jednostavno nije fer

ali, ponavljam, nikog nije briga za tih 4-5000 roditelja, nisu dovoljno veliko biračko tijelo

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

e, lore daj u ponedjeljak pitaj voditeljiu što to oni točno čekaju
    pa možda nešto i skužiš
    a i podjeliš s nama

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    ali, ponavljam, nikog nije briga za tih 4-5000 roditelja, nisu dovoljno veliko biračko tijelo
    Ma ja, čak ne bih rekla niti da je to u pitanju. Kad je išla skupština u 4 mj, sve je bilo na brzinu i ja bih rekla da su privatne i vjerske vrtiće naprosto predvidjeli. Da izjednače subvenciju gradskim i privatnim vrtićima, što je po meni jedino ispravno, stvara se percepcija u javnosti, vidiš kako se daje bogatima. Ne zna većina, zašto djeca idu u privatne vrtiće, ljudi tame vide "bogate" isto kao što su kad su udžbenici bili besplatni, masovno gunđali kako se knjige besplatno daju i Todorićevoj djeci.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ajmo preskociti vise te todorice, znam da su primjer, ali sad non stop todorici todorici.
    ovdje nam nisu problem oni vec ovaj cirkus koji se dogadja.

po meni je pored sto je u privatnim i vjerskim vrticima dohodovni cenzus prihvacen i vrijedi od 1.7. i to je jasno ko dan, probelm i nepravedno sto ne postoji veca subvencija za drugo djete. dakle ako u privatnom ili vjerskom vrticu imate dvoje djece oboje ce isto placati, a ne kao u gradskoim, jedno placa punu cijenu (bez obzira kakva ce ona na kraju biti) a drugo 50%.
    dakle tih 4-5000 ljudi ako imaju dvoje djece u vrticu i vrtic placaju po dohodvonom cenzusu 1300 kn, sad ce placati 2600
    http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=31352

i da jos da napomenem do sad su subvencije 1000 kn, pa su jeftiniji privatni i vjerski vrtici bili oko 1300 kn za roditelje.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i jos da dodam pogledajte malo tablicu kako je psiholoski lijepo slozena. prvo ide subvenicja za one koji imaju veca mjesecna primanje i oni dobijaju 140 kn. naravno za nas koji non stoppiljimo u ovu od gv mislim ups pa samo 140 kn. to je bila prvo moja reakcija. moram priznati ko god je sastvaljao ove tablice je dobro poradio i na psiholoskom efektu.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    dakle tih 4-5000 ljudi ako imaju dvoje djece u vrticu i vrtic placaju po dohodvonom cenzusu 1300 kn, sad ce placati 2600
    http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=31352

i da jos da napomenem do sad su subvencije 1000 kn, pa su jeftiniji privatni i vjerski vrtici bili oko 1300 kn za roditelje.
    da, ako netko ima prihode po članu kućanstva više od 8000kn, u privatnom ili vjerskom vrtiću će za svako dijete plaćati najmanje 2300kn (toliko koštaju oni jeftiniji), a to znači da će za dvoje djece plaćati najmanje 4600kn

no, neki privatni vrtići imaju popust za drugo dijete (npr. 500kn - nije puno, ali ipak veseli )

za iste prihode će u gradskom vrtiću roditelji izdvajati 400kn za prvo i 200 (a vrtićarca) ili 100kn (za jasličara) za drugo dijete, tj 500-600kn
    ili, ako se bude naplaćivalo po dohodovnom cenzusu za prvo će dijete izdvjati 1800kn a za drugo 900kn (jel je popst 50%, jel da?), tj. 2700kn za dvoje djece. dakle, duplo manje

nije fer i gotovo

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    da, ako netko ima prihode po članu kućanstva više od 8000kn, u privatnom ili vjerskom vrtiću će za svako dijete plaćati najmanje 2300kn (toliko koštaju oni jeftiniji), a to znači da će za dvoje djece plaćati najmanje 4600kn
    eto i ja radim na psiholoskom efektu, tocnije ublazavam situaciju
    Posljednje uređivanje od spajalica : 02.07.2011. at 21:39

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

eto i ja radim na psiholoskom efektu, tocnije ublazavam situaciju

bilo bi dobro da se zaposliš u uredu za vrtićke uplatnice u gradu pa da središ situaciju jednim klikom miša

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

[QUOTE=puntica;1917211]da, ako netko ima prihode po članu kućanstva više od 8000kn, u privatnom ili vjerskom vrtiću će za svako dijete plaćati najmanje 2300kn (toliko koštaju oni jeftiniji), a to znači da će za dvoje djece plaćati najmanje 4600kn

Imam potrebu ovo prokomentirati.
    Ali, da probam ublažiti moguće napade, reći ću da se slažem da sve to skupa nije fer i da je jako teško utvrditi kome je teže ili lakše u životu i tko bi koliko trebao plaćati, ako bi uopće trebali plaćati različito. Nekako mi se na kraju čini da bi bilo najpoštenije utvrditi neki mali postotak obitelji kojima bi vrtići bili besplatni (samohrani roditelji, djeca s poteškoćama, obitelji s više od x djece.... ), a svima ostalima dati jednaku subvenciju od x kn po djetetu (jer svako je dijete jednako vrijedno i grad bi trebao biti jednako sretan za svako koje se rodilo). Pa neka onda svatko odluči što će s tim novcem: platiti gradski vrtić, nadodati još za privatni vrtić, nadodati još više i platiti tetu čuvalicu koju će prijaviti i plaćati joj doprinose, nadodati još još više i platiti sveučilišnog profesora da ti čuva dijete (karikiram).

A komentar na ovo gore je: ako netko ima prihode po članu kućanstva više od 8000 kn, a ima dvoje djece, znači da mjesečno u kuću dolazi više od 32000 kn. Zar bi stvarno ostali gladni da im ode 4600 kn za vrtić?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

sss, u krivu si za ovo zadnje, nikad nemoj druge suditi, ne znaš kako žive ti ljudi s tolikim primanjima. Odnosno koliki su im krediti, gdje su se još zadužili itd.

Ali slažem se s tvojim prvim dijelom, odrediti kategorije kojima će biti besplatno, svi ostali plaćaju kao do sada.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mislim da ako imas 16 000 kn i 2 djece isto placas 4600 kn za dvoje djece jer se gleda ista potvrda, ne duplicira se prihod..ja bez obzira na prihode ne mislim da je to fer jer je stvar prekompleksna..netko tko zaradjuje duplo manje mozda ima stan u nasljedstvo, roditelje koji mu pomazu itd itd...kako odrediti kakve netko realno ima prihode (eventualno kad bi se uzeo u obzir barem kredit za stan ako auto smatramo "luksuzom")..onaj tko zaradjuje vise placa i vece prireze, mozda je digao kredit za postdiplomski na temelju kojeg ima vecu placu..kako odrediti koliko netko realno ima? meni je sve trulo u drzavi Danskoj..

a na drugo dijete u Hrvatskoj cu se mozda odluciti kad dijete ode u skolu, ako onda i nju ne pocnu naplacivati

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj sss prvotno napisa Vidi poruku
    A komentar na ovo gore je: ako netko ima prihode po članu kućanstva više od 8000 kn, a ima dvoje djece, znači da mjesečno u kuću dolazi više od 32000 kn. Zar bi stvarno ostali gladni da im ode 4600 kn za vrtić?
    ne bi ako gledamo samo stvari na papiru, ali da ja spadam u tu kategoriju, sigurno bi zbog toga sto zaradjuem toliko imala i visi standard, i sigurno bi mi sad bio udar na budzet promjena od 2000 kn. vjerujem da bi se prilagodila, jer budimo realni imamo ljude kojima i promjena od 200 kn je puno. upoznala sam i takve roditelje, pa prema njima ne reagiramo tako

i ono sto svi, zaboravljaju je ako toliko ljudi i zaradjuju oni izdavajau puno vise od onih koji zaradjuju manje, jer skala davanja prema drzavi ne ide linearno. neko s prosjecnom placom daje puno manje od nekoga s placom za koju se ovdje ljudi snebivaju. to se nekako uvijek lako zaboravi.

i jos nesto ljudi koji toliko zaradjuju zaradjuju krvavo svoj novac. idu na put cesto, rade prekovremeno, cesto im se dogadja da bi uopce zadrzali svoj posao da moraju otici na godinu dana unutar svoje tvrtke u drugu drzavu. i da oni su to odabrali tako da bi imali za zivot kakav zele. zasto ih sad treba kazniti zbog toag sto su zaradili svoj novac vise nego druge. jer nema veze sto su izdvojili puno puno vise za davanja, ajmo im napaltiti jos i to sto su se odlucili biti drski pa imati jos i djete, a jos gore dvoje.
    tuzno mi je to tako gledati.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zar bi stvarno ostali gladni da im ode 4600 kn za vrtić?
    ne bi kada bi to bilo jednokratno.
    ali to je x 12 mjeseci, pa još x 5-6 godina...
    to je ogroman novac.
    znam da bi se javili mnogi koji bi rekli da se onda roditelji trebaju odreći skupih cipela i ljetovanja, ali možemo li zamisliti da je to novac koji se otkida od djece, njihovog školovanja i razvoja...
    uostalom, zašto bi svi morali živjeti bez jahti i skupih cipela; ako ja ne mogu zaraditi, pa ne treba mi biti krivo ako netko drugi može.

inače neka svijet odmah propadne!
    Posljednje uređivanje od apricot : 02.07.2011. at 22:18

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Jelka, stvarno mi nije bila namjera nikome suditi, zato sam i napisala da je jako teško staviti se u tuđe cipele i znati kome je teže, a kome lakše u životu, pogotovo samo po primanjima. Svjesna sam da ljudi s visokim primanjima s vremenom dođu do jednog životnog standarda kada se jako teško vratiti unazad, baš zbog kredita i zaduženja u koje su ušli, jer su znali da imaju visoka primanja i da to mogu. Sigurno neće netko s plaćom od 4000 kn ući u kredit s mjesečnom ratom od 8000 kn, ali onaj s primanjima od 20000 vjerojatno hoće. I kako sad reći kome je tu teže? Ljutila bi se i jedna i druga strana da se kaže da je njoj lakše.

Tu mogu spomenuti nešto iz svog života, o čemu sam davno pričala sa sestrom pa smo se smijale. Moja prva, pripravnička, plaća je bila 2200 kn (prije 100 godina). S tim sam normalno živjela, plaćala podstanarsku sobu, hranu i sve što mi je trebalo, među ostalim i toalet papir. Onaj u listićima. S vremenom mi je plaća rasla, dogurala sam do 7000 kn. I dalje sam plaćala sobu, hranu i sve što mi je trebalo, tako i toalet papir. Ali, počela sam kupovati role, pa paket rola, pa paket rola s dvoslojnim papirom, pa paket rola s troslojnim papirom, pa paket mirisnih rola s troslojnim papirom... Cijelo vrijeme mi se činilo da živim jednako, ali sam baš po papiru na kraju shvatila da nije baš tako. Mogla sam si priuštiti puno više i bolje svega s većom plaćom... a dobro bi brisao i onaj u listićima s početka, iako mi se činilo da sad više ne mogu bez onog mirisnog.

I na kraju, nisam protiv nikoga s visokim primanjima, da ih je bar što više, bilo bi nam svima lakše. Ako netko ne krade, a ima visoka primanjima, zaslužio je, radom i školovanjem. I neka ima.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

i jos nesto ljudi koji toliko zaradjuju zaradjuju krvavo svoj novac. idu na put cesto, rade prekovremeno, cesto im se dogadja da bi uopce zadrzali svoj posao da moraju otici na godinu dana unutar svoje tvrtke u drugu drzavu. i da oni su to odabrali tako da bi imali za zivot kakav zele. zasto ih sad treba kazniti zbog toag sto su zaradili svoj novac vise nego druge. jer nema veze sto su izdvojili puno puno vise za davanja, ajmo im napaltiti jos i to sto su se odlucili biti drski pa imati jos i djete, a jos gore dvoje.
    tuzno mi je to tako gledati.
    Slažem se potpuno s tobom, tko ima jer je zaradio i zaslužio, neka ima. Ne treba nikoga kažnjavati što je uspio u životu. Zato sam i napisala da treba npr. svako dijete ''nagraditi'' jednako, jednakom subvencijom pa neka pridoda tko koliko može.
    Samo me malo zametao onaj zacrvenjeni i zapjenjeni smajlić kod kometara da bi trebalo izdvojiti 4600 kn, kao da bi to srušilo cijelu financijsku konstrukciju. Ma... razmišljala sam trebam li to uopće komentirati, da ne uvrijedim nekoga, jer mi nije to bila namjera. Na kraju sam ipak napisala.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

istina, poveca se nivo trosenja..medjutim, prije par godina su neke stvari i kostale manje..ja sam kao student zaradjivala cca 1000 kn preko student servisa, izlazila, stedila za putovanja..danas imam osjecaj da sve vise kosta pocevsi od sladoleda koji je ona bio 3 kn kugla a sad je bome 5,6 kn u vinceku..

medjutim, zacudila bi se kad bi ti ja rekla da oko 4500 kn placamo ratu za stan od pedesetak m2- jedna spavaca i dnevni dakle nikakav luksuz, nemamo sobu za dijete..na 25 godina i to po turbo povoljnoj cijeni od 1350 eur prije gradjevinskog buma..prije skakanja CHF-a bilo je povoljnije a sad je katastrofa..tako da uopce ne procjenjujem nikog po placi..

jedino po meni pravedno je ako vec trebalo dici cijenu, dici je u manjoj svoti svima i izuzeti socijalne kategorije jer ovo nema nikakvog smisla

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tu mogu spomenuti nešto iz svog života, o čemu sam davno pričala sa sestrom pa smo se smijale. Moja prva, pripravnička, plaća je bila 2200 kn (prije 100 godina). S tim sam normalno živjela, plaćala podstanarsku sobu, hranu i sve što mi je trebalo, među ostalim i toalet papir. Onaj u listićima. S vremenom mi je plaća rasla, dogurala sam do 7000 kn. I dalje sam plaćala sobu, hranu i sve što mi je trebalo, tako i toalet papir. Ali, počela sam kupovati role, pa paket rola, pa paket rola s dvoslojnim papirom, pa paket rola s troslojnim papirom, pa paket mirisnih rola s troslojnim papirom... Cijelo vrijeme mi se činilo da živim jednako, ali sam baš po papiru na kraju shvatila da nije baš tako. Mogla sam si priuštiti puno više i bolje svega s većom plaćom... a dobro bi brisao i onaj u listićima s početka, iako mi se činilo da sad više ne mogu bez onog mirisnog.

I na kraju, nisam protiv nikoga s visokim primanjima, da ih je bar što više, bilo bi nam svima lakše. Ako netko ne krade, a ima visoka primanjima, zaslužio je, radom i školovanjem. I neka ima.
    da to je ono sto svi pisemo, samo moj primjer ne ide s toaletnim papirom vec jogurtom

Slažem se potpuno s tobom, tko ima jer je zaradio i zaslužio, neka ima. Ne treba nikoga kažnjavati što je uspio u životu. Zato sam i napisala da treba npr. svako dijete ''nagraditi'' jednako, jednakom subvencijom pa neka pridoda tko koliko može.
    Samo me malo zametao onaj zacrvenjeni i zapjenjeni smajlić kod kometara da bi trebalo izdvojiti 4600 kn, kao da bi to srušilo cijelu financijsku konstrukciju. Ma... razmišljala sam trebam li to uopće komentirati, da ne uvrijedim nekoga, jer mi nije to bila namjera. Na kraju sam ipak napisala.
    zasto ne kometnirati, meni je ok da svi napisu ono sto misle. pa da se nadjemo negdje s misljenjima. i ja sam reagirala na tvoj post.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da, i meni je ok prokomentirati..postujem svacije misljenje..nazalost, uvijek nekako ispada da svaka stvar ima 10 kuteva gledanja

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ma glavno da smo se našle

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ma glavno da smo se našle
    jos da se gradonacelink i skupstina ovako lako nadju di bi nam bio kraj

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

evo jos jednog clanka za stavljanje sjetno kiselog osmjeha na lice, jer zabavan je ali jos jedna u moru i na zalost nesto sto smo svi prosli.
    http://www.nacional.hr/clanak/111511...-jedna-potvrda

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

toalet papir. Onaj u listićima. S vremenom mi je plaća rasla, dogurala sam do 7000 kn. I dalje sam plaćala sobu, hranu i sve što mi je trebalo, tako i toalet papir. Ali, počela sam kupovati role, pa paket rola, pa paket rola s dvoslojnim papirom, pa paket rola s troslojnim papirom, pa paket mirisnih rola s troslojnim papirom...
    u tome i jest poanta: ti si prema visini svojega primanja/standarda mogla birati hoćeš li koristiti roza grube listiće ili mirisni četveroslojni s utisnutim leptirićima.
    ali sva naša djeca imaju iste standarde u vrtićima; niti bi moje jelo manje i lošije za 250 kuna koje bih ja plaćala, niti bi nečije, čiji bi roditelji plaćali 1600 kn, jelo hranu uzgojenu na kavkaskim pašnjacima...
    usluga je ista i plaćanje treba biti isto.
    onaj tko želi bolju uslugu, neka je pronađe. i neka je plaća više.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

evo jos jednog clanka za stavljanje sjetno kiselog osmjeha na lice, jer zabavan je ali jos jedna u moru i na zalost nesto sto smo svi prosli.
    http://www.nacional.hr/clanak/111511...-jedna-potvrda
    Dan prije sam i ja prozivjela slicnu birokratsku nocnu moru u petrinjskoj... Sad mi je smijesno ali tad sam stvarno mislila da cu dobiti slom zivaca u jednom trenutku. No kao sto je i autor primjetio, upornost, izdrzljivost, domisljatost i spremnost na placanje biljega na kraju ipak donesu prevagu

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Cini mi se da se previse iscrpljujemo proucavajuci i usporedjujuci pojedinacne primjere: svatko zna nekog-tko zna nekog-tko zna nekog ciji primjer je ziva potvrda da je Bandicev prijedlog s***.
    Mogla bih ja sad nadugo o svom primjeru, koji cini mi se jos nije 'obradjen' ni u jednom prethodnom jer je pomalo specifican, ali necu iz principa jer treba nekako dati objektivan prikaz zasto Serifov prijedlog nije ok.

U glavi mi je totalni kaos od cijele ove zavrzlamen, a iskristalizirale su mi se samo dvije stvari: princip solidarnosti je ok i u principu pali jer onaj tko ima vise, doista izdvaja vise kroz poreze i prireze, tko ima manje i sad izdvaja manje, a tko nema nista, ne izdvaja nista. ALI, nigdje ne prolazi da onaj tko ima vise izdvaja vise kroz poreze i prireze i onda JOS jednom kroz nakadu za tu neku uslugu, koja je za sve ista. To se dogadja jos samo kod javnog prijevoza, za koji izdvajamo kroz prirez, i onda jos moram dati 300 kn za pokaz svaki mjesec, a sirotinja/studenti/penzici itd. manje ili nista.

Nemam niti jedan drugi primjer gdje to prolazi. Recimo, izdvajam dosta za zdravstvo, ali kad dodjem kod doca, i meni i penzicu i studentu i ne znam kome je zdravstvena usluga jednaka i po jednakoj cijeni.

Onda netko moze reci: 'Ali, sto se bunite, ja imam super placu i brdo para, a nemam djece niti ih kanim imati, ili imam pa imam guvernantu, i svejedno mi uzmu za vrtice.'

Istina, ali kao sto je jedna forumasica prije xy postova super rekla, vrtic je drustvena usluga koja omogucuje onima koji se za njega odluce da doprinose dobrobiti drustva, tako nesto je bilo receno.

Mozda sam otkrila toplu vodu, nemojte kaj zamerit', sto bi rekao Serif

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Htio bih vam predočiti jedan izračun.

Da bi četveročlana obitelj platila punu ekonomsku cijenu vrtića mora zaraditi po glavi 8000 kuna. Za četveročlanu obitelj to znači ukupno 32000 kuna neto prihoda. Svi ćemo se složiti da je to puno novaca i da je za očekivati da takva obitelj sasvim solidno živi. I ja vjerujem da većina koja ne zarađuje tolike novce kada vidi takvu cifru lako se složi sa gradonačelnikovom logikom "tko ima više neka plati više". No kako bi se dobila prava slika potrebno je pogledati malo detaljnije.

Kod takve jedne obitelji moguće su naravno razne opcije. Možda privređuje jedna osoba, možda dvije, možda podjednako a možda i ne. Bezbroj je varijanti. No za potrebe ovog primjera, uzmimo da oboje zarađuju po 16000 kuna neto i da imaju na svojim poreznim karticama prijavljeno po jedno od to dvoje djece.

Po RRiF-ovom kalkulatoru ispada da je svakom od tih roditelja bruto plaća cca. 29000 kuna.
    Od tih novaca otprilike 6100 kuna ode na porez i još dodatnih 1100 kuna ode na prirez. Znači ukupno 7200 kuna.
    Od tih 7200 kuna po važećim propisima, odlukama i zakonima Gradu Zagrebu ide čistih otprilike 5200 kuna. To znaći da to dvoje roditelja svaki mjesec u gradsku blagajnu uplati cca 10400 kuna na osnovu svoga rada.

Nije li ta obitelj koja ima više već platila više? Koliko puta više bi još trebala platiti?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I ta obitelj, ako nije sretna da ima baka servis, sigurno ima i tetu cuvalicu jer za te place sigurno ne rade od 8-16

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Posve se slazem da nije u redu istu stvar placati razlicito. A jalni se mogu utjesiti i time da su ti koji imaju vece, posteno zaradjene place, vec platili debele poreze pa bi mogli imati bar malo razumijevanja zasto im nije drago da moraju platiti opet.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja mislim da uopće nisu potrebne analize ko koliko uplaćuje, valjda svak normalan zna da onaj tko zarađuje više daje višestruko više u proračun.
    ajdmo ovako-bili u gradu bilo love za sve da nitko ne krade i ne radi pogrešna i kumovska ulaganja kojekakvog tipa? BI.
    zašto se pokrenula promjena od strane Bandića? Zbog proračuna? Ovako se defitivno smanjuje proračun. ZAšto onda?
    Zbog kampanje. Rješimo se bogataša (čitaj poštene srednje klase), ko ih šiša (malo ih je, malo GLASAČA) i svi ostali-kupimo vaše glasove za 400kn/mjesečno komad. Jeftini glasovi, skoro ko bus do biračkog mjesta koji je plaćo Željko.

nego, mene fascinira ideja zašto ljudi misle da SVAK mora imat isto. onda ajmo vratit socijalizam. Može. Ja ću čekat kadrovski stan.

nego, još jedna stvar. kako su na predavanju papira prošli oni što su bili lažno zaposleni prošle godine i zapravo nisu trebali ni dobit vrtić )

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

valjda svak normalan zna da onaj tko zarađuje više daje višestruko više u proračun.
    meni se cini da ne zna, jer ne bi onda bilo toliko iscudavanja i navijanja da tolike nenormalne razlike u placanju treba biti. Jer nje vec ima.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

jedino po meni pravedno je ako vec trebalo dici cijenu, dici je u manjoj svoti svima i izuzeti socijalne kategorije jer ovo nema nikakvog smisla
    Slažem se.

- Ako je bila preniska cijena vrtića, a svi se slažu da jest (gledajući objektivno, ne prema pojedinačnoj lakšoj ili težoj financijskoj situaciji) - trebalo ju je povećati.

-Ako je bilo u proračunu premalo novca za vrtiće, to je rečeno - ide se na dizanje cijena, logično.

Onda je te cijene trebalo dići, ne previše, ali jednako svima jer svi dobivaju istu uslugu i dalje
    (uz precizno razrađene kategorije s popustima, većima i manjima)

- Ovako se nije dobilo ništa, u proračunu neće biti više novca, usluga ista, roditelji obezglavljeni, pokazalo se potpuno nefunkcioniranje pravne države, propisa i institucija.

- Razradom kategorija s popustima za plaćanje cijene vrtića Grad je mogao sasvim lijepo pokazati socijalnu osjetljivost odredivši povlaštenu cijenu, ili besplatan vrtić socijalno ugroženima, popuste za više djece (kakvi su bili i dosad, ili veći, ako se baš želi poticati rađanje, ili šta već ), tipa 30 posto cijene za drugo dijete, 10 posto za treće, besplatno za četvrto (jasno vam je koliko malo roditelja ima četvero djece u vrtiću).
    -Ovo što sada hoće Bandić apsolutno je demotivirajuće za mladu obitelj s jednim djetetom jer ti prvo moraš uspjeti "isfinancirati" to jedno dijete da bi išao na drugo ili treće. Ovakve mjere te sasjeku u startu.

Mladi par se mora bojati imati više djece jer neće moći platiti vrtić, mora se bojati više legalno zaraditi jer će samim time morati plaćati višu cijenu vrtića
    Mora znati da gradska vlast, odnosno gradonačelnik, bahato zatvara oči pred realnošću u kojoj je savršeno jasno da odavno više nema državnih, poklonjenih stanova i da ogromna većina mladih obitelji upravo zato otplaćuje kredite, da su ta njihova "papirnata" primanja sasvim nerealan prikaz njihovog stvarnog materijalnog statusa.

Da ne kažem koliko je sve to na klimavim nogama (jer stoji samo na samovolji jednog jedinog čovjeka) i koliko se nitko, pa ni oni koji će sada "dobro proći" ne mogu pouzdati da je takvo nešto trajno, nešto na čemu mogu planirati budućnost.

Nije trajno i bolje je neka se nitko ne zanosi time, neće biti trajno jednostavno zato što nije ni pravedno ni racionalno ni kvalitetno napravljeno.

Ovo će biti tek par mjeseci bahatog, slijepog, nerazumnog poigravanja s građanima.
    Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 03.07.2011. at 10:33

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nena jako lijepo sroceno.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja bi još nadodala da ovo nije bila samo kupovina jeftinih glasova u Zagrebu, ovo je namicanje glasova u cijeloj zemlji. U biti je zagrepčanima manje više jasno da je Bandićeva priča šuplja, ali svi oni diljem lijepe naše koje se povećanje cijena vrtića u biti ne tiče, podržavaju ovaj prijedlog i smatraju ga socijalno osjetljivim. Koliko li je samo Bandić glasova osigurao na ovaj način, jer zagrebačko biračko tijelo je samo dio šire priče.
    Čast izuzecima koji kuže o čemu se radi, ali takvih je malo. Zato se on pojavljuje na državnoj televiziji, plaća puste članke u dnevnim listovima i busa se u prsa sa malim čovjekom.

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Kate76 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bi još nadodala da ovo nije bila samo kupovina jeftinih glasova u Zagrebu, ovo je namicanje glasova u cijeloj zemlji. U biti je zagrepčanima manje više jasno da je Bandićeva priča šuplja, ali svi oni diljem lijepe naše koje se povećanje cijena vrtića u biti ne tiče, podržavaju ovaj prijedlog i smatraju ga socijalno osjetljivim. Koliko li je samo Bandić glasova osigurao na ovaj način, jer zagrebačko biračko tijelo je samo dio šire priče.Čast izuzecima koji kuže o čemu se radi, ali takvih je malo. Zato se on pojavljuje na državnoj televiziji, plaća puste članke u dnevnim listovima i busa se u prsa sa malim čovjekom.
    X

Nena, takodjer X.
    Posljednje uređivanje od Sandee : 03.07.2011. at 14:44

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

za sve koji imaju dobar zeludac, za druge ne savjetujem otvaranje linka i citanje
    http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=32784

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja vidim da gradonačelnik ima dobar želudac kad se može ovako razbacivati sa solidarnošću i prat nam mozak na najbezobrazniji mogući način.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tako slatko
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 03.07.2011. at 17:35

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    nego, još jedna stvar. kako su na predavanju papira prošli oni što su bili lažno zaposleni prošle godine i zapravo nisu trebali ni dobit vrtić )
    Ma da, i ne samo to... mene već 3 dana užasno živcira onih "48% manje ili ništa". Zar to nikome nije čudno da ih je tako puno, a po meni nerealno puno... (možda se varam i nemam dobru procjenu - o broju onih s 2 dvoje, troje djece, onih koji su bili na porodiljnom...). Možda su to i ti "lažno zaposleni" bez prihoda...

Ok, ajde da i imam krivu procjenu o tih 48%... ali hoće li ikome biti čudno što nečiji tata koji svaki dan dođe po dijete zapravo "ne živi" s tim djetetom, ili što se su se baka, deda i teta baš 28.6.2011. uselili...

Užasno me to živcira, cijeli taj prijedlog općenito, a to o računanju razreda i mogućim "kombinacijama" pogotovo.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa Vidi poruku
    Posve se slazem da nije u redu istu stvar placati razlicito. A jalni se mogu utjesiti i time da su ti koji imaju vece, posteno zaradjene place, vec platili debele poreze pa bi mogli imati bar malo razumijevanja zasto im nije drago da moraju platiti opet.
    Mene jedino jako jako bode u oči ovo boldano. Zar to znači da ljudi s manjim primanjima nisu zaradili svoju plaću pošteno i krvavo se naradili za nju?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    j

A kaj misliš kak su prošli, zar stvarno misliš da je netko to provjeravao?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Mene jedino jako jako bode u oči ovo boldano. Zar to znači da ljudi s manjim primanjima nisu zaradili svoju plaću pošteno i krvavo se naradili za nju?
    joj ana ne izvlači iz konteksta. lako si pala pod bandićevu retoriku
    nitko nije rekao ovo što ti pokušavaš ugurati nekom u usta. ali je nepobitna činjenica da je velik broj onih koji su prijavljeni na minimalac (svoje forme) a okreću masne pare.
    o tome je riječ

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Pozdrav svima
    majka sam 3 i pol godišnjeg dječaka i luda sam (kao i svi) od ovih vrtičća. ponukana time, napisala sam našem gradonačelniku pismo/pitanje (koje vam objavljujem, a objavljujem vam i njegov odgovor - čisto da vidite kako on razmišlja .

Poštovani gosp. Bandić,
    Ponukana cijelom situacijom u Zagrebu oko vrtića odlučila sam Vam uputiti pismo/pitanje koje vjerujem se sada pita 2/3 roditelja vrtićke djece u Zagrebu.
    S obzirom da je sada 27.6. (3 dana prije Vašeg roka za predaju papira u vrtiće) da li mi molim Vas možete odgovoriti po kojoj cijeni ću plaćati vrtić? Također molim Vas da mi odgovorite toga jutra kad ste se probudili i odlučili provesti, kao neki šerif, svoju odluku o novim cijenama, da li je bilo sve u redu s Vama, tj. da li ste možda patili od nekog stresa ili sl? Jer oprostite mi na slobodi, niti jedan normalan čovjek koji voli svoj grad i njegove građane ne može donijeti takvu odluku i ustrajati na njoj i prisiljavati roditelje da prolaze kroz agoniju kroz koju ih Vi prisiljavate. A vi kao volite „svoje“ Zagrepčane i Zagrepčanke!
    Moj suprug i ja smo roditelji 3 i pol godišnjeg dječaka, rođeni smo u Zagrebu, uredno prijavljeni u Zagrebu, radimo u Zagrebu. Iako radimo puno radno vrijeme i bili smo „kao“ prvi na listi prioriteta za upis djeteta u vrtić, nakon 2 godine čekanja uspjeli smo ga upisati preko debele veze. Da, nije me to sram reći, jer očito je to jedini način na koji se ovdje može ostvariti neko pravo.
    Radimo u prosječnim firmama koje, hvala Bogu, još uvijek redovito isplaćuju plaću i redovito nam od te plaće skidaju poreze, prireze od kojih i Vi sebi uzimate plaću, i zajedno na papiru imamo primanja koja bi nas svrstala u razred plaćanja vrtića od 700 kn. Naravno to je samo dohodak na papiru, jer eto bili smo toliko sebični i bahati pa smo si željeli priuštiti vlastiti stan (da se ne guramo s roditeljima u dvosobnom stanu) radi kojeg smo podigli kredit (jer , na žalost, naši roditelji nisu bili vični krađi i primanju mita i ludo su vjerovali da se poštenim radom može nešto postići i tako su odgajali i nas – o kako su bili u krivu!). I tako smo kupili stari stan na rubu grada od 54 kvadrata i još, sram nas bilo, smo kupili i auto. Tako od naših „papirnatih“ primanja kada odbijemo kredite za stan i auto nama ostanu prihodi kojima bi po novom načinu plaćanja pali u niži platni razred nego što trenutno plaćamo vrtić (400,00 kn), ali to Vas nije briga. Jer po Vama mi moramo biti sretni što imamo kredite jer to znači da imamo dobra primanja?!?!
    Također po Vama ni ne trebamo slati djete u vrtić jer eto Vi ste bili u vrtu dok su Vam roditelji radili u polju i što Vam fali?! (mislim zaista gosp. Bandiću, Vi ste gradonačelnik jedne metropole i zar Vam zaista trebaju takve izjave?!?!)
    Naravno još jednu sitnicu Vam nisam spomenula - a to je da je mom suprugu od prošle godine plaća pala za 30%, ali ni to Vas nije briga jer VI ste odlučili gledati zaradu od prethodne godine (ovdje uopće ne želim pričati o ljudima koji su prethodne godine bili na prodiljnom, bolovanju, bez posla i sl, i po tome neće plaćati vrtić,a ove godine rade i imaju veliku plaću – ne želim se zapravo baviti drugima – želim se baviti sobom i Vama)!
    I zato Vas još jednom pitam i molim da mi odgovorite po čijoj odluci ću ja plaćati vrtić: Vašoj (koju su sva ministarstva pobila) ili Gradske skupštine (koji su se eto tek sada sjetili da bi mogli izgubiti svoje fotelje pa će nešto poduzeti iako su to trebali poduzeti mjesecima prije)?
    Voljela bih to znati prije roka od 1.7. i prije nego odem u MUP i platim 40,00 kn biljega za odjavu svog supruga s naše zajedničke adrese i na taj način smanjim prihode našeg kućanstva i plaćam vrtić kao i do sada 400,00 kn?!
    Ako mislite da sam jedina, varate se, jer mi živimo u državi gdje na tu varku, a i na mnoge druge otvoreno pozivaju natpisi iz novina, sugestije od raznih službenih osoba, političara, udruga i sl.
    Ispričavam se na opširnom upitu, ali nadam se da ćete imati par minuta vremena da na njega odgovorite.
    Majka jednog 3 i pol godišnjeg djeteta

njegov odgovor je:
    Poštovana gospođo XXX,
    Sa 1.7.2011. stupiti će na snagu Odluka o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za naplatu usluga predškolskih ustanova Grada Zagreba od roditelja - korisnika usluga, na koju su se 2 nadležna ministarstva, Ministarstvo uprave i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa očitovali samo na proceduru, a Ministarstvo financija je utvrdilo da je gradonačelnik u pravu prilikom donošenja ove Odluke jer je u skladu sa gradskim Proračunom donešenim krajem 2010. godine i po tom modelu Grad Zagreb izvršava sve svoje obaveze prema pretškolskom uzrastu kao i prema braniteljima, umirovljenicima i drugim skupinama. Oni koji imaju više,plaćat će više,oni koji imaju manje plaćat će manje, oni koji nemaju ništa neće ništa plaćati. Ja razumijem Vaš bijes i nezadovoljstvo pa Vas molim da nadležnom Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport , Ilica 25 uputite zamolbu gdje ćete priložiti dokaz o kreditima za stan i osobno vozilo.
    Što se tiče smanjenja plaće za 30 %, siguran sam da smo u Gradu nastojali zadržati plaće na razini prošle godine.
    Zahvaljujem Vam na Vašem mailu i ukoliko imate još kakvih pitanja ili komentara,slobodno mi se obratite.
    S poštovanjem,
    Milan Bandić

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    joj ana ne izvlači iz konteksta. lako si pala pod bandićevu retoriku
    nitko nije rekao ovo što ti pokušavaš ugurati nekom u usta. ali je nepobitna činjenica da je velik broj onih koji su prijavljeni na minimalac (svoje forme) a okreću masne pare.
    o tome je riječ
    Opet ti mene napadaš! Ne znam zašto, boli me ona stvar i za Bandića i za sve i ne bi vjerovala zadnji dan sam predala papire za vrtić. Ne uvlači me u svađe jer se ja niti želim svađati, ali svi ovako pišu i baš, bar meni ispada ružno za pročitati. Ali odjavljujem se s ove teme jer očito ovdje ne smijem napisati ništa da ne bi kokoši odmah skočile na mene.

ignore

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Svi smo različiti i imamo pravo na različito mišljenje.

Trudila sam se završiti škole koje sam željela i koje sam odabrala na temelju interesa i procjene mogućnosti zaposlenja.
    Živimo daleko od roditelja i bilo kakvog baka/teta servisa.
    Kupili smo veliki stan još dalje od prigradskog naselja jer smo htjeli komfor ali za manju cijenu. Radi toga putujemo na posao oko 45 min.
    Oboje imamo VSS i posao koji zahtjeva puno odgovornosti, putovanja, rada od kuće u sitnim satima (dok djeca spavaju).
    Djecu smo morali upisati u privatni vrtić iz razloga što ne stižemo po njih na vrijeme u bilo koji ponuđeni nam u blizini stanovanja, a u one blizu posla nismo upali jer ne živimo u kvartu. I ne spadamo u dohodovni od 8.000 kn po članu ( za sada smo se "usudili" imati dvoje djece, treće je na putu), nego "tek" oko 5.000. I kupili smo stan na kredit, i odlučili smo se na "štednje" i životno osiguranje, i činjenica da je meni i ovih 1.260,00 kn, koliko sam plaćala za obije bilo puno, ali bila sam zadovoljna. I ne posjećujem ni frizera, ni kozmetičarku, .... , vikendom idem kod svojih i uzgajam povrće i sve ostalo...
    I da, tih 4.600 kn bio bi udar na naš budžet, a da ne pričam koliki će biti kada bude dvoje u vrtiću, a treće u boravku.
    I mišljenja sam da svatko od nas ima pravo na svoj odabir i svako od nas ima pravo mogućnosti. Ja i MM našu plaću pošteno zaradimo, isto kao i svatko drugi, da slažem se. Ali vjerojatno bez manje stresa i manje odgovornosti, putovanja i odricanja. Ali to je stvar organizacije i želje, ničeg drugog.
    I moram potpisati daddycool, o cifri koji mi zarađujemo mjesečno i koju odvajamo u gradsku/državnu blagajnu koja je pozamašna, a usluga koju dobivamo (zdravstvo, školstvo i sl) nam je svima ista.
    Pa udri još više na onog koji ima...
    Kao priča o cvrčku i mravu...sve mi je to sličnije....
    Nisam za to da svi isto plaćamo, ali da ja plaćam za dvoje djece 4.600 kn , da o svemu sama brinem, plaćam kredit i na sve druge načine pokušavam olakšati naš život, a netko ništa...mislim da ni to nije OK.

Sorry, ali morala sam.
    Smatram se prosječnim građaninom ove države, iskreno, čak smatram da za svoj posao ni ja ni MM nismo plaćeni dovoljno, ali uza sve to svoju karijeru stavljam na rub onog minimuma koji mene zadovoljava i ispunjava radi druge mi životne sreće - obitelji.
    I ako budem trebala plaćati tih 4.600 kn vrtića, neka, plaćat ću, jer sam našim vrtićem zadovoljna i nemam baš nekog izbora.
    Ali imam gorak okus u ustima naspram onih umjetno prijavljenih na adresama, rastavljenim, papirnatim minimalcima i ostalim muljažama. naspam njih, ja svoj novac POŠTENO zarađujem i POŠTENO plaćam usluge koje koristim.

P.S još da spomenem da oni koji neće plaćati vrtić, doplatak za djecu će ipak dobiti....

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

e sad, opet ja, naravno da sam protiv ovog prijedloga i odluke o plaćanju vrtića, meni paše, ja neću plaćati ništa sljedeće godine, ali sam protiv odluke, jer smatram da je nelogična i brzopleto složena.

Ali prošlo mi je kroz glavu zadnjih dana nešto, mi se ovdje prepiremo žalimo i plačemo na cijenu vrtića i poskupljenja i ističemo nepravdu oko toga jer plaćamo više ili manje, a što je sa ostatkom Hrvatske, koliko ja znam moji prijatelji u Brodu svake godine predaju potvrde o primanjima i plaćaju cijenu vrtića ovisno o visini plaće...

po meni je trebalo napraviti jednostavno tako da se u obzir uzimaju isključivo samo roditelji i djeca (ako nije samohrana obitelj) i na njih računa prosjek a ne na bake, djedove...pa pola nas ima prijavljena prebivališta na različitim adresama i nisu se prijavljivali, koliko djece živi sa tetama, bakama i tatama ili mamama, bez drugog roditelja....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Opet ti mene napadaš! Ne znam zašto, boli me ona stvar i za Bandića i za sve i ne bi vjerovala zadnji dan sam predala papire za vrtić. Ne uvlači me u svađe jer se ja niti želim svađati, ali svi ovako pišu i baš, bar meni ispada ružno za pročitati. Ali odjavljujem se s ove teme jer očito ovdje ne smijem napisati ništa da ne bi kokoši odmah skočile na mene.

ignore
    ja uistinu ne vidim di je netko napisao to što si ti protumačila-lijepo je napisano da su te plaće poštene, nigdje ne piše da druge nisu. Baš si to ružno iščitala iz one rečenice, a nigdje toga nema.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Da, i ostali plaćaju, ali mislim da nitko ne plaća 2.000 kn po djetetu.
    Neka me isprave ako sam u krivu... mislim da je max 900 kn.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj kata.klik prvotno napisa Vidi poruku
    e sad, opet ja, naravno da sam protiv ovog prijedloga i odluke o plaćanju vrtića, meni paše, ja neću plaćati ništa sljedeće godine, ali sam protiv odluke, jer smatram da je nelogična i brzopleto složena.

Ali prošlo mi je kroz glavu zadnjih dana nešto, mi se ovdje prepiremo žalimo i plačemo na cijenu vrtića i poskupljenja i ističemo nepravdu oko toga jer plaćamo više ili manje, a što je sa ostatkom Hrvatske, koliko ja znam moji prijatelji u Brodu svake godine predaju potvrde o primanjima i plaćaju cijenu vrtića ovisno o visini plaće...

po meni je trebalo napraviti jednostavno tako da se u obzir uzimaju isključivo samo roditelji i djeca (ako nije samohrana obitelj) i na njih računa prosjek a ne na bake, djedove...pa pola nas ima prijavljena prebivališta na različitim adresama i nisu se prijavljivali, koliko djece živi sa tetama, bakama i tatama ili mamama, bez drugog roditelja....
    da, nije se skupila kritična masa u brodu, a ima tu još jedan faktor-zagreb je bogat grad koji uprihođuje puno od građana
    ostatak hr je (uglavnom) u lošijoj poziciji (možda su ispred varaždin ili neki djelovi istre)?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •