Stranica 10 od 45 PrviPrvi ... 8910111220 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 2214

Tema: Krše li žene rađanjem kod kuće prava djece?

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Ali, ja ne želim da se meni, koja sam rodila u bolnici i opet bi, jer je MENI tamo bolje, piše da sam nesvjesno naštetila svom djetetu, da sam podsvjesno željela roditi doma itd. itd.Tko tu koga u zdrav mozak?
    Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Šteta što je mojoj djeci duh okaljan, i što sam ih svjesno istraumatizirala za čitav život. Ako ću vjerovati onom što piše na Rodinom portalu.
    Je li mi citamo isti tekst?
    Ja sam svoje dijete rodila u bolnici i uopce taj tekst ne dozivljavam osudujucim i generalizirajucim, niti se u njemu MENE osobno ne proziva ... jesam ja normalna?
    Imam svoju glavu na ramenima, odluka da rodim u bolnici je bila moja a ne udruge RODA ili nekog teksta na Rodinom portalu, i sa tom odlukom sam mirna iako ja jesam svoje dijete ugrozila tim nacinom poroda i imamo dijagnozu ... pa ne dozivljavam te recenice kao da mi netko kljuca 'vidis, vidis! jesam ti rekla!'

I sad se vracamo na naslov ove teme, jesam li ja ugrozila prava mog djeteta upravo odlaskom u bolnicu i vjerujuci sustavu?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Može. I odmah poslije poroda cijepim i tebe i dite...

E, vidiš, te dvije sretnice (sretnice jer su imale mene da asistiram) su se same legle na leđa. Nisu spontano tažile četveronoški položaj, čučanje, bazen itd....
    A što će meni cijepljenje?
    Sad ako su se one legle, možda im je odgovaralo a možda su imale predodžbu da bi tako trebalo izgledati, ja sam u tom položaju skoro umirala.
    I slažem se da su sretnice
    Pazi kad ti se nacrtam s trbuhom do zuba

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj srecica prvotno napisa Vidi poruku
    Je li mi citamo isti tekst?
    Ja sam svoje dijete rodila u bolnici i uopce taj tekst ne dozivljavam osudujucim i generalizirajucim, niti se u njemu MENE osobno ne proziva ... jesam ja normalna?
    Imam svoju glavu na ramenima, odluka da rodim u bolnici je bila moja a ne udruge RODA ili nekog teksta na Rodinom portalu, i sa tom odlukom sam mirna iako ja jesam svoje dijete ugrozila tim nacinom poroda i imamo dijagnozu ... pa ne dozivljavam te recenice kao da mi netko kljuca 'vidis, vidis! jesam ti rekla!'
    Vjerojatno si normalna, kao što sam, pretpostavljam, i ja.
    Da, čitamo isti tekst i meni je potpuno smiješan i nerealan. Naročito onaj dio o "zauvijek okaljanom duhu" i "to se beba boji da na porodu ne ozlijede njenu mamu".
    A ako ti ne doživljavaš te rečenice kao da te netko kljuca, ne znači da nitko drugi neće.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ispravak, "to vam se beba obraća... to beba govori svojoj majci da se boji da će biti ozlijeđena na svom porodu". Na to sam mislila.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Srecice, i ja sam mirna i zadovoljna svojom odlukom.
    Tim više jer svoju djecu uopće nisam istraumatizirala i mislim da bi bila sasvim zadovoljna svojim rođenjem
    Zato sam i napisala da bi i opet donijela istu odluku.

A uz povratak na temu, i ja imam pitanje: jesu li majke koje se odluče na porod kod kuće, a o istom se educiraju preko interneta jer kod nas neki iole stručni seminari o pkk ne postoje (koliko ja znam, ispravite me ako griješim) ugrozile svoje dijete?
    Jer vidimo da se na internetu, uključujući i Rodin portal, mogu naći polutočni, netočni, pretjerani i zastarjeli podaci?

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Srecice, i ja sam mirna i zadovoljna svojom odlukom.
    Tim više jer svoju djecu uopće nisam istraumatizirala i mislim da bi bila sasvim zadovoljna svojim rođenjem
    Zato sam i napisala da bi i opet donijela istu odluku.

A uz povratak na temu, i ja imam pitanje: jesu li majke koje se odluče na porod kod kuće, a o istom se educiraju preko interneta jer kod nas neki iole stručni seminari o pkk ne postoje (koliko ja znam, ispravite me ako griješim) ugrozile svoje dijete?
    Jer vidimo da se na internetu, uključujući i Rodin portal, mogu naći polutočni, netočni, pretjerani i zastarjeli podaci?
    ne znam....miliš li ti tako?
    nakon što obaviš par razgovora i pregleda sa stručnom osobom koja to radi desetke godine ondje gdje se to može...
    mislim da je malo koja od nas donijela neke odluke bez razgovora sa nekom iskusnom osobom...jel...
    samo na temelju nečega pročitanog na netu...

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Vidjela sam samo jednom u nekoj australskoj seriji scenu gdje žena rađa na nekoj farmi i nema prijevoza ni nikog da joj pomogne, i to je jedan jedini put da sam vidjela na tv-u realan prikaz kako bi to zaista izgledalo, naravno da se nije legla na pod i urlala nego je četveronoške odrađivala trudove. Serija nije inače bila nešto posebno kvalitetna pa nisam ni pratila, slučajno sam naletila na scenu dok odrađuje trudove i sjećam se da mi je to bilo neobično, i da me nije prikovalo uz ekran

OT
    Misliš na ovu: http://mcleodsdaughters.ninemsn.com.au/ ?
    Meni je bila odlična

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pobježe mi post...

I da i mene se dojmila ta scena

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj pepi prvotno napisa Vidi poruku
    OT
    Meni je bila odlična
    E da, to je to.
    Serija mi nije bila nešto, malo mi je graničila sa sapunicama. Previše razvučeno. Ali bilo je jako dobro i drugačije od uobičajenog prikazano to odrađivanje trudova.
    Nisam više sigurna jesam li to vidjela prije nego sam rodila pa me nije zainteresiralo, ili nakon što sam rodila pa nisam imala vremena, ali sjećam se da nisam niti tada ostala gledati do kraja epizode.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

"to se beba boji da na porodu ne ozlijede njenu mamu".
    ja sam nakon svega ostala uvjerena da je moje dijete pri porodu i nakon njega prošlo neku vrstu traume. Vjerojatno se sada toga ne sjeća - premda je imala nekih neobičnih komentara kad je vidjela sliku iz rodilišta u novinama i danas mi s 4 godine savjetuje da kad opet budem rađala bebu ne idem kod doktora (a ja joj nikad, baš nikad, nisam rekla ni riječi o ovome o čemu ovdje pišem), ali to je zbilja teško dokazivo. Ali i traume kojih se ne sjećamo mogu nam štetiti i utjecati na nas.

Mislim da je ona osjetila moj strah i bol, istaumatizirala se zbog odvajanja i grubih postupaka premorenih medicinskih sestara, a bojim se da je i sama osjetila bol pri nasilnom i prebrzom istiskivanju, najnovije što sam pročitala je da prokidanje vodenjaka također može izazvati bol kod djeteta kad prerano udahne (pogledajte temu o prokidanju vodenjaka).
    Dugo je pokazivala paničan strah čim bih je ispustila iz ruku, a kamoli da na časak napustim prostoriju, i ja sam dok bih je nosila i nosila (satima) a ona urla znala pomisliti - ovo ne može biti normalno, pa što bi bilo da živim u šumi, u divljini kao praljudi - do sada bi nas odavno pojeli tigrovi.

Moguće da ovo mnogima zvuči čudno što sam napisala, ali zbilja nisam drugačije mogla protumačiti takav konstantni plač i strah puno nakon što su prošli bilo kakvi grčevi. I danas mislim kako bih se možda mogla idući put s ovim iskustvom, uz puno muke, izboriti za donekle normalan porod u bolnici ukoliko bi dežurna bila neka dobra ekipa, ali više se bojim da neću moći zaštititi dijete.
    Malo se ponavljam, ali evo ponavlja se stalno i ta teorija da žene koje razmišljaju o pkk samo žele doživjeti orgazam pri porodu dok o rizicima za dijete uopće ne misle

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Postoje istraživanja koja Odent navodi u "preporod rađanja" koja itekako potvrđuju da način porođaja ima utjecaja na dijete i njegovo ponašanje u životu. Povezanost raznih lijekova pri porodu na kasnije ovisnosti, stopu samoubojstava, autizam... Pa beba je živo biće koje sve osjeća, kako možete misliti da je ona samo pasivan promatrač.

Sinoć sam baš pogledala dokumentarac http://www.thebusinessofbeingborn.com/ Preporučujem! Govori o rađanju kao na industrijskoj traci s jedne strane, i o orgazmičnom porođaju (najčešće kod kuće) s druge, koji nije ništa drugo nego navala hormona koji se oslobađaju rađanjem bez lijekova i trauma.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Kakvo mi to posebno istraživanje, odnosno ženi koja je odlučila roditi doma treba? Pa moja none je sama rodila u šumi, njena mama nju rodila kod kuće. Imala je babicu koja joj je tjedan-dva prije rekla što sve mora spraviti za porod, vježbale su malo disanje itd. i to je to. Zašto bi ja morala ići na seminar da mi se reče kako da rodim??? Pogotovo u današnje doba kad sa UZVom vidimo da je sve OK sa bebom, da je dobro okrenuta itd. A ako ne dao Bog što krene po zlu organizira se prevoz za bolnicu i moli Boga da će sve biti dobro.

Meni su inače sve ove radionice disanja, dojenja itd malo nepotrebne, kažem meni, sigurna sam da ima žena kojima su super i pomažu im. Na sve to gledam kao na prirodnu svrhu ženinog tijela. Npr. kad sam dobila mengu niko mi ništa nije objašnjavao, sve sam skontala sama instinktivno. Pa i seks, nije mi trebalo puno da shvatim đe što ide...zašto se u današnje doba od svega prave neke velike nauke, porod je nešto najprirodnije što može bit!

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Postoje istraživanja koja Odent navodi u "preporod rađanja" koja itekako potvrđuju da način porođaja ima utjecaja na dijete i njegovo ponašanje u životu. Povezanost raznih lijekova pri porodu na kasnije ovisnosti, stopu samoubojstava, autizam... Pa beba je živo biće koje sve osjeća, kako možete misliti da je ona samo pasivan promatrač.
    A tko misli da je dijete pasivan promatrač?
    Meni se ne sviđa kako je u tekstovima prikazan bolnički porođaj - kao neizbježna trauma, pravilo. S time se ne slažem.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

I jedno pitanje - s čime povezati stopu ovisnosti, samoubojstava, ubojstava, psihičkih poremećaja i ostalog u prošlosti, kad su se svi rađali kod kuće?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I jedno pitanje - s čime povezati stopu ovisnosti, samoubojstava, ubojstava, psihičkih poremećaja i ostalog u prošlosti, kad su se svi rađali kod kuće?
    Mislim da je tada bilo više gladi i siromaštva, a opet manje ovog što si nabrojala.

I mislim također da je stalno spominjanje tog orgazmičkog poroda medvjeđa usluga pkk-u, jer se za to onda hvataju svi koji žele prikazati žene koje traže prirodan porod kao egocentrične ludače. Ja ne očekujem orgazam pri porodu, ni doma ni u bolnici.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne bih se složila. Sve ovo nabrojano u prošlosti je bilo prisutno neovisno o siromaštvu ili bogatstvu, užasni zločini i iživljavanja. Zato mi je smiješno govoriti o zločinima i ostalom kao posljedici lijekova pri porodu.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Meni je to isto malo smješno jer ljudi su ljudi i prije i danas, samo je danas sve nekako megalomanski rašireno, i kriminal i korupcija i sve to...ne mislim da ima veze sa porodima. Doduše brijem da je prije moral bio jači nego danas.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne bih se složila. Sve ovo nabrojano u prošlosti je bilo prisutno neovisno o siromaštvu ili bogatstvu, užasni zločini i iživljavanja. Zato mi je smiješno govoriti o zločinima i ostalom kao posljedici lijekova pri porodu.
    Ni ja ne mislim da su zločini i ostalo posljedica lijekova pri porodu.
    Ali mislim da siromaštvo i glad može biti uzrok očaju i surovosti, odnosno da je nekad često bilo tako. Danas to može biti i preveliko bogatstvo.

Da ti pravo kažem, vjerujem da tebe nekad smetaju ovakvi tekstovi - što se mene tiče mogu se i maknuti s portala ili gdje već stoje, ako bilo koga vrijeđaju, ili se mogu preurediti. Ostavljam to adminima.
    A ti vjeruj da me smeta mogućnost da opet doživim zajedno s djetetom što sam doživjela prvi put. I da mi pri tom neće pomoći tvoje ni Marino iskustvo lijepog bolničkog poroda. I da i mene mogu smetati insinuacije o razmaženim egocentričnim ženama koje sebe stavljaju na prvo mjesto prije djeteta.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ni ja ne mislim da su zločini i ostalo posljedica lijekova pri porodu.
    Ni ja to ne mislim... ali se pribojavam da droge i ovisnosti nažalost jesu. Mislim, zamisli sami početak života koji ti starta s kojekakvim supstancama u mozgu (je i moj je bio ful nadrogiran kad se rodio ), to definitivno nije najbolji mogući početak iz moje perspektive.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

S moje strane najpošteniji je odgovor da o tome ne znam puno.
    Moja barem nije fasovala lijekove, obzirom da sam došla pred kraj trudova i otvorena, to smo izbjegli.
    Ali ipak mislim da je droga i ovisnost bijeg od nekih drugih problema u životu, kao posljedica manjka samopouzdanja koji potiče iz djetinjstva. Možda je to autor teksta bolje istražio od mene, a možda nije
    Meni se čini da je ipak veća opasnost da dijete bude uspavano i slabo doji. Ali nije ni da sam ja istraživala.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali ipak mislim da je droga i ovisnost bijeg od nekih drugih problema u životu, kao posljedica manjka samopouzdanja koji potiče iz djetinjstva. Možda je to autor teksta bolje istražio od mene, a možda nije
    Ma naravno, droga je prvenstvno odraz loše slike o sebi. I naravno da ne mislim da je to direktno povezano - da mislim, mam bi otišla skočiti s mosta Al da je to povoljan i poželjan početak života, aposlutno nije.

Meni se čini da je ipak veća opasnost da dijete bude uspavano i slabo doji. Ali nije ni da sam ja istraživala.
    To apsolutno stoji. Kao i povećane šanse za žuticom. A to onda zna vrlo zakomplicirati dojenje.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zašto misliš da bi bolnički porod povećao šansu za novorođenačku žuticu?
    U ovom članku opisuju njezinu podlogu
    http://hpps.kbsplit.hr/hpps-2004/13.pdf
    I ne vidim koji bi se od faktora za nastanak novorođenačke žutice pojačao porodom u bolnici.....

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tada kad me to interesiralo sam kopala i čitala istraživanja o posljedicama dripa pa je i to bilo jedna od poveznica.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Uh...puno je za čitati unazad pa i neću, znam o čemu se radi, čitala sam članak.

Pravo majke da rodi gdje je nju volja proizlazi ne iz zakona nego iz Ustava!
    Zato zakonom nije ni zabranjeno niti rečeno gdje bi to trebalo biti, jer to može biti gdje god žena odluči.
    Zakon to i ne smije braniti, jer svi zakoni polaze prvenstveno od Ustava.

Ali to nije problem ove priče, već je problem naša država, koju boli uho za sve one probleme koji se ne pojavljuju.
    Zadatak jedne države, koja toliko žarko želi u EU je da ženi osigura porod gdje to žena hoće.
    Zadatak države je da regulira porode izvan bolnice, ženi da potpunu slobodu, prava i sl.
    Priča o "pravima djeteta" je samo jedan trik na koji se pozivaju oni što ne znaju što reći.
    Kao svi smo osjetljivi na prava djeteta pa će oni na tu kartu igrati.

Ja rađam, moje je pravo da to dijete rodim gdje hoću, time mu ne uskraćujem niti jedno pravo, samo biram način na koji će biti rođeno.
    Svojim pravom izbora koji mi također jamči Ustav što god odlučila gdje ću roditi, bilo to bolnica, štala, kuća...ne može se reći da rizik umanjujem ili uvećavam, jer komplikacije su uvijek moguće, genetika, genetska oboljenja i bolesti i sl.

Nećemo blebletati o pravima, jer, da li doktor ima pravo meni izvesti epiziotomiju dok ležim na leđima, a praksa je pokazala da je to najnepovoljniji položaj za rađanje.
    Krši li on neko pravo time što ide linijom manjeg otpora, a ne razumnom medicinskom strategijom "bolje spriječiti nego liječiti".
    Na kraju krajeva, imaju li oni pravo mene držati da ležim na leđima??? Što im daje za pravo da me prisile na to???

U splitskom rodilištu, gdje sam rodila prvo dijete, nisu mi dali da se pomaknem, morala sam ležati na leđima i čekat da se dijete spusti.
    Da li je to "siguran" način ili jedna glupa praksa od koje neće da se pomaknu...

Definitivno sam za to da žena rađa, ne samo kod kuće, nego tamo gdje se osjeća sigurno i gdje ona to želi.

...oni što im se to ne sviđa, lijepo neka svaki put odu u bolnicu i nas, koji želimo svojoj djeci pružiti nešto drugačije (prirodan i nesmetan porod) neka puste na miru!

Ovo je tema kao i mnoge gdje su jedni za, a drugi protiv, ali dokle god to ne šteti onima što žele ići rađati isključivo u rodilište, mislim da je uredu da nas što to ne želimo ne osuđuju.

Ja moram samo napomenuti da sam baš ostala zađučena komentarima u svojoj okolini.
    Ljudi obično komentiraju da se "svašta događa u našim rodilištima" ali da je to sve zataškano i da se sve zataška kada i naprave glupost isključivo svojom krivnjom.
    Znači ima istine i u tom pogledu!
    Često čujem komentare poput "i bolje joj je roditi doma".
    Znači i tu ima istine!

Ali tko će se naći komentirati, oni što će sa 2 promila alkohola voziti subotom navečer po gradu. Neće se pitati da li krše neko pravo i da li na kraju krajeva zaista ugrožavaju promet i riskiraju da netko bude ozlijeđen.
    Ili ona što puši u trudnoći i pije alkohol. Neće se pitati krši li pravo djeteta na zdravlje.
    Mogli bi ovako do sutra...

Zato nema smisla govoriti o tome krši li se neko pravo ili ne ili da li je to pametno ili ne.
    Na državi je da napravi sve što može da prvo ispoštuje Ustav, a nakon njega i ženu kao punopravnog građanina!
    Ili

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Hoćeš reći da je ta stopa u istom porastu kao i prije pedeset godina???

Ja, što mi je to posao, ću ti odgovorno reći da stopa kriminala svake godine raste i u konstantnom je porastu.
    Zabilježen je pad pedofilije zadnje dvije godine, ali ovo ostalo je u porastu svake godine.
    Ni to nije utješna infomrnacija.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj pepi prvotno napisa Vidi poruku
    OT
    Meni je bila odlična
    Ja obožavam McLeods daughters! Od kad su ih prestali prikazivat ne zanima me TV

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pepita, ajde pročitaj pa se onda žesti.
    Nema za i protiv, ovdje je velika većina za to da se ženama omogući rađanje kod kuće.

Nego, osvrnula bi se na ove utjecaje poroda na ostatak života
    Meni to ima otprilike jednako smisla kao i one izjave da smrznuti embriji iz IVF-a pate i da to smrzavanje ostavlja posljedice na buduće ljude koji se iz njih rode.
    Nekako mi je sve to previše, tj. ne može nas jedno tako kratko, rekla bi čak i nesvjesno, razdoblje života u tolikoj mjeri obilježiti. Rodimo se s određenim osobinama koje smo naslijedili, a dalje se cijeli život razvijamo i mijenjamo.
    Evo, ja za sebe mogu reći da uopće nisam ista osoba kao ona prije 5 godina, niti kao ona prije godinu dana, da ne idem dalje (jer i nije usporedivo, uzimam za primjer samo zadnje godine i odraslu dob).
    Jednostavno - život nas oblikuje i mijenja.

Možda stopa kriminala jest u porastu, vjerojatno jest, ali prije bi to dovela u vezu s mnogo drugih stvari (počevši od odgoja koji se znatno izmjenio do vrlo važno - okruženja u kojem osoba raste) nego s time je li netko na porodu dobio drip ili koliko su mamu boljeli trudovi.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa Vidi poruku
    Pravo majke da rodi gdje je nju volja proizlazi ne iz zakona nego iz Ustava!
    Zato zakonom nije ni zabranjeno niti rečeno gdje bi to trebalo biti, jer to može biti gdje god žena odluči.
    Zakon to i ne smije braniti, jer svi zakoni polaze prvenstveno od Ustava.
    Nemoj misliti da se protivim reguliranju i omogućavanju poroda kod kuće jer te ovo pitam.
    No, gdje to u Ustavu piše?

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Ni ja to ne mislim... ali se pribojavam da droge i ovisnosti nažalost jesu. Mislim, zamisli sami početak života koji ti starta s kojekakvim supstancama u mozgu (je i moj je bio ful nadrogiran kad se rodio ), to definitivno nije najbolji mogući početak iz moje perspektive.
    ukoliko je ovo istina mojoj se ne piše dobro
    ali ja ne mogu uopće zamisliti da bi to moglo odrediti djetetovo buduće ponašanje
    da li za to postoji nekakav dokaz ili su to samo tvoja razmišljanja?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nema za i protiv, ovdje je velika većina za to da se ženama omogući rađanje kod kuće.

Nego, osvrnula bi se na ove utjecaje poroda na ostatak života
    Meni to ima otprilike jednako smisla kao i one izjave da smrznuti embriji iz IVF-a pate i da to smrzavanje ostavlja posljedice na buduće ljude koji se iz njih rode.
    Nekako mi je sve to previše, tj. ne može nas jedno tako kratko, rekla bi čak i nesvjesno, razdoblje života u tolikoj mjeri obilježiti. Rodimo se s određenim osobinama koje smo naslijedili, a dalje se cijeli život razvijamo i mijenjamo.
    Evo, ja za sebe mogu reći da uopće nisam ista osoba kao ona prije 5 godina, niti kao ona prije godinu dana, da ne idem dalje (jer i nije usporedivo, uzimam za primjer samo zadnje godine i odraslu dob).
    Jednostavno - život nas oblikuje i mijenja.

Možda stopa kriminala jest u porastu, vjerojatno jest, ali prije bi to dovela u vezu s mnogo drugih stvari (počevši od odgoja koji se znatno izmjenio do vrlo važno - okruženja u kojem osoba raste) nego s time je li netko na porodu dobio drip ili koliko su mamu boljeli trudovi.
    potpis pod mudru Pčelu

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

niti ne ukazuju na neku jaku povezanost anestezije ili dripa sa žuticom. Barem onih prvih nekoliko što sam preletio pogledom.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Napisala sam već da nisam čitala, ali da sam upoznata s temom.
    Ne žestim se, samo iznosim svoj stav.
    Zadnji redovi mog posta ne odnose se na ništa napisano, možda je nešto slučajno pogođeno.

Kriminal je kriminal i uvijek će ga biti, bez obzira na porod i sl.
    Tu nekad i odgoj nije presudan.

I ja sam bila u MPO vodama i naslušala se i tamo svega.
    Nekad je jednostavno nešto nemoguće.

U Ustavu piše pod "Temeljna ljudska prava".

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo je sve kibi dabi
    drip - narkomanija, cjepivo - autizam....
    nagađanja i neki kvazi argumenti koji su zapravo potpuno bespotrebni

jer ima puno pravih argumenata, činjenica da je bolnički porod kod nas u većini slučajeva pun bespotrebnih i često štetnih intervenicija
    da se ne sluša žena
    da se komocija medicinskog osoblja stavlja na prvo mjesto
    da se žena izlaže bespotrebnim zahvatima i intervencijama
    da se ne poštuje njeno tijelo i sama fiziologija poroda.........

ima stotine razloga da se treba promjeniti odnos prema porodu

ali mislim da bi se to trebalo mjenjati u instituciji
    u rodilištu
    i napraviti kuće za porode, omogućiti ženi što mirnije, prirodnije okruženje
    ali u sigurnim, kontroliranim uvjetima

nisam za zabranu poroda kod kuće, ali meni je puno prihvatljiviji porod pod nenametljivom kontrolom zdravstvenog osoblja

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

...oni što im se to ne sviđa, lijepo neka svaki put odu u bolnicu i nas, koji želimo svojoj djeci pružiti nešto drugačije (prirodan i nesmetan porod) neka puste na miru!

Ovo je tema kao i mnoge gdje su jedni za, a drugi protiv, ali dokle god to ne šteti onima što žele ići rađati isključivo u rodilište, mislim da je uredu da nas što to ne želimo ne osuđuju.
    Na ovaj dio tvog posta sam mislila.

Uglavnom se ne osuđuje, tj. većina podržava ideju prava na izbor mjesta rađanja.
    A mogu reći i da mislim kako većina (da ne kažem sve ) žene žele prirodan i nesmetan porod, ne samo vi (koji želite svojoj djeci pružiti nešto drugačije).

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mudra alex, potpisujem i ja tebe
    (vidiš kako ti znaš reći "u većini slučajeva", a ne "uvijek")

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nitko se nije obazirao na moj gornji post o izvanbolničkim rodilištima? koja je razlika između toga i rađanje doma? (u gornjem postu sam spomenula i statistike koje sam taj dan čitala u medicinskom časopisu).

dakle, prije nisu bili sigurni, sada jesu sigurni. zašto su odjednom sigurni ako ne zadovoljavaju neke zamišljene uvjete? imajte na umu da iz ovih rodilišta u Dalmaciji u sezoni može trebati i sat dva do najbližeg bolničkog rodilišta.

ili je cijela ova priča o kontroli i moći?

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Uopće nisam napisala da lijekovi i traume pri porodu utječu na ubojstva, kriminal, korupciju i ostalo što ste nabrojale... Nije uopće bila riječ o stopi nego o načinu i vrsti. Pronađena je povezanost između lijekova korištenih pri porodu i vrste droga koje su uzimane. Što se tiče samoubojstava skužili su da npr smrt gušenjem izaberu oni koji su pri porodu ostali bez kisika i sl. Ne kažem da se to ne može dogoditi i doma...

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ma dobro nemojmo sada takoooooo dalekoooooo...
    Moja prijateljica tvrdi da njen sin započme urlati i tresti se kada mu svijeću uperiš u lice, jer je rođen na carski rez i prvo što je vidio bila su svjetla gore na plafonu.
    Može biti to razlog, a i ne mora. Isto tako, drugoj djeci rođenoj cr to ne smeta.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    imajte na umu da iz ovih rodilišta u Dalmaciji u sezoni može trebati i sat dva do najbližeg bolničkog rodilišta.
    Istina!
    Da ne spominjem konkretno otok Brač gdje imam vikendicu.
    Treba prvo doći do Supetra (nekima treba i 50 minuta do Supetra) pa onda iz Supetra gliserom do splitskog rodilišta, a pri tome moliti Boga da je gliser slobodan i da već nije na putu.
    Prije par dana, kad sam odlazila na Brač trudnica iz Povlja je odlazila u ST 15 dana pred termin, upravo zbog "straha" da ne rodi kući.
    Padne mi sada na pamet, da se reguliraju porođaji u kući, da država pruži sve potrebno, koliko bi se tamo trudnicama olakšalo.

Je li veći rizik krenuti na takav put, da se porodi u gliseru na putu do rodilišta...

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

niti ne ukazuju na neku jaku povezanost anestezije ili dripa sa žuticom. Barem onih prvih nekoliko što sam preletio pogledom.
    Pa da. Da su dokazali povezanost vjerojatno bi se upotreba dripa ograničila na stvarno nužne slučajeve.

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ovo je sve kibi dabi
    drip - narkomanija, cjepivo - autizam....
    nagađanja i neki kvazi argumenti koji su zapravo potpuno bespotrebni

jer ima puno pravih argumenata, činjenica da je bolnički porod kod nas u većini slučajeva pun bespotrebnih i često štetnih intervenicija
    da se ne sluša žena
    da se komocija medicinskog osoblja stavlja na prvo mjesto
    da se žena izlaže bespotrebnim zahvatima i intervencijama
    da se ne poštuje njeno tijelo i sama fiziologija poroda.........

ima stotine razloga da se treba promjeniti odnos prema porodu

ali mislim da bi se to trebalo mjenjati u instituciji
    u rodilištu
    i napraviti kuće za porode, omogućiti ženi što mirnije, prirodnije okruženje
    ali u sigurnim, kontroliranim uvjetima

nisam za zabranu poroda kod kuće, ali meni je puno prihvatljiviji porod pod nenametljivom kontrolom zdravstvenog osoblja
    Potpis.
    S tim da ono što je meni prihvatljivo ne mora nužno biti i drugima. I vjerujem da dobra zakonska i stručna podloga mogu i PKK učiniti jednako sigurnim.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Uopće nisam napisala da lijekovi i traume pri porodu utječu na ubojstva, kriminal, korupciju i ostalo što ste nabrojale... Nije uopće bila riječ o stopi nego o načinu i vrsti. Pronađena je povezanost između lijekova korištenih pri porodu i vrste droga koje su uzimane. Što se tiče samoubojstava skužili su da npr smrt gušenjem izaberu oni koji su pri porodu ostali bez kisika i sl. Ne kažem da se to ne može dogoditi i doma...
    I ja mislim da ideš predaleko, sad će opet rasprava otići u smjeru da će se javiti 10 forumašica s "šta, hoćeš reć da će moje dijete počiniti samoubojstvo ili biti narkoman"
    umjesto da govorimo o onome o čemu je riječ
    a to je da se djeci rođenoj kod kuće uskraćuje pedijatar i uvođenje u matične knjige, a rodilje da se maltretiraju birokratskim vozanjem, nasilnim pregledima, oduzimaju im djecu, tek rođenu, koja bi trebala sisati prvo mamino mlijeko...

mikka - lijepo im reci da će se svi poimence čitati u novinama i da će im u roku keks stići sudska tužba

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Tako je Pomikaki, često diskusija ode u krivom smjeru. Mislim da nekad, u želji da se iskažu pozitivne strane nečega pretjera u "negativnom marketingu" onog suprotnog, a to obično izazove kontraefekt.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ma mi smo ok prosli jer su nam maticarke super, a mislim da nas se sjecaju i otprije 3 godine. bilo je malo problema ali smo ih rijesili. za pedijatra su cak maticarke zvale dom zdravlja i dogovorile nam pregled .

ja osobno mislim da je negdje odozgora dosla naredba da se nama koje radamo kod kuce pravi probleme da prestanemo to raditi, da nas se nauci pameti jer ne postujemo sistem. tako da se meni cini da je poceo rat

nevjerovatno, uz sva sranja koja se dogadaju u ovoj drzavi, oni su se okomili na sacicu zena koje radaju kod kuce , ne znam jedino zasto me to ne cudi

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

drago mi je da ste to riješili
    (ma daj, sjećaju vas se )

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

U Ustavu piše pod "Temeljna ljudska prava".
    Vjerojatno misliš na poglavlje ZAŠTITA LJUDSKIH PRAVA I TEMELJNIH SLOBODA?

Žao mi je. Ne piše ništa o tome gdje se treba roditi, niti ne nalazim ni jedan stavak koji bi se tako mogao tumačiti.

Možeš li napisati u kojem se članku Ustava to vidiš?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo ga opet

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kaj ja mogu kad ne vidim taj krunski dokaz na koji se Pepita poziva?

Možda je i meni Ustavom zajamčeno pravo pisati na forumu protiv dojenja, poroda kod kuće, medicinski potpomognute oplodnje itd..... i savki admin koji me cenzurira time krši Ustav i završit će u zatvoru.

Vi'š, možda bi anchie76 trebala u zatvor jer me davno zbanala kad sam se usudio na forumu podrške nekonvencionalnoj medicini pisati protiv homeopatije. Grubo je gazila moja ustavna prava.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ajde pročitaj ono što sam boldala u nekom postu gore
    ne volim inače boldati, morala sam se natjerati jer izgleda da nekima treba

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vi'š, možda bi anchie76 trebala u zatvor jer me davno zbanala kad sam se usudio na forumu podrške nekonvencionalnoj medicini pisati protiv homeopatije. Grubo je gazila moja ustavna prava.
    mici ti još uvijek patiš zbog toga?

A sad ona grozna Anchie - ak nastaviš skretati temu na budalaštine, i odavde ćeš biti udaljen, stoga drž' se eventualno ustava jer je povezan s temom

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •