Stranica 23 od 45 PrviPrvi ... 13212223242533 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,101 do 1,150 od 2214

Tema: Krše li žene rađanjem kod kuće prava djece?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ovo s mujicom me podsjetilo na jednu epizodu s mog prvog poroda. i bezobraznog doktora. koji me krenuo pregledavati, taman u trudu. pa sam zaurlala da šta ne pričeka da prođe trud. a on meni da šta se derem, da nisam ni prva ni zadnja koja rađa. pa je dobio isto ovu tiradu kao mujica od roze
    pa je pričekao.
    nama je to ostala omiljena anegdota za smijanje, naročito ju mm voli prepričavati

tako da, ima jako puno negativnosti u bolnici, i puuuno toga se mora mijenjati.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

RozaGroza, o tvom ožiljku niti ne namjeravam dioskutirati.
    Niti je tvoj ožiljak tema ovog topica.

Ja nisam nikada napisao da preuveličavate i da nema šanse da vam je bilo tako loše.

Ali sam napisao da nema šanse da je sve loše što ste doživjele posljedica nestručnosti i zločestoće porodničara.
    I velika je vjerojatnost da neke pljuju po zahvatima kojima su bile izložene jer uopće ne shvaćaju da su ti zahvati bili nužni. Jer su prije ili nakon poroda vidjele romantične opise fizioloških poroda i ne mogu prihvatiti da one jednostavno nisu te sreće da njihov porod tako teče.

Naravno da postoje i zahvati koji su obavljeni nepotrebno i na štetu ženi ili djetetu. Ali ti su zahvati sigurno u manjini. Ne trebam roditi da bih to razumio.Zato je tvoj apel da se odavde maknem jer nisam rodio potpuno promašen i naravno da se neću maknuti jer ti misliš da sam nekompetentan.

(na stranu to što sam kompetentniji od tebe govoriti o tehničkim aspektima poroda)

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja cijenim medicinsku struku i vječno im služim ko #odvjetnik# po forumu, ali, zajedno s mojim suprugom-koji je bio prisutan na oba poroda-mogu reći da je-bez involviranja emocija-prvi porod bio pun čisto rutinskog nezainteresiranog i nepotrebnog maltretiranja
    od dripa bez razloga (ČIM SAM STIGLA), nedozvoljavanja kretanja satima, skakanja po trbuhu kojem je slijedio 4dnevni kateter i mjeseci pišanja ko muškarac s tumorom prostate, pretjerane količine dolantina bez upozorenja i pitanja!?, laži da mi je dana "fiziološka otopina!!" kad je dodan drip, 4h nereagiranja na trudove za izgon, nakon čega se naravno trebalo skakat na trbuh, rezanja nakon kojeg slijedili nebrojeni šavovi, pogrešnog šivanja nakon kojeg su slijedile upale, hitne pomoći, a što je najgore ogromnim hematomima na djetetovoj glavi, zajedno velikima ko glava, dakle s FIZIČKIM posljedicama na mene i dijete. O emocijama, odvajanju djeteta do sutra popodne bez ikakvoga razloga i sličnome, neću-to se valjda smatra nevažnim.
    Sve su to jednom prosječnom čovjeku gluposti-jelda? Od ničega gore se ne umire?
    Možda i jesu.
    Reći ću samo da sam prije drugog poroda bila jednako pristojna, normalna ili nenormalna, samo sam više znala i ljudi su bili drugačiji...i isto je krenulo, tj. isti porod, jednako glavica zapela u fleksiji, razlika u težini i veličini glave malena i rodila sam mirno i nježno i normalno, uz babicu koja mi je pomogla u pokretima za fleksiju, doktorica je samo pregledala posteljicu, i to je to.

Dva apsolutno neusporediva slučaja, u kojem se razlikuje samo činjenica da sam na prvom porodu bila mlada i prestrašena i naišla na drugačije ljude. A posljedice-fizičke-jer se o emocionalnima ne smije-nebo i zemlja.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Zašto ne bi smjeli o emocionalnim posljedicama?
    Samo što ja smatram da tu možemo pričati prvenstveno o emotivnim posljedicama na majku, a ne na dijete.
    Jasno mi je da ima i drugačijih uvjerenja i vjerovanja, ali možda bi se ipak trebali zadržati na empirijskim spoznajama.

I slažem se s mujicom, ne vjerujem da liječnici čine sve ove radnje na porođaju iz zlobe (ili da stignu na svoju omiljenu tursku seriju). Prije zbog (eventualno) krive procjene, možda iz straha, ne znam. Ali ne vjerujem da su baš takvi sadisti da uživaju u mučenju žena.

Slažem se i s beti, naravno mujica ima pravo ovdje raspravljati, kao roditelj. Bez obzira na to što nije rodio, kakve to sad veze ima?
    Pa zar i mi na topicu do raspravljamo o jedenju posteljice, a sve bez vlastitog iskustva

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja bi rekla da hrpu stvari rade inercijom, bez promišljanja o manjim posljedicama, isključivo s mislima o ozbiljnim, po život opasnim stvarima

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    ja bi rekla da hrpu stvari rade inercijom, bez promišljanja o manjim posljedicama, isključivo s mislima o ozbiljnim, po život opasnim stvarima
    Da, ti si lijepo definirala ovo što sam ja mislila pod strahom.
    Baš tako.

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Dodat ću na raspravu: i liječnici su ljudi i griješe, nažalost.
    Ovim ne opravdavam razne medicinske potrebne/nepotrebne intervencije.

I mi, žene, koje rađamo, međusobno se razlikujemo.
    Postoje stvari koje su subjektivne prirode.
    Takve su i emocije - osobne - jer ne reagiramo svi na isti način za isti događaj/podražaj.

I mujica je napisao da nemamo svi jednaku sreću da nam porođaj teče po (zadanom!) planu.
    Svaki porođaj nosi određene rizike. Bolnica nije hotel već zdravstvena ustanova koja pruža pomoć ženi pri rađanju s namjerom da taj proces okonča sa sretnim završetkom.
    Nažalost, događaju se razne neočekivane situacije, postoje i liječničke pogreške ... iskreno suosjećam sa svim ženama koje su patile, kojima je bilo teško ... nije mi namjera omalovažavati emocije i boli tih majki, jer to što one proživljavaju jest pakao.

Naravno, ISTINU treba reći glasno, potrebno je reagirati i mijenjati stvari u pozitivnom smjeru.
    Npr. sama činjenica da je suprug mogao biti sa mnom u rađaonici je divna i revolucionarna, jer ne vjerujem da bi mu to dopustili prije 20 ili 30 godina.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nisu oni sadisti koji uzivaju u mucenju zena nego je vecini ljudi (ukljucujuci i zene o kojima se radi) svejedno sto se dogada s njihovim tijelima na porodu, a sve kao produkt kulture (opet ja o kulturoloskim utjecajima). taj stav se toliko vec uvrijezio da se, kad dode zena kojoj nije svejedno, ljudi osjecaju maltene napadnuti. znaci zene imaju stav da ne mogu roditi bez pomoci, osoblje bolnice ima stav da oni "poradaju".. i eto zavrzlame.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    I velika je vjerojatnost da neke pljuju po zahvatima kojima su bile izložene jer uopće ne shvaćaju da su ti zahvati bili nužni. Jer su prije ili nakon poroda vidjele romantične opise fizioloških poroda i ne mogu prihvatiti da one jednostavno nisu te sreće da njihov porod tako teče.
    ja mislim da je statisticki i evolucijski nemoguce da su zahvati nuzni u tolikom broju. da je tako, davno bi izumrli ko vrsta. i uopce ne mislim da su porodnicari zlocesti, nego da im je pocetni stav prema porodu pogresan. a s pogresnim pocetnim stavom se ne moze bas negdje stici.

i kad kazes da si kompetentniji govoriti o tehnickim aspektima, znaci recimo da si ucio o porodu, ali definitivno je roza kompetentnija da stvarno rodi , zene se s tim znanjem rode. i rijetke su one koje stvarno trebaju pomoc pri porodu, puno rjede nego sto bi se reklo ovako po pricama, iskustvima.

pogledaj recimo (pretpostavljam da ti se nece dati ali ipak) statistike sa "farme" ine may gaskin, koliko su rezultati drasticno drugaciji (bolji) od bilo kojeg rodilista (recimo postotak sekcija od 5% u odnosu na 30% u rodilistima). mislis da je to zbog vanzemaljskih metoda ili samo zbog drugacijeg pristupa?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Svaki porođaj nosi određene rizike
    marna, baš je u tome poanta. tu praksu treba mijenjati. velika većina poroda ne nosi sa sobom određene rizike. velika većina poroda ne treba nikakve intervencije. i da ima žena kojima je rizik od nekog postotka komplikacija opet previsok, i unosi im nemir te ne žele i nikad neće željeti rađati kod kuće. smiruje ih činjenica da je operacijska sala blizu i da je lječnički tim tu. i tim ženama, a takvih nas je većina, treba omogućiti mirno rađanje. jer, po meni je pitanje dana kad će se legalizirati asistencija kod poroda kod kuće. najvažniji uvjet je tu - školovane primalje. kojih je možda premalo, i koje sigurno nemaju iskustva. a i pitanje je i gdje će te primalje steknuti iskustvo , sve na obuku u nizomsku, il?
    dakle, pustimo na stranu lječničke pogreške. ako rađaš u bolnici, preuzimaš rizik od lječničkih pogrešaka. kao što ako rađaš doma, preuzimaš neke druge rizike. uključujući i lječničku, odnosno primaljsku pogrešku.
    stvar je u pristupu porodu.
    koji se u bolnicama mijenja itekako.
    pa pogledaj rađaonu u rijeci - lopte, muzika, prigušeno svjetlo, stolčić... prije 10 godina, ništa od toga.
    prije 10 godina si morao ležati na lijevom boku, bez mrdanja, koliko god treba. nisi smio piti. ništa. satima. danas to nije više tako. pa nit ne moraš imati trudove, mujice, probaj 6 sati ležati na lijevom boku i ništa ne piti, a možeš, da približiš iskustvo, svakih 5 minuta reći ženi da ti sjedne na trbuh i takosjedi 2 minute.
    niti su onda lječnici bili sadisti, niti su to danas.
    nego, ovo što kaže krumpirić.

mikka, kakvih 30%?
    od kud taj podatak?
    o tim statistikama kućnog poroda smo već 100 put raspravljali, i sjećam se da me nikad nisu uspjele uvjeriti u ništa.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

30% i u porastu. ne znam otkud, citala sam na vise mjesta i gladala u nekim dokumentarcima. ne znam kolko je po preporukama who, mislim da ne bi trebao prelaziti 20%, prelazi. u brazilu se u privatnim klinikama doslo do cak 80%

tebe i beti te statistike nece uvjeriti ni u sta, a nekima od nas dobro dodu ko reality check da se podsjetim da je porod u vast majority slucajeva normalna i sigurna rabota

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

isuse kak mi je ovaj gore post ispao

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

sve zg bolnice imaju već oko 30% CR
    PR u zg, koliko sam uspjela saznat i ako je točno, oko 60%
    no rijeka ima 8-9%, tako nešto, i u svijetu HR rodilišta može se smatrati sigurnim rodilištem za one koje traže rodilište s prirodnijim i nježnijim pristupom.

PKK u HR samo je odgovor na manjak izbora za žene, mislim da bi mnoge rodile u kućama za rađanje, centrima za rađanje i sl. (svi su tako organizirani da imaju mogućnost brzog i efikasnog transfera, a i odlična je trijaža prije poroda).
    No mi toga nemamo pa se pojavio jedini izbor koji možeš napravit ako ti se nijedna bolnica ne sviđa - ostaneš doma.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

kratko i jasno...

ne krse ali je jako neodgovorno od njih, moze nedaj boze ugroziti bebu u slucaju neke komplikacije a pored sebe nemati neku strucnu osobu koja moze pomoc(ne racunajuci babicu)

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku

(na stranu to što sam kompetentniji od tebe govoriti o tehničkim aspektima poroda)
    Ti si kompetentniji, možda, govoriti teoretski o porodu, al praktično nisi.
    Iskreno, ja odbijam i muške ginekologe jer mislim da pojma nemaju i da to što su naučili iz knjiga i prakse malo vrijedi kad on meni zarije ručetinu dole, ja vičem da boli a on reče da je to normalno Tako da mi je rasprava o porodu, bolovima, epi, dripovima, nasjedanjima na trbuh, prekidanjima vodenjaka itd. sa muškarcem, pišanje u more.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Ti si kompetentniji, možda, govoriti teoretski o porodu, al praktično nisi.
    Iskreno, ja odbijam i muške ginekologe jer mislim da pojma nemaju i da to što su naučili iz knjiga i prakse malo vrijedi kad on meni zarije ručetinu dole, ja vičem da boli a on reče da je to normalno Tako da mi je rasprava o porodu, bolovima, epi, dripovima, nasjedanjima na trbuh, prekidanjima vodenjaka itd. sa muškarcem, pišanje u more.
    Hihihihi... rjetko sam ovdje ali ovo me baš nasmijalo, pa je... baš je tako. Jako me i žalosti kad se pojednici razbacuju stručnim rječnikom i terminima da bi time poklopili one koje govore-pišu manje stručno... ali sa više iskustva i srca. Osobno ne mislil da su porodničari nestručni i zločesti.... ali vrlo često im se ne radi, rade rutinski i požuruju porod da bi se rješili. Većinom je tako. Ima i lijepih poroda u bolnici ali oni su u manjini.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Tako da mi je rasprava o porodu, bolovima, epi, dripovima, nasjedanjima na trbuh, prekidanjima vodenjaka itd. sa muškarcem, pišanje u more.
    X
    Osim rijetkih visoko senzibiliziranih.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

ni Al' smo različiti! Ja više volim raspravljati sa muškarcima, pa ma koja tema bila. I ne volim da mi žena zariva ruku "dolje" (a ni muškarac.) A kad se tiče trudnoća i poroda još sam upućenija od njih i još bolje raspravljam, he-he.

mikka, u Ri rodilištu je prosjek CR 10-12%. Pročitala sam na njihovoj internet stranici (http://www.kbc-rijeka.hr/kbc.php?ouId=48). Daleko je to od 30%.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 20.08.2011. at 15:16

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Svimbam mudru cvijetu.

ja mislim da je statisticki i evolucijski nemoguce da su zahvati nuzni u tolikom broju
    Da se samo osvrnem na ovo "evolucijski" :svrbe_prsti:
    Možemo to tumačiti i na način da se čovjek jest udaljio od prirode, o nedostacima naše građe koji otežavaju porod sam već pisala, ali razvija nam se mozak i time prevladavamo ostale poteškoće.
    Dakle, mozak je naš evolucijski napredak koji neutralizira neka druga nazadovanja.

I pustite mujicu da raspravlja s nama.
    Ne drže vam vodu ove priče kako nije rodio pa ne zna ništa o porodu.
    Nije ni S. Hawking nikad bio u svemiru, a nu ga - rastura

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Hawking je imao kapaciteta javno priznati (2004.) da nije bio u pravu za crne rupe
    Malo mi je nategnuta ova priča da je mozak problem. Prije bih rekao da se radi o suvišku marketinga (ergo manjak mozga).

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Malo mi je nategnuta ova priča da je mozak problem. Prije bih rekao da se radi o suvišku marketinga (ergo manjak mozga).

Kako sam ja razumjela Pčelicu, ona smatra da je mozak rješenje problema, a ne problem.

PS. stiglo još jedno muško na porod....

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Potpisujem Pčelicu Maru.
    Treba biti bolje, ali to idealiziranje neke arkadijekse prirode koja sve riješava sama od sebe je čista utopija.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Davore, Beti je dobro shvatila, ti nisi.

Evolucija ne znači napredovanje u svakom pogledu, evolucija je prilagodba - napreduju oni segmenti koji vrsti omogućavaju uspješnije preživljavanje u određenim uvjetima, a oni nepotrebni nazaduju.

Neki nametnici su se razvijali u smjeru da gube sva njima nepotrebna osjetila, tipa vid, sluh i sl., a razvijaju samo one osobine koje su im potrebne za uspješno preživljavanje i razmnožavanje u domadaru, npr. reproduktivni sustav, razni organi za pričvršćivanje i sl.

Kod ljudske vrste se razvijao mozak, to je naš evolucijski napredak koji nas je izdvojio od ostalih životinja.
    Ali, to ne znači da u nekim drugim segmentima nismo nazadovali. Jesmo, itekako. Ali to nadoknađujemo upravo tim naprednim mozgom.

Nadam se da ti je sad jasnije

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

OK, ali mozak se nije bitno mijenjao zadnjih, valjda, 100 000 godina, a porod je postao medicinski problem tek zadnjih, valjda, stotinjak godina. Čak i ako uzmeš kreacionističko datiranje vremena ispada da ljudska vrsta većinu vremena nije imala puno koristi od svojeg velikog mozga.
    Rekao bih da je točno jedan mozak zaslužan za svu paradu s uvjeravanjem ljudskog roda kako nije kompetentan bez vrhunske medicinske pomoći donijeti dijete na svijet, mozak Edwarda Bernaysa. Taj je znao sve Freudove frustracije pretočiti u marketing.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ne nego je u zadnjih sto godina medicina konačno uspjela smanjiti smrtnost na porodu :
    "The historical level of maternal deaths is probably around 1 in 100 births.[15] Mortality rates reached very high levels in maternity institutions in the 1800s, sometimes climbing to 40 percent of birthgiving women. At the beginning of the 1900s, maternal death rates were around 1 in 100 for live births.[citation needed] The number in 2005 in the United States was 11 in 100,000, a decline by two orders of magnitude,[12] although that figure has begun to rise in recent years, having nearly tripled over the decade up to 2010 in California.[16] For the United States, 11 in 100,000 is now one of the lowest estimates. Maternal deaths in the United States range up to 17 per 100,000 live births.[1" wikipedia
    ima puno detaljnih podataka po zemljama na WHO stranicama pod mother moratlity.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    ne nego je u zadnjih sto godina medicina konačno uspjela smanjiti smrtnost na porodu :
    To je jednako istinito kao što je istinito to da smo prestali oboljevati kad smo se počeli cijepiti - a istina je zapravo daleko od toga.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

To je jednako istinito kao što je istinito to da smo prestali oboljevati kad smo se počeli cijepiti - a istina je zapravo daleko od toga.
    ti ćeš svoju istinu naravno argumentirati,

a baš me zanima kako

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Roza, nije tako. Istina je negdje između, ali više na strani medicine.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

i
    Ne, istina nije daleko od toga. To jest istina.
    Da li si ikada čitala o povijesti medicine, ako nisi, onda jesi o ljudima u povijesti i koliko su umirali jako mladi. Probaj neku knjigu od Cronina, bar da vidiš kako je bilo ljudima prije razvoja medicine.

I jedini lijek za neke bolesti je cijepljenje. Ili molitva. Ja vjerujem u prvo što se bolesti tiče.

I trudnoća i porod su postali fiziološki događaj u više od 90% slučajeva tek kad se na njih počelo gledati kao na bolest. Paradoks? U ovom slučaju ne.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Prvo su se ljudi molili Bogu, onda im je on dao cjepivo

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    I jedini lijek za neke bolesti je cijepljenje.
    ma daj, a koje to?
    Uzgred, zašto u Nizozemskoj nije opći pomor rodilja uz onoliku stopu poroda doma?! Netko je opasno polupao lončiće.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ovo što se danas događa sa porodima je upravo tretiranje trudnoće kao da je bolest.
    A ja uvijek prije vjerujem Bogu i molim mu se, nego da nade polažem u babu sa špricom koja mi želi natrpat dijete otrovima.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Prvo su se ljudi molili Bogu, onda im je on dao cjepivo

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj cubana prvotno napisa Vidi poruku
    prvo su se ljudi molili bogu, onda im je on dao cjepivo
    lol

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Smrtnost rodilja u 1800- ima je usko povezana sa pomodarstvom da žene rađaju u bolnicama, na selu je smrtnost bila znatno manja, glavni uzrok tadašnje smrtnosti u bolnicama je činjenica da nisu znali da bacili uzrokuju bolesti i bakterije infekcije, pa je jedan liječnik redom pregledavao rodilje bez pranja ruku, znalo se dogoditi da čitav odjel rodilja pomre, zvali su to porođajnom groznicom. tek kad je jedan liječnik prilikom javne autopsije jedne takve žrtve se slučajno zarezao, zarazio, dobio iste simptome, i izgubio ruku zbog gangrene su povezali 2 i 2. Od tada smrtnost rodilja u bolnicama opada.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Evolucija ne znači napredovanje u svakom pogledu, evolucija je prilagodba - napreduju oni segmenti koji vrsti omogućavaju uspješnije preživljavanje u određenim uvjetima, a oni nepotrebni nazaduju.
    pa da, a prezivljavanje i opstanak vrste ovise upravo o porodu, kaj ne? prema tome ne bi nam mozak bio tako velik naustrb poroda, nego bi se i porodni proces prilagodio. inace odosmo svi vrit.

a za smrtnost prije 200 i kusur godina moramo uzeti u obzir jos nesto, nedostatak mnogih stvari koje su danas maltene default, od uvjeta stanovanja do kvalitete prehrane, dostupne medicinske skrbi, planiranja broja djece, financijske situacije.. nebo i zemlja.

beti, i odent je rekao da su kod nas u rodilistima statistike medu boljima u svijetu (sto se tice smrtnosti, broja cr i ne sjecam se vise cega). ali broj cr je u stalnom porastu, kolko se sjecam.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

odgovor na predzadnji post:

to zadnje što opisuješ desilo se u našem okruženju - u Mađarskoj
    Posljednje uređivanje od Danci_Krmed : 20.08.2011. at 22:35

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zapravo studenti medicine (uvijek su studenti krivi) nisu prali ruke između obavljanja autopsija i pregleda rodilja.
    Edit: to se događalo svuda, al je Semmelweis u Mađarskoj skužio zašto.
    Al eto i argumenta za manje vaginalnih pregleda
    Posljednje uređivanje od Cubana : 20.08.2011. at 22:39

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ili Austriji?
    Istekao mi edit.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    beti, i odent je rekao da su kod nas u rodilistima statistike medu boljima u svijetu (sto se tice smrtnosti, broja cr i ne sjecam se vise cega). ali broj cr je u stalnom porastu, kolko se sjecam.
    Bila sam u kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo koji prikuplja statistike o porodima i spremila naše statistike za jednu EU bazu.

2000 - 10,8% CR
    2008 (zadnja godina za koje imamo podatke) - 17%

Za usporedbu: Grčka (2008) 50%, Italija (2008) 40%, Austrija (2009) 28,8%, Nizozemska (2008) 15,4%

Dakle, komparativno smo niži ali postotak vrtoglavo raste

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

isuse, 50%

jos par tisucica godina pa cemo postati super brainy homosapiensi i svi cemo se radati na carski

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    Bila sam u kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo koji prikuplja statistike o porodima i spremila naše statistike za jednu EU bazu.

2000 - 10,8% CR
    2008 (zadnja godina za koje imamo podatke) - 17%

Za usporedbu: Grčka (2008) 50%, Italija (2008) 40%, Austrija (2009) 28,8%, Nizozemska (2008) 15,4%

Dakle, komparativno smo niži ali postotak vrtoglavo raste
    ovo je strašno!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

isuse, 50%

jos par tisucica godina pa cemo postati super brainy homosapiensi i svi cemo se radati na carski
    Ja bih rekla da će prije izmisliti stroj koji će umjesto žene cijelu trudnoću obaviti. Taman dok uvjeti u rodilištima postanu po mjeri i želji rodilja, više nitko neće rađati.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

I jedini lijek za neke bolesti je cijepljenje.
    Davore, mislila sam na npr.bjesnoću. Evo jedan članak o toj bolesti:
    http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/pr...u-bez-cjepiva/

Uglavnom se umire od bjesnoće, jedino ako se cijepi neposredno nakon ugriza, osoba ne oboli. Preživljavanje od te bolesti bez cijepljenja je novinska vijest.

Neću sad o tome, jer je tema o pravima djece. Iako mislim da mame silno krše ta prava ako odbijaju SVA cjepiva. U svemu treba i malo mudrosti, ustvari puno.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ja bih rekla da će prije izmisliti stroj koji će umjesto žene cijelu trudnoću obaviti. Taman dok uvjeti u rodilištima postanu po mjeri i želji rodilja, više nitko neće rađati.
    Da, to je već u literaturi obrađeno A. Huxley: Vrli novi svijet. Tamo nema ni rodilja. Samo labovi s epruveticama.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Neću sad o tome, jer je tema o pravima djece. Iako mislim da mame silno krše ta prava ako odbijaju SVA cjepiva. U svemu treba i malo mudrosti, ustvari puno.
    Kao što roditelji koji žele HS ili PKK krše prava djece Whatever...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Da, to je već u literaturi obrađeno A. Huxley: Vrli novi svijet. Tamo nema ni rodilja. Samo labovi s epruveticama.
    upravo sam to htjela napisati ali nisam znala kako se knjiga zove na hrvatskom.

Zanimljivo mi je kako se postoci razlikuju kad se krene od juga prema sjeveru europe, baš ću javiti kad svi budu javili postotke svoje zemlje (jer baza još nije gotova nisu svi javili podatke) da vidimo ako je to zaista tako ili se samo tako čini obzirom na ovaj mali uzorak. brzinski sad ovako na google nalazim samo podatke od 2000 god, a od tada se sigurno puno toga promijenilo.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

pa da, a prezivljavanje i opstanak vrste ovise upravo o porodu, kaj ne? prema tome ne bi nam mozak bio tako velik naustrb poroda, nego bi se i porodni proces prilagodio. inace odosmo svi vrit.
    Pa baš nam taj veliki mozak između ostalog i ometa porod. Da je mozak manji bila bi i lubanja manja i ne bi nam ni trebala rotacija, usprkos uspravnom hodu

Danci, i mene baš zanimaju ti postotci.
    Imaju li Grci neko posebno objašnjenje za ovako visoku stopu cr?
    I znaš li postotke za Hr po bolnicama, regijama ili sl.?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Roda je krajem 2010 svim rodilištima poslala anketu, sve osim 4 su vratili (93% vratili, uklj sva velika rodilišta osim KBC Rijeka) i trebali bi se rezultati uskoro tiskati.

Što se tiće inozemstva, znam samo %, nikakve detalje.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

KBC Rijeka ima sve podatke na internetu, jučer sam stavila link u vezi postotka CR.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •