Stranica 21 od 45 PrviPrvi ... 11192021222331 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,001 do 1,050 od 2230

Tema: Prenatalna dijagnostika (double, triple, AC, PAPP...)-da/ne

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Možeš li na neki plaćeni prijevoz - tipa vlak, bus? To ti je OK. Za vožnju - ovisi o tebi, ako pitaš dr-ove vjerojatno će ići ono ziheraški "možda bi bilo bolje itd.". Uostalom, jesi pitala i što su rekli?

I računaj na to da smo lilly i ja bile MPO trudnice, nakonk IVF postupaka itd., i sve ustreptale, vjerojatno. Tj. to nije bilo just another pregled za odraditi. Ako tebi je, onda je to ipak drugačije.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 21.09.2011. at 14:21

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

nisam se sjetila pitati kad sam zvala za se naruciti, a sad mi je glupo zvati samo radi toga. vlaka nema (odnosno ima ali kombinacija vlak + bus) bus ima ali ne tako rano ujutro da stignem u bolnicu do 7 i po. a otici sa autom pa ga tamo ostavit mi nije opcija (ipak je daleko).
    sto se tice straha, sada sam ok (dva dana prije zahvata), a kako cu biti poslije pitanje.
    prosla sam i ja i operacije i inekcije i punkcije i transfere i svasta nesto.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne znam ti reć', mislim da smo većina bile odvažane, ali samo zato jer je većina forumaša u ZG-u, nije se vozila toliko do mjesta di će obavit amnio. Tj., bojim se da nećeš na forumu dobit neki odgovor što i kako. Rađe ti nazovi ili sama presijeci, forumsko većinsko iskustvo neće ti bit od koristi.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja bih na tvom mjestu svakako imala nekog uza sebe, da me odveze doma

možeš zvati i pitat, mogu ti reć da je to sitnica i da možeš sama ALI nikad ne znaš kako ćeš baš ti reagirati, i kako će ti biti nakon anestezije, i zahvata. ja mislim da je bolje imati nekoga uz sebe, pa makar na kraju i ne trebalo nego nemati nikoga a biti u situaciji da ti bap netko treba i da ne možeš sama

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

hvala. imam jos jedno pitanje. da li pustaju nekoga unutra dok rade tu pretragu? moja kunjada je med sestra (sada je na visoj med) i voljela bi vidjeti kako se to radi, a i meni bi bilo drago da je ona samnom.

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

sorry, anestezije? kakve anestezije?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Biće puntica govori općenito za kao neke zahvate? Za amnio se ne uzima anestezija, koliko ja kužim - barem za ovu unutar prenatalnog skrininga. Ko može unutra - ovisi ti di ideš na amnio i u kakvim si odnosima (za državno, vjerojatno). Državna bolnica - nemam pojma može li ko. Priv. klinika - može ko hoće.

Ubij dvije muhe jednim udarcem - reci evo kunjada med. sestra, jako zainteresirana, plus vozi me iz obale xy km, može li možda ući? I nju zamoli za vožnju. To ti je win-win.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 21.09.2011. at 15:05

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

ajme, nazalost, problem je u tome sto ona ne vozi! idem u drzavnu bolnicu (kbc ri), pa neznam koliko su tamo tolerantni.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ma da, općenito

znam da ne bih nikad išla na tako nešto a da nemam osiguran prijevoz kući. ne bi mi se dalo čekat i vidit kako će sve završit i dal ću se moć sama odvest doma.
    drugo su nepredviđene situacije, ali ako možeš unaprijed izbjeći potencijalan problem - olakšaj si

lijepo kunjadu pod ruku i u bolnicu (nadam se da kunjada vozi).
    Posljednje uređivanje od puntica : 21.09.2011. at 15:10 Razlog: ipak ne vozi. bed :(

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

idem u petak iz zagreba u istru i prolazim preko rijeke pa bih te najradije ja odvela doma
    ali nemaš ni kako doć do tamo, osim možda ranojutarnjim busom

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj *meri* prvotno napisa Vidi poruku
    ajme, nazalost, problem je u tome sto ona ne vozi! idem u drzavnu bolnicu (kbc ri), pa neznam koliko su tamo tolerantni.
    Pojma ti nemam, ali ako je i med. sestra s RI područja, možda kao budućoj kolegici izađu u susret. Nemam ti pojma što i kako - osim, sretno. Svašta su žene "preživjele" - vožnje od Maribora do Beograda nakon transfera (same vozile, same se u autu bole potrebnim injekcijama itd.). Sve je za ljude, osim ako postoji neka izričita liečnička preporuka - radi ovako, radi onako. Dok je to god u kategoriji savjeta, it's up to you.

Ti tu moraš odmjerit svoje snage - što ti je najizvedljivije. Možda ćeš stvarno bit preumorna dizat se u pet i po, toliko se vozikat itd. Opet, sve ovisi i o tome kakav si vozač, koliko inače često voziš, tj. koliki će tebi ta vožnja bit napor itd. To ti ne možemo mi s neta reć'. Sretno!

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

da nemam tako rano bus za rijeku, a kunjada nazalost ne vozi. muz mora ostat doma sa malim jer nemam kamo sa njim u 5 i po ujutro (a i bolestan je, ne znam da li ce ozdravit do petka da moze u vrtic, ali u svakom slucaju vrtic pocne u 6 i po, a meni je to kasno), tako da mi je bas krasno. sve si nesto mislim da odustanem od svega.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sve ti ovisi, teško nama u tvoju glavu. Ja bi možda ipak vozila, jer je meni u glavi amnio bila mus, pogotovo ako nije brza cesta, nego magistrala pa se možeš odmarat ili bi zvala krug prijatelja i molila nekoga od svojih ili muževljevih ili rodbinu itd. Ako ti je amnio onako...i onako nisi sigurna jel' bi išla ili ne, ne znaš što ćeš s rezultatom, misliš da te "bezveze gnjave" i ne razumiješ zašto te šalju itd. - onda ne idi. Amnio je osobna odluka. Ma, jednostavno ti niko ne može dat savjet, na žalost. Sretno, ma kako prelomila.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 21.09.2011. at 15:24

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

*meri* ja sam nakon cvs-a (što je po pričama invazivniji i bolniji zahvat od racz) odležala na odjelu možda 1-2 h, a onda šetnjom do tramvaja i busom do naše lijepe obale 4h .čitavo vrijeme sam u busu ležala ( koliko se to može) i slijedeća 3 dana odležala, s jednim posjetom ginekologu da provjeri otkucaje.

cure, trebam vašu pomoć : dr Kos je odselio iz Vilija, dobila sam od njih broj nove klinike koji je konstantno zauzet, a trebala bih se naručiti. imate li možda neki njegov privatni broj određen za pacijentice ili nešto slično ?

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mandy, imam ja njegovu novu vizitku, šaljem ti pp. Isto tako ako kome treba.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj andream prvotno napisa Vidi poruku
    Mandy, imam ja njegovu novu vizitku, šaljem ti pp. Isto tako ako kome treba.

Možeš slobodno napisati i na Forumu, da ostali vide.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

andream hvala ti

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Dakle, klinika dr Kosa je Ginekos, tel 66666 33, mob 098 279 645 i 091 2796 450. Ako tko ide, neka napiše kako se sada obavlja prenatalna dijagnostika kod njega, odnosno vrijedi li isti hodogram kao i do sada u Viliju (prvenstveno za AC, šalju li se nalazi i dalje u Sloveniju, odnosno s uputnicom za Rebro, itd).

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

koja je adresa klinike dr. kosa? da li znate koliko unaprijed se treba naruciti i koliko kosta UZV kod njega?

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Ginekos adresa : Gjure Szaba 1/a , 3.kat, Zgb ( za nas izvan Zgb podrobnije : okretište Črnomerec, zgrada Hypo banke, ulaz sa stražnje strane )

- ovo je vezano uz RACZ, ne znam da li je cijena uzv ista kad se radi samo to ( sumnjam) :
    800 kn uzimanje plodove vode
    350 kn uzv
    250 eur analiza u Postojnoj
    - rečeno mi je da se nalazi čekaju 10-14 dana

-cure koje ste radile racz u Vilija da li vam je isto rečeno da se nalazi čekaju 10-14 dana, pa su oni došli za 8-9 ili je rečeno točno 8-9 dana ? ( znam da cjepidlačim, ali u tim trenucima čekanja svaki dan mi je bitan )

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

8-9.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ili je možda bilo rečeno "desetak", ne sjećam se točno, znam da sam upamtila tako oko 9, a ne 2 tjedna. Ali, to ti je sve li-la.

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

[QUOTE=mandy;1968376]Ginekos adresa : Gjure Szaba 1/a , 3.kat, Zgb ( za nas izvan Zgb podrobnije : okretište Črnomerec, zgrada Hypo banke, ulaz sa stražnje strane )

da li je ovo tesko za naci za one koji nisu iz zagreba i pojma nemaju po zagrebu?
    hocu reci, da li mogu sama ili da recimo nadjem nekoga da ne saceka pa da vozi ispred mene?

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj mandy prvotno napisa Vidi poruku
    Ginekos adresa : Gjure Szaba 1/a , 3.kat, Zgb ( za nas izvan Zgb podrobnije : okretište Črnomerec, zgrada Hypo banke, ulaz sa stražnje strane )
    da li je ovo tesko za naci za one koji nisu iz zagreba i pojma nemaju po zagrebu?
    hocu reci, da li mogu sama ili da recimo nadjem nekoga da ne saceka pa da vozi ispred mene?
    zapravo je jako lako
    kad dođeš do rotora ideš preko savskog mosta i onda lijevo. i voziš se voziš i voziš neko vrijeme, do ilice. skreneš lijevo u ilicu i voziš se do okretišta. odmah nakon okretišta skrećeš lijevo u slijepu ulicu (zgrada je na uglu, ne možeš je ne vidit s ilice)

možda zvuči komplicirano, ali stvarno nije.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

*meri, prije se trebalo naručivati dosta unaprijed, jer je dr. htio porazgovarat s ženom i utvrdit rizike kompilkacija, a u viliju je dosta pacijenata - kako je sad - nazovi i pitaj.

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

trebala sam danas na amnio ali na kraju nisam isla. prehladila se i dobila laganu temperaturicu, pa mi je doc jekla da nema sanse da mi rade tako da ne trebam ni ici.
    sad sam si ponovo pocela razbijati glavu da li da uopce idem. mislila sam si da mozda odem kod dr. kosa na uzv, ali onda bi mi bilo kasno za amnio u slucaju da mi ga on preporuci.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Privatno se amnio može radit do bitno kasnijeg tjedna jer kod Kosa rezultati stižu za 2 tjedna najkasnije, ne ovo načekavanje kao po bolnicama.

Kos je stila da žena/par moraju sami znati žele li na amnio ili ne tj. da moraju biti na čisto što će s rezultatom (pripremiti se za porod bolesnog djeteta u smislu ako su srčani problemi roditi u takvoj klinici koja to suportira, ili terminirati trudnoću), a da je on tu da kaže ako postoji kakva indikacija koju on vidi (dob, anamneza, nešto što nije u redu u ovim statističkim testovima itd.). Tj. ja sam ga doživila kao nekog tko ne "nagovara" na amnio.

Zašto ti ideš/zašto te šalju? Samo dob ili? On tu ima "soft" pristup - koliko sam ga ja doživjela, u smislu da amni nije nešto što se "mora" i da par mora aktivno shvatit što želi, koliko god to može tako.. na hladno i unaprijed.

Sretno, ma što odlučila, i te dileme su normalne i česte i ja sam isto bila da-ne-da-ne, dok nismo presjekli.

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

da, dob. ustvari neke druge testove nisam ni radila. doc mi je odmah rekla da sad rutinski salju na amnio sve iznad 35-36.
    ne trebam nekoga tko ce me nagovarati ili odgovarati od toga, nego nekoga tko ce mi realno reci da li postoji indikacija za to. a amnio bi u svakom slucaju radila u bolnici, cisto iz financijskih razloga (jednostavno si nemogu priustiti privatni amnio).

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Šteta da nisi radila kombinirani probir prije. Ne šalju svi doktori rutinski na tu pretragu, pogotovo ne ako je kombinirani OK. A i UZV može u tim tjednima pokazati da je sve u redu a s druge strane možda i nije. Moja poznanica nedavno je radila kombinirani probir, bio je jako loš rizik za edwards sindrom. UZV je bio u redu. Na žalost AC pokazala je da nosi dijete upravo s tim sindromom. A ne mogu rutinski ni slati jer to nije obvezatna pretraga, pogotovo nije rutinska.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Kad čujem ovo "rutinski" poludim. Ništa ne može biti rutinski u jednoj tako invazivnoj i opasnoj pretragi. Ulazi se iglom u potpuno sterilnu okolinu , vrlo blizu bebe.
    Ja sam bila itekako starija od tebe i nisam išla na amnioskopiju. Ne radi vjerskih razloga, nego zato jer smatram da je to nepotrebno. Zašto bi trebalo unaprijed znati da li je beba u redu?
    Znam da svatko ima svoje razloge, ali nitko nije idealan, pa pustimo i djecu da se razvijaju do poroda bez da im vodenjak bušimo iglom.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Beti, umjesto amnioskopije vjerojatno si mislila na amniocentezu?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da ti toga u tvom slučaju baš i nema, ako je samo dob. Teško je reći što je "realne indikacije", a konto samo parametra dobi. U Hrvatskoj ti o tome postoje različita mišljenja, neko šalje rutinerski, neko da niko ne treba i da je to osobni odabir pa su trudnice zbunjene, osim onih koje izričito znaju - išla bih / ne bih išla.

O toj problematici "čudnog odnosa" prema prenatanom testiranju u cijelom području ex Yuge je pisala neka kanadska liječnica na jednom forumu.

Ukratko, prema njenoj paradigmi bi trebalo ovako:
    - svi bi trebali odradit kombinirani probir;
    - amnio bi onda išla na temelju neke čvrste inikacije, dob 35 - pitanje je je li to to.

U stvari, sve je pitanje kjoa je tebi dob? 40? 36? 38?

Najbolje odi do Kosa ako imaš ikakvih dvojbi, on to, barem je to moje iskustvo i osjećaj i tako sam ja to doživila, odlično posloži i ne napravi rutinerski, ali ne daje niti gotova rješenja - nego će ti razgovarati - rizici su takvi i takvi da rodiš bolesno dijete, rizici su takvi i takvi da bude komplikacija uslijed amnio, UZV takav i takav, odluka je vaša.

Ukratko, kod "realne procjene" stvar je izvagati da li je kod neke žene veća šansa da će roditi bolesno dijete, ili je veća šansa da će imat komplikacije od amnio (1:200 žena pobaci).

Kod mene je ovako bilo - 50%:50% i rekao odluka je vaša.

Ovo su bili parametri odlučivanja:

- dob 39 - za amnio;
    - dobar kombinirani probir i nuhalni nabor ispod 1 mm - protiv amnio;
    - loš double test 1:90 rizik za Down - za amnio;
    - dobar UZV - protiv amnio.

Sretno!

Bilo bi dobro unaprijed znati da beba nije u redu kao i sve stvari vezane za trudnoću:

- ako je žena spremna na pobačaj u slučaju da beba nije u redu;
    - ako žena želi osigurati da njena bolesna beba ima najbolju skrb, pa, ako ima srčane probleme koji su česti s Down sindromoom, tipa ne rađa doma na nekom otoku, nego u ZG-u itd.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 23.09.2011. at 15:32

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I mislim da baš Kos onako nastoji ženi sve to objasniti jer pretraga je invazivna i nosi svoje rizike. I nastoji pridobiti par/ženu da osvijeste svoje planove u slučaju da čekaju bolesnu bebu, tj. da im pomogne shvatiti koliki su kod njih rizici za to. I to je skroz korektno.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

nego nekoga tko ce mi realno reci da li postoji indikacija za to.
    ja mislim da ti ne treba nitko tko će ti reći da li postoji realno indikacija za to (npr. godine to nisu) nego mislim da ti i TM trebate odlučiti što ćete s informacijama koje dobijete
    kao što ina33 puno bolje od mene kaže, ako misliš zadržati trudnoću bez obzira na sve, onda ti amnio nije potrebna
    ako ne misliš tako, onda odi na amnio
    rizike i moguće komplikacije, vjerujem, znaš

samo vi možete odlučiti, nitko drugi.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

U drugoj trudnoći Kos me pitao samo jedno: što bih s rezultatima amnia? kad sam rekla da želimo zdravo dijete, rekao je zašto sam radila kombinirani probir i zašto sam došla kod njega u 15 tt na UZV? Pristup je bio puno direktniji, što mi je u tom trenutku bilo sasvim u redu čuti (za razliku od mišljenja njegovih kolega koji su imali više "soft" pristup). Rekao je i da će UZV pokazati 90% da je sve u redu. S obzirom da je rizik za godine kod mene bio 1: 68, odnosno izuzetno visok, rekao je da je kod takvog pristupa za "zdravo dijete" već i to dovoljno za ići na amniocentezu. Iako smo na početku T mislili da ćemo svakako na amnio kao u prvoj T, na kraju smo ipak odustali, prvenstveno zbog dobrog kombiniranog, mišljenja laba da je nalaz uredan i niskorizičan, a i nisam htjela imati krvarenje nakon zahvata zbog smještaja posteljice i eventualnog usporavanja rada srca djeteta na što me doc upozorio da bi se moglo desiti nakon zahvata.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Godine zapravo jesu indikacija za amnio, ali samo ako par želi zdravo dijete, to je nedvojbeno mišljenje dr Kosa.

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ina 33, jesi li ti radila i kombinirani i double test?

Meni je konačni rizik kod kobiniranog 1:908, ali mi je samo biokemijski test bio 1:144 što me malo zabrinulo.

Doktori mi je preporučio (jer je vidio da se brinem, inače vjerojatno ne bi jer mi je rekao da mi je kombninirani ok), da još napravim double ili triple test, te mini anomaly scan u 16. tjednu. A to je sljedeći tjedan. sad mi nije jasno koja je procedura za double (za triple i petrovu mi je jasno).

Muči me taj uzv. Ako idem sljedeći petak na uzv, kad najkasnije nakon toga mogu izvaditi krv? Ne znam da li da idem napraviti triple test u petrovu prije, ali to su dva uzv pregleda u jednom tjednu, pa nisam sigurna je li to loše ili ne.

Htjela sam vidjeti tuđa iskustva. Samo da napomenem da imam 31 godinu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne znam više hodogram u danima i tjednima - kad se što radi.

Ja jesam radila i kombinirani i double, ali a konto toga da mi je bilo 38 ili 39 godina, ne sjećam se više koliko u tom trenu.

Kombinirani mi je bio dobar, double loš. Kos je komentirao da kog sam vraga radila double, da su double i triple relativno nepouzdani i čak 40% ima "netočnih" tj. lažno pozitivnih - tako nešto - kad sam već imala dobar kombnirani. Opet, kombinirani je tada bio nov itd., a svaka anomalija se ne vidi niti na UZV-u niti u rukama najspretnijeg junaka. U krajnjoj liniji, svi ti testovi su statistika, ipak, amnio je jedina najčešće stvarno yes-no, osim u opskurno rijetkim slučajevima a la ovaj hajlajtan na Rodinom forumu.

Iskreno, u dobi oko 40-tke ne bi se (više) toliko lomila, uz uvjet da mi je trudnoća OK - išla bih na amnio, čini mi se da je to ipak visoka dob.

U dobi od 31... ne kužim baš.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 23.09.2011. at 16:11

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Godine zapravo jesu indikacija za amnio, ali samo ako par želi zdravo dijete, to je nedvojbeno mišljenje dr Kosa.
    Pa da. Uz uvjet da ima ljudi koji, ako žele i bolesno dijete, žele se na to pripremiti - porod u bolnici koja može hendlati srčane komplikacije. Ali, vjerojatno bi se te srčane komplikacije, i bez amnio, vidjele kasnije tijekom trudnoće.

Amnio je za parove koji su spremni donijeti odluku o prekidu trudnoće.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I ono za što mi se čini da je Kos vrlo OK je da tim parovima, koji jesu u dobnom i ostalom riziku, osvještava činjenicu što će napraviti, ako ikako mogu to prispodobiti prije. Tj. nije niti, of kors, ono vjerujem i znam da će biti u redu. Jer par će biti taj koji će živjeti s posljedicama svoje odluke, niko drugi.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Beti, umjesto amnioskopije vjerojatno si mislila na amniocentezu?
    Naravno, jesam smotana, ali ni čudo kad mi se motaju svi oko kompjutera.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

U drugoj trudnoći Kos me pitao samo jedno: što bih s rezultatima amnia? kad sam rekla da želimo zdravo dijete, rekao je zašto sam radila kombinirani probir i zašto sam došla kod njega u 15 tt na UZV? Pristup je bio puno direktniji, što mi je u tom trenutku bilo sasvim u redu čuti (za razliku od mišljenja njegovih kolega koji su imali više "soft" pristup). Rekao je i da će UZV pokazati 90% da je sve u redu. S obzirom da je rizik za godine kod mene bio 1: 68, odnosno izuzetno visok, rekao je da je kod takvog pristupa za "zdravo dijete" već i to dovoljno za ići na amniocentezu. Iako smo na početku T mislili da ćemo svakako na amnio kao u prvoj T, na kraju smo ipak odustali, prvenstveno zbog dobrog kombiniranog, mišljenja laba da je nalaz uredan i niskorizičan, a i nisam htjela imati krvarenje nakon zahvata zbog smještaja posteljice i eventualnog usporavanja rada srca djeteta na što me doc upozorio da bi se moglo desiti nakon zahvata.
    Da, ja bih ovdje vjerojatno a konto dobnog presudila - idemo na amnio, a kad bi me to pitao - rekla bih da spremnije idem na amnio (da sam zato radila kombinirani i UZV-ove). Opet, ovo je za mene više teoretsko razmatranje, ali čini mi se da bih tako.

Di ti je to posteljica da bi bilo usporavanje srca i posljedice zahvata? Ful prednja? Meni je bila djelomično prednja, to mu nije bilo "simpatično", ali nije isticao niti kao poseban show-stopper. Nije bilo krvrenja, bio je zadovoljan kako je zahvat protekao.

Genijalan mi je taj njegov direktan pristup jer upravo omogućava ljudima da stvarno stanu i zamisle se što i kako i zašto, a on tu vodi putem obrazlaganja koliki su rizici. Super mi je, meni je stvarno super bio - ne vodi, nego baš daje podatke, na malo direktan način, koji je i najbolji, po meni.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 23.09.2011. at 16:22

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

na odluku o amniocentezi gledam ovako

kad bi mi rekli da nešto nije ok to ne bi promijenilo činjenicu da je to moje dijete, i bolesno i zdravo. jedino bi promijenilo mene, jer bi mi trudnoća postala razdoblje najgore moguće neizvjesnosti, straha: šta će se na kraju dogoditi, grč u želucu, strah...to bi dakako utjecalo na mene, na dijete i na sve oko mene...

kad bi mi rekli da je sve ok, bila bih, naravno sretna i opuštena

a što kad bi mi rekli da je sve super i u redu i onda bi se dogodilo da sam baš ja jedna od 200 žena koja zbog amniocenteze izgubi dijete?! bih li si mogla to oprostiti?! ja ne bih, jer, kao što sam već rekla, bez obzira na rezultate, zadržala bih dijete

dakle, u mom slučaju nemam o čemu razmišljati. nitko me ne bi mogao nagovoriti da idem na tu pretragu.

ajde bar nešto o čemu ne moram više razmišljati

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Eto, super. Sve treba izvagati, što bi čovjek/žena lakše preživili. I sve osvijestit. I zato je Kos genijalan - jer te njegov način prisili da sve to promisliš, kako vidiš sebe i svoju obitelj s bolesnim djetetom; kako vidiš sebe i vas u situaciji da gubiš zdravo dijete uslijed posljedica amnio. I s čim možeš lakše živit, što ti je prispodobljivije. A svjetonazrnoe vrijednosti i životne okolnosti svakog para se razlikuju, nisu iste, i doktori ih ne mogu znati i zato treba sve provrtit i zavrtit, po meni, tj. nekima nije dovoljno ono "vjerujem i znam da je moje dijete OK", nego baš trebaju u mislima proći sve te scenarije, koliko god je to moguće unaprijed. Koliko god je to tako teško izvrtit prije, ali mora se, nema druge.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 23.09.2011. at 16:44

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

ja sam razmisljala da na uzv kod dr. kosa idem u svakom slucaju (zato sam pitala ako netko zna cijenu i ostalo, ali dobro to cu vec nazvati i pitati) zbog nekih drugih stvari koje su mi navodno nadjene u prvoj trudnoci, odnosno na carskom, sto je na kraju ispalo vrlo upitno. jednom prilikom sam vezano za to razgovarala sa njim telefonski, i preporucio mi je u slijedecoj trudnoci jedan dobar uzv oko 20. tjedna, a posto za njega kazu da je jedan od ili cak najbolji uvz dijagnosticar kod nas otisla bi kod njega. e sad posto nisam danas otisla na amnio (a nakon vise od mjesec dana razmisljanja sam odlucila da idem), pocela sam ponovo razmisljati da li da uopce idem (ili je ta temperatura mozda znak da bih trebala odustati od toga). puno mi se toga danas vrti po glavi. inace, imam 38 god.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Eto, super. Sve treba izvagati, što bi čovjek/žena lakše preživili. I sve osvijestit. I zato je Kos genijalan - jer te njegov način prisili da sve to promisliš, kako vidiš sebe i svoju obitelj s bolesnim djetetom; kako vidiš sebe i vas u situaciji da gubiš zdravo dijete uslijed posljedica amnio. I s čim možeš lakše živit, što ti je prispodobljivije. A svjetonazrnoe vrijednosti i životne okolnosti svakog para se razlikuju, nisu iste, i doktori ih ne mogu znati i zato treba sve provrtit i zavrtit, po meni, tj. nekima nije dovoljno ono "vjerujem i znam da je moje dijete OK", nego baš trebaju u mislima proći sve te scenarije, koliko god je to moguće unaprijed. Koliko god je to tako teško izvrtit prije, ali mora se, nema druge.
    točno tako ina33!
    odlično si to napisala

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja sam razmisljala da na uzv kod dr. kosa idem u svakom slucaju (zato sam pitala ako netko zna cijenu i ostalo, ali dobro to cu vec nazvati i pitati) zbog nekih drugih stvari koje su mi navodno nadjene u prvoj trudnoci, odnosno na carskom, sto je na kraju ispalo vrlo upitno. jednom prilikom sam vezano za to razgovarala sa njim telefonski, i preporucio mi je u slijedecoj trudnoci jedan dobar uzv oko 20. tjedna, a posto za njega kazu da je jedan od ili cak najbolji uvz dijagnosticar kod nas otisla bi kod njega. e sad posto nisam danas otisla na amnio (a nakon vise od mjesec dana razmisljanja sam odlucila da idem), pocela sam ponovo razmisljati da li da uopce idem (ili je ta temperatura mozda znak da bih trebala odustati od toga). puno mi se toga danas vrti po glavi. inace, imam 38 god.
    a tebi, meri, ja bih iskreno preporučila da odeš na uzv kod kosa i da s njim porazgovaraš o svojm nedoumicama.
    uzv u 20. tjednu je jako jako jako bitan, jer se na njemu može puno stvari uočiti, ako znaš kako/gdje/što gledati. a on, svi kažu, zna

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meri, opisale smo ti izvanjske okolnosti i što je svaka uzimala u kalkulacije i emocije. Moraš sama presjeć', ti i TM. 38 nije mala dob. Sve ovisi što ti je prispodobijvije u tom životu i shvaćaš li dobni rizik versus rizik od amnio i što biste napravili u slučaju da nosiš bolesno dijete. Ne možeš ovakva doći Kosu, moraš znati čemu naginješ, tj. ako dođeš, to će onda biti dolazak na razgovor. Ni Kos ne može vidjet sve na UZV-u, a ne sjećam se više do kojeg tjedna se smije pobaciti. Da se sve može aspolutno sigurno vidit na UZV-u onda amnio ne bi nikome radili, bila bi nepotrebna i bilo bi stvarno mučenje žena i nepotrebni rizik za plodove.

Moraš ti smislit što i kako. Teško je, koma je teško, ali to je stvarno vaša odluka.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja sam bas na ovom forumu (i ovoj temi) procitala price zbog kojih sam cvrsto odlucila da idem na amnio ako ima indikacija (kod mene su indikacija bile godine + los kombinirani za Edwardsov sindrom). I nisam pozalila, zahvat je prosao uredno a nalaz je srecom bio dobar. U svakom slucaju to je bio rizik koji sam bila spremna preuzeti.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Da, ovaj put mi je posteljica kompletno sprijeda. Doc mi je čak pokazao na jednom fajlu od amniocenteze od dana prije kako to izgleda - igla probada posteljicu koja odmah zatim počinje krvariti, vrlo često se pritom usporava rad djetetova srca (u tom slučaju nije bilo usporavanja rada srca). Prvi put mi je posteljica bila straga pa cijele te priče nije bilo. Kad sam pitala, rekao mi je da to ne povećava stopu pobačaja, on će se desiti ili se neće desiti neovisno o posteljici.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •